Skip to Content

Lappenpop Eekhoorn

Lappenpop Eekhoorn

Heerlijke zachte, floppy, lappenpoppen in de vorm van allerlei verschillende dieren, dat had haakpatronen ontwerpster She Makes Crochet in gedachten toen ze deze lappenpoppen haakpatronen serie uitbracht. Scroll naar beneden voor alle dieren!

Ik ben zo blij dat ik mijn Lappenpop Eekhoorn Haakpatroon kan delen! Mijn peuter is dol op eekhoorns en je kunt je dus voorstellen dat ik veel tijd heb gehad om ze te bestuderen terwijl we ze zien rondrennen wanneer we ze tegenkomen.

Op een dag, terwijl mijn kinderen opgewonden naar de eekhoorns keken, bedacht ik dat een eekhoorn de perfecte aanvulling op mijn verzameling zou zijn en ik kon niet wachten om iets leuks te bedenken om met de staart te doen. Ik ben echt dol op hoe deze zijn geworden, hoewel ik moet toegeven dat als ik naar de handwerkwinkel kon gaan, ik zou hebben overwogen om de staart in een stof met geruite print te doen, maar die heb ik niet. Om nog maar te zwijgen, dat het misschien iets te ambitieus is voor mijn naainiveau.

Ik heb dus meerdere lappenpoppen ontworpen – een Lappenpop Kat, een Lappenpop Vos, een Lappenpop Beer, een Lappenpop en een Lappenpop Konijn.

Ik noem dit lappenpoppen omdat ik erg dol ben op van die floppy, zachte 2D stoffen popjes, maar omdat ik niet zo goed kan naaien, heb ik er nog nooit een gemaakt. Mijn popjes worden met amigurumi technieken gemaakt, maar hebben een ‘platte’ uitstraling en ik probeer het silhouette heel simpel te houden.

Ik probeer ze ook in één stuk te maken. Ik geef toe dat je de staart van de eekhoorn er wél aan moet naaien, het lukt niet mooi om ‘m er in één keer aan te haken.

Je maakt de eekhoorn daarna af met een simpel gezichtje en met accessoires, kleuren en texturen dat de simpele vormen van de eekhoorn prachtig accentueert.

Ik hoop dat deze popjes je experimenteren om lekker je eigen persoonlijke touch toe te voegen aan je haakwerk – daar komen de kleine karakters vandaan!

Benodigdheden:

  • Worsted gewicht garen voor de vos en contrasterend garen voor de wangen, staart en neus – in het voorbeeld is I Love This Cotton gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook Scheepjes Cahlista gebruiken
  • Contrasterend garen voor de sjaal – in het voorbeeld Paton’s Classic Wool DK Superwash
  • 3.5 mm haaknaald
  • Schaar
  • Stopnaald
  • Steekmarkeerder (of stukje garen) – optioneel
  • Knuffelvulling
  • Borduurgaren
  • Borduurnaald
  • Kleine stukjes vilt (voor de eikel)

Afmetingen

Mijn eekhoorns zijn 21,5 cm hoog met pootjes naar beneden gemeten tot t puntje van de staart

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal meteen door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald terug
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.

Notities

De armen, benen en staart worden niet opgevuld, dat zorgt ervoor dat de pop dat lekkere ‘losse’ gevoel houdt. Het hoofd/lijf vul je pas helemaal aan het einde op, en dan vul je het stevig op, maar niet proppen! Je wilt een lekker zacht, kneedbaar, popje maken.

Dichtmaken van ledematen

De armen en benen worden dichtgemaakt voor je ze aan het lijf zet (om ervoor te zorgen dat de vullen niet uit het lijf valt).

Vouw het ledemaat dubbel. Sla de eerste steek over. Steek de haaknaald door de setjes van steken zoals hieronder aangegeven en maak steeds door beide lagen heen een vaste.

Armen vastmaken

Ik raad je aan om onzichtbaar te minderen: steek je haaknaald door de voorste lus van de eerste steek, dan meteen door de voorste lus van de tweede steek en sla de draad dan pas om. Haal door beide steken terug. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en ga door beide lusjes heen.

