Skip to Content

Beachcombing Deken Haken Week 10

Beachcombing Deken Haken Week 10

Eleonara van Coastal Crochet ontwerpt schitterende haakpatronen die ze gratis uitbrengt. Eén van die projecten is de Beachcombing deken! Het is een Crochet Along (CAL) wat betekent dat het patroon in meerdere delen uitkomt, steeds met een week ertussen. Je leest hier het 10e deel! Voor de algemene informatie over deze CAL klik je hier, voor week 9 kun je hier klikken. Deel 11 vind je hier! En ook het laatste deel, deel 12, is uit.

Welkom bij Week 10 van de Beachcombing deken! De weken vliegen om! 🙂 Dit zijn de laatste toeren aan de bovenkant en onderkant en deze week is geïnspireerd op zand, zeeglas, drijfhout en schelpen.
Ik zoek voor ze in de video van deze week, kijk je mee?

Eerder deze week kreeg ik een mailtje van Marilyn, die de Seaside deken aan het maken is op dit moment. Zij heeft mijn website pas recent ontdekt. Zij heeft een gedichtje geschreven over de dingen van mijn website. Zo’n lief gebaar dat ik ‘m hier echt even moest delen!
Coastal Pleasures

How relaxing, the sound of waves
Washing over the pebbled shore
Bringing many treasures
Tempting me to explore

Tossed around by the sea
Worn smooth over many years
Little jewels of coloured sea glass
And inside rock pools, sea anemones

Driftwood, shells and large smooth stones
Just a few items to be found
The stones can be used as paperweights
After they have been crocheted around

Sometimes rough and sometimes calm
The sea changes every day
And depending on the weather
It can be the deepest blue or very grey

What wonderful colours can be seen
As the sun sets in the evening sky
Yellow, pink and orange
Such a pretty sight

Tomorrow I will search again
As the sea retreats
To see what it has left behind
And what I may decide to keep

Geweldig, toch? 🙂 Ik heb ook weer een nieuw boek uitgezocht, dat was lange tijd terug. Maar ik krijg toch weer meer plezier in het lezen dan in alleen maar haken. Ik kijk anders ook veel op social media… Het boek is een klein beetje strandjutters-gerelateerd, het heet ‘The Shell Seekers‘ en is geschreven door Rosamunde Pilcher.

Lucy van Attic 24 adviseerde het vorig jaar toen ze haar Dune deken uitbracht – het boek viel me toen op en ik kocht het, maar ik had nog nooit de tijd genomen om het te lezen… tot nu! Het wordt ook aangeraden door kledingbedrijf “Seasalt” in hun blog: SEASALT WORDS: STORIES FROM THE SEA…

Je kunt de lijst met tien boeken hier vinden:  www.seasaltcornwall.co.uk/seasalt-words-stories-from-the-sea
The Shell Seekers was één van de tien boeken, dus zeker de moeite waard om te lezen…!  😊

Hier volgt natuurlijk weer een overzichtje van de prachtige dekens van Instagram en op Facebook in de Engelstalige ‘Coastal Crochet CAL‘ groep. Steeds meer lieve huisdieren verschijnen in de foto’s…  🙂

Voor degene die het Engelstalige patroon op Ravelry hebben gekocht: Ravelry Pattern for Beachcombing Blanket

Het weer is nu omgeslagen na weken zomerse zonneschijn… maar ik ben toch gaan strandjutten! Het hoeft écht niet zonnig te zijn om een bezoekje aan het strand te brengen… Ik vind de dagen waarop de zee zilver of grijs lijkt en donkere luchten weerspiegelt ook heerlijk. Nu volgen drie foto’s van zilvergrijze zeeën van het afgelopen jaar….

Deze week zijn de toeren geïnspireerd door zand, zeeglas, drijfhout en schelpen…
Lossesla de draad om de naald en haal door de lus op de haaknaald heen.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
HalfstokjeSla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Halve vastesteek de naald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door het lusje op de naald.
Stokje Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om de haaknaald en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes.
DriedubbelstokjeSla de draad drie keer om de haaknaald heen en steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte. Haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door twee lusjes heen) herhaal tot de lusjes op zijn.
2samengehaaktestokjesSla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Sla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte, haal een lusje op. Sla de draad om en haal door twee lusjes. Sla de draad nu om en haal door 3 lusjes.
Bobbel: Alles in de volgende steek: met contrastkleur: *Sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, trek een lusje van het contrasterende garen door naar voren, sla de draad om en haal door 2 lusjes. Herhaal vanaf * 4 keer (je hebt nu 5 contrastkleur lusjes en één hoofdkleur lusje op de haaknaald), trek de hoofdkleur door alle lusjes op de haaknaald heen (1 bobbel gemaakt). Haak verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar voren, haak over de contrastkleur heen tot je bij de volgende bobbel aan komt.
2samengehaaktereliëfdriedubbelstokjes-voor: 
*Haak een driedubbelstokje zoals normaal, maar steek de haaknaald OM de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren, stop bij de laatste omhaal ** als er nog 2 lusjes op de hoek over zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende steek, eindig bij ** (Nu heb je nog 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.

Week 10 – Zand, Zeeglas, Drijfhout en Schelpen
Ga verder aan de onderpaneel en bovenpaneel van de deken terwijl je deze op zand, zeeglas, drijfhout en golven geïnspireerde toeren.
Je gebruikt 5 kleuren: Kleur A, C, F, G en J.

Patroon

Toer 17 gaat verder waar je in week 9 bij toer 16 stopte. Je hebt toen gewisseld naar KLEUR A in de allerlaatste doorhaal van de laatste steek.
Als je een nieuwe kleur gebruikt, doe je dat bij de laatste omhaal van de laatste steek. Hecht dan de vorige kleur af en ga verder met de nieuwe toer in de nieuwe kleur.
De tutorial voor toer 17-20


Toer 17 (Goede kant) 4 lossen (telt als eerste dubbelstokje), dubbelstokje in volgende 3 steken, *halfstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 3 steken, dubbelstokje in volgende 8 steken, herhaal vanaf * negen keer, halfstokje in volgende 3 steken, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 3 steken, dubbelstokje in volgende 4 steken, keer om. [187 steken]
Toer 18 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek en elke steek tot einde, keer om.
Toer 19: 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek en volgende 7 steken, (bobbel met KLEUR F in volgende steek, vaste in volgende 16 steken) 10 keer, bobbel met KLEUR F in volgende steek, vaste in volgende 8 steken, keer om. [187 steken inclusief 11 bobbels]
Toer 20: 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek en elke steek tot einde, wissel naar KLEUR G, keer om.

Hier is een tutorial voor toer 21. 

Toer 21 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek en volgende 15 steken, (volgende steek overslaan, haak een 2samengehaaktereliëfdriedubbelstokjes-voor om de twee middelste dubbelstokjes steken van toer 17, 1 vaste in volgende 16 steken) 10 keer, vaste in laatste steek (zorg ervoor dat je in het laatste halfstokje én in de tweede beginlosse haakt, wissel naar KLEUR J en keer.

Hier is de tutorial voor toeren 22-24. 

Toer 22 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek en elke steek tot einde, wissel naar KLEUR C aan het einde van de laatste steek, keer om [187 steken]
Toer 23 (Goede kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek en volgende steek, 3 steken overslaan, 7 dubbelstokjes in de volgende steek, (1 losse, 7 steken overslaan, 7 dubbelstokjes in volgende steek) 22 keer, 3 steken overslaan, vaste in laatste 2 steken (let op dat je in het laatste halfstokje én de tweede beginlosse haakt). Wissel naar KLEUR J aan het einde van de laatste steek, keer om [23 schelpen]
Toer 24: 1 losse (telt niet als steek), vaste in de eerste steek en de volgende steek, *vaste in volgende 7 steken rondom de schelp, vaste in centrale steek van de overgeslagen 7 halfstokjes van toer 22, herhaal vanaf * 21 keer, vaste in volgende 7 steken rondom de laatste schelp, vaste in laatste twee steken, wissel naar KLEUR A aan het einde van de laatste steek, keer om [187 steken]

Hier is de tutorial voor toeren 25-27. 

Toer 25: 3 lossen (telt als stokje), stokje in volgende steek. *Halfstokje in 2 steken, vaste in 3 steken, halfstokje in 2 steken, stokje in volgende steek, herhaal vanaf * tot laatste steek, stokje in laatste steek, keer om.
Toer 26: 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek en elke steek tot einde toer, keer om.
Toer 27 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), vaste in eerste steek en volgende 15 steken, *bobbel met KLEUR F in volgende steek, vaste in volgende 16 steken, herhaal vanaf * 9 keer, vaste in laatste steek, hecht af. [187 steken inclusief 10 bobbels]

Herhaal alle toeren aan de andere kant van de deken. 
Werk alle draadjes weg.
Dat was het voor deze week! Volgende week gaan we beginnen aan de rand van de deken… Ik hoop dat jullie allemaal een fijne week hebben!🙂
Veel haakplezier allemaal… 🙂 🙂


🌊Een Mooi Gebaar Facebookpagina
🌊Een Mooi Gebaar Instagram
🌊Garen via Caro’s Atelier
🌊Coastal Crochet Facebookpagina
🌊 Coastal Crochet Instagram
🌊Coastal Crochet Facebook groep
🌊Garen via the Knitting Network
🌊Algemene informatie van deze CAL
🌊 Week 1 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 2 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 3 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 4 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 5 van de Beachcombing CAL 
🌊 Week 6 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 7 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 8 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 9 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 10 van de Beachcombing CAL

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Daphne

Sunday 11th of April 2021

Hallo, Ik ben deze deken aan het haken, en ben heel blij met je vertaling. Alleen gaat jouw deken maar tot week 10 ipv week 12 in de oorspronkelijke versie. Ik denk dat het is weggevallen want zou anders geen reden kunnen bedenken. Waar zou ik de laatste 2 weken kunnen vinden? Hartelijke groet, Daphne

Iris van Meer

Sunday 11th of April 2021

Hallo Daphne, de laatste twee delen staan er gewoon op! Ik heb de links even toegevoegd bovenin dit bericht :)