Skip to Content

Lappenpop Hertje

Lappenpop Hertje

Haak een heerlijk zacht lappenpop hert knuffeltje voor je (klein)kind, voor iemand die gek is van herten of om je lappenpop verzameling uit te breiden. She Makes Crochet heeft een hele serie van lappenpop knuffels ontworpen met allerlei verschillende dieren. Als je dol op Hertjes bent, kun je ook nog bij deze serie kijken: Hert Haakpatronen.

Lieve haakfan, ik hoop dat jij net zo VERLIEFD wordt op deze hertjes als ik. Ik had het idee om een tof niet-naaien rokje te maken deze keer. Deze gratis lappenpop heeft extra lange benen zodat er nog beentjes onder de rok vandaan komen. Ik had alleen grof onderschat hoeveel kant restjes ik nog had en daar baalde ik stevig van, omdat hele idee van het hertje juist om dat kanten rokje ging!

Nadat ik daar wat over gemopperd had, maakte ik gewoon een tof plan B – een glitterende gouden tulle en kant rokje. Het werd prachtig, maar er zat. overal. glitter. Omdat ik daar geen zin in had, maakte ik een plan C! Ik ben super blij met hoe het uiteindelijk geworden is – koordjes met kant, maar geen gedoe met glitters.

Als je van dit hertje houdt, kijk dan ook eens bij de andere lappenpoppen:

Ik probeer deze lieve lappenpop haakpatronen zo veel mogelijk zonder naaien te ontwerpen. Ik wil ze ook heel simpel houden, zodat je juist met de details los kunt gaan als je dat wilt. Ik vind het persoonlijk leuk om niet-gehaakte details toe te voegen, met stof en vilt, of met koordjes, knoopjes, kralen, kant – gewoon iets extra’s qua kleur en/of textuur. Ik denk dat die elementen er echt voor zorgen dat de popjes een toffe uitstaling hebben. Ook bij deze hertjes!

Lappenpop Hertje – Haakpatroon Benodigdheden

 • Worsted gewicht garen voor het hertje en contrasterend garen voor het gezicht – in het voorbeeld is I love this Cotton gebruikt
 • Contrasterend garen voor de sjaal – In het voorbeeld is Paton’s Classic Wool DK Superwash gebruikt
 • Contrasterend garen voor het rokje – In het voorbeeld is Lion Brand 24/7 Cotton gebruikt (als je het rokje haakt)
 • 3,5 mm haaknaald
 • 1,75 mm haaknaald als je wangetjes wilt haken
 • 4,00 mm haaknaald voor het gehaakte rokje
 • Schaar
 • Stopnaald voor wegwerken draadjes
 • Steekmarkeerder – optioneel
 • Knuffelvullig
 • Borduurgaren
 • Scherpe naald voor het borduren van details
 • Klein stukje vilt
 • Optioneel: koord, kant, tulle voor het rokje
 • Optioneel: bloemetjes – ik heb bloemetjes gebruikt van koord die ik nog had, je kunt ook kraaltjes gebruiken of zelf bloemetjes maken

Afmetingen:  Mijn hertjes zijn ongeveer 30,5 cm hoog vanaf de bovenkant van het gewei tot de onderkant van de beentjes

Stekenuitleg Lappenpop Hert Haakpatroon

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.

**Let op, met amigurumi raad ik aan om onzichtbaar te minderen. Kijk bij de patroonnotities als je het wilt leren**

Patroonnotities

Deze hertjes worden gemaakt in continue spiralen. De ledematen worden dichtgemaakt voor ze worden vastgezet.

Dichtmaken ledematen

Vouw het werk dubbel. Sla de eerste steek over (tenzij anders beschreven). Ga onder beiden lussen van beiden lagen heen en maak daarin een halve vaste (of vaste, als dat zo beschreven staat).

De ledematen worden terwijl je haakt vastgezet, daarom is het grootste gedeelte van dit patroon niet-naaien!

Armen vastmaken

Houd de arm tegen het werk aan (foto linksboven). Haak dan door de achterste lus van de arm en de voorste lus van het lijf heen een vaste. Je ziet in de foto rechtsonder de ‘paartjes’ gemarkeerd.

Onzichtbaar minderen

Om onzichtbaar te minderen met vasten steek je je haaknaald eerst door de voorste lus van de eerste steek en daarna meteen door de voorste lus van de tweede steek heen. Dan sla je de draad om en haal je een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.

Haakpatroon Lappenpop Hert

Gebruik de hertkleur en haak de armen

Toer 1: Magische ring met daarin 6 vasten, trek de ring dicht [6]
Toer 2: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 2 steken, herhaal vanaf * één keer [8]
Toer 3-20: vaste in elke steek rondom [8]
Toer 21: Hecht af door 3 vasten door beide lagen heen te haken (zie patroon instructies).

Hecht af, maak een tweede arm, leg beide armen opzij.

Haak de benen

Ga verder met de hertkleur

Toer 1: magische ring met 6 vasten, trek de ring dicht [6]
Toer 2: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 2 steken, herhaal vanaf * één keer [8]
Toer 3-25: vaste in elke steek rondom [8]
Toer 26: Maak het been dicht door 3 vasten te maken door beide lagen heen (zie patroon instructies)

Hecht af en maak een tweede been. Hecht het tweede been niet af na het dichtmaken, maar ga verder met haken

Nu gaan we de benen vastmaken en het lijf haken.

Toer 1: 5 lossen en pak je tweede been. Werk in de voorste lussen: vawste in eerste twee steken van het tweede been, 2 vasten in laatste voorste lus. Keer je werk en haak nu in de andere lussen (dat waren de achterste lussen, maar omdat je gekeerd bent zijn het nu weer de voorste lussen) en haak 2 vasten in de eerste steek (oftewel, dezelfde steek), vaste in laatste twee steken van tweede been, vaste in voorste lus van elk van de 5 lossen, vaste in voorste lus van eerste 2 steken op het eerste been en 2 vasten in voorste lus van de laatste steek, keer je werk en haak nog twee vasten in dezelfde steek, haak een vaste in de voorste lus (die eerst de achterste lus was) van de laatste 2 steken en haak tenslotte in de overgebleven lussen van de 5 lossen ook vasten [26]

Het kan hier handig zijn om je eerste steek te markeren, omdat we in spiralen omhoog werken.

Toer 2-14: vaste in elke steek rondom [26]
Toer 15: 6 vasten, 2samengehaaktevasten, 11 vasten, 2samengehaaktevasten, 5 vasten [24]
Toer 16: 5 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, 8 vasten, (2samengehaaktevasten) x 2, 3 vasten [20]

We gaan de armen nu vast zetten over de volgende TWEE toeren.

Toer 17-18: 5 vasten, 2samengehaaktevasten, 8 vasten, let op: de eerste steek waarmee je het arm vast zet is een mindering, dus je steekt je haaknaald onder de achterste lus van de eerste steek van de arm en de voorste lus van de volgende TWEE steken van het lijf. Zet de arm vast over de volgende 3 steken (onthoud dus dat de eerste steek een mindering is op het lijf) en haak daarvoor door de achterste lus van de volgende steek van de arm en de voorste lus van de volgende steek van het lijf. 4 vasten, zet de tweede arm vast over de volgende 3 steken door door de achterste lus van de volgende steek van de arm en de voorste lus van de volgende steek van het lijf te haken. 12 vasten [18]
Toer 19: vaste in elke steek rondom [18]

Ga verder met het hoofd

Toer 20: 5 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 7 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 2 vasten [22]
Toer 21: 6 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 9 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 3 vasten [26]
Toer 22: 7 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 11 vasten, (2 vasten in de volgende vaste) x 2, 4 vasten [30]
Toer 23-29: vaste in elke steek rondom [30]
Toer 30: 9 vasten, 2samengehaaktevasten, 13 vasten, 2samengehaaktevasten, 4 vasten [28]
Toer 31: vaste in elke steek rondom [28]
Toer 32: 9 vasten, 2samengehaaktevasten, 12 vasten, 2samengehaaktevasten, 3 vasten [26]
Toer 33: vaste in elke steek rondom [26]

Maak het hoofd dicht en voeg de oren toe

Als je een gewei wilt toevoegen, raad ik je aan om die nu te maken. Ik heb twee methoden voor je uitgewerkt, je kunt kiezen

 1. Knip een simpele vorm uit een stukje vilt (gewoon op gevoel), met twee lagen, borduur er een streepje op om ze samen te voegen (en omdat het er dan mooier uit ziet). Je hebt niet veel ruimte op het hoofdje, dus houd je geweien klein en simpel
 2. Knip twee rechthoeken uit stukken stof. Mijn rechthoeken waren ongeveer 3,5 bij 6 cm lang. Vouw dubbel met de goede kanten tegen elkaar en knip mogelijk nog een afgerond stukje voor de bovenkant van het gewei. Naai langs de bovenrand naar beneden, laat de onderkant open. Knip netjes en keer het genaaide buisje dan binnenste buiten. Herhaal voor het andere gewei. Vul licht op, naai dan de bodem dicht.

Als je niet wilt naaien of vilt wilt gebruiken, kun je een stuk lossenketting haken (misschien 10) en dan wat vasten er in terug haken en dan weer wat lossen haken voor een zijtak en dan weer vasten daarop terug en dan naar beneden langs de startlossen tot je aan het begin daarvan bent. Ik zou dat geloof ik ook dubbellaags maken voor de stevigheid. Plaats ze opzij met lange draad om te naaien.

Vul je hertje op. Ik vind het leuk als mijn lappenpoppen zacht en licht en floppy zijn, dus ik vul ze op tot ze hun vorm behouden, maar nog lekker knijpbaar zijn.

Eerste oor: 8 vasten. Tel 5 vasten vooruit – markeer deze steek. Steek je haaknaald in de volgende steek én de gemarkeerde steek en haak een vaste. In het volgende paar steken haak je (halfstokje, stokje, dubbelstokje, 3 lossen, halve vaste in eerste losse voor picot, dubbelstokje, stokje, halfstokje). Hint: Er is nog één ongewerkte steek aan de rand, die nu verstopt zit onder je oortje. Haak in die verstopte steek nog één vaste, haak tenslotte nog een vaste in een steek langs de zijkant van het hoofd (zie groene stip in rechtsonder foto).

Hecht af.

Tweede oor: hecht je garen aan in de eerste steek aan de zijkant van het hoofd, haal een lusje op, 1 losse, vaste in dezelfde steek (of haak een staande-vaste). Haak dan de volgende in het eerste paar steken in de bovenkant van het hoofd (onthoud dat er één ongebruikte steek aan de rand zit): (halfstokje, stokje, dubbelstokje, 3 lossen, halve vaste in eerste losse om een picot te maken, dubbelstokje, stokje, halfstokje). Haak 1 vaste in het volgende paar steken en trek een lange lus op.

Maak je geweien vast: als je geweien gemaakt hebt, plaats ze dan op het hoofd en naai ze vast in de steken of probeer door alle lagen heen te haken.

Maak het hoofd dicht: Ga verder waar je gebleven bent voor het linkeroor, haak 8 vasten over het hoofd, halve vaste om bij het eerste oor te komen. Je moet een halve vaste door alleen de eerste laag maken waar je het gewei heb geplaatst.

Voeg de details toe

Dit is mijn favoriete onderdeel van het maken van poppen, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt! Al deze kenmerken zijn optioneel en kunnen aangepast worden naar jouw voorkeuren en mogelijkheden. Ik denk dat deze popjes ook heel indrukwekkend kunnen zijn ZONDER extra details en misschien zelfs zonder gezicht, maar dat is aan jullie om te ontdekken!

