Skip to Content

Hydrangea Deken Haakpatroon

Hydrangea Deken Haakpatroon

Gratis haakpatroon deken – Hydrangea – Attic24

Hydrangea Deken. Een prachtige deken door Attic24, die ik hier weer voor jullie vertaal. Het is weer een vrij simpel patroon dat door de structuur en de kleurcombinaties alsnog een prachtige deken wordt. Het ziet er wellicht ingewikkeld uit, maar er worden maar twee steken gebruikt. Het is één van de gemakkelijkste patronen op deze website, met een prachtig eindresultaat. Kies je eigen kleuren of gebruik de aangewezen kleuren. Volg de stap voor stap foto-tutorial of scroll helemaal naar beneden voor het geschreven patroon.

Dit patroon is geschreven door de zeer getalenteerde Lucy van Attic24. Zij maakt prachtige, gratis patronen, die ik vertaal voor Nederlandse haaksters. Als je haar wilt belonen, kun je het garenpakket bestellen via Woolwarehouse, die bezorgen ook in Nederland. Zij krijgt dan een kleine bijdrage. Als je mij wilt bedanken, kun je je volgende bestelling via Caros Atelier doen door hier te klikken, dan krijg ik een klein percentage van je bestelling, terwijl deze voor jou niet duurder wordt! Super bedankt alvast 🙂

Patroon informatie 

Het Hydrangea pakket bestaat uit 15 bollen Stylecraft Special DK, die je met maat 4 haaknaald tot een deken van 120 x 170 cm maakt. De kleuren zijn: Violet, Denim, Cypress, Mocha, Pale Rose, Grape, Storm Blue, Meadow, Vintage Peach, Mushroom, Raspberry, Duck Egg, Pistachio, Camel en Parma Violet.

Als je los of juist heel strak haakt, moet je even de eerste toer opmeten. Ook als je een andere maat deken wilt maken, is het handig om te weten dat de lossenketting een veelvoud van 4 moet zijn plus 2. Het lijkt misschien zonde om de eerste toer weer helemaal uit te halen, maar het is jammer als je deken niet het formaat krijgt dat je wilt. Eventueel kun je al hakend opzetten, dan weet je zeker dat je de goede lengte hebt.

♥ 15 bollen zijn genoeg voor een eenpersoonsdeken van ongeveer 120 cm x 170 cm.

♥ Als je losjes haakt, meet dan na de eerste toer even op hoe groot het is (ongeveer 120 cm). Anders kom je wellicht niet uit met het garenpakket van 15 bollen. Het is prima om je lossenketting kleiner te maken om het juiste formaat te krijgen, als je maar zorgt dat het een veelvoud van 4, plus 2 is.

♥ Als je een grotere deken wilt maken, bijvoorbeeld voor een tweepersoonsbed, zorg dan dat je lossenketting een veelvoud van 4, plus 2 lossen is. Je hebt dan ook meer garen nodig.

Gebruikte steken

Klik op de steek om naar een uitgebreide uitleg van die steek te gaan: lossen, halve vaste, vaste, stokje.

Spanning

De aangeraden maat haaknaald voor Stylecraft Special DK is 4 mm, maar het is natuurlijk prima als jij een andere maat gebruikt. Als je de lossenketting maakt, kun je deze met een maat of 2 groter maken, om ervoor te zorgen dat de onderkant van de deken niet gaat trekken. Haak toer 1 dan weer gewoon met de haaknaald die je de rest van de deken gaat gebruiken.

Als je niet zeker weet welke haaknaald je moet gebruiken, maak dan een klein vierkantje. Haak 22 lossen, (5 x 4 + 2) en doe een paar toeren van het patroon. Je proeflapje zou 12,5 a 13 cm moeten zijn.

Het begin

Ben je een gevorderde haker? Scroll dan naar onderaan, daar staat een korte geschreven versie van het patroon.  

Begin met Grape, maak een lossenketting van 182 (dat is een veelvoud van 4, plus 2).

Toer 1: beginnend in de tweede losse vanaf de haak, maak één vaste in elke steek.

Check na deze toer of de lossenketting niet teveel trekt, meet je werk om te bepalen of je de gewenste breedte hebt en tel nog eens na, je zou nu 181 vasten moeten hebben. Keer je werk.

Toer 2: Als je een grotere haaknaald hebt gebruikt voor het opzetten, wissel hier dan weer terug naar je normale haaknaald. 2 lossen. Sla de steek waar je 2 lossen uit komen over, evenals de volgende steek. Kijk naar bovenstaande foto, daar waar de naald inzit moet je de steken maken. Maak (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek.

Sla de volgende steek over.

Maak een vaste in de volgende steek. Nu heb je je eerste schelpje gemaakt.

