Skip to Content

Deel 1

Deel 1

Meadow Deken CAL 

Hallo en welkom bij het eerste deel van de Meadow Deken CAL! Als je een beetje op mij lijkt, dan vind je deze donkere, grijze, koude winter weken erg lang en saai op het moment. Ze strekken voor ons uit met nog niets goeds om naar uit te kijken. In Engeland beginnen we nu aan onze derde lockdown, die, zoals het er nu uit ziet, zes weken gaat duren, misschien langer. Het lijkt belangrijker dan ooit om onze zielen te voeden en goed voor onszelf te zorgen, op een manier die bij ons persoonlijk past.  Ik geloof dat het toegeven aan zachte creativiteit en blije keuren ons veel goeds kan doen!

Zoals je waarschijnlijk al weet, geef ik nu voor het vijfde jaar een CAL in januari en februari. De Meadow is voorgegaan op de Dahlia, Sweet Pea, Woodland en Moorland. Dit jaar valt het toevallig samen met de lange uren die we thuis móeten doorbrengen. Ik hoop dat het hebben van een creatief project je veel plezier brengt!

Vorig jaar zomer (dat voelt nu eeeeeuwen geleden!), liep ik bijna dagelijks in mijn plaatselijke weide. Het werd een plek waar ik naartoe getrokken werd als ik wat alleen-tijd nodig had. Ik had soms tijd nodig om even rustig mijn gedachten en emoties te ordenen. Ik begon de weide te zien als een soort sanctuary, een kalmerende en helende plek waar ik naar toe kon vluchten als ons levens chaotisch voelde. Ik heb veel uren gespendeerd met ronddwalen langs de grassige paadjes van deze speciale weide, turend naar de mooie kleuren en prachtige details van de grassen en wilde bloemen die elke zomer uitbundig groeien. Ik vond het zo heerlijk om daar te zijn dat het heel logisch voelde om een kleuren palet te maken dat een stukje van die magische therapeutische plek kan vangen.

Ik heb kleuren gekozen die een rustig verhaal van een zomerse weide vertellen – de tinten van de wilde bloemen zijn niet zo uitgesproken als die van gekweekte bloemen, maar als je van dichtbij kijkt en goed observeert wat er tussen de warboel van grassen groeit, dan zijn de kleuren uit dit palet er echt! En ze zijn zó moooooi! Een prachtige mix van geel, roze en paars – tinten van boterbloemen, distel, klaver, moerasspirea en berenklauw. De kleuren van de grassen hebben ook veel variatie: een prachtige mix van groene en lichte pastel kleuren, maar ook het rokerige paars van Yorkshire fog grass, trokken allemaal mijn aandacht. Om het palet af te maken, kon ik het niet laten om ook nog wat zomer-lucht-kleuren toe te voegen: de blauwe tinten zijn mijn absolute favorieten en doen me ontzettend deken aan die heerlijke ochtendwandelingen door de weide.

Ik  heb nog veel meer geschreven over mijn inspiratie voor de Meadow deken, dat kun je lezen in de Introductie-post van deze CAL.

Je kunt het pakket kopen Wool Warehouse (dan steun je ook meteen Attic24!):

❧🏵️ MEADOW GARENPAKKET ❧🏵️

Deze prachtige 15 tinten maken m’n hart zo vrolijk! Terwijl we kijken naar deze prachtige bolletjes, wil ik je even helpen herinneren dat je een kleurenkaartje moet maken. Sommige kleuren lijken erg op elkaar, zeker in nep-licht. (Wisteria en Lavender, Mushroom en Parchment lijken erg!). Maak even een kaartje met daarop stukjes van het garen met de namen van de kleuren erbij. De namen van de kleuren staan op de wol wikkels.

Het is één van mijn favoriete dingen in het leven om te beginnen aan een nieuw haakproject! Als je me nu zou kunnen zien, dan zou je zien hoe actief en blij en hyper ik ben nu we gaan beginnen met dit prachtige kleurenspel!

Als ik mijn kleurenpalet eenmaal gekozen heb, besteed ik ongelofelijk veel tijd aan het maken van een uiteindelijk dekenpatroon. Ik maak eindeloos veel proeflapjes, tot ik een passend stekenpatroon heb gevonden. Daarna moet ik de kleuren zo sorteren dat ze je meenemen op een mooie kleuren reis. Ik wist toen ik dit palet creërde, meteen dat het een goed palet zou zijn voor een “Kleurenverhaal” deken. Als je mijn vorige dekens kent (Moorland en Woodland), dan weet je hoe een kleurenverhaal werkt. Het is een concept waarbij de hele deken als geheel het gevoel geeft alsof je door de plek heen loopt waar de inspiratie voor de kleuren vandaan komt.

Het is heel leuk om een deken te ontwerpen en ik vind het proces heerlijk, maar het is toch een behoorlijk uitdaging vaak. Ik kan niet wachten om jouw deken te zien groeien in de komende weken, terwijl je in gedachten door een mooie weide loopt als je ziet hoe de kleuren samenwerken. De warrige grassen en wilde bloemen bij je voeten, dan de glooiende heuvels en tot slot de prachtige wijde baluwe zomerluchten boven je hoofd. Prachtig, helemaal!

Het stekenpatroon is heel simpel, maar het voelde toch als de perfecte match voor de Meadow deken. De strepen worden gemaakt met paartjes van gekruiste stokjes, die een prachtig, subtiel oppervlakte textuurtje geven. Ik vind het gekruiste effect heel goed de wirwar van gras en bloemstammetjes reflecteren, terwijl er toch een ritmische kalmte uit deze steek komt, die me doet denken aan het kalmerende effect van langzaam door de weide lopen.

Het patroon is heel simpel en je hoeft bijna niet te tellen: een perfecte steek voor ontspanning dus! Je gebruikt slechts één steek: het stokje. Daarom is het een goed patroon voor beginners. Het haken van de gekruiste stokjes is even oefenen in het begin, maar wordt al snel heel ritmisch en natuurlijk. Ik vind het heerlijk!

Ik heb op gebruikelijke wijze een foto-tutorial gemaakt voor je proeflapje en daarin uitgelegd hoe het hele patroon moet. Je kunt het vinden door op deze link te klikken:

MEADOW STRIPE TUTORIAL << De Nederlandse vertaling <3

Ook als je ervaren haakster bent, kan ik je met klem adviseren om een proeflapje te maken. Het is maar 34 lossen breed en dan 6 toeren van het patroon. Daardoor krijg je een goed idee van hoe de toeren werken, en het zorgt ervoor dat je zeker weet dat je haaknaald/spanning kloppen. Het duurt niet lang, en is de extra moeite zeker waard. (Lees hier meer over het belang van een proeflapje!)

In deze tutorial heb ik ook uitleg gegeven over het wegwerken van draadjes in deze specifieke steek. Ik kan je *zoals altijd* met klem adviseren om de draadjes meteen weg te werken, dat is echt fijner dan pas helemaal aan het einde!

Als je tevreden bent met je proeflapje, kun je gaan beginnen met je eerste paar toeren. Het patroon geeft je verschillende lossenketting opties, voor verschillende afmetingen van de deken. Mijn dekens zijn standaard 120 x 175 centimeter (eenpersoonsbed), maar je kunt deze deken makkelijk groter of kleiner maken als je dat wilt.

De eerste toer van de deken kan een beetje lastig zijn voor beginners – het prutsen in een lossenketting kan echt een uitdaging zijn. Mijn advies is om je goed te concentreren (zodat je goed kunt tellen) en er echt even de tijd voor te nemen. Ik plaats elke 50 steken steekmarkeerders (je kunt ze ook vaker plaatsen), zodat ik, als ik de tel verlies, maar een kleiner stukje opnieuw hoef te tellen. Je moet met een even getal eindigen (een veelvoud van 2).

Terwijl je de eerste toeren van je deken haakt, is het goed om je spanning nog een keer te checken. De beste manier om dit te doen is met een keukenweegschaal. Er zitten 6 strepen van elke kleur in de Meadow deken en als grove maatstaaf: ik gebruik 12 gram per streep. Dat betekent dat er 72 gram garen in totaal van elke kleur zitten, waardoor je genoeg over hebt voor een mooie rand.

Ik vind de eerste strepen van een deken zo heelrijk – zoveel belofte voor de reis die komt! Als je eerste toeren eenmaal klaar zijn, is het patroon heel makkelijk te volgen. Ik beloof het! Het is echt haakplezier, een deken lang.

Elke week deel ik 15 kleuren voro 15 stepen, dus 90 strepen in totaal, over 6 weken verdeeld.

Bij het Kleurenverhaal gebruik je niet alle kleuren al in het begin.

Als de deken groeit, zie je de kleuren die langzaam veranderen als we door het fictieve weidelandschap lopen. Ik hoop dat je het net zo mooi vindt als ik. Ik vind het magisch om mijn brein te laten afdwalen met behulp van deze strepen!

Je kunt zien hoe prachtig het stekenpatroon is. De gekruiste stokjes geven een subtiele textuur en een heerlijke klamte. De kleine kruisjes zitten zo precies boven elkaar! Ik ben er dol op.

J heeft me geholpen met het maken van een tekening die je laat zien hoe het kleurenverhaal eruit komt te zien. Ik hoop dat dit je een helder beeld geeft, zonder teveel weg te geven?!

Oh, ik moet nog één belangrijk ding vertellen – de deken is ontworpen om 90 strepen in totaal te hebben, voor een lengte van ongeveer 175 centimeter. Je kunt het Kleurenverhaal niet volgen voor een kortere deken (dan kun je de Mixed Stripe versie volgen). Elke week voeg ik wat extra toeren toe die ervoor kunnen zorgen dat je de deken zo’n 30 centimeter langer kunt maken, voor een double/king sized deken. Je hebt dan twee garenpakketten nodig. Het aantal lossen voor de verschillende varianten wordt gegeven bij het patroon/de tutorial.

Hier zijn de kleuren voor het eerste deel van de Kleurenverhaal Meadow Deken.

Klik (( HIER )) voor het printbare werkblad.

1. Meadow (Lossenketting en toer 1 & 2)

2. Pistachio  (toer 3 & 4)

3. Pale Rose (toer 5 & 6)

4. Grape (toer 7 & 8)

5. Dandelion (toer 9 & 10)

6. Raspberry (toer 11 & 12)

7. Mushroom (toer 13 & 14)

8. Buttermilk (toer 15 & 16)

OPTIONELE STREEP: Pale Rose (voor grotere dekens)

9. Pistachio (toer 17 & 18)

10. Meadow (toer 19 & 20)

11. Dandelion (toer 21 & 22)

12. Grape (toer 23 & 24)

13. Pale Rose (toer 25 & 26)

14. Sage (toer 27 & 28)

OPTIONELE STREEP: – Pistachio (voor grotere dekens)

15. Meadow (toer 29 & 30)

Als alternatief voor het Kleurenverhaal geef ik ook een Mixed Stripe versie voor de Meadow deken. Mijn handen zijn helaas niet meer zo sterk, dankzij osteoarthritis, dus ik heb niet beide dekens kunnen haken zoals gebruikelijk. Ik hoop dat bovenstaande tekening een goed genoeg idee geeft.

Je volgt deze volgorde ook elke week als je een veel kortere deken wilt maken.

Hier is de kleureninformatie voor deel 1 van de Mixed Stripe variant van de Meadow deken.

Klik (( HIER)) voor het printbare werkblad (de mixed stripe staat op pagina 2).

1. Grape (Lossenketting en toer 1 & 2)

2. Pale Rose  (toer 3 & 4)

3. Parchment (toer 5 & 6)

4. Cloud Blue (toer 7 & 8)

5. Pistachio (toer 9 & 10)

6. Dandelion (toer 11 & 12)

7. Sage (toer 13 & 14)

8. Duck Egg (toer 15 & 16)

9. Wisteria (toer 17 & 18)

10. Raspberry (toer 19 & 20)

11. Lavender (toer 21 & 22)

12. Meadow (toer 23 & 24)

13. Lincoln (toer 25 & 26)

14. Mushroom (toer 27 & 28)

15. Buttermilk (toer 29 & 30)

Ik ben benieuwd welke versie je kiest??? Ik zie deze kleuren altijd samen als Kleurenverhaal, maar ik weet dat velen van jullie de kleuren liever mixen.

Typisch voor Attic24 is er nog meer! In eerdee jaren weet ik dat jullie ook een colourwash versie van de deken wilde maken (zoals op de foto hierboven). Als je voor deze optie kiest, hoef je niet te wachten op mijn wekelijkse verhaaltje met kleurenvolgorde, maar kun je in één keer door, omdat de 15 kleuren elke week op dezelfde manier herhaald worden.

En dan is er nog een optie…

Ben je er klaar voor???

Ik vind het super gaaf dat Kaz Hall, onder de artiestennaam Insomnia Crochet, één van de geweldige admins voor de “Hooked on Attic24” Facebook groep, heeft deze prachtige versie van de Harmony deken gemaakt. Kaz heeft de Meadow kleuren gebruikt, met toevoeging van Cypress en Lime om deze prachtige versie van de Summer Harmony te maken. Alle andere Harmony varianten van Kaz Hall vind je via deze link. 

De Meadow Harmony deke wordt als mini CAL gehouden in de Hooked on Attic24 Facebook groep. Kaz organiseert dit zelf, met mijn toestemming. Als je je garen daarvoor wilt gebruiken, ga dan naar de Facebookgroep om lid te worden. Je hebt dan wel twee extra bollen garen nodig (Cypress en Lime) om mee te kunnen doen.

Dat was het voor deze week. Je kunt foto’s van dit bericht delen op mijn Faceboek pagina, in the “Hooked on Attic24” Facebook groep, of op Instagram (gebruik dan hashtag #meadowcal zodat ik je kan volgen!).

Ik hoop dat je heel veel plezier hebt met dit eerste deel van de Meadow CAL!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Meadow Linklijst:

MEADOW GARENPAKKET
○ BLOG DEEL 1 (Strepen 1 – 15)
○ Deel 2 (strepen 16 – 30)
○ Deel 3 (strepen 31 – 45)
○ Deel 4 (strepen 46 – 60)
○ Deel 5 (strepen 61 – 75)
○ Deel 6 (strepen 76 – 90)
○ Deel 7 voorbereiding op de rand
○ De Mini Bobbel Rand

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Helene Smit

Saturday 9th of January 2021

Vraagje: Als ik de deken langer wil maken, kan ik dan die extra optionele strepen ertussen doen zonder dat ik garen tekort kom? Ik wil hem dus wel langer maar niet breder maken.

Iris van Meer

Tuesday 12th of January 2021

Hallo Helene! Je kunt je bol opwegen nadat je een streep hebt gemaakt. Elke streep komt 6 keer voor in de deken. Dan heb je nog garen nodig voor de rand. Als je het niet erg vind om de rand in minder kleuren/minder breed te maken, of nog een bol van het één of ander bij te kopen, kun je de deken langer maken.