De Rebecca is een granny van één kleur en zes toeren. De granny hoort bij de eerste week van de Vibrant Vintage CAL. Het patroon is ontworpen door CypressTextiles, ik heb de vertaling en video-tutorial gemaakt. Het is een vrij ingewikkeld patroon, dat gebruikt maakt van lossen, vasten, halve stokjes, stokjes, dubbele stokjes en “puf”-steken.

Rebecca - Paars af

Video-tutorial

Instructies

Deze granny is onderdeel van de eerste week van de Vibrant Vintage CAL en het is gelijk een lastige. De granny kent namelijk 28 puffsteken en die zijn niet zo eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat je granny wel even groot wordt als je andere grannies, is het belangrijk om de puff-steken niet te klein te maken.

week-1-rebecca-square-patroon

Speciale steken:

  • Begin-puff: Trek een lange lus op (ongeveer 2,5 cm). *Sla draad om de naald, steek naald in bestemde ruimte, sla draad om de naald, trek een lusje op dat even hoog is als het eerste lusje*. Herhaal van * tot * nog een keer. Sla draad om de naald en haal ineens door alle 5 de lusjes op de naald, 1 losse om de puff te sluiten.
  • Puff: *Sla de draad om de naald, doe de naald in de genoemde steek/ruimte, trek een lange lus op van ongeveer 2,5 cm*. Herhaal van * tot * nog twee keer, maak alle lussen even hoog als de eerste lus. Sla draad om de naald en haal in één keer door alle 7 lusjes. 1 losse om de puff te sluiten.

Toer 1: 3 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te vormen. Maak een begin-puff, *2 lossen, puff*. Herhaal van * tot * nog 6 keer, 1 losse, half stokje in begin-puff. 8 puffs, 8 2-lossenruimtes.

Toer 2: vaste in dezelfde steek. *6 lossen, vaste in volgende lossenruimte, 6 lossen* Herhaal van * tot * 6 keer, sluit de ronde met een halve vaste in de eerste vaste. 8 6-lossenruimtes, 8 vasten.   

Toer 3: halve vaste in de eerste van de zes lossen. Maak een begin-puff, 4 grote puffs, dan een vaste in de volgende 6-lossenruimte. *1 losse, 5 tall puffs in de volgende 6-lossenruimte, vaste in de volgende 6-lossenruimte*. Herhaal van * tot *, 2 x. 1 losse, halve vaste bovenop begin-puff. 20 puffs, 4 vasten, 4 lossenruimtes.

Toer 4: Halve vaste naar dichtsbijzijnde lossenruimte. 4 lossen, *half stokje in volgende lossenruimte, 1 losse, half stokje in volgende lossenruimte, 1 losse, stokje in volgende lossenruimte. Vervolgens (3 dubbele stokjes, 3 lossen, 3 dubbele stokjes) in de vaste, 1 losse, stokjes tussen de volgende twee puffs*. Herhaal van * tot *, waarbij je het laatste stokje bij de laatste herhaling overslaat. Halve vaste in derde beginlosse. 24 dubbele stokjes, 8 stokjes, 8 halve stokjes, 5 1-lossenruimtes, 4 3-lossenruimtes.

Rebecca - Toer 4

Toer 5: vaste in de lossenruimte. Vaste in elke steek én elke lossenruimte rondom, met 5 vasten in de hoeken. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. 80 vasten totaal.

Rebecca - Toer 5

Toer 6: Maak een vaste in elke steek, met drie vasten in de middelste hoekvaste van de vorige toer. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste. Hecht af en werk de draadjes weg. 88 vasten totaal.

Check hier je stekenaantal én check of deze granny even groot is als je andere grannies. Als dit niet het geval is, heb je waarschijnlijk de puffsteken niet hoog genoeg opgetrokken. Maak de granny opnieuw, of haal de laatste (twee) toer(en) uit en vervang de vasten voor halve stokjes of stokjes, naar gelang hoeveel ruimte je nodig hebt. Verander niets aan het stekenaantal.

Rebecca - Toer 6