Gratis haakpatroon Lappenpop Konijn
Dit lappenkonijn haakpatroon is een vertaling van het oorspronkelijke Engelstalige haakpatroon van A Stitch Whimsy, voorheen bekend als She Makes Crochet. Van A Stitch Whimsy staan meer patronen op deze website, scroll voor een overzicht helemaal naar beneden. Daar vind je bijvoorbeeld ook het Lappenpop Beer haakpatroon en het Lappenpop Kat haakptroon!
Voor wie ga jij dit leuke lappenpop konijn haken?
In de foto’s zie je She Makes Crochet staan, dat wás de naam van de ontwerpster. Inmiddels vindt zij naaien, haken en borduren allemaal ontzettend leuk en is haar naam veranderd in A Stitch Whimsy.
Ik vind de uitstraling van zelfgemaakte popjes die aan elkaar gemaakt zijn met prachtige stofjes altijd zo tof! De combinaties van kleuren en patroontjes zijn eye catching! Ik hou ook van de 2D, platte look die ze hebben als ze nog gevuld moeten worden.
Er bestaan al hele lieve 2D-achtige haakpatronen, maar vaak bestaan die dan uit twee precies dezelfde delen die op en aan elkaar genaaid of gehaakt worden. Ik wilde iets maken dat een lappenpop werd zoals je ‘m ook van stof kunt maken.
Om die uitstraling te krijgen moest ik een pop maken die plat, kneedbaar en floppy bleef. Ik wilde rustige kleuren voor de popjes, met kleurrijke stofjes en texturen, met een simpel geborduurd gezichtje. Ik ben mega blij met het resultaat, ze hebben alles wat ik zocht 🙂
Liever een advertentievrije PDF lezen? Kan ook!
Lappenpop Konijn Haakpatroon
- Worsted weight garen voor de kat en voor de details zoals het gezichtje, de armen/benen en/of de staart. Ik heb “I love this cotton” gebruikt.
- Contrast kleur garen voor de sjaal – Ik maakte gebruik van Patons Classic Wool DK Superwash
- 3.5 mm haaknaald
- Schaar
- Stopnaald om de draadjes weg te werken
- Steekmarkeerder (of restje garen) – optioneel
- Vulling
- Boorduur garen
- Haaknaald 1.75 mm optioneel voor borduren gezicht
- Stopnaald voor het naaien van de details
- Optioneel: pompom voor het staartje
- Optioneel: restjes vilt en pen of potlood en stof en elastiek voor het jurkje
Maten van het project zodra af: Mijn konijnen zijn ongeveer 30cm hoog vanaf de top van de oren tot het einde van de benen
Afkortingen en gebruikte haaksteken:
- Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
- Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
- Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
- Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
- Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
- Meerderen (2 steken in dezelfde steek)
- Minderen*** (2 steken samenhaken)***
***Let op, bij amigurumi adviseer ik om onzichtbaar te minderen. Kijk bij de patroon instructies als je het verschil niet kent. ***
Notities
Deze konijntjes worden op amigurumi achtige manier gemaakt, maar met een paar verschillen. Je haakt de armen eerst en dan haak je het konijn in één keer door met de armen eraan. Je haakt de armen vast in 2 toeren, dus je hoeft ze NIET TE NAAIEN. Je moet alsnog wel wat naaien aan jurkje, of borduren voor het gezichtje, maar het konijn zelf is zonder naaien.
Alleen het lijf en hoofd worden gevuld. De ledematen en oren niet, waardoor het konijn extra zacht, licht gewicht en floppy is. Het hoofd en lijf worden pas helemaal aan het einde gevuld, dus je hoeft niet te vullen terwijl je haakt. Je mag best stevig vullen, maar zeker niet teveel! Hij mag lekker zacht en kneedbaarblijven.
Omdat de armen niet gevuld worden, maak je alles dicht om ervoor te zorgen dat de vulling in het hoofd en het lijf blijft zitten. Als je een beentje maakt, is het een soort buisje. Op de laatste toer, haak je dan de bovenkant dicht, door het buisje dicht te drukken en steken door beide lagen heen te haken alsof het twee stukken haakwerk zijn die je samen haakt. Ik laat het zien in de foto’s hieronder
Sluiten
Deze voorbeelden zijn van het patroon van Beer. Het stekenaantal kan daardoor afwijken, maar de methode is hetzelfde.
Voorbeeld 1: Laat zien hoe je de 4 steken van de armen meehaakt in het lijf om deze te bevestigen.
Voorbeeld 2: Laat zien hoe je de haaknaald door de achterste lus van de eerste steek van de arm en in de voorste lus van de volgende steek op het lijf haakt.
Voorbeeld 3: Laat zien hoe het eruit ziet na de eerste steek om de arm vast te maken.
