Skip to Content

Dahlia Deel 7 Haakpatroon

Dahlia Deel 7 Haakpatroon

Dahlia Deken – Attic24 – Gratis haakpatroon – Deel 7

In dit zevende deel van de Dahlia CAL van Attic24 haken we de rand van de deken. Als dit deel klaar is, dan is je deken helemaal af! Het oorspronkelijke bericht van Lucy van Attic24 vind je hier. Onderaan dit bericht staan alle links voor dit project.Het is zeven weken geleden dat de Dahlia CAL van start ging, helemaal aan het begin van het Nieuwe Jaar, en net als eerdere jaren vind ik die timing heerlijk. Ik vind januari en februari echt moeilijke maanden op verschillende niveaus en het hebben van een duidelijk doel in deze weken helpt ontzettend. In combinatie met de opvrolijkende kleuren, zachte creativiteit en sprankelende online community zorgen dat de saaie, grijze winterdagen toch wat kleur krijgen!
Ik hoop dat jullie daar hetzelfde over denken? Ik hoop dat je deze weken genoten hebt van de prachtige bloemenpracht, de zonnige bloemen en de vrolijke strepen. Als je meegedaan hebt met het haken van de Dahlia deken hoop ik dat je geniet van je haak-reis, hoe langzaam of snel je ook haakt. Alle patronen blijven gewoon gratis online op deze site, zodat iedereen ze nu en in de toekomst kan vinden en gebruiken.

Zoals je weet heb ik twee versies van de Dahlia deken gemaakt en ik denk dat de Colourwash versie écht mijn hart heeft gestolen.

De Dahlia tintent zijn fel en gedurfd; zelfs de lichtere kleuren zijn duidelijk. Er is iets heerlijks aan het samenbrengen van deze kleuren in een georganiseerde manier.

Foto: Floret Flowers
Bovenstaande foot is van Erin Benzakein van Floret Flowers.  Adembenemend en de foto heeft zeker creatieve invloed gehad op mijn Dahlia Colourwash deken.

Ik heb mezelf verdronken in de therapeutische kleuren, heerlijk! Ik begon met het plannen van deze CAL eind april 2019 dus ik ben al heeeeel lang met dit project bezig. Er gaat veel gevoel en emotie in elke deken die ik ontwerp en maak en ik hoop dat ik wat van die blije emoties door kan geven aan jullie. Of je nu van haken houdt, of het gewoon leuk vindt om deze blog te lezen met alle schitterende foto’s, mijn doel is om een beetje visuele blijdschap te brengen, waar je ook bent op de wereld.

Afgelopen week was er een kleine pauze in de CAL zodat mensen de draadjes weg konden werk, het overgebleven garen konden wegen en netjes op konden rollen. Ik werk mijn draadjes gelukkig altijd al tijdens een project weg, want ik word al gek bij het idee dat je dat voor een hele deken in één keer moet doen. Ik zou niet met zo’n dramatisch aantal draadjes om kunnen gaan! Wat je voorkeur ook is, zorg dat alles is weggewerkt voor je begint aan je rand.

GAREN HOEVEELHEDEN 

Als je de deken met een garenpakket maakt van 15 bollen Stylecraft Special DK, heb je een afmeting van ongeveer 120 bij 175 centimeter bereikt voor je aan de rand begint. Je hebt dan 99 strepen.
Ik had nog ongeveer 25-40 gram per kleur over, afhankelijk van of de kleur 6 of 7 keer in de deken voor kwam.
Ik heb een keukenweegschaal gebruikt om de gewichten van de garens te bepalen.
Toer 1, 2, 5 en 6 (de vasten rondes) gebruiken ongeveer 18 gram garen per toer.
Toer 3 (de stokjes-toer) en toer 4 (de verlengde-stokjes toer) gebruiken ongeveer 30 gram garen per toer.
Ik heb zes kleuren gekozen voor de rand, die dus allemaal ongeveer 35-40 gram garen nog zouden moeten hebben.

Een rand verzinnen is super leuk en uitdagend om te doen. Ik hou hou hou van het haken van die laaaange stukken rand. Als je met de laatste toeren van zo’n deken bezig bent is het ook wel een beetje bitterzoet, als je maanden ergens mee bezig bent kan het afronden soms ook verdrietig zijn. Dat was voor mij echt zo met deze deken!

KLEUREN

Ik heb zes kleuren gekozen voor de Spike Stitch Rand, in de volgende volgorde:
🌸 1. Pomegranate 🌸 2. Blush 🌸 3. Claret 🌸
🌸4. Magenta 🌸 5. Powder Pink 🌸 6. Boysenberry 🌸
Als je je eigen kleuren kiest, is het handig om de volgende zaken in acht te nemen:
Toer 1: smalle vasten ronde: de eerste toer van een rand kan een beetje rommelig ogen, dus het is handig om een kleur te kiezen die niet zo opvalt, een midden-kleur, niet te licht of te donker.
Toer 2: smalle vasten ronde: je kunt deze toer mooi laten overlopen met ronde 1 of net een lichtere/donkerdere kleur kiezen om ‘m juist wel op te laten vallen
Toer 3: stokjes ronde: je wilt dat deze toer zo veel mogelijk opvalt, gebruik de allerlichtste of aller donkerste kleur. (Ik koos de donkerste en dat was Claret)
Toer 4: de verlengde-stokjes ronde: deze moet een goed contrast vormen met toer 3. Als je in toer 3 een donkere kleur gekozen hebt, kies je hier een lichte kleur. Als je een lichte kleur koos voor toer 3, kies je hier juist een donkere tint.
Toer 5: een smalle vasten ronde: deze ronde moet ook weer opvallen, dus kies een zeer lichte of donkere kleur, contrasterend met toer 4
Toer 6: laatste vaste ronden: dit is de allerlaatste toer, dus kies een kleur waar je dol op bent. Ik hou persoonlijk van donkere randjes, maar dat is slechts mijn voorkeur.

Ik ben zoooo blij met hoe de rand geworden is! Ik kon duidelijk visualiseren wat ik wilde in mijn hoofd, ik had al snel het goede resultaat te pakken (na drie pogingen? Of was het nou vier?) en ik was echt gelukkig toen het idee tot leven kwam.
De Spike Stitch rand wordt in 6 toeren gehaakt. De eerste twee zijn vastentoeren om de randen van je deken wat gelijker te maken, de vijfde en zesde toer zijn ook vasten toeren die zorgen voor een strak omlijnt geheel. Maar in de middelste twee toeren, dàt is waar de magie plaatsvindt…..

……het ziet er ingewikkeld uit, maar ik beloof je dat dat het niet is!
In toer 5 haak je groepjes van 2 stokjes, met overgeslagen steken ertussen. Die steken kun je dan weer de verlengde-stokjes van de volgende toer in doen, net zoals bij de Dahlia Spike steek strepen!
In toer 6 wissel je vasten met verlengde-stokjes af (lang – kort – lang – kort, prachtig ritme!) waardoor je kleine hartgevormde blaadjes maakt in de toer eronder. Simpel, maar heel effectief.
Ik heb een fototutorial voor jullie gemaakt, die vind je door op onderstaande link te klikken >>

SPIKE STEEK RAND TUTORIAL


Ik ben zo blij met het resultaat! De rand maakt het geheel echt af, het temt de briljante kleuren en houdt alles netjes bij elkaar.


Ik heb het idee dat strependekens het beste werken met een simpele, smalle rand, maar bij deze spike strepen had ik toch zin om wat dikkere opvallendere rand te maken. Ik wil HEEL GRAAG weten wat jullie er van vinden.

Ik denk dat he belangrijk is om te vertellen dat je deze rand niet hoeft te gebruiken als je dat niet wilt, misshien wil je wel iets simpelers. Dan kan ik de Moorland rand of de Linen Stitch Rand aanraden.

Je vraagt je misschien af waar mijn Colourwash deken is? Nou, ik heb helaas veel pijn in mijn handen, dus ik heb de afgelopen 3 maanden heel weinig kunnen haken. Ik kon alleen maar in korte, geconcentreerde sprintjes haken met pijnstillers en ik moest rustdagen in plannen, waardoor ik maar heel langzaam kon werken aan mijn colourwash rand. Ik gebruik precies hetzelfde patroon en dezelfde kleurvolgorde voor de colourwash versie, en ik zal jullie écht nog laten zien hoe de Dahlia Colourwash eruit komt te zien, als ie af is.

Voor ik afrond, wil ik jullie nogmaals heel erg bedanken voor de gezelligheid. Ik ben zo dankbaar voor alle vriendschappen en lieve opmerkingen, voor de manier waarop er zoveel enthousiasme getoond wordt voor elk project wat ik verzin. Bedankt voor jullie online bezoekje aan mijn Attic, ik waardeer het heel, heel erg. Bedankt!


🌸DAHLIA CAL Introductie :: veel foto’s van de Dahlia bloemen en algemene informatie over het project
🌸DAHLIA SNEAK PEEK :: in deze foto’s zie je de voorbeelden van de Colourwash en Mixed Stripe dekens
🌸DAHLIA GARENPAKKET :: het pakket via de Engelse website WoolWarehouse
🌸DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER:: het pakket via de Nederlandse website Caro’s Atelier
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 1:: Week 1 van de CAL
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 2:: Week 2 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 3:: Week 3 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 4:: Week 4 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 5:: Week 5 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 6:: Week 6 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 7:: Week 7 van de CAL 
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK RAND


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina