Skip to Content

Week 2

Week 2

PICKNICK OP HET STRAND – Week 2

Eleonora van Coastal Crochet is een zeer getalenteerde haakster die prachtige zee-gerelateerde haakpatronen maakt, waaronder de nieuwe Picknick op het Strand. Op deze pagina vind je alle algemene informatie, en hier tref je week 1. Week 3  en week 4 zijn inmiddels ook gepubliceerd!

Lees je liever de advertentie vrije PDF? Dat kan ook! Die is hier beschikbaar…

Welkom bij de tweede week van de Picknick op het strand CAL! Het is leuk dat je er bent en wat zijn we heerlijk begonnen met de CAL vorige week. Het is zoooo leuk om zo ongelofelijk veel gehaakte dekens te zien, van over de hele wereld!

Het delen van vooruitgang foto’s in de Facebook groep en op Instagram is echt gaaf om te zien! Velen van jullie hebben elkaar geholpen, heel erg bedankt daarvoor allemaal

Ik heb een kleine (Engelstalige!) introductievideo opgenomen voor deze week. Je kunt zien dat ik weer op het strand ben…. geniet ervan

We hebben echt heerlijk picknick weer gehad hier in het zuid oosten van Engeland, toevallig overlappend met de start van de CAL vorige week. De lente bloemen beginnen ook op te komen! De narcissen zijn echt één van mijn favorieten!

Sinds het opnemen van deze video lijkt het overigens weer alsof de lente ons verlaten heeft. Maar goed, de zee is altijd mooi en deze foto is van gisteravond…

Deze week haken we allerlei strand-dingen. De plek die we hebben gekozen voor onze picknick immers. Wat is jouw favoriete picknick plek? We haken toeren golven steken van verschillende hoogtes en kunnen daarbij denken aan de prachtige zee. Een zee om naar te kijken terwijl we in onze picknick mand duiken, pootjebaden of zelfs helemaal in gaan zwemmen!

Een populaire picknick plek is vlakbij onshuis: de beroemde Seven Sisters krijtrotsen. Deze foto is het klassieke beeld van deze klif….

Voor we gaan beginnen wil ik jullie een paar dekens laten zien die gedeeld zijn op social media deze week!Deze “donderdag samenvatting” is een soort traditie geworden in mijn jaarlijkse CAL’s. Elke week maak ik twee collage’s : eentje met de foto’s van Instagram met de hashtags #picniconthebeachcal en #picniconthebeachblanket en ook eentje met 9 foto’s uit de Engelstalige Facebook groep ‘Coastal Crochet’!

Het is altijd zoooo moeilijk om de foto’s te kiezen… Ik hou echt van ze allemaal! Ik kan niet op elke foto commentaar geven (anders zou ik m’n telefoon nooit meer wegleggen!), maar ik scroll regelmatig door de foto’s heen dus ik zie ze wel allemaal!!  Super bedankt voor het delen van jullie foto’s. Dat delen maakt een CAL juist zo leuk!

Is het niet fantastisch om ze zo allemaal samen te zien? Ik was ook blij verrast om te zien dat ik een vermelding kreeg in het nieuwste deel van de Crochet Now magazine die vorige week uitkwam… yay! Meestal weet ik wanneer ik genoemd ga worden, maar dit was een complete verassing

En, ten slotte, wilde ik jullie laten weten dat er een give-away actie is op  Instagram waar je dit pakketje kunt winnen…. Ga naar Instagram, of als je er niet op zit, kun je misschien iemand anders vragen om voor jou mee te doen…

Nu gaan we aan onze strand-geïnspireerde toeren beginnen. Deze week hebben we VEEL MINDER uiteindjes weg te werken. De golfjes zijn bovendien vrij makkelijk en je kunt ze lekker mindful haken als je het eenmaal door hebt. Echt een heel ander gevoel dan vorige week!

Ik heb weer video tutorials gemaakt en de links zitten in het patroon…

Voor diegenen die het patroon op Ravelry hebben gekocht in het Engels, die kunnen nu ook deel 2 downloaden:

www.ravelry.com/patterns/library/picnic-on-the-beach-blanket

Week 2 – Het Strand

Voor een picknick op het strand hebben we het strand nodig en natuurlijk prachtig uitzicht op de zee. Kalme zeeën en helder water, perfect om naar te kijken en te luisteren naar het zachte geluid van rollende golven. Misschien ga je zelfs wel zwemmen!

Stekenuitleg

 • Bobbel: Maak alles in dezelfde steek: met contrasterend garen: *sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en trek contrasterend garen naar voren, sla de draad om, haal door 2 lusjes, herhaal vanaf * nog 5 keer (je hebt nu 6 lusjes contrasterend garen op je haaknaald en 1 hoofdkleur lusje), sla hoofdkleur om en haal door alle lusjes op de haaknaald. (1 bobbel gemaakt). Ga verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar de voorkant van het werk, haak over de contrasterende kleur heen tot de volgende bobbel.
 • Bessen Bobbel: Laat kleur D op je haaknaald en maak al het volgende in dezelfde steek: (Sla de draad om met kleur F, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer, (sla de draad om met kleur C, steek de haaknaald in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 4 keer. (Je hebt nu 1 lusje kleur D, 2 lusjes kleur F, 4 lusjes kleur C op de haaknaald). Gebruik kleur D, sla de draad om en haal door alle 7 lusjes op de haaknaald.
 • Ananas cluster: (Sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om, haal een lusje op) 4 keer, sla de draad om en haal door de eerste 8 lusjes, sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes.
 • Reliëfstokje-voorMaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdubbelstokje-voor: Maak een normaal dubbelstokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdriedubbelstokje-voor: Maak een normaal driedubbelstokje (deze steek begint met het 3 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • 3samengehaaktereliëfdubbelstokjes-voor: *maak een dubbelstokje oals normaal, maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links van voor naar achteren naar voor, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes), als er nog 2 lusjes op de haaknaald over zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 2 steken, (je hebt dan 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald.
 • Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een vierdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 4 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfvijfdubbelstokje-voor: maak een vijfdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 5 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfstokje-achtermaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren.
 • 3samengehaaktereliëfstokjes-achter: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren, stop bij de laatste (omslaan door 2 lusjes), zodat er nog 2 lusjes op de haaknaald zijn, herhaal van * voor de stam van elke steek, (je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald heen.
 • 5samengehaaktereliëfstokjes-voor: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes) zodat er nog 2 lusjes van deze steek op de haaknaald zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 4 steken, (je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes.

Picknick op het Strand – Haakpatroon – Week 2

We gebruiken 4 kleuren: Kleur A, D, F en G.

Toer 1 Met de goede kant naar je toe, hecht je KLEUR A aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. Stokje in elke steek tot einde zijde. (Let op de laatste steek, dat is een halfstokje en die zijn niet altijd duidelijk te zien). *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde zijde, herhaal vanaf * 2 keer, halve vaste in derde beginlosse, keer om. [68 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen, *stokje in elke steek tot einde zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, stokje in laatste steek, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [72 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Het middelste vierkant is nu compleet. We gaan nu panelen aan dit vierkant toevoegen, eerst aan de zijkant. Die worden in heen en weer gaande toeren gehaakt.

Ik heb een video gemaakt voor deze “golf” toeren

Zij panelen

Je knipt bij toer 1 tot 16 de draden niet door als je van kleur wisselt, maar je neemt ze aan de zijkant mee naar boven en gebruikt ze weer bij een volgende toer.

Hecht aan de goede kant van de deken aan, met het paneel op de zijkant, klaar om één van de twee zijkanten te haken. Hecht met KLEUR D aan in de rechterbovenhoek.

Toer 1 (goede kant)3 lossen (telt als stokje nu en in de rest van het patroon), stokje in elke steek tot volgende hoek, stokje in hoekruimte, keer om [74 stokjes]

Toer 2 (Verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 4 steken, *halfstokje in volgende steek, stokje in volgende 4 steken, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende 4 steken. Herhaal vanaf * 6 keer, wissel naar Kleur F aan het einde van de laatste steek. De laatste steek zit in de derde beginlosse van de vorige toer. Keer om. [74 steken]

Toer 3 (goede kant): 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in achterste lus van elk van de volgende 3 steken, *halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, stokje in achterste lus van volgende 4 steken, herhaal vanaf * 6 keer, keer om.

Toer 4 (verkeerde kant) Herhaal toer 3 maar haak de steken door beiden lussen in plaats van alleen in de achterste lussen, wissel naar KLEUR G aan het einde van de laatste steek, keer om [74 steken]

Toer 5 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in achterste lus van volgende 4 steken. *Halfstokje in achterste lus van volgende steek, stokje in achterste lus van volgende 4 steken, halfstokje in achterste lus van volgende steek, vaste in achterste lus van volgende 4 steken, herhaal vanaf * 6 keer (de allerlaatste steek gaat in de bovenkant van de 3 lossen, onder beide lussen zoals normaal), keer.

Toer 6 (verkeerde kant) Herhaaltoer 5, maar haak in beide lussen en niet alleen in de achterste lussen. Pak Kleur D weer op bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om [74 steken]

Toer 7 – 8 Herhaal toer 3 – 4 gebruik Kleur D.

Toer 9 – 10 Herhaal toer  5 – 6 gebruik Kleur F.

Toer 11 – 12 Herhaal toer 3 – 4 gebruik Kleur G.

Toer 13 – 14 Herhaal toer  5 – 6 gebruik Kleur D, wissel naar Kleur F aan het einde van toer 14

Toer 15 (goede kant) Herhal toer 3, gebruik Kleur F

Toer 16 Ga verder met Kleur F, 1 losse (telt niet als steek), vaste in elke steek tot einde, wissel naar Kleur A aan het einde, keer om.

Toer 17 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in elke steek tot einde, keer om.

Toer 18 3 lossen, stokje in elke steek tot einde, hecht af en werk de draadjes weg. [74 steken]

Herhaal toer 1 – 18 aan de andere kant van de deken


Boven en onder panelen

We beginnen aan de boven en onderpanelen. Met de goede kant van de deken naar je toe (de golven zijn nu aan de zijkant van de deken), hecht Kleur A aan in de rechterbovenhoek om de stam van de eerste zijkant van toer 18 van de golven.

Hier is de video tutorial voor dit deel….

De eerste 25 steken van deze toer worden gehaakt in de zijkanten van de toeren, om de stam van de steek heen in plaats van IN de steken.

Toer 1 (goede kant) 3 lossen (telt als eerste steek), stokje in dezelfde plaats, 2 stokjes in zijkant volgende toer, 1 stoikje in zijkant volgende toer, 2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant van volgende 2 toeren, (2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant volgende 3 toeren) 2 keer, 2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant volgende 2 toeren, 2 stokjes in zijkant volgend toer, stokje in hoekruimte van toer 2, stokje in elke steek tot volgende hoekruimte, stokje in hoekruimte, 2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant volgende 2 toeren, (2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant van volgende 3 toeren) 2 keer, 2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in zijkant van volgende 2 toeren, 2 stokjes in zijkant volgende toer, stokje in volgende zijkant toer, 2 stokjes in zijkant van volgende 2 toeren, keer om [124 steken]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in elke steek tot einde, wissel naar Kleur F aan het einde van de toer. Keer om.

Herhaal toer 1 – 2 aan de andere kant van de deken.

Dat was het voor deze week. Volgende week gaat het allemaal over het eten dat je bij een picknick op kunt eten. Ik ben alvast benieuwd! Veel haakplezier in de tussentijd!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!