Sla de volgende steek over.

Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek. Sla de volgende steek over. Doe een vaste in de volgende steek. Nu heb je het tweede schelpje gemaakt.

*Sla de volgende steek over. Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek.

Sla de volgende steek over. Doe een vaste in de volgende steek*.

Herhaal van * tot * tot je het einde van de toer bereikt hebt. Je laatste vaste gaat in de allerlaatste steek aan het einde van de toer (zie foto hierboven). Hecht af en keer je werk. Je hebt nu 45 schelpjes, als je tenminste de 182 lossen hebt opgezet.

Kijk voor je verder gaat of de onderste toer niet trekt, (geen regenboogjes!) en dat je werk ongeveer 120 cm breed is. Het is niet te laat om opnieuw te beginnen, het is belangrijk dat het begin goed gaat, dan is de rest van de deken eenvoudig.

Toer 3 : Gebruik de kleur Pale Rose. Doe je naald in de vaste die je aan het einde van de vorige toer gemaakt hebt en haal een lus op in de nieuwe kleur.

2 lossen. Maak je nieuwe schelp in de steek die op bovenstaande foto wordt aangewezen met de naald. Maak daar (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes).

Doe een vaste in de vaste van de vorige toer (waar de naald in bovenstaande foto naar wijst).

*Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende 1-lossenruimte (waar de naald zit in bovenstaande foto). Doe 1 vaste in de vaste van de vorige toer.* Herhaal van * tot * tot het einde van de toer, waar je weer 45 schelpjes gemaakt hebt.

Je laatste vaste gaat bovenin de tweede lossen aan het begin van de vorige toer.

Hecht niet af, keer je werk.

Dit is een goed moment om weer even te meten en om te kijken of je werk goed plat blijft liggen en niet te strak of los gehaakt is.

Toer 4: 2 lossen. Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de 1-lossenruimte (waar de naald in bovenstaande foto zit).

Doe 1 vaste in de vaste van de vorige toer.

*Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende lossenruimte. 1 vaste in de volgende vaste*. Herhaal van * tot * tot je aan het einde van de toer weer 45 schelpjes hebt gemaakt.

Je laatste vaste gaat bovenin de tweede losse die je aan het begin van de vorige toer maakte.

Hecht af en keer je werk. Je hecht altijd weer aan aan de kant waar de losse draadjes zitten en je werkt altijd twee toeren in één kleur voor je wisselt.

Toer 5 : Gebruik de kleur Vintage Peach. Doe de naald in de vaste die je aan het einde van de vorige toer gemaakt hebt en haal een lus op in je nieuwe kleur.

Herhaal toer 3: 2 lossen, *(2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende lossenruimte, 1 vaste in de volgende vaste.* Herhaal van * tot * totdat je aan het einde van de toer bent. Je hebt nu 45 schelpjes. Hecht niet af, maar keer je werk.

Toer 6 : Herhaal toer 4: 2 lossen. *Doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende lossenruimte. 1 vaste in de vaste van de vorige toer*. Herhaal van * tot * totdat je aan het einde van de toer bent. Je hebt nu 45 schelpjes in totaal. Hecht af. Keer je werk.

Zie je hoe simpel het patroon is? De schelpjes zijn eenvoudig om te maken in de lossenruimte en vormen mooie stapeltjes. Het is heel makkelijk om te zien waar je naald in moet en je kunt dus eigenlijk geen fouten maken.

Als je tevreden bent met je werk tot nu toe, kan ik je aanraden om de losse draadjes weg te werken na elke paar toeren. Hou altijd één of twee losse draadjes over, dan weet je aan welke kant je steeds moet starten. Bewaar echter niet alle eindjes tot het einde, dan is het een rotklus om weg te werken.

De gestapelde schelpjes en vasten vormen een heel mooi patroon met een warme, dichte structuur. Je zult al warm worden terwijl je nog bezig bent met deze deken op schoot!

Blijf toeren 3 en 4 herhalen en volg daarbij de volgende kleurenwisselingen als je het pakket hebt gekocht. Wissel elke 2 rijen van kleur. Twee rijen vormen samen één streep. Er zijn 88 gekleurde strepen in totaal.

Let op: De allerlaatste streep heeft een ander patroon, om ervoor te zorgen dat je een rechte bovenkant krijgt. Dit patroon volgt onder het schemaatje. 

1. Grape31. Duck Egg61. Duck Egg
2. Pale Rose32. Grape62. Meadow
3. Vintage Peach33. Storm Blue63. Grape
4. Mushroom34. Meadow64. Raspberry
5. Camel35. Camel65. Denim
6. Meadow36. Mushroom66. Mocha
7. Denim37. Vintage Peach67. Mushroom
8. Raspberry38. Mocha68. Vintage Peach
9. Mocha39. Pistachio69. Pistachio
10. Violet40. Denim70. Storm Blue
11. Parma Violet41. Raspberry71. Violet
12. Duck Egg42. Cypress72. Pale Rose
13. Cypress43. Violet73. Camel
14. Pistachio44. Parma Violet74. Parma Violet
15. Storm Blue45. Pale Rose75. Cypress
16. Mocha46. Grape76. Duck Egg
17. Vintage Peach47. Mushroom77. Denim
18. Raspberry48. Storm Blue78. Meadow
19. Mushroom49. Meadow79. Camel
20. Camel50. Mocha80. Raspberry
21. Meadow51. Duck Egg81. Violet
22. Duck Egg52. Cypress82. Grape
23. Storm Blue53. Raspberry83. Vintage Peach
24. Grape54. Vintage Peach84. Mushroom
25. Pale Rose55. Camel85. Storm Blue
26. Parma Violet56. Pistachio86. Cypress
27. Violet57. Violet87. Mocha
28. Cypress58. Pale Rose88. Pistachio
29. Pistachio59. Parma Violet 
30. Denim60. Denim 

Laatste streep

Toer 177: Gebruik Pistachio en herhaal toer 3.

Toer 178: 3 lossen.

1 stokje in dezelfde steek.

1 vaste in volgende steek. 1 lossenruimte overslaan.

1 vaste in volgende steek.

1 stokje in elk van de volgende 3 steken. (zie foto boven).

1 vaste in volgende steek. Sla 1-lossenruimte over. 1 vaste in volgende steek.

*1 stokje in elk van de volgende 3 steken. 1 vaste in volgende steek. 1-lossenruimte overslaan. 1 vaste in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot 2 steken overblijven. 1 stokje in elk van de laatste twee steken. Hecht af en werk alle draadjes weg.

Rand

Lucy heeft gekozen voor een hele simpele twee toeren Linen Stich Edging, met Parma Violet en Pale Rose. Je zou genoeg van deze kleur over moeten houden. Je hebt voor dit formaat deken ongeveer 15 gram garen nodig per kleur.

Om te beginnen: zorg dat de goede kant van de deken naar je toe ligt (de weggeweven draadjes moeten rechts liggen). Begin aan de rechterbovenhoek van je deken.

Toer 1: Gebruik Parma Violet. Doe je naald in de eerste steek in de rechterbovenhoek van je deken en haal een lus in de nieuwe kleur op. 3 lossen (telt als 1 vaste plus 1 losse).

Sla 1 steek over.

*1 vaste in volgende steek. 1 losse. Sla volgende steek over*. Herhaal van * tot * tot je bij de volgende hoek bent aangekomen.

Om de hoek om te gaan doe je (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de laatste steek van de bovenkant. 1 losse.

Nu werk je langs de linkerkant naar beneden. Je maakt de steken om de steken aan het eind van elke toer.

Doe 1 vaste om de volgende steek (zoals te zien in onderstaande foto). 1 losse.

1 vaste om de volgende steek, 1 losse.

1 vaste om volgende steek, 1 losse.

*1 vaste om de volgende steek, 1 losse.*

Herhaal van * tot * tot je de onderkant bereikt.

In de laatste steek doe je (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste). 1 losse.

Nu werk je aan de onderkant van je deken Zorg ervoor dat je niet te strak haakt in de lossenketting, wijzig eventueel weer naar een grotere naald.

*Sla 1 steek over, vaste in volgende steek, 1 losse*. Herhaal van * tot * totdat er één steek overblijft.

Ga de hoek om door (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) om de laatste steek te doen. 1 losse.

Nu werk je aan de rechterkant van beneden naar boven. Net als bij de andere kant, werk je weer om de steken heen. 

*1 vaste om de volgende steek, 1 losse.*

Herhaal van * tot * totdat je weer aan het begin bent.

De laatste steken gaan in dezelfde ruimte als waar je begon. 1 vaste in de ruimte waarin je begin 3 lossen maakte, 2 lossen. Halve vaste in tweede beginlosse Hecht af. Dit was de moeilijkste toer van de rand. De tweede toer is super makkelijk!

Toer 2: Gebruik Pale Rose. Begin in een 2-lossenruimte op de hoek. Doe de naald in de ruimte en haal een lus op in je nieuwe kleur.

3 lossen (telt als vaste en 1 losse).

Je werkt nu in de ruimtes onder de 1-lossenruimtes die je in toer 1 gemaakt hebt.

*1 vaste in volgende 1 lossenruimte, 1 losse*. Herhaal van * tot * totdat je de hoek bereikt hebt.

Doe (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de 2 lossenruimte van de hoek. Nu heb je de eerste zijkant gemaakt. *1 vaste in de volgende lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de volgende hoek bent.

Doe (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de 2-lossenruimte voor de hoek. Nu heb je de tweede kant gemaakt. *1 vaste in de volgende lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de volgende hoek bent.

Doe (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de 2-lossenruimte voor de hoek. Nu heb je de tweede kant gemaakt. Nu is je derde kant compleet.

*1 vaste in 1-lossenruimte, 1 losse*. Herhaal tot je bij de hoek bent. 1 vaste in dezelfde ruimte als je beginlossen, 2 losse, halve vaste in 2e beginlosse om de toer te sluiten. Hecht af en werk al je draadjes weg.

Prachtige subtiele rand, niet?

Als je nog genoeg garen over hebt en een bredere rand wilt, kun je gewoon toer 2 herhalen tot je de gewenste rand bereikt hebt.

De makkelijkste manier om te weten hoeveel garen je nog over hebt is door het garen te wegen op een keukenweegschaal. Lucy had ongeveer 18 a 18 gram per kleur over, dus zij had nog meer toeren kunnen toevoegen aan de rand.

Hier volgt een samenvatting van het patroon, zodat je deze kunt printen (en voor de gevorderde hakers).

De kleurvolgorde, twee toeren per streep:

1. Grape31. Duck Egg61. Duck Egg
2. Pale Rose32. Grape62. Meadow
3. Vintage Peach33. Storm Blue63. Grape
4. Mushroom34. Meadow64. Raspberry
5. Camel35. Camel65. Denim
6. Meadow36. Mushroom66. Mocha
7. Denim37. Vintage Peach67. Mushroom
8. Raspberry38. Mocha68. Vintage Peach
9. Mocha39. Pistachio69. Pistachio
10. Violet40. Denim70. Storm Blue
11. Parma Violet41. Raspberry71. Violet
12. Duck Egg42. Cypress72. Pale Rose
13. Cypress43. Violet73. Camel
14. Pistachio44. Parma Violet74. Parma Violet
15. Storm Blue45. Pale Rose75. Cypress
16. Mocha46. Grape76. Duck Egg
17. Vintage Peach47. Mushroom77. Denim
18. Raspberry48. Storm Blue78. Meadow
19. Mushroom49. Meadow79. Camel
20. Camel50. Mocha80. Raspberry
21. Meadow51. Duck Egg81. Violet
22. Duck Egg52. Cypress82. Grape
23. Storm Blue53. Raspberry83. Vintage Peach
24. Grape54. Vintage Peach84. Mushroom
25. Pale Rose55. Camel85. Storm Blue
26. Parma Violet56. Pistachio86. Cypress
27. Violet57. Violet87. Mocha
28. Cypress58. Pale Rose88. Pistachio
29. Pistachio59. Parma Violet 
30. Denim60. Denim 

Begin: 182 lossen (lossenketting moet altijd een veelvoud van 4 zijn, plus 2.

Toer 1: beginnende in de 2e losse vanaf de naald, doe 1 vaste in elke losse. Keer om [180 steken].

Toer 2: 2 lossen, *1 steek overslaan, doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende steek, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek *. Herhaal van * tot *, hecht af en keer. Je hebt nu 45 schelpjes.

Toer 3: [wissel van kleur]. Hecht garen aan in vaste, 2 lossen, doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de eerste 1-lossenruimte; *1 vaste in volgende vaste, doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende 1-lossenruimte*. Herhaal tot je weer 45 schelpjes gemaakt hebt. Eindig met een vaste in de 2e beginlosse. Keer om.

Toer 4: 2 lossen, doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de eerste 1-lossenruimte. *1 vaste in de volgende vaste, doe (2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes) in de volgende 1-lossenruimte.* Herhaal tot je 45 schelpjes gemaakt hebt en eindig met een vaste in de 2e beginlosse. Hecht af, keer. [45 schelpjes].

Toer 5 – 175: Herhaal toer 3 en 4, volg de kleurvolgorde in de tabel hierboven, wissel elke andere toer van kleur totdat je 87 strepen gemaakt hebt.

Toer 175 is de eerste in Pistachio, je herhaalt toer 3. Daarna maak je een rechte rand, door met Pistachio te keren en de volgende toer te doen:

Toer 176: 3 lossen, *1 stokej in volgende steek, 1 vaste in volgende steek, 1-lossenruimte overslaan, vaste in volgende steek, stokje in volgende twee steken*. Herhaal van * tot * totdat je het einde van de rij gehaald hebt, waarbij het laatste stokje in de tweede beginlosse zit. Hecht af en werk alle draadjes weg.


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken mooi geworden?

Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Gun je mij een kopje koffie of een bolletje wol als bedankje? Doe dan een donatie op NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!