Haakpatroon Lappenpop Eekhoorn:

Armen haken

Gebruik de hoofdkleur.

Toer 1: magische ring met daarin 6 vasten. Trek de ring dicht [6]
Toer 2-10: vaste in elke steek rondom [6]
Toer 11: Hecht af door 2 vasten te maken – zie foto onder ‘dichtmaken ledematen’ boven.

Hecht af en leg op zij. Maak 2 armen.

Benen haken

Gebruik de hoofdkleur

Toer 1: Magische ring met daarin 6 vasten. Trek de ring dicht [6]
Toer 2-6: vaste in elke steek rondom [6]
Toer 7: 1 losse, keer om, vaste in eerste 3 steken. Let op: dit is een incomplete toer
Toer 8: 1 losse, keer om, 3 vasten. 1 losse, en haak 1 vaste langs de rand. Vaste in volgende 3 steken en haak 1 vaste langs de rand [8]
Toer 9: hecht af door 3 vasten te maken – zoals onder dichtmaken hierboven.

Let op: de ene vaste langs de randen telt als je ‘overgeslagen’ steek bij het dichtmaken, dus net anders dan bij de armen.

Hecht af en maak een tweede been – maar HECHT NIET AF bij het tweede been

Lijf haken

Eerst maken we de benen aan elkaar vast, voordat we het lijf erbovenop door haken.

Toer 1: 5 lossen, pak het tweede been en vaste in voorste lus van eerste twee steken. 2 vasten in laatste voorste lus, keer het werk en haak nog 2 vasten in dezelfde steek (dat is dus nu de achterste lus van de vorige steek, die nu vooraan ligt). Vaste in voorste lus van volgende 2 steken. Vaste in voorste lus van volgende 5 lossen en vaste in voorste lus van volgende 2 steken van het eerste been. 2 vasten in de laatste voorste lus, keer je werk en meerder in dezelfde steek. Vaste in volgende 2 voorste lussen en in de achterkant van de volgende 5 lossen [26 vasten]

Het kan helpen om de eerste steek van elke toer te markeren, omdat we in continue spiralen werken.

Toer 2: 3 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 11 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 8 vasten [30]
Toer 3-15: vaste in elke steek [30]
Toer 16: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 14 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten [28]
Toer 17: vaste in elke steek [28]
Toer 18: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 12 vasten, 2samengehaaktevasten, 6 vasten [26]

Let op: je maakt de armen in de volgende toer vast

Toer 19: 5 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, maak de arm over de volgende 2 steken vast door de haaknaald door de achterste lus van de volgende steek van de arm te doen en door de voorste lus van de volgende steek op het lijf. 6 vasten, zet dan de volgende arm vast over de volgende twee steken door de haaknaald in de achterste lus van de volgende steek van de arm en de voorste lus van de volgende steek van het lijf te doen – let op, als je de tweede arm vastmaakt, moet je een mindeering maken, dus steek je haaknaald in de achterste lus van de tweede steek van de arm en haak dan een onzichtbare mindering in de voorste lus van de volgende twee steken van het lijf. Haak dan 2samengehaaktevasten, 4 vasten [22]
Toer 20: 4 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, 8 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, 2 vasten [18]

Hoofd haken

Toer 21: 4 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 8 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 2 vasten [22]
Toer 22: 5 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 10 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 3 vasten [26]
Toer 23: 7 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 10 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 5 vasten [30]
Toer 24: 8 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 13 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 5 vasten [30]
Toer 25-30: vaste in elke steek rondom [34]
Toer 31: 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 15 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten [32]
Toer 32: vaste in elke steek rondom [32]
Toer 33: 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 14 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten [30]

Ga verder met het eerste oor

Dit is het perfect moment om je popje op te vullen. Zorg dat je ook de bodem opvult.

