Skip to Content

Panda haakpatroon

Panda haakpatroon

Gratis en makkelijk Panda Haken (Amigurumi haakpatroon)

Jess Huff is een zeer getalenteerde haakpatronenontwerpster die amigurumi haakpatronen maakt van grote knuffels (25-35 centimeter). Het fijne is dat zij haar patronen super duidelijk uitwerkt, waardoor ook jij ze kunt maken. Ook als je nog niet veel ervaring hebt, een beginner bent, kun je dit amigurumi panda haakpatroon maken. Wil je liever een ander dier haken? Scroll naar beneden voor het dieren knuffel haakpatronen overzicht van Jess Huff!

Als ik een panda in het wild zou tegenkomen, zou ik niet zonder kleerscheuren vanaf komen, omdat ik absoluut zou proberen om de panda te knuffelen!! Wie kan dat zachte, schattige uiterlijk weerstaan? Niemand! Zoals kinderen zouden zeggen: “Als het zo gevaarlijk is, waarom heeft het dan de vorm van een vriendje?” 🥺

Gelukkig hoef je niet dat risico te lopen, je kunt nu namelijk je eigen amigurumi panda maken om te knuffelen, door ‘m zelf te haken! Hou de panda voor jezelf of maak ‘m voor iemand waarvan je houdt.

Hoe haak je een panda beer?

Dit gratis panda haakpatroon is geschikt voor beginners en gevorderden.

Zolang je weer hoe je amigurumi’s moet haken en in de rondte moet haken, met steken zoals vasten, 2 vasten in één steek en vasten minderen (2samengehaaktevasten), heb je geen enkel probleem om dit eenvoudige panda amigurumi haakpatroon te volgen.

Deze Panda is een aanpassing van het Benedict de Beer haakpatroon, dus als je nog méér beren wilt maken, grijp je kans: gratis haakpatroon Benedict de Beer (knuffelbeer).

Stap 1: Verzamel alle materialen en kijk rust naar het panda knuffel haakpatroon

Ik heb alle materialen voor je uitgeschreven. Pak je 3,5 mm haaknaald, knuffelvulling en worsted gewicht (#4) garen!

Als je een kleine panda wilt maken, kun je super fine (#1) gewicht garen en een 2,5 mm haaknaald gebruiken. Een kleine panda baby zou ook schattig zijn, bijpassend bij je grotere panda!

Voor je gaat beginnen, kun je ook op het YouTube Kanaal van Jess Huff kijken: amigurumi video tutorials

Stap 2: Maak het hoofd

Het eerste deel van het panda haakpatroon laat je alle stappen zien om de elementen van het panda gezicht te maken: de oren, de oogovalen en de neus.

Dan ga je het hoofd maken. Je haakt het hoofd van voor naar achteren, beginnende met de snuit. Je maakt de oren meteen aan het hoofd vast.

Als het hoofd 3/4 af is, naai je de oog ovalen erop en steek je de veiligheidsoogjes erin. Als het hoofd klaar is, naai je de neus nog vast.

Stap 3: Maak het lijf

Nadat het hoofd klaar is, ga je benen, staart en armen maken. Vervolgens haak je het lijf en maak je de ledematen vast terwilj je haakt.

Je haakt het lijf van onder naar boven: je begint bij de onderkant van het lijf en haakt richting de nek.

Stap 4: Maak het hoofd aan het lijf vast

De laatste stap is om het hoofd aan het lijf vast te maken. Ik doe de onderkant van een shotglas als basis op de onderkant van het hoofd als leidraad om het lijf aan het hoofd vast te maken.

Laat een klein gaatje over, zodat je extra vulling kunt toevoegen. Het toevoegen van knuffelvulling bij deze stap kan er voor zorgen dat het hoofd niet meer gaat wiebelen. Daarna maak je dat gaatje dicht.

Dat is alles! Op dit punt is je amigurumi panda compleet. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan dit gratis haakpatroon. Veel haakplezier!

Pei de Panda

Hoogte: circa 34 cm staand
Niveau: gemiddeld

Diep in het bamboe bos woont een vredig Panda die Pei heet. Hij is wijs en stil en Pei leert ons levenslessen voor innerlijke kracht en sereniteit.

Benodigdheden

Garen (acryl, gewicht #4) – 226 meter in totaal


Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
2samengehaaktevasten: steek de haaknaald onder de voorste lus van de eerste steek en meteen onder de voorste lus van de volgende steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.


Algemene tips

 • Dit haakpatroon wordt in spiralen gehaakt.
 • Gebruik een steekmarkeerder om te onthouden waar de toer eindigt en begint. Ik doe mijn steekmarkeerder in de laatste steek van de toer.

Aanbevolen volgorde:
Hier zijn de stappen om je panda te haken, in volgorde:

 1. Haak de Oren
 2. Haak de Oog Ovalen
 3. Haak de Neus
 4. Haak het Hoofd
 5. Naai de neus op het hoofd
 6. Haak de Benen
 7. Haak de Staart
 8. Haak de Armen
 9. Haak het Lijf
 10. Naai het Hoofd op het Lijf

Instructies

Oren (maak er 2) van de Panda

Met zwart garen:

Toer 1: 6 vasten in magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [30]
Toer 6-7: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 8: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* Herhaal rondom [24]
Toer 9: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]
Toer 10: *vaste, 2samengehaaktevasten* Herhaal rondom [12]

Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Vul het oor niet op. Vouw de bovenkant van de oren dubbel en naai met halve vasten dicht. Leg de oren opzij, je haakt ze later meteen aan het hoofd vast.

Oog ovalen (maak er 2) van de Panda

Met zwart garen:

Toer 1: 5 lossen start: 5 lossen, 2 vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald, 2 vasten, 5 vasten in laatste losse, ga verder aan de andere kant van de lossenketting, 2 vasten, 3 vasten in laatste losse [14]
Toer 2: 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 3 keer, 4 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 2 keer [20]
Toer 3: 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 2 keer, vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 2 keer, vaste [26]

Hecht onzichtbaar af, laat een lange draad over. Maak de draad achterop het oog stevig met een knoopje vast, maar knip de draad niet af, die heb je later nodig om het oogovaal aan het hoofd te maken.

Neus van de Panda

Met zwart garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: *vaste, 2 vasten in de volgende steek* herhaal rondom [9]
Toer 3: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, (2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste) 2 keer, vaste [12]
Toer 4: *2 vasten, 2 vasten in de volgende vaste* 4 keer [16]

Hecht af, laat een lange draad over om te naaien. Vul de neus niet op. Vouw de laatste toer samen en maak met halve vasten dicht. Je gebruikt de draad later om de neus op het hoofd te naaien.

Hoofd van de Panda

Met wit garen:

Toer 1: 5 lossen start: 5 lossen, 2 vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald, 2 vasten, 5 vasten in laatste losse, ga verder aan de andere kant van de lossenketting, 2 vasten, 3 vasten in laatste losse [14]
Toer 2: 2 vasten in de volgende vaste, 4 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 3 keer, 4 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 2 keer [20]
Toer 3: 2 vasten in de volgende steek, 6 vasten, (2 vasten in de volgende steek) 2 keer, vaste, 2 vasten in de volgende steek, 6 vasten, (2 vasten in de volgende steek) 2 keer, vaste [26]
Toer 4: 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, (2 vasten in de volgende vaste, vaste) 2 keer, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, (2 vasten in de volgende vaste, vaste) 2 keer [32]
Toer 5: 14 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) 2 keer, 14 vasten, (2 vasten in de volegnde vaste) 2 keer [36]
Toer 6-7: vaste in elke steek rondom [36]
Toer 8: (vaste, 2samengehaaktevasten) 12 keer [24]
Toer 9: 2 vasten in elke steek rondom [48]
Toer 10: (7 vasten, 2 vasten in de volgende vaste) 6 keer [54]
Toer 11: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, (8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste) 5 keer, 4 vasten [60]
Toer 12-18: vaste in elke steek rondom [60]

Maak de oren vast: in de volgende toer gaan we de oren vast maken. In de stukjes die (tussen haakjes) staan ga je zowel door toer 18 heen áls door de steken van de oren heen. Je haakt dus 6 vasten in het oor én in het hoofd tegelijkertijd, door twee laagjes als het waren. Daarna doe je de steken die niet tussen haakjes staan weer gewoon door één ‘laag’ van het hoofd heen: toer 18. Daarna doe je de (steken tussen haakjes) weer door beiden lagen van het volgende oor én het hoofd (toer 18) heen.
Toer 19: Maak het eerste oor vast: (6 vasten), 12 vasten, maak het tweede oor vast: (6 vasten), 35 vasten [60]

Aan het eind van toer 19 moeten de oren midden op het hoofd zitten. Als je het idee hebben dat ze scheef zitten, doe je de toer opnieuw en plaats je de oren beter.

Toer 20-22: vaste in elke steek rondom [60]
Toer 23: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 4 vasten [54]
Toer 24: *7 vasten, 2samenehaaktevasten* 6 keer [48]
Toer 25: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 26: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [36]
Toer 27: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]

Vul het hoofd 3/4 op. Pin de oogovalen op het hoofd met 9 steken ertussen, 4 toeren voor de oren. Kijk op onderstaande foto’s voor verduidelijking:

Als je tevreden bent met het opspelden, naai ze dan op het hoofd.

Je plaatst de veiligheidsoogjes in de bovenkant van de 5-lossenstart van elk oog-ovaal (zie wit stipje in figuur 2). Maak de deuken voor de ogen, steek dan de veiligheidsoogjes erdoor en maak de achterkantjes vast. Kijk naar de YouTube video van Jess Huff voor het indeuken van het hoofd

Tip: het kan moeilijk zijn om veiligheidoogjes door twee lagen haakwerk heen te krijgen. Gebruik eerst iets scherps (bijvoorbeeld een pen) om door beide lagen heen te drukken en maak een gaatje, dan kun je daar makkelijker je veiligheidsoogje induwen.

Toer 28: *3 vasten, 2samengehaaktevasten* 6 keer [24]
Toer 29: vaste, 2samengehaaktevasten, *2 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, vaste [18]

Maak het opvullen af.

Toer 30: *vaste, 2samengehaaktevasten* 6 keer [12]
Toer 31: *2samengehaaktevasten* 6 keer [6]
Hecht af, laat een lange draad over, naai door de voorste lussen van de 6 overgebleven steken en trek voorzichtig dicht. Verberg het draadje in het werk.

Naai de neus op de snuit. De punt van de neus moet in het midden zitten op de eerste toer van het hoofd:

Benen van de Panda (maak er 2)

Met zwart garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *3 vasten, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [30]
Toer 6: Alleen in de achterste lussen: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 7-9: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 10: 14 vasten, 2samengehaaktevasten, 14 vasten [29]
Toer 11: 27 vasten, 2samengehaaktevasten [28]
Toer 12: 13 vasten, 2samengehaaktevasten , 13 vasten [27]
Toer 13: 25 vasten, 2samengehaaktevasten  [26]
Toer 14: 12 vasten, 2samengehaaktevasten , 12 vasten [25]
Toer 15: 23 vasten, 2samengehaaktevasten  [24]
Toer 16: 11 vasten, 2samengehaaktevasten, 11 vasten [23]
Toer 17: 21 vasten, 2samengehaaktevasten [22]
Toer 18: 10 vasten, 2samengehaaktevasten , 10 vasten [21]
Toer 19: 19 vasten,2samengehaaktevasten  [20]
Toer 20: 9 vasten, 2samengehaaktevasten, 9 vasten [19]
Toer 21: 17 vasten, 2samengehaaktevasten  [18]
Toer 22: *7 vasten, 2samengehaaktevasten * Herhaal rondom [16]
Toer 23: *2 vasten, 2samengehaaktevasten * Herhaal rondom [12]

Staart van de Panda

Met wit garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in de volgende vaste, (2 vasten, 2 vasten in volgende vaste) 5 keer, vaste [24]
Toer 5: *2 vasten, 2samengehaaktevasten* Herhaal rondom [18]
Toer 6: *vaste, 2samengehaaktevasten* Herhaal rondom [12]
Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Vouw de bovenkant dubbel en naai met halve vasten dicht. Verberg het draadje in het lijf, je haakt de staart van de panda later meteen aan het lijf vast.

Armen van de Panda (maak er 2)

Met zwart garen

Toer 1: 6 vasten in magische ring [6]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in volgende vaste, *2 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5: Alleen in achterste lussen: vaste in elke steek rondom [24]
Toer 6-8: vaste in elke steek rondom [24]
Toer 9: 11 vasten, 2samengehaaktevasten, 11 vasten [23]
Toer 10: vaste in elke steek rondom [23]
Toer 11: 21 vasten, 2samengehaaktevasten [22]
Toer 12: vaste in elke steek rondom [22]
Toer 13: 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 10 vasten [21]
Toer 14: vaste in elke steek rondom [21]
Toer 15: 19 vasten, 2samengehaaktevasten [20]
Toer 16: vaste in elke steek rondom [20]
Toer 17: 9 vasten, 2samengehaaktevasten, 9 vasten [19]
Toer 18: vaste in elke steek rondom [19]
Toer 19: 17 vasten, 2samengehaaktevasten [18]
Toer 20: vaste in elke steek rondom [18]
Toer 21: 8 vasten, 2samengehaaktevasten, 8 vasten [17]
Toer 22: vaste in elke steek rondom [17]
Toer 23: 15 vasten, 2samengehaaktevasten [16]
Toer 24-25: vaste in elke steek rondom [16]
Toer 26: *2 vasten, 2samengehaaktevasten* Herhaal rondom [12]

Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Vul stevig op met knuffelvulling. Vouw de bovenkant dubbel en naai met halve vasten dicht. Verberg de draadjes in het werk. Je arm is nu klaar om later aan het lijf gehaakt te worden.

Lijf

Met wit garen:

Toer 1: 6 vasten in een magische ring
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom [12]
Toer 3: *vaste, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [18]
Toer 4: vaste, 2 vasten in volgende vaste, *32 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, vaste [24]
Toer 5:*3 vasten, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [30]
Toer 6: 2 vasten, 2 vasten in volgende vaste, *4 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, 2 vasten [36]

In deze toer gaan we de benen vastzetten, net zoals we eerder voor de oren hebben gedaan, met de (steken tussen haakjes) die door beide lagen gaan: van een been en van het lijf.
Toer 7: maak het eerste been vast: (5 vasten, 2 vasten in volgende vaste), 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, maak het tweede been vast: (5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste), *5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, herhaal vanaf * tot einde toer. [42]
Toer 8: 3 vasten, 2 vasten in volgende vaste, *6 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, 3 vasten [48]
Toer 9: *7 vasten, 2 vasten in volgende vaste* Herhaal rondom [54]
Toer 10: 4 vasten, 2 vasten in volgende vaste* , 8 vasten, 2 vasten in volgende vaste* 5 keer, 4 vasten [60]

In Toer 11 gaan we de staart vastzetten (bij de steken tussen haakjes).

Toer 11: 41 vasten, zet de staart vast: (6 vasten), 13 vasten [60]

Aan het einde van toer 11, zit de staart in het midden boven de benen aan de andere kant van de toer. Als het niet klopt, haal je het uit en zet je de staart op de goede plek vast. Het werk ziet er nu ongeveer zo uit:

Toer 12-17: vaste in elke steek rondom [60]
Toer 18: 4 vasten, 2samengehaaktevasten, *8 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 4 vasten [54]
Toer 19: 2samengehaaktevastenaste in elke steek rondom [54]
Toer 20: *7 vasten, 2samengehaaktevasten* herhaal rondom [48]
Toer 21: vaste in elke steek rondom [48]
Toer 22: 3 vasten, 2samengehaaktevasten, *6 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 3 vasten [42]
Toer 23: 24 vasten, wissel naar zwart voor de rest van het lijf: 18 vasten [42]
Toer 24: vaste in elke steek rondom [42]
Toer 25: *5 vasten, 2samengehaaktevasten* herhal rondom [36]
Toer 26-27: vaste in elke steek rondom [36]
Toer 28: 2 vasten, 2samengehaaktevasten, *4 vasten, 2samengehaaktevasten* 5 keer, 2 vasten [30]
Toer 29: vaste in elke steek rondom [30]

In de volgende toer gaan we de armen vastzetten met de (steken tussen haakjes)

Toer 30: vaste, zet de eerste arm vast: (6 vasten), 8 vasten, zet de tweede arm vast: (6 vasten), 9 vasten [30]

Aan het einde van toer 30 moeten je armen netjes in het midden boven de benen zitten. Zitten ze scheef? Haal dan de toer uit en maak het in orde door de toer opnieuw te haken met de andere stekenaantallen voor, tussen en na de armen.

Vul het lijf op.

Toer 31: (3 vasten, 2samengehaaktevasten) 6 keer [24]

Hecht af en laat een lange draad over om het hoofd mee op het lijf te naaien.


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!