Skip to Content

Al hakend stokjes opzetten

Al hakend stokjes opzetten

Hoe kun je al hakend stokjes opzetten?

Veel haakpatronen van dekens beginnen met een hele lange lossenketting waar je dan vervolgens stokjes in moet maken. Er is echter een fijnere, soepelere en mooiere manier van starten: al hakend stokjes opzetten. Je haakt daarbij steeds stokjes, met eerst een extra losse, waar het volgende stokje dan in komt. Ingewikkeld? valt mee! Volg de stappen in de foto-tutorial.

Leer ook hoe je al hakend vasten opzet!

Kijk je liever een filmpje dan dat je een patroon leest? Dat kan!

en voor linkshandigen…

Tip: Begint je patroon met vasten in plaats van stokjes? Kijk dan naar deze tutorial.


Al hakend stokjes opzetten – gratis fototutorial

Stap 1: Haak 4 lossen. De eerste losse is de basis voor het volgende stokje, de andere drie lossen tellen als eerste stokje.

Al hakend stokjes opzetten - Stap 1

Stap 2: Sla de draad om de naald en steek deze in de eerste losse (zie stopnaald boven). Zorg ervoor dat je onder beide lusjes van de V-vorm doorgaat.

Al hakend stokjes opzetten - Stap 2

Stap 3: Sla de draad om en haal terug door de losse heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald.

Al hakend stokjes opzetten - Stap 3

Stap 4: Bij een normaal stokje zou je nu omslaan en door twee lusjes heen halen. We moeten echter een basis maken voor het volgende stokje. Daarom slaan we nu de draad om en halen we deze alleen door het eerste lusje.

Stap 5: Sla de draad om en haal door 2 lusjes (2 lusjes op de naald).

Stap 6: Sla de draad om en haal door de laatste twee lusjes. Je eerste stokje is nu af. De drie lossen telden ook als stokje, dus je hebt nu 2 stokjes gemaakt.

Al hakend stokjes opzetten: alle volgende stokjes gaan zo….

Stap 7: Je gaat nu het volgende stokje maken. Daarvoor moet je de steek hebben die je net gemaakt hebt in stap 4. Die foto is hieronder herhaald, met daarbij rood aangegeven welke steek je moet hebben.

In de foto hieronder staat het nog een keer met de stopnaald. Het is dus de steek aan de basis van het zojuist gemaakte stokje. Sla de draad om en steek de naald door de aangegeven steek.

Stap 8: Haal een lusje op door de aangegeven steek. Je hebt nu 3 lusjes op de naald.

Al hakend stokjes opzetten - Stap 8

Stap 9: Sla de draad om en haal alleen door het eerste lusje. Deze steek vormt weer de basis voor het volgende stokje.

Stap 10: Nu maak je het stokje weer af zoals je gewend bent: (draad om slaan, door 2 lusjes) x 2. Onderstaande foto geeft aan waar het volgende stokje moet komen. Het kan helpen om het werkje met de onderkant (de kant tegenover waar je haaknaald in de lopende lus zit) te bekijken, je ziet dan duidelijker waar die ene steek is waarin je moet steken voor het volgende stokje.

Stap 11: Maak op deze manier je ketting van stokjes af. Let op! In het patroon staat vaak “Maak een lossenketting van een veelvoud van 4 + 3. Toer 1: Maak een stokje in de vierde losse van de haaknaald en elke losse daarna.” Die + 3 zijn dan keerlosse, die heb je niet nodig als je al hakend stokjes opzet. Kijk even goed naar het stekenaantal aan het eind van de eerste echte toer, dát is het aantal stokjes dat jij op moet zetten. Je hebt dan meteen ook je eerste toer al gehad!


Het resultaat van al hakend 10 stokjes opzetten

In onderstaande foto zie je 10 al hakend opgezette stokjes (de drie lossen helemaal rechts tellen dus óók als stokje!)

Enthousiast geworden? Maak dan eens de Spice-Of-Life deken, de Granny Stripe Deken of de Cupcake Stripe deken! Zin gekregen om aan de slag te gaan? Koop dan je materiaal bij Caro’s Atelier, dan krijg ik een kleine commissie bijdrage. Bedankt daarvoor!


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je opzettoer mooi geworden? Was je blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL 91 ASNB 0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Weet je al wat je volgende project wordt? Bestel dan bij Caro’s Atelier je materiaal, dan kan ik blijven voortbestaan. Bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!