Toer 1: Keer je werk en tel 9 steken terug (gebruik een markeerder als dat nodig is). Begin met het dichtmaken van het hoofd/maak het eerste oor door je haaknaald door de 9e steek (gemarkeerde steken) en de laatste steek die je maakte, en maak een vaste. In het volgende stekenpaar, haak je (2 halfstokjes, stokje, dubbelstokje, 1 losse) en in het volgende stekenpaar – die kan een beetje verstopt zitten – haak je (dubbelstokje, stokje, 2 halfstokjes), haak een vaste in het volgende stekenpaar – er is dan nog één steek over aan deze zijde die je niet gebruikt hebt.

Hecht af.

Ga verder met het tweede oor

Toer 1: met de goede kant naar je toe steek je je haaknaald onder de eerste set steken aan de andere kant van het hoofd – dat is 10 steken van de andere kant, zoals altijd is er één ongewerkte steek aan de zijkant. Vaste in eerste paar. In het volgende paar steken (2 halfstokjes, stokje, dubbelstokje, 1 losse) en dan in de voglende (dubbelstokje, stokje, 2 halfstokjes), vaste in overgebleven 7 steken – de eerste steek daarvan kan wat verstopt liggen. Halve vaste in eerste vaste van eerste oor.

Hecht af.

Staart

Toer 1: 12 lossen, 2 vasten in tweede losse vanaf de haaknaald, 9 vasten, 2 vasten in laatste losse. Keer je werk en haak in de achterste lussen van de beginlossen. 2 vasten in eerste losse (oftewel, dezelfde losse als waar je vorige meerdering in zat), vaste in 9 steken, 2 vasten in laatste steek, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [26 vasten]
Toer 2-15: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [26 vasten]
Toer 16: vaste, 2samengehaaktevasten, 12 vasten, 2samengehaaktevasten, 9 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [24 vasten]
Toer 17: vaste, 2samengehaaktevasten, 10 vasten, 2samengehaaktevasten, 9 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [22 vasten]
Toer 18: 2samengehaaktevasten, 9 vasten, 2samengehaaktevasten, 9 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [20 vasten]
Toer 19: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [20 vasten]
Toer 20: (2 vasten in volgende steek) x 2, 9 vasten, (2 vasten in volgende steek) x 2, 7 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [24 vasten]
Toer 21: vaste, (2 vasten in volgende vaste) x 2 , 11 vasten, (2 vasten in volgende vaste) x 2, 8 vasten, halve vaste in eerste vaste, 1 losse [28 vasten]
Toer 22: 2 vasten, (2 vasten in volgende vaste) x 2, 13 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 9 vasten, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [32 vasten]
Toer 23-26: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [32 vasten]
Toer 27: 4 vasten, 2 vasten in volgende steek, 15 vasten, 2 vasten in volgende steek, 11 vasten, halve vaste in eerste vaste en haak 1 losse [34 vasten]
Toer 28-29: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten, 1 losse [34 vasten]
Toer 30: 5 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 16 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 11 vasten, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten, 1 losse [36]
Toer 31-32: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [36]
Toer 33: 6 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 17 vasten, 2 vasten in de volgende vaste, 11 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [38]
Toer 34-35: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [38]
Toer 36: 7 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 18 vasten, 2 vasten in volgende vaste, 11 vasten, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [40]
Toer 37-39: vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste en 1 losse [40]

Hecht af.

Let op: ik heb geëxperimenteerd met het opvullen van de staart en uiteindelijk besloten dat ik ‘m leuker vond zonder vulling. Kijk vooral wat je zelf fijner vindt!

Staart dichtmaken

Kijk naar de notities bij onderdelen dichtmaken als je niet zeker bent van hoe het moet.

Als je de franje bovenkant van mijn eekhoorns leuk vindt:

*vaste, 3 lossen, halve vaste in zijkant van vaste (zo maak je een picot), vaste in volgende steek. Herhaal vanaf * tot einde, hecht af en werk de draadjes weg.

