Als je haakwerk maakt, is het prettig dat de steken die je maakt, zo goed mogelijk bij elkaar passen. Als je bij amigurumi (gehaakte knuffeltjes) of andere haakpatronen mooie ronde vormen in je werk wilt maken, zul je afwisselend steken meerderen en minderen om het gewenste effect te bereiken.
In het Nederlands beschrijven we het minderen vaak met ‘min’, ‘smh’ of met ‘haak elke 2e en 3e steek samen’. Met samenhaken en minderen wordt hetzelfde bedoeld in dit geval. In Engelstalige patronen wordt minderen vaak beschreven als ‘dec’, wat de afkorting is voor ‘decrease’.
Op deze pagina laat ik je zien hoe je kunt minderen met vasten, met foto’s en filmpjes (voor links- en rechtshandigen).
Onzichtbaar minderen met vasten
Deze steek wordt in mijn haakpatronen 2samengehaaktevasten genoemd, omdat dat precies is wat je doet. Je haakt 1 vaste per steek voor twee steken (dus 2 vasten totaal), samen af tot één steek, waardoor je geminderd hebt. Hiermee kun je bijvoorbeeld een ronde vorm kleiner maken. Om dat ‘onzichtbaar’ te maken, haken we alleen door de voorste lussen van de steken. Daarmee maken we aan de achterkant ‘ruimte’ om de steek naar binnen te laten vallen, waardoor het minder opvalt dan wanneer je door twee lussen per steek heen zou minderen.
Ben je er klaar voor? Daar gaan we!
Stap 1: steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek
Haaksteken hebben een voorste en achterste lus bovenop die samen een soort V-vorm maken. De voorste lus is de lus die naar je toe ligt, de ene poot van de V als het ware, de achterste lus is de lus die van je afligt, en vormt de andere poot van de V-vorm.
In bovenstaande sterk ingezoomde foto kun je zien dat de voorste lussen met wit gemarkeerd zijn en de achterste lussen met groen.
Op bovenstaande foto zie je een naald onder alleen de voorste lus door.
Voor het onzichtbaar minderen beginnen we met het steken van de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek.
Die voorste lus is in bovenstaande foto wit gemarkeerd.
Als je de haaknaald erdoor gestoken hebt, ziet het er zo uit als in de bovenstaande foto.
Stap 2: Steek de haaknaald door de voorste lus van de volgende steek
Nu ga je op zoek naar de voorste lus van de tweede steek. Die is wit gemarkeerd in onderstaande foto.
Ook daar steek je je haaknaald van onder naar boven doorheen, zoals de stopnaald doet in onderstaande foto:
Het ziet er dan zo uit, dat je een lus op de haaknaald hebt, dan de voorste lus van de eerste steek en dan de voorste lus van de tweede steek.
Stap 3: Sla de draad om en haal een lusje op
Nu sla je de draad om en haal je een lusje op door de twee voorste lussen heen, maar nog NIET door de lus op de haaknaald.
Voor de duidelijkheid: je gaat wél onder de groene lusjes door met je haaknaald en de draad, maar NIET onder het rode lusje in de volgende foto:
Als het goed is heb je nu nog 2 lusjes op de haaknaald over:
Stap 4: Sla de draad om en haal door beide lusjes heen
Dan sla je de draad om en haal je door beide lusjes heen
Tadaah! Je 2samengehaaktevasten is af, oftewel je mindering is gelukt!
Je kunt in onderstaande belachelijk dichtbij ingezoomde foto zien hoe het gewerkt heeft. In blauw en paars zie je ‘gewone’ vasten, die niet geminderd zijn. Bij groen zie je de mindering die gemaakt is, omdat die ‘ontstaat’ uit een blauw en een gele steek. De V-vormen die steeds zo netjes in elkaar vallen: dat heb je bij die mindering dus onderbroken, door 1 V-vorm uit 2 V-vormen te laten komen. Toch zien de steken er van de zijkant en bovenkant wél gewoon hetzelfde uit en is de mindering daarom zo onzichtbaar mogelijk.
Video-tutorial
Kom je er met de foto’s niet uit, of kijk je liever naar een video, dat kan! Als je linkshandig bent kun je de linkervideo bekijken (of bovenste als je op een mobiele telefoon kijkt), als je rechtshandig bent kun je de rechtervideo bekijken (of de onderste als je op een mobiele telefoon kijkt). Veel haakplezier!
Linkshandige video
Rechtshandige video
Vond je deze tutorial leerzaam en wil je dat iemand anders het óók kan leren? Deel dan!
Deze schitterende Jess Huff haakpatronen bestaan uit lossen, vasten, minderingen en meerderingen en kun jij nu ook maken!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina