Skip to Content

Week 3

Week 3

Beachcombing Deken – WEEK 3

Eleonora van Coastal Crochet maakt schitterende haakpatronen, waaronder de Seaside Stash Buster en de Changing Tides dekens. Haar dekens hebben altijd iets met het strand en de zee te maken. Haar derde CAL ontwerp is de Beachcombing deken, wat het Engelse woord is voor strandjutten. Het oorspronkelijke Engelstalige bericht tref je hier, de algemene informatie voor dit project kun je hier vinden. Er zijn al twee eerdere delen uitgebracht: Beachcombing week 1 en Beachcombing week 2. Veel haakplezier!

PS: Week 4 is inmiddels ook beschikbaar!

Welkom bij week 3 van mijn Beachcombing deken! Ik vind dit vierkant echt heel gaaf en heb genoten van het ontwerpen ervan, door de kleuren en de texturen.

Voor we starten, heb ik eerst nog een filmpje voor jullie. Er was eb en de zee was heel kalm Je kunt ook kleine meertjes zien tussen de rotsen. Veel kijkplezier!

Hier is het wekelijkse overzicht van de dekens die jullie delen op Instagram en in de Engelstalige Facebook Groep

Ik vind ze allemaal schitterend Kijk vooral even op Instagram of Facebook, het zijn schitterende foto’s die gedeeld worden. Heel veel mensen hebben afgelopen week nog gedeeld waar ze vandaan komen en er doen al mensen mee uit meer dan 40 landen!!

Ik heb zelfs niet genoeg punaises meer!! Het is zo ongelofelijk speciaal hoe social media ervoor zorgt dat mijn ontwerpen de hele wereld over vliegen!

Het vierkant van deze week is geïnspireerd op menselijke strandjutter vondsten. (Zie je Salty!)

Visneten, boeien en reddingsboeien komen soms het strand op. Ze zijn altijd felgekleurd en kunnen makkelijk gezien worden op afstand. Vaak brengt een storm ze aan land…

We wonen hier al 9 jaar en we hebben al een heleboel boeien gevonden. Ik kan het nooit laten om ze mee naar huis te nemen!

Dus nu hebben we een flinke voorraad in onze tuin…

We hebben de tuin laatst opgeruimd en kijk hoeveel strandjutters vondsten er tussen zaten!

Boeien komen in allerlei maten en vormen… Hier is een enorme boei die we een paar jaar geleden vonden!

En niet alleen boeien vallen op, sommige visnetten zijn ook schitterend…

Natuurlijk zouden deze vondsten uberhaupt niet in de zee moeten liggen…. Ik vind het boek “Beachcombing and the Standline” erg goed, en daar staat in dat “the fishing industry is one or the most prolific sources of marine litter”…

Het is zeker iets wat wij ook zien: veel zooi en plastic uit de visindustrie. Hier is Salty met een plastic fles…

We hebben ooit zelfs een half ijsco bord gevonden…

Het kan heerlijk zijn om een “twee minuten strand opruim rondje” te doen. Doe het met een groepje of alleen, en ruim steeds als je op het strand komt even 2 minuten wat op. Er is een hashtag #2minutebeachclean op Instagram waar mensen hun vondsten delen. Geweldig! Er staat ook veel meer informatie op:

www.beachclean.net

We hebben ook een paar reddingsboeien gevonden. Ik heb geen idee hoe die in zee belanden… hebben ze iemands leven gered of zijn ze overboord gegooid? We vonden zeer beschadigde ringen die nooit meer te gebruiken zijn….

De reddingsboei is natuurlijk hét symbool van het zee leven en staat dan ook in het midden van ons vierkant van deze week… 

Ik wil graag nog een paar foto’s delen van mijn dagelijkse fit-rondje van deze week. Het was vloed, dus we konden niet strandjutten, maar wat was het uitzicht schitterend….

Laten we gaan haken!

Stekenuitleg

Lossesla de draad om en haal door de lus op de haaknaald
Halve vastesteek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek of ruimte én door het lusje op de haaknaald heen.
Lossenruimte: de ruimte die je creëert als één of meerdere lossen tussen andere steken invallen.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halfstokje: Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen. 


Stokje: 
Sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen.
DubbelstokjeSla de draad twee keer om de haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 3.
DriedubbelstokjeSla de draad drie keer om de haaknaald, steek de haaknaald in de aangegeven ruimte of steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 5 lusjes op de haaknaald. (Sla de draad om en haal door 2 lusjes) x 4.
Bobbel: Doe de volgende stappen allemaal in dezelfde steek: met contrastkleur: *Sla de draad om de naald, steek de naald in de steek, sla d edraad om de naald en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes. Herhaal vanaf * nog 4 keer (je hebt nu 5 lusjes contrastkleur op je haaknaald en één lusje hoofdkleur), trek de hoofdkleur door alle lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 bobbel gemaakt. Ga verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar de voorkant van je werk, werk over de contrastkleur heen aan de achterkant van je werk zodat je de contrastkleur onzichtbaar meeneemt naar de volgende bobbel.
Reliëfdubbelstokje-voor: haak een dubbelstokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.
Reliëfstokje-achterhaak een stokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van achteren naar voren naar achteren OM de stam van de steek heen.
Reliëfstokje-voorhaak een stokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nuvan voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.
Reliëfdriedubbelstokje-voor: haak een driedubbelstokje, maar in plaats van IN de steek zoals gebruikelijk, steek je de haaknaald nu van voor naar achteren naar voren OM de stam van de steek heen.
2samengehaakte-Reliëfdubbelstokje-voor: *haak een dubbelstokje zoals gebruikelijk, maar steek je haaknaald OM de stam van de steek, van rechts naar links naar rechts, van voor naar achteren naar voren, stop bij de laatste keer omslaan** als er 2 lusjes over zijn herhaal je vanaf * voor de stam van de volgende steek, eindig bij ** (Nu heb je nog 3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.

Let op

Het kan handig zijn om een steekmarkeerder te gebruiken in de bovenkant van je beginlossen, zodat je beter kunt zien waar je de toer moet sluiten.

Week 3 – Boeien en visnetten

Dit vierkant is geïnspireerd op visnetten en boeien die je zo vaak op het strand vindt, zeker na stormachtig weer. Je kunt ze al vanaf ver herkennen aan hun felgekleurde uiterlijk en vormen. En soms vind je een reddingsboei…

Er worden 7 kleuren gebruikt in dit vierkant: Kleur C, D, E, F, G, H en I.

Dit vierkant maak je de hele tijd met de goede kant naar je toe.

Haak 2 van dit soort vierkanten

Hier is de Engelstalige video tutorial voor toeren 1 – 3.

Gebruik kleur H, maak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken.

Toer 1: 3 lossen (telt als eerste stokje hier en in de rest van dit patroon), 11 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten, hecht af. [12 steken]

Toer 2: Hecht KLEUR G aan in een willekeurige steek. 3 lossen, stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in elke steek tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [24 steken]

Toer 3: Hecht KLEUR C aan in een willekeurige steek, 3 lossen (telt als vaste en 2 losesn), steek overslaan, vaste in volgende steek. *2 lossen, 2 steken overslaan, haak een verlengde-vaste in het stokje van toer 1 direct onder de overgeslagen steek, ** (2 lossen, volgende steek overslaan, vaste in volgende steek) 2 keer, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, 2 lossen, laatste steek overslaan, halve vaste in eerste beginlosse, hecht af. [12 x 2-lossenruimte met 4 verlengde steken]

Hier is een tutorial voor toeren 4 – 6.

Toer 4: Hecht KLEUR H aan in een willekeurige 2-lossenruimte, 2 lossen (telt als eerste halfstokje), 2 halfstokjes in dezelfde 2-lossenruimte, (steek overslaan, 3 halfstokjes in volgende ruimte) tot einde, laatste steek overslaan, halve vaste in tweede beginlosse, hecht niet af. [36 steken]

In toeren 5, 6 en 7 steek je de haaknaald in de achterste 2 lusjes van de halfstokjes, waardoor alleen het voorste lusje overblijft aan de voorkant van je werk. 

Toer 5: 2 lossen, halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in volgende steek steken (2 halfstokjes in volgende steek, halfstokje in volgende 2 steken) tot einde, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [48 steken]

Toer 6: Hecht KLEUR C  aan in de achterste 2 lussen van een willekeurige steek, 2 lossen, halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in volgende 3 steken. (2 halfstokjes in de volgende steek, halfstokje in volgende 3 steken) tot einde, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [60 steken]

Hier is de tutorial voor toeren 7 – 8.

Toer 7: Hecht KLEUR E aan in de achterste 2 lussen van een willekeurige steek, 1 losse (telt als vaste), vaste in de volgende steek, sla 3 steken over, haak (reliëfstokje-voor, 2 lossen, reliëfstokje-voor) allemaal om hetzelfde halfstokje van toer 5 die direct onder de middelste van de drie overgeslagen steken ligt. *vaste in volgende 2 steken, 3 steken overslaan, haak (reliëfstokje-voor, 2 lossen, reliëfstokje-voor) allemaal om hetzelfde halfstokje van toer 5 die direct onder de middelste van de drie overgeslagen steken ligt (dan heb je 3 halfstokjes in toer 5 tussen de vorige reliëfsteken en deze), herhaal vanaf * tot einde, halve vaste in eerste losse, hecht af. [12 x groepjes reliëfsteken]

Toer 8: Hecht KLEUR C aan in een willekeurige 2-lossenruimte tussen reliëfsteken in, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte, steek overslaan, stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, *4 stokjes in volgende 2-lossenruimte, steek overslaan, stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, herhaal vanaf * tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [72 steken]

Hier is de tutorial voor  toeren 9 – 10.

Toer 9 Hecht Kleur E aan in een linkerstokje van een 4stokjesgroep, 1 losse (telt als vaste), vaste in volgende 4 steken, steek overslaan, haak 2samengehaaktereliëfdubbelstokjes om de eerste en tweede reliëfsteek van toer 7, *vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak 2samengehaaktereliëfdubbelstokjes om de eerste en tweede reliëfsteek van toer 7, herhaal vanaf * tot einde, halve vaste in eerste losse, hecht af. [12 reliëfsteekgroepjes]

Toer 10: Met de oranje “reddingsboei” naar boven maken we er nu een vierkant omheen. Hecht Kleur I aan in het middelste stokje van een 5stokjes groep boven een reliëfsteek van toer 3 (dit wordt de eerste hoek), 4 lossen (telt als dubbelstokje), (dubbelstokje, 2 lossen, 2 dubbelstokjes) in dezelfde steek. *Dubbelstokje in 2 steken, stokje in 2 steken, halfstokje in 2 steken, vaste in 5 steken, halfstokje in 2 steken, stokje in 2 steken, dubbelstokje in 2 steken, **(2 dubbelstokjes, 2 lossen, 2 dubbelstokjes) in volgende steek, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in vierde beginlosse, hecht af. [21 steken per zijde, met 4 hoekruimtes]

Hier is de tutorial voor toer 11-13.

Toer 11: Hecht Kleur F aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte, 1 stokje in elke steek tot einde zijde, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * 2 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [25 steken per zijde, met 4 hoekruimtes]

Toer 12: Hecht KLEUR D aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoek, *vaste in 2 steken, bobbel met KLEUR G in volgende steek, (vaste in 4 steken, bobbel met KLEUR G in volgende steek) 4 keer, vaste in 2 steken, **(vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht niet af. [27 steken per zijde, inclusief 5 bobbels]

Toer 13: 2 lossen (telt als halfstokje), *(halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, halfstokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * 2 keer, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, halfstokje in elke steek tot einde zijde, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [29 steken per zijde, met 4 hoekruimtes]

Hier is de tutorial voor toer 14-16.

Steek in toer 14 de haaknaald in de achterste twee lussen van de halfstokjes, laat het voorste lusje ongemoeid. 

Let op dat je het allereerste halfstokje na een hoek niet mist, die is moeilijker te zien. 

Toer 14: Hecht KLEUR H aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte, stokje in elke steek, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * twee keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht niet af. [33 steken per zijden met 4 hoekruimtes]

Toer 15: 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek. *(halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, halfstokje in elke steek tot einde zijde. Herhaal vanaf * 2 keer, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte. Halfstokje in elke steek tot einde toer, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af. [35 steken aan elke zijde, met 4 hoekruimtes]

In toer 16 steek je de haaknaald in de achterste twee lussen van de halfstokjes, daarbij blijft het eerste voorste lusje vrij. 

Let op dat je in het eerste halfstokje van elke zijde haakt, die is minder duidelijk te zien. 

Toer 16: Hecht KLEUR F aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoekruimte. *Vaste in volgende 3 steken, steek overslaan, reliëfdriedubbelstokje om 6e stokje van toer 14, vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om dezelfde steek van toer 14 als net, (vaste in volgende 4 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om het elfde stokje vanaf de vorige reliëfsteek van toer 14, vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om dezelfde steek van toer 14 als net) 2 keer, vaste in volgende 3 steken**, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [37 steken aan elke zijde, met 4 hoekruimtes]

Hier is een tutorial voor toer 17 – 20.

Toer 17: Hecht KLEUR D aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. Stokje in elke steek tot einde zijde. *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * 2 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [41 steken per zijde, met 4 hoekruimtes]

Toer 18: Hecht KLEUR F aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoek, *vaste in volgende 3 steken, steek overslaan, haak reliëfdriedubbelstokje-voor om de eerste reliëfsteek van toer 16, vaste in volgende 11 steken, steek overslaan, 2samengehaaktereliëfdubbelstokjes-voor om de volgende 2 reliëfsteken van toer 16, vaste in volgende 9 steken, steek overslaan, 2samengehaaktereliëfdubbelstokjes-voor om de volgende 2 reliëfsteken van toer 16,, vaste in volgende 11 steken, steek overslaan, reliëfdriedubbelstokje-voor om volgende reliëfsteek van toer 16, vaste in volgende 3 steken**, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [43 steken per zijde, met 4 x 2-lossenruimte]

Toer 19: Hecht KLEUR C aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *Stokje in volgende 4 steken, steek overslaan, haak dubbelstokje in overgeslagen stokje van toer 17, stokje in volgende 11 steken, steek overslaan, haak dubbelstokje in overgeslagen steek van toer 17, stokje in volgende 9 steken, steek overslaan, dubbelstokje in overgeslagen steek van toer 17, stokje in volgende 11 steken, steek overslaan, dubbelstokje in overgeslagen stokje van toer 17, stokje in volgende 4 steken**, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht niet af. [47 steken per zijde, met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 20 3 lossen, stokje in volgende steek, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, *stokje in elke steek tot einde zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 2 keer, stokje in elke steek tot einde zijde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [51 steken per zijde, met 4 hoekruimtes]

Werk alle draadjes weg.

Ik hoop dat je weer genoten hebt van deze week. Onthoud dat je twee van deze vierkanten maakt! Veel haakplezier iedereen


🌊Een Mooi Gebaar Facebookpagina
🌊Een Mooi Gebaar Instagram
🌊Garen via Caro’s Atelier
🌊Coastal Crochet Facebookpagina
🌊 Coastal Crochet Instagram
🌊Coastal Crochet Facebook groep
🌊Garen via the Knitting Network
🌊Algemene informatie van deze CAL
🌊 Week 1 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 2 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 3 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 4 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 5 van de Beachcombing CAL 
🌊 Week 6 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 7 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 8 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 9 van de Beachcombing CAL
🌊 Week 10 van de Beachcombing CAL