Als je mijn streepjes voor de eekhoorns leuk vindt:

Grijze eekhoorn – 5 toeren grijs (hoofdkleur), één kleur cream (wang kleur), 3 toeren lichtgrijs (accent kleur), 1 toer cream. Herhaal tot einde.

Blauw eekhoorn – 4 toeren lichtblauw (hoofdkleur), 4 toeren lichtgrijs (accentkleur), 4 toeren grijs (accent kleur), 4 toeren donkerblauw (accentkleur), 4 toeren cream (wang kleur). Herhaal de kleurenvolgorde. Bij de eerste toer na elke kleurwissel, wissel je een normale vaste af met een verlengde-vaste – dit is een klein beetje lastig bij meerder/minder toeren, dus tel dan goed je steken.

Naai de staart aan het lijf

Voeg de details toe:

Dit is mijn favoriete deel van het maken van lappenpoppen, maar ik weet dat dat niet voor iedereen zo is! Al deze kenmerken zijn optioneel en kun je aanpassen naar je eigen wensen en vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld vilt gebruiken voor de wangen en de neus, of een sjaal maken van stof. Je kunt ook een eikeltje haken of het gewoon helemaal niet toevoegen.

Haak de wangen

Gebruik een contrasterende kleur

Toer 1: Magische ring met 8 halfstokjes, halve vaste in eerste halfsotkje en 1 losse. Trek de ring dicht [8]
Toer 2: 2 halfstokjes in elke steek rondom, halve vaste in eerste halfstokje [16]
Toer 3: Vaste in volgende (niet eerste) steek. 2 halfstokjes in de volgende steek, halfstokje, 2 halfstokjes in de volgende steek, vaste, halve vaste in alle overgebleven steken van de toer, halve vaste in eerste vaste [18]

Hecht af en laat een lange draad over om te naaien. Maak er twee.

Haak de neus

Gebruik de kleur voor de neus

Toer 1: magische ring met 8 halfstokjes, halve vaste in eerste halfstokje. Trek de ring dicht [8]

Hecht af en laat een lange draad over om te naaien

Maak het gezicht

Gebruik de draadeinden en naai de wangen op hun plek op het gezicht, met de foto hierboven als leidraad. Ik heb een gaatje van een paar steken tussen de wangen gelaten.

Leg de neus in het midden tussen de wangen en naai met de draad op z’n plek

Borduur de ogen. Ik adviseer een scherpe naald te gebruiken zodat je makkelijk door de vezels heen kunt prikken. Ik heb een lange lijn geborduurd en die vervolgens voorzichtig in een U vorm getrokken en toen de bodem van de U vastgezet met een héél klein steekje.

Haak de sjaal

Gebruik de kleur voor de sjaal.

Toer 1: 76 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen [75]
Hecht af, werk de draadjes weg.

Maak de eikel

Ik had wat restjes velt, dus die heb ik gebruikt om een eikeltje te maken. Ik heb een beetje gegokt en twee stukken tegelijkertijd gemaakt, zodat ik de eikel dubbellaags kon maken. Dat is optioneel, maar maakt het wel steviger. Ik heb ook de maat enorm overdreven, omdat het er dan schattiger uit zag.

Met borduurgaren naai je de twee onderdelen samen en maak je ‘m me een klein steekje vast aan de armpjes van de eekhoorn.

Ik vind het heel leuk om te zien wat mensen maken van mijn haakpatronen, dus deel ze alsjeblieft met  @shemakescrochet en met @eenmooigebaar.

Je mag je werk delen, je mag ook je producten verkopen, maar geef dan alsjeblieft aan dat de ontwerpster – SheMakesCrochet – het haakpatroon heeft gemaakt (en eventueel dat Een Mooi Gebaar de vertaling heeft verzorgd). Verspreid dit patroon of delen ervan niet, maar stuur mensen met een linkje naar deze pagina. Bedankt!


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Ine Kuijpers

Saturday 23rd of September 2023

I want to try to make one of your creations. Regards, Ine from Wessem NL

Ria Schilder-Dekker

Friday 15th of September 2023

Leuke lappenpoppen!!