Skip to Content

Een Mooi Gebaar Podcast – #1

Een Mooi Gebaar Podcast – #1

Ongelofelijk spannend, maar hij is online, mijn allereerste podcast! Ik vind het super leuk om te doen en ben heel erg benieuwd wat je ervan vond. Laat je het weten in de reacties?

Lees je liever? Dat kan ook, hier is de (ongeveer) uitgeschreven tekst

Welkom bij de Een Mooi Gebaar podcast. Mijn naam is Iris van Meer en in deze podcast deel ik mijn passie voor haken én het leven met je. Leuk dat je luistert!

[intro muziekje]

Hallo en welkom bij deze allereerste aflevering van de Een Mooi Gebaar podcast. Wat ontzettend leuk dat je luistert. 

Het idee voor deze podcast bestaat al meer dan een jaar, maar nu is het er dan eindelijk van gekomen. Ik vind het beginnen reuze spannend en hoop dat het allemaal goed gaat. Laat je me weten wat je ervan vond?

In deze podcast serie ga ik jullie meenemen in mijn leven, met de nadruk op het haken. Haken is voor mij verweven in alles wat ik doe: je kunt me uittekenen met een haakwerkje in de hand en in mijn hoofd ben ik altijd wel met garen en kleuren en projecten bezig. Mijn hobby is uitgegroeid tot mijn werk en ik zal in deze podcast óók af en toe vertellen hoe ik dat gedaan heb, voor als je zelf een vergelijkbare ambitie heb. Naast die haak-dingen, ben ik uiteraard een compleet, volledig en veelzijdig  mens, en vind ik het leuk om ook over andere dingen dan hobby en werk te delen. Voel je vrij om de afleveringen te kiezen die het beste bij jou passen, of luister ze allemaal terwijl je heerlijk ontspannen zit te haken, of luister ze allemaal niet als je het idee van een podcast over haken niet leuk vindt, of mijn stem vervelend. Even goede vrienden! Of naja, vage kennissen 😉

In deze eerste aflevering ga ik iets meer vertellen over mezelf en mijn bedrijf. Mijn naam is dus Iris, ik ben nu 33 jaar en ik ben gelukkig getrouwd met Roel. Samen hebben we vier kinderen: Vera is de oudste, in 2015 geboren, Lena kwam kort daarna en zag het levenslicht in 2017. Alex kwam bijna precies twee jaar later in 2019 en hekkensluiter Mira is in 2022 geboren. We wonen, samen met lieve kater Leo, in een ecowijk in Culemborg, een stadje in Midden Nederland. De kinderen krijgen thuisonderwijs. Daar zal ik in latere podcasts zeker nog wat meer uitleg over geven, want daar bestaan vaak veel vragen over. 

Deze podcast heet niet de Iris podcast, maar de Een Mooi Gebaar podcast. Ik zal jullie meenemen in het ontstaan van het bedrijf en vertellen waar de naam vandaan komt.

Ongeveer 8 jaar geleden had ik een computerbaan en daarnaast speelde ik veel het computerspel the Sims. Ik zat soms 14 uur per dag achter een scherm en dacht dat dat beter moest kunnen. Zitten is het nieuwe roken en zoveel schermen krijg je vierkante ogen van. Toen ben ik begonnen met haken. Vloekend zat ik achter de laptop, alsnog zo’n scherm, omdat het me niet zo goed lukte in het begin. Ik vond de filmpjes onduidelijk en te snel, ik vond de afkortingen erg ingewikkeld allemaal uit elkaar te houden en gooide het regelmatig in de hoek. Met een beetje doorzetten, en steun en aanmoediging van mijn man, kwam er toch mijn eerste schots en scheve granny square uit. Na die eerste kwam een tweede, een derde en uiteindelijk een hele deken voor het barrel van een hippie festival camperbusje dat we toen net hadden aangeschaft. 

In die tijd studeerde ik nog, in onze hoofdstad Amsterdam, waar ik ook in allerlei anti-kraak huizen woonde. Na de Bachelor Algemene Sociale Wetenschappen deed ik de Bachelor Gebarentaalwetenschap. Ten slotte volgde ik, met succes, een onderzoeksmaster naar kinderontwikkeling en onderwijs. In diezelfde periode kocht ik de domeinnaam www.eenmooigebaar.nl, omdat ik graag babygebaren cursussen wilde gaan geven. 

Dat werd echter door de dovengemeenschap niet positief ontvangen, dat allemaal tweedetaalverwervers er met hun moedertaal vandoor gingen om er geld mee te verdienen. Culturele appropriatie zorgde ervoor dat het niet meer comfortabel voelde om dat pad te volgen. Die activiteiten kwamen stil te liggen, dus gebruikte ik de website om te bloggen. Over recepten, over mijn vrijwilligerswerk in Gambia en uiteindelijk ook over haken. Ik durfde nog niet zelf te ontwerpen, daarvoor kon ik pas te kort haken. 

Ik vroeg in plaats daarvan toestemming aan andere haakontwerpsters om hun patronen vanuit het Engels naar het Nederlands te vertalen en ging dat, mondjesmaat doen. Ik begon bijvoorbeeld met een prachtige bloemendeken, van Julie Yeager, die de Garden State Afghan heet. Daar maakte ik ook filmpjes voor, die je nog steeds op mijn YouTube kanaal kan vidnen. Ook begon ik met het vertalen van Attic24 haakpatronen, dat doe ik nu nog steeds met heel veel plezier. 

Tijdens dat mondjesmaat vertalen, zat ik niet stil. Ik studeerde ik af, ging ik samenwonen met Roel in Den Haag en onze oudste dochter Vera werd, thuis in bad, geboren na een zwangerschap van 36 weken. 

Met lange tussenpozen werkte ik af en toe aan de website. Toen we kort naar Vera ook in verwachting raakte van Lena, en verhuisden van Den Haag naar Culemborg, stopte ik met werk buiten de deur om er volledig voor mijn kinderen te kunnen zijn. 

Ik werd nu voor het eerst “echt” zelfstandig ondernemer. Mijn bedrijf was toen al 5 jaar oud op papier, maar begon eigenlijk pas echt toen ik afscheid nam van de loondienst baantjes. In het begin had het bedrijf geen duidelijk verdienmodel, later kwamen daar verschillende inkomstenstromen bij. Daar zal ik het later nog een keer met jullie over hebben.

De naam Een Mooi Gebaar is blijven bestaan, al verwijst ie nu niet meer naar de babygebarencursussen die ik van plan was te gaan geven, maar naar dat ik het delen van gratis haakpatronen en veel tips, Een Mooi Gebaar vindt naar de maatschappij. Ook de kleurrijke cadeaus die jullie allemaal maken aan de hand van de patronen op mijn website, vind ik Een Mooi Gebaar naar de ontvangers daarvan. Ten slotte vind ik het hartverwarmend hoeveel jullie elkaar helpen in de Facebook groepspagina, dat is van ieder van jullie Een Mooi Gebaar naar de ander toe. Dankjewel daarvoor!

Naast de patroonvertalingen, zijn er inmiddels allerlei activiteiten bijgekomen. In 2018 ontwierp ik, samen met twee anderen, de Een Mooi Gebaar CAL, die bestaat uit 368 verschillende granny squares. Die CAL wordt elk jaar opnieuw door honderden mensen gevolgd en gemaakt, die een eigen herinneringsdeken maken voor een heel jaar. Een heerlijk project, dat op heel veel creatieve manieren gemaakt wordt, met extra versieringen, temperaturen erin verwerkt, speciale dagen met een gouden of zwart randje: je verzint het en het kan. Super tof!

Daarnaast geef ik sinds de corona lockdowns af en toe workshops via Facebook. Dan haken we samen in een uurtje of anderhalf aan hetzelfde project. Jullie kijken dan naar mijn handen en volgen wat ik doe. Dat is gratis, op donatiebasis. Heel gezellig en leuk idee om zo vanuit allerlei verschillende huizen, samen ergens aan te werken. Goed tegen de eenzaamheid!

Ook ontwerp ik zelf steeds meer haakpatronen die ik deel, help ik andere ontwerpsters aan een platform om hun haakpatronen te delen én verkopen en beantwoord ik veel vragen over allerlei haakgerelateerde onderwerpen. 

Waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen is de Een Mooi Gebaar Club, die sinds 2021 bestaat. Je vindt daar vele gave video-cursussen, voor links- en rechtshandigen, die je stap voor stap door hele patronen heen loodsen. Niet alleen door schitterende voorgekauwde uitgewerkte patronen, maar ook door het hele ontwerpproces, zodat je zelf ook allerlei dingen bijleert. Er zijn nu meer dan 100 leden in de Een Mooi Gebaar Club en dat vind ik reuze gezellig. 

Naast een lidmaatschap bij de Club, kun je er ook voor kiezen om eerst een losse Een Mooi Gebaar Club cursus te kopen. Je kunt nu al kiezen uit de Vest haken cursus, de Granny Square cursus, de Interlocking haken cursus, de Kerstgebaar cursus met meer dan 20 kerstprojecten en de Haken voor de Baby cursus. Er komen meerdere cursussen per jaar bij! De Een Mooi Gebaar CAL staat nu als eerste op de planning, gevolgd door een Corner to Corner cursus. Later komen ook nog Mochila haken en tunisch haken en mozaiek haken aan bod.

In toekomstige podcasts wil ik je graag over van alles vertellen. Een aparte podcast over granny squares bijvoorbeeld, of over hoe je je garen organiseert. Een podcast over hoe je garen kiest, welk materiaal ik graag gebruik en hoe je fysieke klachten zo goed mogelijk kunt voorkomen. 

Ik wil het hebben over toffe haakboeken en CALs die lopen, over andere haaksters waar ik fan van ben en hen wellicht ook interviewen. Ik wil het óók hebben over het opbouwen van een haakbedrijf, omdat ik daar zelf echt behoefte aan had jaren geleden, maar weinig informatie over kon vinden. Het uitschrijven van een goed haakpatroon is ook weer zo’n leuk onderwerp om het eens over te hebben, omdat jullie vaak hele toffe ideeën hebben ,die jullie soms ook met me delen voor de site. Heel tof als méér mensen weten hoe ze hun prachtige haakprojecten goed op papier krijgen. 

Daarnaast lijkt het me leuk om ook af en toe te vertellen over de andere dingen die me bezig houden. De kinderen, het thuisonderwijs, leuke uitstapjes, een goed boek… Ik zal kijken naar jullie reacties op de verschillende podcasts om te bepalen waar meer of minder van in moet komen. Dat is iets wat we, wat mij betreft, samen maken. Als je vragen hebt, of ideeën voor de podcast, weet je dan ook altijd welkom! Ik lees graag mails en neem jullie ideeën graag mee. 

Ik hoop dat je deze eerste podcast leuk vond om naar te luisteren. Ik vond het spannend om te maken, maar heb nu al heel veel zin om de volgende afleveringen op te gaan nemen. 

[outtro muziekje]

Bedankt voor het luisteren naar de Een Mooi Gebaar podcast. Vergeet je niet te liken/delen/volgen? Dan ontvang je de volgende ook!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Diana

Saturday 25th of February 2023

Heel leuk deze 1ste podcast. Ik vond het leuk om te luisteren. Groetjes Diana

Martine

Friday 24th of February 2023

Geweldige podcast! Heerlijk om naar te luisteren