Haak een contrasterend gezicht

Toer 1: Magische ring met daarin 5 vasten. 1 losse, keer om, trek de ring dicht. [5 vasten]
Toer 2: 2 vasten in elke steek rondom, 1 losse, keer om [10]
Toer 3: *2 vasten in de volgende steek, vaste in de volgende steek, herhaal vanaf * tot einde, 1 losse, keer om [15]
Toer 4: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 2, herhaal vanaf * tot einde, 1 losse, keer om [20]
Toer 5: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 3, herhaal vanaf * tot einde, 1 losse, keer om [25]
Toer 6: *2 vasten in de volgende vaste, vaste in volgende 4, herhaal vanaf * tot einde, 1 losse, keer om [30]
Toer 7: 1 losse, keer je werk en haak halve vasten netjes verdeeld langs de V-vorm en optioneel helemaal terug tot het begin.

Hecht af en borduur met de einddraad op het werk.

Borduur het gezicht

Ik gebruik een scherpe naald. Voor mijn ogen borduur ik eerst een rechte lijn. Dan trek ik de steek los en in een “U” vorm, daarna zet ik de bodem van de U vast met een héél klein steekje. Daarna maak ik wimpers, waarbij ik probeer mijn naald DOOR de steken en niet TUSSEN de steken te krijgen. Ik maak een simpele Y-vorm voor de neus en wat simpele streepjes boven de neus.

Als je wangen wilt haken, kun je een 1,75 mm haaknaald en borduurgaren gebruik en een cirkel maken door 6 vasten in een magische ring, die je sluit met een halve vaste in de eerste steek. Naai op het gezicht met het draadeinde.

Haak de sjaal

Gebruik de sjaal kleur

Toer 1: 10 lossen, halfstokje in tweede losse vanaf de haaknaald en alle andere lossen [9 halfstokjes]
Toer 2-23: 1 losse, keer om, halfstokje in derde lus van elke steek [9 halfstokjes]
Hecht af, gebruik de draad om de twee uiteinden van de sjaal samen te naaien, werk de draadjes weg.

Rokje

Je kunt hier kiezen uit een kant en koord rokje (met weinig haakwerk) of een gehaakt rokje.

Kant en koord rokje

Gebruik de gezicht kleur

24 lossen en vaste in tweede losse vanaf de haaknaald. *1 losse, 1 overslaan, vaste in volgende losse. Herhaal vanaf * tot einde van de lossenketting. Hecht af en laat een lange draad over.

Knip veel strookjes kant en koordjes van ongeveer 20,3 centimeter.

Vouw elke strook dubbel en gebruik je haaknaald om het gevouwen stuk door een lossenruimte heen te trekken. Gebruik dan je vingers om de twee uiteinden door het lusje heen te trekken.

Maak alles af en knip dan eventueel bij

Gebruik het lange draadeinde om de rok aan elkaar te naaien en op de goede plek op je hert vast te naaien.

Gehaakt rokje

Gebruik de rok kleur en haaknaald 4 mm

Let op: de 1 of 2 lossen aan het begin van de toer tellen niet als steek.

Toer 1: 26 lossen, halve vsate in eerste losse, 1 losse, vaste in dezelfde ruimte en in elke losse rondom. Halve vaste in eerste vaste [26]
Toer 2-6: 1 losse, vaste in elke steek rondom. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. [26 vasten]
Toer 7: 2 lossen, 2 stokjes in elke steek rondom, halve vaste in eerste stokje [52 stokjes]
Toer 8: 2 lossen, 2 stokjes in elke steek rondom, halve vaste in eerste stokje [104 stokjes]
Toer 9: 1 losse, halve vaste losjes in elke steek rondom [104 halve vasten]

Hecht af

Toer 10: maak garen vast aan de bovenkant van de rok, haal een lusje op, 1 losse, halve vaste losjes in elke steek rondom [26]

Hecht af maar laat een lange draad over om de rok op het hert te naaien.

Ik vind het heel leuk om te zien wat mensen maken van mijn haakpatronen, dus deel ze alsjeblieft met  @shemakescrochet en met @eenmooigebaar.

Je mag je werk delen, je mag ook je producten verkopen, maar geef dan alsjeblieft aan dat de ontwerpster – SheMakesCrochet – het haakpatroon heeft gemaakt (en eventueel dat Een Mooi Gebaar de vertaling heeft verzorgd). Verspreid dit patroon of delen ervan niet, maar stuur mensen met een linkje naar deze pagina. Bedankt!


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina