Skip to Content

Dahlia Deel 1 Haakpatroon

Dahlia Deel 1 Haakpatroon

Dahlia CAL – Attic24 – Deel 1

Lucy van Attic24 ontwerpt schitterende dekens. Er staan er een heleboel van hier op de site, en vandaag voegen we er nog eentje aan toe! De Dahlia CAL is een prachtige kleurenexplosie, geïnspireerd op Dahlia bloemen, en gehaakt met het Spike steek patroon.  De onderstaande tekst is een vertaling van de Engelse blogpost.

Hallo, en welkom bij de start van een nieuw deccenium, en bij het begin van een heel kleurrijk deken avontuur! Ik weet dat er vele duizenden mee doen met de Dahlia Crochet-Along (CAL) en daar ben ik zo blij mee! Het gaat een heerlijk kleurrijk begin van 2020 worden, dat is zeker!

Je weet waarschijnlijk nog wel dat ik je alles over de Dahlia CAL vertelde. Zo niet, lees er dan hier alles over (en kom daarna gezellig terug!)
Ik ben al jaren verliefd op Dahlia’s – hun flamboyante natuur en stralende kleuren maken me altijd vrolijk. Als de bloemen me vrolijk kunnen maken, dan maakt het gebruikt van diezelfde kleuren in een gehaakte deken vast ook een heleboel mensen blij!
Het is een deken van zomerse vrolijkheid!

Zoals bij alle Attic24 dekens, is er gekozen voor het materiaal Stylecraft Special DK, in 15 kleuren.
Bovenste rij van links naar rechts
🏵️ magenta 🏵️ fuchsia purple 🏵️ shrimp 🏵️ apricot 🏵️ powder pink 🏵️
Middelste rij van links naar rechts
🏵️ boysenberry 🏵️ pomegranate 🏵️ spice 🏵️ lemon 🏵️ blush 🏵️
Onderste rij van links naar rechts
🏵️ claret 🏵️ lipstick 🏵️ tomato 🏵️ saffron 🏵️ fondant 🏵️


Je kunt het Dahlia pakket kopen via de Engelse winkel Wool Warehouse, dan krijgt Attic24 een bijdrage:
❧🏵️DAHLIA YARN PACK 🏵️❧
Ook kun je het pakket kopen bij Caro’s Atelier, dan krijg ik een bijdrage
❧🏵️ DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER 🏵️❧

Voor diegene die hun kleurtjes al in huis hebben, ik hoop dat jullie net zo genieten van de kleurenpracht als ik! Ik ben zo verliefd op deze combinatie! Er zit een heleboel warmte in dit pakket en we gebruiken rode tinten, oranje en gele tinten en ook roze en paarse tinten.

Voor je de papieren labels van je bollen haalt, is het handig om op de een of andere manier bij te houden welk kleurnummer en -naam bij welke bol hoort. Sommige tinten lijken behoorlijk op elkaar, zeker in nep-licht (Fondant en Blush bijvoorbeeld). Ik gebruik altijd een wasknijper met de naam van het garen en een stuk garen erom heen gewikkeld, maar er zijn ook andere manieren:

Ruth maakt hele schattige kleine granny squares voor dit kleurenpallet….

En Charlotte heeft gaatjes in een kaartje gemaakt waar de kleuren rondom aan bevestigd zitten.
Hoe je het ook doet, het is een belangrijke eerste stap in de Dahlia CAL, zodat je goed bekend raakt met de kleurnamen.

Als je één van mijn dekens eerder gemaakt hebt, weet je dat ik je altijd aanraad om een proeflapje te maken voordat je aan de deken begint. Dit zorgt ervoor dat je bekend raakt met het patroon, maar ook dat je weet met welke haaknaaldmaat jouw deken het mooiste wordt.
Bij Stylecraft Special DK wordt standaard een 4 mm haaknaald geadviseerd, maar voor mij werkte de Dahlia Spike steek beter als het niet te strak wordt. Ik haak nogal strak, dus ik gebruik haaknaald 5 mm voor deze deken, zodat mijn deken niet te stijf wordt. Als je mijn dekens eerder gehaakt hebt, heb je waarschijnlijk wel een idee welke haaknaaldmaat het beste bij jou past. Het is sowieso een goed idee om de lossenketting met een maatje groter te haken, maar vergeet dan niet om je kleinere haaknaald weer te pakken als je met de eerste toer begint.

Het haken van een proeflapje kost echt maar weinig tijd, zeker als je het vergelijkt met de hele deken. Het proeflapje moet ongeveer 16 centimeter breed zijn.
Als jouw proeflapje een centimeter groter of kleiner wordt, is er niks aan de hand.
Als je proeflapje veeeeeel groter is, en slap en los voelt, dan heb je een kleinere haaknaald nodig. Je kunt ook minder lossen gebruiken bij je opzetketting als je dat fijner vindt, maar zorg dan voor een lossenaantal van een veelvoud van 4, plus 3.
Als je proeflapje klein wordt en strak en stijf aanvoelt, neem dan een haaknaaldmaat groter voor de deken.

Er zit zoals gebruikelijk een prachtige, foto-rijke tutorial bij deze steek, die je helpt om een proeflapje te maken en aan de steek te wennen. De steek heet de Spike steek. Er staat een samengevatte versie van het patroon onderaan op de pagina van onderstaande link, zodat gevorderde haaksters direct van start kunnen. Je kunt dit patroon vinden via onderstaande link:
DAHLIA SPIKE STEEK TUTORIAL

In de tutorial zitten ook tips voor het wegwerken van draadjes.

Zodra je tevreden bent met je proeflapje, kun je lekker gaan beginnen met die eerste paar toeren. Het patroon geeft je de lossenketting aantallen voor verschillende maten dekens. Ik maak mijn dekens altijd 120 bij 180 centimeters, maar als je zelf iets anders wilt, kan dat natuurlijk ook.
Als je de eerste paar strepen van de deken gemaakt hebt, is het een goed moment om weer even te controleren of je spanning goed is. Het makkelijkste om dit te doen, is door het gebruik van een keukenweegschaal. Er zitten (ongeveer) 7 strepen van elke kleur in de Dahlia deken, en zoals je kunt zien in bovenstaande foto, gebruik ik ongeveer 11 gram garen per streep. Dat betekent 77 gram garen per 100 grams bol, zodat er genoeg over blijft om een rand te haken.

Je krijgt zo de lijst met kleuren voor de eerste week te zien, maar wil ik je er even van garanderen dat alle blogs gewoon op de site blijven staan, zo lang ik leef ;), dus je kunt ze altijd nog weer terugvinden. Maak je geen zorgen als je een weekje overslaat, of als je achterloopt. Je kunt altijd weer terugkomen om ‘m af te maken.
Schema:
Vrijdag 3 januari – deel 1, maak een proeflapje, kies de juiste haaknaald, haak toeren 1-15
Vrijdag 10 januari – deel 2 – Strepen 16-33
Vrijdag 17 januari – deel 3 – Strepen 34 – 51
Vrijdag 24 januari – deel 4 – Strepen 52 – 69
Vrijdag 31 januari – deel 5 – Strepen 70 – 87
Vrijdag 7 februari – deel 6 – Strepen 88 – 89
Vrijdag 14 februari – Inhalen (draadjes wegwerken!)
Vrijdag 21 februari – deel 7 – de rand en Ta-Dah!

Door het succes van de Sweet Pea deken van vorig jaar, heb ik besloten ook twee kleurenvarianten voor de Dahlia deken te maken. Beide dekens hebben dezelfde 15 kleuren en hebben evenveel strepen per kleur. Toch zien ze er helemaal anders uit. De linker is de Mixed Stripe, de rechter is de Colourwash. Ik hou van beiden, maar als ik MOEST kiezen, dan koos ik voor de Colourwash.
Je kunt even spieken naar de dekens door ((HIER)) te klikken, maar je kunt je ook laten verrassen.
 

De Mixed Stripe variant is geïnspireerd op een enorme bos Dahlia’s die ik mee nam na mijn reis naar Halls in Notrhumberland afgelopen September. Je kunt daar heel veel foto’s van zien in de introductie post van de Dahlia deken.

De prachtige extreme kleurenexplosie doet me echt terugdenken aan die prachtige dag dat ik door dat zonnige dahlia veld heen liep, ik zal het nooit vergeten. De vrolijke, felle kleuren zijn gewoon zo vrolijk, vind je ook niet?

Dit is hoe het eerste deel van de Dahlia Mixed Stripe versie eruit ziet, van toer 1-15. Zie je m’n zelf-gemaakte-passende sokken??
Hier is de kleureninformatie van Deel 1 van de “MIXED STRIPE” Dahlia deken.
1. Boysenberry (Lossenketting & toeren 1 & 2)
2. Pomegranate  (toeren  3 & 4)
3. Blush (toeren 5 & 6)
4. Lemon (toeren 7 & 8)
5. Tomato (toeren 9 & 10)
6. Claret (toeren 11 & 12)
7. Magenta (toeren 13 & 14)
8. Powder Pink (toeren 15 & 16)
9. Fondant (toeren 17 & 18)
10. Apricot (toeren 19 & 20)
11. Saffron (toeren 21 & 22)
12. Spice (toeren 23 & 24)
13. Lipstick (toeren 25 & 26)
14. Shrimp (toeren 27 & 28)
15. Fuchsia Purple (toeren 29 & 30)

Foto: Floret Flowers
De Colourwash variant is geïnspireerd op het werk van Erin Benzakein, die de prachtige bloemenboerderij “Floret Flowers” heeft in Amerika. Ik ben een fan van haar werk, haar website en haar Instagram pagina.

Foto : Floret Flowers
Erin heeft me toestemming gegeven om deze foto’s hier met jullie te delen (dankjewel Erin!) maar ga alsjeblieft naar haar website om nog meer te genieten van de prachtige dahlia bloemen. ((KLIK HIER)). Er staat ook veel informatie op de website voor iedereen die zelf Dahlia’s wil laten groeien, iets wat ik ook nog ooit zou willen doen!

Ik heb ook heerlijk gespeeld met een bos dahlia’s en met mijn garenkleuren. Ik begon met diepe rode en oranje kleuren, daarna pakte ik een paar gele en lichte roze tinten, om vervolgens naar de diepere roze tinten en paars te gaan.

Voor het eerste deel van de Colourwash versie, beginnen we met de donkere rode en oranje tinten.

Deze tinten zijn moeilijk goed op camera te krijgen, dus sorry als het allemaal een beetje saai lijkt op deze foto. In werkelijkheid zijn het sterke kleuren, die prachtig in elkaar overlopen!

Het is een sterk begin en het is heerlijk dramatische!

Hier is de kleureninformatie voor Deel 1 van de “COLOURWASH” Dahlia Deken.
1. Claret (lossenketting & toeren 1 & 2)
2. Lipstick  (toeren 3 & 4)
3. Claret (toeren 5 & 6)
4. Lipstick  (toeren 7 & 8)
5. Claret (toeren 9 & 10)
6. Lipstick  (toeren 11 & 12)
7. Claret (toeren 13 & 14)
8. Lipstick  (toeren 15 & 16)
9. Tomato (toeren 17 & 18)
10. Lipstick  (toeren 19 & 20)
11. Tomato (toeren 21 & 22)
12. Lipstick  (toeren 23 & 24)
13. Tomato (toeren 25 & 26)
14. Lipstick  (toeren 27 & 28)
15. Tomato (toeren 29 & 30)
Let op: de Colourwash volgorde is ontworpen over 99 strepen, voor een lengte van ongeveer 180 centimeter. Deze volgorde is daarom niet geschikt voor kleinere of langere versies. 

Sommige haaksters willen graag een HERHALENDE VERSIE maken, of een GESPIEGELDE HERHALING, zoals in mijn voorbeeldje in de foto hierboven. De kleurenvolgorde voor de HERHALENDE VERSIE van de Dahlia deken, begonnen aan de onderkant van de foto, helemaal naar boven:
1. Claret (lossenketting & toer 1 & 2)
2. Lipstick  (toer 3 & 4)
3. Tomato (toer 5 & 6)
4. Spice  (toer 7 & 8)
5. Saffron (toer 9 & 10)
6. Lemon  (toer 11 & 12)
7. Apricot (toer 13 & 14)
8. Powder Pink  (toer 15 & 16)
9. Fondant (toer 17 & 18)
10. Blush  (toer 19 & 20)
11. Shrimp (toer 21 & 22)
12. Pomegranate  (toer 23 & 24)
13. Fuchsia Purple (toer 25 & 26)
14. Magenta  (toer 27 & 28)
15. Boysenberry (toer 29 & 30).
Na streep 15 kun je weer beginnen met toer 1, of teruggaan naar 14, 13, etc. De laatste versie creëert de GESPIEGELDE HERHALING. 

Voor vragen kun je naar de Engelstalige Facebook pagina van Attic24, of de Engelstalige Attic24 Moorland and More group, of via Instagram (met de hashtag #dahliacal). Natuuuuurlijk kun je Een Mooi Gebaar ook bereiken via Facebook en Instagram, of in een reactie op deze pagina!


🌸DAHLIA CAL Introductie :: veel foto’s van de Dahlia bloemen en algemene informatie over het project
🌸DAHLIA SNEAK PEEK :: in deze foto’s zie je de voorbeelden van de Colourwash en Mixed Stripe dekens
🌸DAHLIA GARENPAKKET :: het pakket via de Engelse website WoolWarehouse
🌸DAHLIA GARENPAKKET CAROS ATELIER:: het pakket via de Nederlandse website Caro’s Atelier
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 1:: Week 1 van de CAL
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 2:: Week 2 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 3:: Week 3 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 4:: Week 4 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 5:: Week 5 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 6:: Week 6 van de CAL 
🌸DAHLIA DEKEN DEEL 7:: Week 7 van de CAL 
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK
🌸 DAHLIA SPIKE STEEK RAND


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Pascale

Friday 3rd of January 2020

Begonnen, heerlijk om te doen, leuke steek. Bedankt voor de vertaling!