Voorbeeld 4: Laat zien waar je de volgende drie steken gaat haken om de arm mee te haken. Nogmaals door de achterste lus van de arm en de voorste lus van de steek in het lijf waar deze komt te zitten.
Uiteindelijk raad ik het onzichtbare verminderen aan, omdat het er netter uitziet in deze haakstijl.
Steek je haaknaald in de voorste lus van de volgende steek, HAAL GEEN LUS OP, maar in de plaats daarvan steek je je haaknaald in de voorste lus van de volgende steek. Dat is een beetje lastig in het begin, maar je went eraan. Daarna sla je de draad om je haaknaald, en haal de deze door beide lussen op de haaknaald (beide voorste lussen van de twee steken), daarna sla je de draad om de haaknaald en haak je deze door de lus om de steek af te maken.
Patroon Lappenpop Konijn:
Gebruik de konijnkleur om de armpjes te haken. Je moet ze eerst maken voor je aan het konijntje kunt beginnen, omdat je ze meteen aan het lijf vast maakt.
Haak de armen van het Lappenpop Konijn:
Toer 1: magische ring met 6 vasten erin. Trek de ring dicht. [6 vasten]
Toer 2: *2 vasten in volgende vaste, vaste in volgende 2 steken. Herhaal vanaf * nog 1 keer. [8 vasten]
Toer 3-19: vaste in elke steek [8 vasten]
Toer 20: Hecht af door 3 vasten door beide lagen te haken – zie onder Sluiten hierboven als je niet zeker bent
Hecht af en maak de tweede arm ook helemaal af. Plaats ze opzij terwijl je met de benen begint.
Haak de benen van het Lappenpop Konijn:
Toer 1: Magische ring met daarin 6 vasten. Trek de ring dicht [6]
Toer 2: *2 vasten in volgende vaste, vaste in volgende 2 steken. Herhaal vanaf * nog 1 keer [8 vasten]
Toer 3: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 3 steken. Herhaal vanaf * nog 1 keer [10 vasten]
Toer 4-19: vaste in elke steek rondom [10 vasten]
Toer 20: Maak het been dicht door 4 vasten te haken – zie onder Sluiten hierboven als je niet zeker weet hoe dat moet.
Hecht af en maak het tweede been. Hecht bij het tweede been niet af.
Ga verder met het lijf
Nu maken we de benen aan elkaar vast en gaan we aan het lijf werken. We hebben de benen dicht gemaakt, dus we moeten even zorgen dat we weer rond kunnen gaan haken op de beentjes, voor het lijf. We gaan in de voorste lussen en achterste lussen van elke steek van de toer haken. De instructies worden dan al snel wat wazig, dus let op: je haakt in de voorste lus van elke steek, en laat daarbij de achterste lus vrij. Als je dan je werk KEERT, haak je dus in die overgebleven lussen, maar die liggen nu naar je toe en heten dus weer VOORSTE lussen 🙂
Toer 1: 2 lossen, haak 1 vaste in de voorste lus van de eerste drie steken van het tweede been. Haak 2 vasten in de voorste lus van de laatste steek op het tweede been. Keer je werk en maak 2 vasten in de voorste lus van de eerste steek (dat is dezelfde steek waar je net in werkte (dat zou normaal de achterste lus zijn dus, maar je keerde je werk dus nu ligt ie voor, dus ik noem ‘m de voorste lus). Haak 1 vaste in de voorste lus van de overgebleven 3 steken van het been. Haak dan 1 vaste in de voorste lus van elke van de 2 lossen tussen de benen. (Je bent nu weer terug op het been waar je begon). Haak 1 vaste in de voorste lus van de eerste drie steken op je eerste been. Haak 2 vasten in de voorste lus van je laatste steek. Keer je werk en maak 2 vasten in de voorste lus van de eerste steek (dat is dezelfde steek waar je net in werkte, dit zou normaal de achterste lus zijn, maar je hebt net gekeerd). 1 vaste in de voorste lus van de overgebleven 3 steken van het been. 1 vaste in de voorste lus van elke van de 2 lossen tussen de benen. Kijk op de plaatjes hieronder als je het niet helemaal snapt.
Foto 1: de naald wijst de voorste lus aan waar je de 2 lossen in haakt.
Foto 2: laat zien hoe het eruit moet zien na het keren van je werk en na het haken van nog 2 vasten in de voorste lussen van de eerste steek (oftewel de laatste die je net maakte).
Foto 3: de naald wijst weer naar waar je de 2 vasten haakt.
Foto 4: je bent gekeerd en hebt nog 2 vasten gehaakt in de voorste lussen van de eerste steek
Het kan handig zijn om de eerste steek van de toer te markeren, aangezien we in spiralen verder haken (en je dus niet goed kunt zien waar je toer stopt en start).
Toer 2: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten [26 vasten]
Toer 3: 4 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 14 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 6 vasten [28 vasten]
Toer 4: 6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 12 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten [30 vasten]
Toer 5-7: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 8: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 13 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten [28]
Toer 9: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 12 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten [26]
Toer 10-11: vaste in elke steek rondom [26]
Toer 12: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 12 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten [24]
Toer 13: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten [22]
Toer 14-15: vaste in elke steek rondom [22]
Toer 16: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten [20]
Toer 17: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 8 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten [18]
Toer 18: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 2 vasten [16]
Maak de armen vast
Foto 1: laat de 16 steken van het lijf zien en we willen de armpjes aan de zijkanten plaatsen (waar we minderden/meerderden).
Foto 2: laat je zien waar je de 5 steken moet haken om naar de eerste zijkant te komen voor je de eerste arm aan kunt zetten
Foto 3: laat zien hoe ik mijn haaknaald in de achterste lus instak van de eerste arm en in de voorste lus van de volgende steek om de eerste van de drie steken te maken.
Foto 4: laat het zien na het vastzetten en na het haken van nog 5 vasten, vlak voor het aanhaken van de volgende arm.
Toer 19: 5 vasten, pak de eerste arm en maak die vast over de volgende 3 steken. Steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek van de arm en de voorste lus van de volgende steek op het lijf en haak 1 vaste. Steek de haaknaald in de achterste lus van de volgende steek van de arm en de voorste lus van de volgende steek op het lijf en haak 1 vaste. Steek de haaknaald onder de achterste lus van de laatste steek van de arm en in de voorste lus van de volgende steek van het lijf en haak 1 vaste. 5 vasten, pak de tweede arm en zet over de laatste drie steken van het lijf vaste. Steek de haaknaald in de achterste lus van de eerste steek van de arm en in de voorste lus van de volgende steek van het lijf en haak 1 vaste. Steek de haaknaald onder de achterstelus van de voglende steek van de arm en in de voorste lus van de voglende steek van het lijf en haak 1 vaste. Steek de haaknaald in de achterste lus van de laatste steek van de arm en in de voorste lus van de laatste steek van het lijf en haak 1 vaste [16 vasten]
Ga verder met het hoofd
Toer 20: 6 vasten, 2 vasten in voglende vaste, 7 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 1 vaste [18]
Toer 21: 8 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 8 vasten, 2 vasten in volgende vaste [20]
Toer 22: 9 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 9 vasten, 2 vasten in volgende vaste [22]
Toer 23: 10 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 10 vasten, 2 vasten in volgende vaste [24]
Toer 24: 11 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 11 vasten, 2 vasten in volgende vaste [26]
Toer 25-30: vaste in elke steek rondom [26 vasten]
Toer 31: (2samengehaaktevasten) x 2, 9 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, 9 vasten [22]
Toer 32: 11 vasten, 2samengehaaktevasten, 7 vasten, 2samengehaaktevasten [20]
Dit is een prima punt om stevig, maar niet te stevig, op te vullen.
Maak de oortjes
Laatste toer van het hoofd: sla de voglende steek over en haak een vaste door beide lagen van het hoofd door je haaknaald door de voglende steek na de overgeslagen steek te steken en in de laatste steek die je net haakte. Vaste door beide lagen nog 2 keer. Daar ga je straks mee verder, na het eerste oor.
Toer 1 van het eerste oor: 1 losse, keer je werk zodat de achterkant van de knuffel naar je toe ligt. Haak 2 vasten in de eerste lus van de eerste 2 van de drie steken die je net gemaakt hebt om het hoofd dicht te maken. Dan keer je je werk weer en haak je 2 vasten in de voorste lus van dezelfde 2 steken waar je eerder in haakte (dit zou normaal de achterste lus zijn, maar je keerde je werk, dus het werd weer de voorste lus) [8 vasten]
Toer 2-9 van het eerste oor: vaste in elke steek [8]
Toer 10 van het eerste oor: vaste, 2samengehaaktevasten, 2 vasten, 2samengehaaktevasten, vaste [6]
Toer 11 van het eerste oor: 2samengehaaktevasten, vaste, 2samengehaaktevasten, vaste [4]
Toer 12 van het eerste oor: 2samengehaaktevasten x 2 [2]
Hecht af, steek haaknaald in de ruimte waar je de laatste van de 3 steken hebt gehaakt om het hoofd dicht te maken, haal een lusje op en haak 1 losse, zie foto hieronder:
Ga verder met de laatste toer van het hoofd: vaste door beide lagen voor de laatste 6 steken, let op dat er dan nog 1 steek over is aan het einde
Toer 1 van het tweede oor: keer om en sla een vaste over. Haak 2 vasten in de voorste lus van de volgende 2 steken. Keer je werk en haak 2 vasten in de voorste lus van de voglende twee steken (dezelfde steken, eigenlijk de achterste lus, maar doordat je keert is het je voorste lus) [8 vasten]
Toer 2-9 van het tweede oor: vaste in elke steek rondom [8]
Toer 10 van het tweede oor: vaste, 2samengehaaktevasten, 2 vasten, 2samengehaaktevasten, vaste [6]
Toer 11 van het tweede oor: 2samengehaaktevasten, vaste, 2samengehaaktevasten, vaste [4]
Toer 12 van het eerste oor: 2samengehaaktevasten x 2 [2]
Hecht af en werk de draadjes weg.
Voeg de details toe
Dit is mijn favoriete onderdeel van het maken van poppen, maar ik weet dat niet voor iedereen hetzelfde geldt! Realiseer je dat de extra’s echt heel veel kunnen toevoegen, maar kies wat werkt voor jou.
Borduur het gezicht
Ik weet dat veel mensen moeite hebben met borduren, dus ik heb een aantal foto’s toegevoegd om het proces te verduidelijken.
Tip – gebruik een scherpe naald. Zoals je kunt zien voor het oog, maak ik een lange rechte lijn. Dan trek ik de steek los en in een U-vorm. Dan zet ik de onderkant van de U vast met een heel klein steekje.
Voeg de wangen en staart toe
Voor dfegene die mij nog niet lang volgen, ik heb een nieuw soort obsessie met het toevoegen van pompoms op konijnen (zie hier en hier). Dus ik MOEST dat ook bij 1 van deze poppen doen, maar less is more, dus het is op het konijntje zonder de jurk. Je kunt ‘m lijmen of vastplakken
Voor de wangetjes heb ik acryl verf gebruikt (voor het eerst) en een wattenstaafje om het op te brengen. Ik doopte gewoon mijn wattenstaafje in de verf en daarna haalde ik bijna alles er weer af voor ik op de pop stempelde. Je kunt ook blush gebruiken, maar dat gaat er weer af.
Je kunt ook wangetjes haken, door een 1.75 mm haaknaald te gebruiken, borduurgaren en 6 vasten in een magische ring te haken, halve vaste om te sluiten en dan erop naaien
Maak de colsjaal
Gebruik de sjaal kleur
Toer 1: 10 lossen, halfstokje in tweede losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen [9 halfstokjes]
Toer 2-20: 1 losse, keer om, halfstokje in derde lus van elke steek [9 halfstokjes]
Hecht af, naai beide zijdes aan elkaar voor een col. Werk de draadjes weg.
Naai het jurkje
Ik heb een naaimachine gebruikt maar deze jurkjes zijn klein genoeg dat je ze ook met de hand kunt naaien. Mijn naaimachine vaardigheden zijn heel beginner, dus misschien is er een betere manier, maar dit werkte voor mij.
Stap 1: knip een stukje stof uit van ongeveer 15 bij 25 centimeter.
Stap 2: Meet ongeveer 5 centimeter van de bovenkant aan beide zijdes en teken een lijntje van die 5 cm plek naar de onderhoek, doe dit aan beide kanten. Je wilt het jurkje 25 centimter breed aan de onderkant en ongeveer 15 centimeter breed aan de bovenkant.
Stap 3: ik gebruike mijn naaimachine om een zigzag langs de rand van mijn stofje te maken om rafelen te voorkomen. Je kunt ‘m ook dichtplakken als je dat fijner vindt.
Stap 4: vouw de bovenrand (de kortere rand dus) ongeveer 0,5 cm naar binnen en naai langs de rand, laat alleen de zijdes open.
Stap 5: Doe een stuk elastiek erin – ik gebruikte een stukje van 9 centimeter en trok ‘m met m’n haaknaald erdoorheen. Maak beide zijkanten van het elastiek vast met een paar steekjes.
Stap 6: vouw de jurk dubbel met de verkeerde kant naar buiten en naai langs de zijkant om een buisje te maken
Stap 7: Plaats de jurk op je poppetje en vouw de onderrand van de jurk op om te kijken welke lengte jij mooi vindt. Speld ‘m en haal van de pop af.
Stap 8: naai de onderrand en keer de jurk weer goed.
Ik vind het heel leuk als mensen laten zien wat ze gemaakt hebben. Als je het deelt op facebook of instagram, wil je me dan taggen zodat ik kan zien wat je hebt gemaakt @shemakescrochet en met @eenmooigebaar.
Voel je vrij je gemaakte werk te delen, en te verkopen, maar geef dan alstjeblieft aan dat ik – A Stitch Whimsy – de ontwerper ben van het patroon. Vermijd het verspreiden van dit patroon, of een gedeelte ervan. Verwijs men liever naar mijn blog. Dank je wel!
A Stitch Whimsy haakpatronen
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina