Attic24 is een ware kleurenkunstenaar die al jaren schitterende haakpatronen ontwerpt en gratis op haar website deelt. Ik mag de Nederlandse vertalingen maken en doe dat dan ook watertandend en met heel veel plezier. Deze pagina is een vertaling van het oorspronkelijke Attic24 Springfrost Strepen haakpatroon. Veel haakplezier!
Ik heb de Springfrost deken ontworpen voor mijn negende jaarlijkse CAL.
Als je meer wilt weten over het kleurenpalet en de inspiratie achter deze deken, daar kun je op deze pagina alles over vinden:
Het Springfrost Strepen haakpatroon gebruikt een combinatie van stokjes met verlengde-stokjes (waarbij je een stokje in een steek twee toeren lager haakt). Het is een eenvoudig en rustgevend haakpatroon, wat je makkelijk kunt leren en wat perfect is voor beginners of voor mensen die naar een ontspannend, therapeutisch haakpatroon op zoek zijn. De steken maken een prachtige oppervlakte, die lekker dik en kneedbaar is en de resulterende deken is extreem knuffelbaar.
Als je al goed kunt haken, lees dan alsjeblieft alsnog de begin informatie over lossenketting, patroonherhaling én haak een proeflapje (ja dit wil je echt doen!) en ga dan lekker met het patroon aan de slag.
Als je beginner bent, volg dan het stap-voor-stap foto patroon om je Springfrost Strepen helemaal eigen te maken en om te bepalen wat je spanning en benodigde haaknaaldmaat is.
Materialen
Voor mijn dekens gebruik ik Stylecraft Special DK: een honderd procent premium acryl garen. Het is heerlijk om mee te maken, komt in ruime 100 grams bollen en de dekens zijn heerlijk warm, zacht en wasbaar.
Ik heb een pakket gemaakt van 15 tinten Stylecraft Special DK for my Springfrost blanket
Bovenste rij:
♥ Lincoln ♥ Duck Egg ♥ White ♥ A Hint of Silver ♥ Mushroom ♥
Middelste rij:
♥ Pistachio ♥ Spearmint ♥ Blue Marl* ♥ Parma Violet ♥ Powder Pink ♥
Onderste rij:
♥ Meadow ♥ Cloud Blue ♥ Baby Blue* ♥ Wisteria ♥ Pale Rose ♥
Je kunt het Springfrost garenpakket kopen in Engeland bij de Wool Warehouse, dan krijg Attic24 een kleine bijdrage:
Haaknaaldmaat en spanning
De standaard haaknaaldmaat voor Stylecraft Special DK garen is 4 mm. Het is een goed idee om bekend te worden met je eigen persoonlijke spanning en te experimenteren met een grotere of kleinere haaknaaldmaat om een mooi resultaat te krijgen. Ik haak bijvoorbeeld strak, dus ik maak mijn Springfrost deken met 4,5 mm haaknaald. Als je heel los haakt, wordt het waarschijnlijk mooier met een 3,5 mm of 4 mm haaknaald.
Ik adviseer je heel erg om een klein proeflapje te maken. Neem alsjeblieft alsjeblieft de tijd om dit even te doen, zeker als je het garenpakket gekocht hebt voor deze deken. Het zorgt ervoor dat de deken de goede afmetingen krijgt en dat je niet ineens zonder garen zit. Maak dit kleine lapje voor je aan de deken begint, dat helpt ook met het bekend worden aan het patroon én het helpt je de goede haaknaaldmaat te kiezen.
Om het proeflapje te maken, haak je 31 lossen en volg je het patroon hieronder
Maak 8 toeren totaal (4 kleuren) en meet dan de breedte op. Dat moet ongeveer 18 centimeter zijn. Je kunt dan kiezen: als jouw breedte veel breder is, moet je een haaknaaldmaat kleiner pakken om uit te komen met je pakket, als jouw breedte veel smaller is, kun je een haaknaaldmaat groter pakken om uit te komen met je pakket.
Patroonherhalingen en lossenketting
De Springfrost lossenketting moet een veelvoud van 4 zijn, plus 3 extra.
Hier is een lijstje met suggesties voor lossenaantallen voor verschillende maten dekens:
Proeflapje: (18 centimeter breed): 31 lossen
Eenpersoonsdeken (120 centimeter breed): 195 lossen * Dit is mijn standaard dekenmaat voor één pakket
Babydeken (70 centimeter breed) : 115 lossen
Schootdeken (90 centimeter breed): 147 lossen
Tweepersoonsbed (180 centimeter breed): 291 lossen *twee garenpakketten nodig
King bed (210 centimeter breed): 336 lossen * twee garenpakketten nodig
Springfrost Stekenpatroon
Dit haakpatroon gebruikt basissteken om een mooi puntig patroon te maken met een heerlijke, knuffelige, textuur. Elke streep bestaat uit twee toeren haken.
Stokje: sla de draad om steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op . Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Verlengd-stokje: een stokje dat je in een overgeslagen steek twee toeren eronder haakt, je trekt het lusje dan op tot de hoogte van je huidige toer.
Begin met Cloud Blue garen:
31 lossen voor het proeflapje
of 195 lossen voor de deken.
Let op: Je wilt misschien een grotere haaknaaldmaat gebruiken (bijv. 5 mm) voor je lossenketting en dan terugwisselen voor je eerste toer haken. Je moet voorzichtig tellen- gebruik steekmarkeerders in bijv. elke 25e steek als dat helpt bij het tellen.
Toer 1 :
Begin in de vierde losse vanaf de haaknaald (zoals in de foto boven), haak 1 stokje in elke losse)
Let op: de beginlossen tellen als eerste steek – dat is belangrijk als je je steken telt voor de eerste toer
In deze tutorial laat ik het proeflapje zien, omdat ik HEEL ERG GRAAG WIL dat je die ook maakt voor je aan je deken begint (!)
Aan het einde van toer 1 heb je 29 stokjes als je een proeflapje maakt en 193 stokjes als je de deken maakt. Onthoud dat de 3 overgeslagen beginlossen samen als één steek tellen.
Keer je werk.
Toer 2 :
3 lossen (telt als stokje)
Let op: voor dit patroon maak ik liever 2 lossen aan het begin van elke toer (in plaats van 3) als stokje. Ik heb ontdekt dat 2 lossen voor mij een nettere, rechtere rand maken. Je kunt 3 lossen gebruiken of 2, net wat je fijner vindt. Ik heb de standaard 3 lossen aangehouden in het patroon, maar ik mijn foto’s zie je stiekem 2 lossen op de haaknaald.
Haak 1 stokje in dezelfde steek (basis van beginlossen, zie foto boven);
1 losse, 3 steken overslaan;
3 stokjes in volgende steek, 1 losse, 3 steken overslaan (zie foto boven).
*3 stokjes in de volgende steek, 1 losse, 3 steken overslaan;
Herhaal vanaf * tot je alleen de keerlossen nog over hebt.
2 stokjes in de bovenkant van de keerlossen, hecht af, keer om.
Als je een snelle controle wilt doen, moet je nu 7 1-lossenruimtes hebben in je proeflapje, of 48 1-lossenruimtes in je eenpersoonsdeken. De toer moet beginnen en eindigen met 2 stokjes, waardoor de randen netjes recht blijven.
Toer 3 : met Parma Violet garen
Steek de haaknaald in de eerste steek en haal een lusje op van de nieuwe kleur, onthoud dat je ongeveer 15 centimeter draad overlaat om straks weg te werken.
3 lossen (telt als stokje); stokje in dezelfde steek;
Nu gaan we een verlengd-stokje haken. Dit is precies hetzelfde als een normaal stokje, maar je steekt je haaknaald in de overgeslagen steek twee toeren eronder. Kun je zien waar ik mijn naald heb gedaan in bovenstaande foto? Het is de middelste van de drie overgeslagen steken die je hebt overgeslagen toen je de vorige toer haakte.
Nu haken we een verlengd-stokje:
Sla de draad om, steek de haaknaald onder beiden lussen van de middelste overgeslagen steek twee toeren lager.
Sla de draad weer om, haal een lusje op (zoals je ook bij een normaal stokje zou doen). Zorg ervoor dat alle drie de lusjes tot dezelfde hoogte worden opgetrokken als de toer waar je aan werkt (zie foto boven).
Maak het verlengde-stokje af zoals je ook een normaal stokje af zou maken: sla de draad om en haal door beide lusjes (twee lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Je ziet in de foto hierboven hoe het puntje extra lang is, maar dat de bovenkant even hoog is als het normale stokje dat er naast ligt.
1 steek overslaan, 3 stokjes in de volgende steek (zie naald boven – het is de middelste steek van drie stokjes die je in de vorige toer maakte).
Haak een verlengd-stokje in de overgeslagen middelste steek (zie naald in foto boven).
*Volgende stokje overslaan, 3 stokjes in volgende steek, volgende stokje overslaan, verlengd-stokje in middelste steek twee toeren lager; herhaal vanaf * tot 2 steken over zijn.
Volgende stokje overslaan, 2 stokjes in laatste steek (dit is de derde beginlosse) keer om.
Je hebt nu 7 verlengde-stokjes in je proeflapje of 48 in je deken.
Toer 4 :
3 lossen (telt als 1 stokje); stokje in dezelfde steek, 1 losse;
*3 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek, 1 losse; herhaal vanaf * tot je laatste steek over is.
2 stokjes in laatste steek (bovenkant van 3 beginlossen); hecht af, keer om.
Je kunt nu 7 1-lossenruimtes tellen in je proeflapje of 48 1-lossenruimtes in je deken.
Deze twee strepen zijn de basis voor het hele patroon en de volgende streep (toer 5 & 6) is de patroonherhaling. Je weet dus al snel wat je moet doen, het is een heel makkelijk patroon om te leren omdat het zo visueel is.
Toer 5 : gebruik Blue Marl garen
Steek de haaknaald in de eerste steek en haal een lusje op van de nieuwe kleur, onthoud dat je een draad van ongeveer 15 centimeter laat hangen om weg te werken.
3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek;
Haak een verlengd-stokje in de bovenkant van het verlengde-stokje van twee toeren lager (zie naald in foto boven).
….hud je spanning zo gelijk mogelijk – trek rustig dat lusje op hoogte zonder dat ie te lossig wordt. Je hebt daar wat ervaring voor nodig als je nooit verlengde-steken hebt gemaakt, komt het ook goed.
Sla de volgende steek over, 3 stokjes in de volgende steek (die moeten netjes boven het vorige groepje stokjes komen). Stokje overslaan, verlengd-stokje in het verlengde-stokje twee toeren lager.
*stokje overslaan, 3 stokjes in volgende steek, stokje overslaan, verlengd-stokje in verlengde-stokje van 2 toeren lager; herhaal vanaf * tot 2 steken over zijn.
Stokje overslaan, 2 stokjes in laatste steek (dat is de derde beginlosse), keer om.
Toer 6 :
3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek; 1 losse,
*3 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek, 1 losse
Herhaal vanaf * tot je nog één steek over hebt;
2 stokjes in de laatste steek (dit is de derde beginlosse), hecht af, keer om.
YAY! Die laatste twee toeren vormen de patroonherhaling, dus vanaf nu hoef je alleen die te herhalen, waarbij je elke andere toer van kleur wisselt.
Toer 7 : [gebruik Spearmint garen]
Steek de haaknaald in de eerste steek en haal een lusje op van de nieuwe kleur.
3 lossen (telt als stokje), stokje in dezelfde steek, haak een verlengd-stokje in het verlengde-stokje twee toeren lager; *stokje overslaan, 3 stokjes in volgende steek, stokje overslaan, verlengd-stokje in het verlengde-stokje twee toeren lager; herhaal vanaf * tot 2 steken over zijn.
Stokje overslaan, 2 stokjes in laatste steek (dat is de derde beginlosse); keer om.
Toer 8 :
3 lossen (telt als stokje); stokje in dezelfde steek, 1 losse;
*3 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek, 1 losse;
herhaal vanaf * tot je laatste steek over is; 2 stokjes in laatste steek (dat is de derde beginlosse); hecht af, keer om.
Ik hoop dat je de laatste twee toeren makkelijker vond gaan en dat het patroon je al bekend begint te voelen.
Nu gaan we een meetlint of liniaal pakken….
Je proeflapje zou nu 18 centimeter breed moeten zijn als je met 31 lossen begonnen bent.
Als het 17 of 19 centimeter is, dan is het niet zo’n probleem, maar als het veel groter of veel kleiner is, wil je een haaknaaldmaat wijzigen.
Je kunt ook het aantal start lossen verminderen (maar houd dan wel een veelvoud van 4 plus extra 3) om ervoor te zorgen dat je de goede breedte krijgt en geen garen tekort.
Als je proeflapje stijf en strak voelt, neem dan een grotere haaknaaldmaat
Draadjes wegwerken
Ik dacht dat het handig zou zijn om ook uit te leggen hoe je je draadjes weg kunt werken. Ik doe ze steeds tussendoor, en werk de draadjes in de toer onder de meest recente weg, zodat het niet botst met de overgeslagen steken.
Begin met het startdraadje in je stopnaald te doen. Stek omhoog door de stam van de drie beginlossen en breng je naald naar het midden van de streep.
Nu duw je heb door het midden van de streep richting het midden van de deken, onder een paar steken door. Dat hoeft maar voor 5 of 6 steken, niet te ver, niet te strak aantrekken.
Dan ga je de andere kant op en breng je de draad naar de buitenrand. Knip af dicht op de deken.
Nu pak je het andere draadje van dezelfde kleur, steek onder een paar steken de ene kant op, en dan weer de andere kant op naar de buitenkant, knip dicht op het werk af.
Gebruik deze wegwerk methode om de stam van de steek vrij te laten (zodat we daar later in kunnen werken bij de rand).
Als je de Springfrost maakt in Januari/Februari van 2023 als onderdeel van de CAL, worden er elke week de volgende strepenvolgorde gedeeld hier op de blog. Ik voeg elke week toe als link hieronder zodra het beschikbaar komt.
Springfrost Linklijst:
Springfrost Strepen Haakpatroon
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina
Springfrost Rand Haakpatroon | Een Mooi Gebaar
Saturday 25th of February 2023
[…] Dit randpatroon heb ik speciaal voor mijn Springfrost deken ontworpen – je vindt het Springfrost streeppatroon ((HIER)) […]
Attic24 Springfrost Haakpatroon Week 1 | Een Mooi Gebaar
Saturday 25th of February 2023
[…] 🌸 Springfrost Strepen Haakpatroon […]
Attic24 Springfrost Rand Haakpatroon | Een Mooi Gebaar
Saturday 25th of February 2023
[…] Dit randpatroon heb ik speciaal voor mijn Springfrost deken ontworpen – je vindt het Springfrost streeppatroon ((HIER)) […]