Skip to Content

Draak – Gratis haakpatroon

Draak – Gratis haakpatroon

Stap in de wereld van draken met dit gratis amigurumi haakpatroon voor een draak van circa 30 cm hoog als ie staat en als je ‘m met worsted gewicht garen en haaknaaldmaat 3,5 mm haakt.

Jess Huff is een zeer getalenteerde haakontwerpster die schitterende amigurumi haakpatronen maakt. Een overzicht van al haar dieren vind je onderaan de pagina. Ze heeft me toestemming gegeven om haar patronen te vertalen en dat doe ik met veel plezier voor jullie!

To go to the English original version of this pattern: visit Jess Huff.com

Maak je klaar om je amigurumi vaardigheden te verbeteren

Maak kennis met Dante de Draak, het nieuwste Jess Huff haakpatroon.

Dit is het meest gedetailleerde Jess Huff patroon tot nu toe. Het bestaat uit veel delen en je moet meer in elkaar zetten dan normaal, maar maak je geen zorgen – het resultaat is werkelijk schitterend!

Ik zal je trouwe hulp zijn tijdens dit haakavontuur

Of je nu hakende beginner bent, of al veel haakervaring hebt, je kunt leren hoe je de klauwen, stekels en vleugels moet maken met de handige Engelstalige videotutorials.

De videotutorials helpen je door de lastige stukjes heen, waardoor ook jij dit draak haakpatroon kunt maken!

Hou je niet van draken? Maak met dit patroon dan een dinosaurus!

Je kunt de Draak gemakkelijk in een Dino veranderen, door geen vlammen, onderlip, vleugels, oren en hoorns toe te voegen.

Deze draak heeft een zus (broer?) patroon: Dan de Dino. Ze worden even hoog en gebruiken dezelfde benen en staart.

Een toffe uitdaging wacht jou, lieve haakster. Ben je er klaar voor?

Pak je haaknaald, je favoriete kleuren, wat lekkers te drinken en laten we samen aan deze reis beginnen. Voor nog meer mythische magie kun je ook het Jazzy de Eenhoorn patroon haken.

Hier komen de draken! 🐲


Video tutorials

Hier is een lijst van de Engelstalige videotutorials die je bij dit haakpatroon kunt gebruiken:

Draak Haakpatroon

Hoogte: circa 30 cm als ie staat
Niveau: Gemiddeld

Zijn schubben schitteren als sterrenstof en de vlammen dansen in zijn ogen. Dante steekt je verbeelding aan en ademt warmte in elk avontuur.

Benodigdheden

Garen (acryl, gewicht 4) – 410 meter totaal

*Al deze links zijn affiliate links voor ontwerpster Jess Huff, die een bijdrage krijgt als je via haar link iets aanschaft <3


Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
5samengehaaktestokjes: Maak een 5 stokjes in dezelfde steek, maar doe steeds de laatste (omslaan, door 2 lusjes) niet, waardoor je aan ehet einde nog 6 lusjes op de haaknaald hebt. Sla de draad om en haal door alle 6 de lusjes.
*tussen dit herhaal je*
[stekenaantal aan het einde van de toer]
(tussen dit soort haakjes haak je door meerdere lagen waar dat aangekondigd staat)

Dit patroon wordt in continue spiralen gehaakt. Gebruik een steekmarkeerder of contrasterend stukje draad om bij te hebben waar je toer eindigt en begint. Ik doe mijn steekmarkeerder in de laatste steek van de toer.


Aanbevolen volgorde

Hier zijn de stappen om je draak te haken, in volgorde:

 1. Haak de vlammen (optioneel)
 2. Haak de onderlip (optioneel
 3. Haak de oren
 4. Haak het hoofd
 5. Naai de oren op het hoofd
 6. Voeg de neusvleugels toe aan het hoofd
 7. Haak de armen
 8. Haak de benen
 9. Haak het lijf
 10. Naai het hoofd op het lijf
 11. Haak de staart
 12. Naai de staart aan het lijf
 13. Haak de buik
 14. Naai de buik op het lijf
 15. Haak de stekels
 16. Naai de stekels op het lijf
 17. Haak de vleugels
 18. Naai de vleugels op het lijf
 19. Haak de hoorns
 20. Naai de hoorns op het hoofd

Instructies Draak Haakpatroon

Vlammen (optioneel) – oranje laag

Maak een schuiflus op je haaknaald met oranje garen, laat een draad van +/- 20 cm over:

Toer 1: 8 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste in volgende 5 lossen, in de laatste losse maken we 3 vlammetjes:
Vlammetje 1: vaste in laatste losse van oorspronkelijke 8 lossen, 4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, vaste in laatste 2 lossen.
Vlammetje 2: vaste in laatste losse van oorspronkelijke 8 lossen, 6 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse, vaste in laatste 3 lossen.
Vlammetje 3: vaste in laatste losse van oorspronkelijke 8 lossen, 5 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse, vaste in laatste 2 lossen, vaste in laatste losse van oorspronkelijke lossen om vast te zetten.
Nu ga je aan de andere kant van de oorspronkelijke lossenketting verder: vaste in volgende 6 lossen.
Hecht af, laat een draad van circa 15 centimeter over. Hecht onzichtbaar af.

Vlammen (optioneel) – Rode laag

Maak een schuiflus op je haaknaald met rood garen, laat een lange draad over

Toer 1: 9 lossen, stokje in derde losse vanaf de haaknaald, stokje in volgende 6 lossen. In de laatste losse maken we drie vlammetjes
Vlammetje 1: halfstokje in laatste losse van oorspronkelijke lossenketting, 6 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse, vaste in volgende 2 lossen, halfstokje in laatste losse
Vlammetje 2: vaste in laatste losse van oorspronkelijke lossenketting, 8 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 lossen, vaste in volgende 2 lossen, halfstokje in laatste 2 lossen.
Vlammetje 3: vaste in laatste losse van oorspronkelijke lossenketting, 7 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 lossen, vaste in overige 3 lossen. Halfstokje in laatste losse.
Aan de andere kant van de oorspronkelijke lossenketting haak je een stokje in de laatste 7 lossen.

We hechten niet af, maar haken de oranje en rode lagen aan elkaar, langs de platte stukken:

Toer 2: 1 losse, keer niet om, haak alleen door de rode laag: vaste, haak door rode en oranje laag: 2 vasten, haak door alleen de rode laag: vaste

Hecht af, laat een draad van circa 15 cm over. Hecht onzichtbaar af, verberg de begin en einddraad in het werk

Tijdens/nadat je het hoofd maakt, heb je twee opties voor het vastmaken van de vlammen aan de mond:
Optie 1: maak de vlammen vast terwijl je de onderlip aan het hoofd vasthaakt. Bij deze methode zitten de vlammen vast en kun je ze niet eruit halen
Optie 2: maak klittenband aan de vlammen vast. Dan kun je de vlammen naar wens er in en er uit doen.

Onderlip (optioneel)

Met groen garen:
Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke vaste [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: *8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [20]
Toer 5-6: vaste in elke steek rondom [20]

Hecht af, laat een lange draad over om te naaien. Vouw de cirkel dubbel en maak met halve vasten dicht. Verberg dan de draadjes.

De onderlip is nu klaar om aan het hoofd gemaakt te worden op een later moment.

Oren (maak er 2)

Met groen garen:
Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [9]
Toer 3: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [12]
Toer 4: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [15]
Toer 5: vaste in elke steek rondom [15]
Toer 6: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 3 keer [12]
Toer 7-9: vaste in elke steek rondom

Hecht af, laat een lange draad over om het oor later aan het hoofd te naaien. Vouw de laatste toer dubbel en en naai met halve vasten dicht. Maak het oor klaar voor het vastmaken op het hoofd door een ronde basis te maken, dat doe je als volgt: doe de draad in een stopnaald, steek door de eerste halve vaste heen en trek aan, daardoor maak je een rondje van de laatste toer van het oor, hecht af met een knoop, laat de draad hangen, je maakt ‘m later aan het hoofd vast.

Hoofd van de Draak haken

Met groen garen:
Toer 1: 5 lossen, 2 vasten in tweede losse vanaf de haaknaald, 2 vasten, 5 vasten in de laatste losse, ga verder aan de andere kant van de lossenketting: 2 vasten, 3 vasten in de laatste losse [14]
Toer 2: 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 3 keer, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [20]
Toer 3: 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [26]
Toer 4: 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, *2 vasten in de volgende steek, vaste* 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer [32]
Toer 5: *2 vasten in de volgende vaste, 10 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer [38]
Toer 6: 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten* 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten* 2 keer [44]
Toer 7: *10 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 4 keer [48]
Toer 8: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 9: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [36]
Toer 10: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]

Maak de onderlip en de vlammen vast: de instructies voor toer 11 zijn afhankelijk van of je de onderlip en vlammen wel of niet wilt toevoegen.

Geen onderlip of vlammen: Toer 11: vaste in elke toer [30]
Met onderlip zonder vastgemaakte vlammen: Toer 11: 17 vasten, maak de onderlip vast: (10 vasten), 3 vasten [30]
Onderlip met vastgemaakte vlammen: Toer 11: 17 vasten, begin met vastmaken van de onderlip: (3 vasten), maak de vlammen + onderlip vast: (4 vasten), maak het afmaken van de onderlop vast: (3 vasten), 3 vasten [30]

Aan het einde van toer 11, is de onderlip netjes in het midden. Als dat niet zo is, haal de laatste toer dan uit en pas aan.

Toer 12: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 13: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 2 vasten [36]
Toer 14: *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [42]
Toer 15: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 3 vaste [48]
Toer 16: *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [54]

Markeer de steken voor de ogen: plaats 2 markeerders met 18 steken ertussen in toer 15 & 16, in het midden boven de snuit. Deze markeerders laten je zien waar je later je ogen moet plaatsen.

Toer 17: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 4 vasten [60]
Toer 18-23: vaste in elke steek [60]

Markeer de steken voor de oren: doe twee steekmarkeerders met 24 steken ertussen in toer 22 & 23, netjes in het midden boven de snuit en de oogmarkeerders. Deze markeerders laten zien waar je later de oren moet vastmaken.

Toer 24-27: vaste in elke steek rondom [60]
Toer 28: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 4 vasten [54]
Toer 29: *7 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [48]
Toer 30: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 31: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [36]
Toer 32: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]

Vul het hoofd 3/4 op en maak de deuken voor de ogen. Doe de veiligheidsoogjes erin en maak de achterkantjes vast.

Toer 33: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [24]
Toer 34: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]
Toer 35: *vaste, 2samengehaaktevasten* 6 keer [12]

Vul op

Toer 36: 2samengehaaktevasten rondom [6]

Maak onzichtbaar dicht.

Maak de oren vast: Maak de oren vast waar gemarkeerd.

Neusvleugels (maak er 2)

Gebruik een verdwijnende inkt markeerder, doe twee U vormen op de snuit

Voor je gaat haken, keer je het werk onderstboven, zodat de bovenkant van het hoofd naar je toe ligt.

Maak een schuiflus op je haaknaald met groen garen en laat een lange draad over:

Toer 1: halve vaste in ene kant van de U-vorm, 2 halfstokjes in de volgende 3 steken, halve vaste in het andere uiteinde van de U-vorm [8]

Hecht af en verberg de draadjes.

Kijk eventueel voor meer duidelijkheid bij de videotutorial.

Armen (maak er 2)

Met groen garen:
Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [30]

Voeg de klauwen toe: in de volgende toer voegen we de klauwen toe.

Toer 6: 11 vasten, *wissel naar wit garen: 5stokjescluster, wissel terug naar groen garen: 3 vasten* 3 keer, 7 vasten [30]
Toer 7: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, 2samengehaaktevasten [26]
Toer 8: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten [22]
Toer 9: *9 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [20]
Toer 10: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 13 vasten [19]
Toer 11: 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten [18]
Toer 12: 16 vasten, 2samengehaaktevasten [17]

Vul het handje op

Toer 13: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 10 vasten [16]
Toer 14: vaste in elke steek rondom [16]
Toer 15: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 3 vasten [14]
Toer 16: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 2 keer [12]
Toer 17: vaste in elke steek rondom [12]

Hecht af, laat een lange draad over, vul de arm helemaal op, vouw de laatste toer dubbel en maak met halve vasten dicht. Verberg de draadjes in het werk. Je arm kun je later aan het lijf haken.

Benen (maak er 2)

Met groen garen:
Toer 1: 3 lossen, 2 vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald, 5 vasten in laatste losse, ga verder aan andere kant van de lossenketting, 3 vasten in de laatste losse [10]
Toer 2: 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 3 keer, 2 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [16]
Toer 3: 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [22]
Toer 4: 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer [28]
Toer 5: 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste [34]
Voeg de klauwen toe: in de volgende toer voegen we klauwen toe.
Toer 6: 9 vasten, *wissel naar wit garen: 5stokjescluster, wissel terug naar groen garen: 3 vasten* 3 keer, 13 vasten [34]
Toer 7: vaste in elke steek rondom [34]
Toer 8: 12 vasten, *2samengehaaktevasten* 3 keer, 16 vasten [31]
Toer 9: 7 vasten, *2samengehaaktevasten* 6 keer, 12 vasten [25]
Toer 10: 4 vasten, *2samengehaaktevasten* 6 keer, 9 vasten [19]
Toer 11: 4 vasten, *2samengehaaktevasten* 3 keer, 9 vasten [16]
Toer 12-14: vaste in elke steek rondom [16]
Vul de voet op.
Toer 15: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 7 vasten [18]
Toer 16: 4 vasten, *vaste, 2 vasten in de volgende vaste, vaste* 3 keer, 5 vasten [21]
Toer 17: *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [24]
Toer 18: *3 vasten,2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [30]
Toer 19-20: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 21: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [24]
Toer 22: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]
Toer 23: *vaste, 2samengehaaktevasten* 6 keer [12]

Hecht af, laat een lange draad over. Vul helemaal op. Vouw de laatste toer dubbel en maak met halve vasten dicht, verberg de draadjes in het werk. Je been is nu klaar om later aan het lijf gehaakt te worden.

Lijf

Met groen garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [30]
Toer 6: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 2 vasten [36]
Toer 7: *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [42]
Toer 8: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *6 vasten,2 vasten in de volgende vaste,* 5 keer, 3 vasten [48]
Toer 9: *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 6 keer [54]
Toer 10: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, 4 vasten [60]
Toer 11-17: vaste in elke steek rondom [60]
Toer 18: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 4 vasten [54]
Maak de benen vast: rechtshandige haaksters: Toer 19: Eerste been (tenen wijzen naar links): (6 vasten, 24 vasten, tweede been (tenen wijzen naar rechts): (6 vasten), 18 vasten [54]
linkshandige haaksters: Toer 19: Eerste been (tenen wijzen naar rechts): (6 vasten), 24 vasten, tweede been (tenen wijzen naar links): (6 vasten), 18 vasten [54]

Toer 20: *7 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [48]
Toer 21: vaste in elke steek rondom [48]
Toer 22: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 23-24: vaste in elke steek rondom [42]
Toer 25: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [36]
Toer 26-27: vaste in elke steek rondom [36]
Toer 28: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]
Toer 29: vaste in elke steek rondom [30]
Maak de armen vast: Toer 30: vaste, maak de eerste arm vast: (6 vasten), 11 vasten, maak de tweede arm vast: (6 vasten), 6 vasten [30]

Aan het einde van toer 30 is elke arm recht boven een been. Als de armen scheef lijken te zitten, doe je de laatste toer opnieuw en pas je de plaatsing van de armen aan.

Vul het lijf op

Toer 31: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [24]

Hecht af en laat een lange draad over.

Naai het hoofd op het lijf en zet de benen vast.

Staart

Met groen garen

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [9]
Toer 3: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [12]
Toer 4: *3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [15]
Toer 5: vaste in elke steek [15]
Toer 6: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 2 vasten [18]
Toer 7: *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 3 keer [18]
Toer 8: *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [21]
Toer 9: vaste in elke steek [21]
Toer 10: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 3 vasten [24]
toer 11: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 4 keer, *vaste, 2samengehaaktevasten* 3 keer [24]
Toer 12: *7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [27]
Toer 13: vaste in elke steek [27]
Toer 14: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 4 vasten [30]
Toer 15: *vaste, 2samengehaaktevasten* 2 keer, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 5 keer, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 3 keer [30]
Toer 16: *9 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 3 keer [33]
Toer 17: vaste in elke steek rondom [33]
Toer 18: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, *10 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, 5 vasten [36]
Toer 19: vaste in elke steek rondom [36]

Maak de staart aan het lijf vast: hecht af, laat een lange draad over. Vul de staart 3/4 op, naai dan op het lijf. De bovenkant van de staart moet even hoog zijn als de bovenkant van de benen. Als je de staart 3/4 vastgenaaid hebt, vul je ‘m verder op. Naai vervolgens helemaal vast en verberg het draadje in het werk.

Buik

Met geel garen:
Toer 1: 5 lossen, 2 vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald, 2 vasten, 5 vasten in laatste losse. Ga verder aan de andere kant van de lossenketting: 2 vasten, 3 vasten in de laatste losse [14]
Toer 2: 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 3 keer, 4 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [20]
Toer 3: 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, *2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [26]
Toer 4: 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer [32]
Toer 5: 2 vasten in de volgende vaste, 10 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 10 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, vaste [38]
Toer 6: 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten* 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, *2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten* 2 keer [44]
Toer 7: 2 vasten in de volgende vaste, 14 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 14 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 2 vasten [50]

Naai de buik op het lijf: Hecht af, laat een lang stuk draad over, hecht onzichtbaar af, gebruik de draad om de buik op het lijf te naaien.

Stekels (maak er 10)

Met blauw garen:
Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: *2 vasten, 2 vasten in de volgende steek* 3 keer [9]
Toer 3: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer, vaste [12]
Toer 4: vaste in elke steek rondom [12]

Hecht af, laat een lange draad over. Hecht onzichtbaar af en verberg het draadje.

Nu gaan we de stekels samenhaken in 2 groepjes van 5.

Maak een schuiflus op de haaknaald met blauw garen, laat een lange draad over

Toer 1: 6 vasten in platte kant van 5 stekels [30]
Hecht af, laat een lange draad over om te naaien. Verberg het begindraadje in het werk. Herhaal voor de overige 5 stekels.

Naai de stekels op het lijf: één groep gaat van het puntje van de staart naar de basis van de nek. De andere groep gaat van de basis van de nek naar het voorhoofd.

Vleugels (maak er 2)

Met blauw garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: *2 vasten in de volgende vaste, vaste, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [10]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in de volgende vaste, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, vaste* 2 keer [14]
Toer 4: *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [18]
Toer 5: 2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste [22]
Toer 6: *4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [26]
Toer 7: 3 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 3 vasten [30]
Toer 8: *6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [34]
Toer 9: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten [38]
Toer 10: *18 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 2 keer [40]

Hecht niet af. Vouw de laatste toer dubbel en haak door beiden lagen heen om een schelpenrandje te maken

Toer 11: 1 losse, *halfstokje, stokje, stokje, halfstokje, halve vaste* 4 keer [20]

Naai de vleugels op het lijf: Hecht af, laat een lange draad over. Als je beide vleugels hebt gemaakt, gebruik je de draadeinden om de vleugels op de rug van de draak te naaien.

Hoorns (maak er 2)

Met wit garen:

Toer 1: 6 vasten in magische ring [6]
Toer 2: vaste in elke steek rondom [6]
Toer 3: 2 vasten, *2 vasten in volgende vaste* 2 keer, 2 vasten [8]
Toer 4: vaste in elke steek rondom [8]
Toer 5: 3 vasten, *2 vasten in volgende vaste* 2 keer, 3 vasten [10]
Toer 6: vaste in elke steek rondom [10]
Toer 7: 5 vasten, *2 vasten in volgende vaste* 2 keer, 3 vasten [12]
Toer 8: vaste in elke steek rondom [12]

Hecht af, laat een lange draad over om de hoorn aan het hoofd te naaien. Ik vul mijn oren met hot glue, van die lijm, zodat ze hun vorm goed houden. Als je niet van die lijm wilt gebruiken, kun je ze opvullen met knuffelvulling.

Naai de hoorns op het hoofd: Kijk goed naar de foto en speld de hoorns op de goede plek. Als je tevreden bent over hoe ze zitten, kun je ze vast naaien.


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Andere Jess Huff Haakpatronen

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Christien leeggangers

Monday 27th of May 2024

Beste, In toer 7 van het haken van het hoofd van de draak heb je 48 steken. In de 8ste toer start je met 3 vasten en 2 vasten in de volgende dus krijg ik er een steek bij ( 49) daarna haak ik 5x 6vasten en twee samen. Ik minder dus 5 steken. Bij mij is 49 - 5 44 steken terwijl ik volgens patroon op 42 steken uit moet komen. Ik heb het al een keer uitgetrokken en opnieuw gedaan maar ik heb geen tel fout gemaakt. Ik zou bijna zeggen dat er een fout in het patroon zit????? Zo komt de lip fout uit en ook de telling van de rest van het hoofd.

Iris van Meer

Thursday 30th of May 2024

Je hebt helemaal gelijk! Dit moet Toer 8 zijn: "Toer 8: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]" Sorry voor het ongemak, kan me voorstellen dat dat heel frustrerend geweest is. Veel haakplezier alsnog!