Skip to Content

Lappenpop kat

Lappenpop kat

Dit lappenkat haakpatroon is een vertaling van het oorspronkelijke Engelstalige haakpatroon van She Makes Crochet. Van She Makes Crochet staan meer patronen op deze website, scroll voor een overzicht helemaal naar beneden. Voor wie ga jij deze lappenkat haken?

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een patroon heb uitgebracht. Ik was even uitgeblust, denk ik. Terwijl ik me bezig hield met andere projecten, lagen mijn haaknaalden stof te vangen. Een enkele keer kreeg ik een sprankje energie, maar het idee was niet goed genoeg om mijn aandacht vast te houden. Nu heb ik juist het tegenovergestelde probleem – ik heb zoveel ideeën in mijn hoofd. Midden in een aantal andere projecten en haakpatronen, die in verschillende stadium zijn van gereedheid, kwam deze lappenkat opeens bij me op.

Zoals altijd, wil ik dat deze kat grillig en simpel is, zowel in het uiterlijk als de opmaak. Als je weg bent van dit patroon, kijk dan ook eens bij de andere lappen patronen (BunnyBearFoxSquirrelDeer en een Doll)!

Het zijn er een aantal en met z’n allen bij elkaar zien ze er schattig uit. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar ik denk dat het super leuk zou zijn om ze in hun eenvoud in mooie organische stoffen te naaien, misschien zelfs de gezichtjes eraf te laten. Op deze manier is het eenvoudiger om de fantasie de vrije loop te laten en men (vooral kinderen) zelf een eigen persoonlijkheden aan de lappenkat te laten geven. Had ik maar meer tijd…

Terug naar deze schattige kat. Zoals ook met mijn andere lappenpoppen in deze collectie, zijn deze lappenpoppen gehaakt in doorlopende toeren. Ik probeer ze uit zo min mogelijk ‘naai-onderdelen’ te laten bestaan, wat betekent dat de ledematen, staart en oren in de ronden verwerkt worden.

Mijn doel is om een eenvoudige pop te maken, die eruit springt door de eventuele toegevoegde extra’s. Zelf vind ik het erg leuk om niet-gehaakte-accenten toe te voegen, denk hierbij aan stoffen, vilt, linten, kant, knopen en kralen. Gewoon iets extra’s om wat kleur en/of textuur toe te voegen. Voor deze katten koos ik voor wat extra kleur en een leuke tutu. Jippieeee, Zijn ze niet schattig?

Lappenkat haken van She Makes Crochet, gratis haakpatroon

Lees je dit liever als advertentievrije PDF?


Lappenkat – haakpatroon

Benodigdheden:

 • Worsted weight garen voor de kat en voor de details zoals het gezichtje, de armen/benen en/of de staart. Ik heb “I love this cotton” gebruikt.
 • Contrastkleur garen voor de strepen – Ik maakte gebruik van een mix aan garen, maar voornamelijk Lion Brand 24/7 Cotton in 3 of 4 kleuren.
 • Contrast kleur garen voor de sjaal – Ik maakte gebruik van Patons Classic Wool DK Superwash
 • 3.5 mm haaknaald
 • 5.5 mm haaknaald voor de sjaal
 • Schaar
 • Stopnaald om de draadjes weg te werken
 • Steekmarkeerder (of restje garen) – optioneel
 • Vulling
 • Boorduur garen
 • Stopnaald voor het naaien van de details
 • Optioneel: tule voor de rok
 • Optioneel: restjes vilt en pen of potlood

Maten van het project zodra af: Mijn katten zijn ongeveer 28cm hoog vanaf de top van de oren tot het einde van de benen

Afkortingen en gebruikte haaksteken:

 • Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
 • Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
 • Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
 • Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
 • Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
 • Meerderen (2 steken in dezelfde steek)
 • Minderen*** (2 steken samenhaken)***

***Let op, bij amigurumi adviseer ik om onzichtbaar te minderen. Kijk bij de patroon instructies als je het verschil niet kent. ***

Informatie over het patroon:

Deze katten zijn gehaakt in doorlopende toeren. De ledematen zijn gesloten voordat ze aangezet zijn. Zie ook instructies voor Sluiten, onder dit kopje.

Sluiten

Deze voorbeelden zijn van het patroon van de Beer en laten het sluiten van ledematen bij de laatste 10 steken zien. Dit is precies hetzelfde bij het patroon voor deze kat en geldt voor de armen, staart, benen. Je hebt alleen een verschillend aantal steken over.

Eigenlijk duw je de ronding plat. Er blijft 1 steek over een beide kanten, je haakt vasten door steken aan beide kanten van het haakwerk zodat er 1 platte kant met vasten overblijft.

Voorbeeld 1: Laat een ronde koker van 10 steken zien

Voorbeeld 2: De stopnaald laat zien welke steek er wordt overgeslagen. Je steekt de haaknaald in de steek na de stopnaald EN in de laatste steek die je zojuist hebt gemaakt. Dat wordt je eerste vaste.

Voorbeeld 3:Laat zien hoe de arm/been eruit komt de zien nadat je de eerste vaste hebt gemaakt door beide lussen van beide zijden en de stopnaald laat zien in welke twee steken je de volgende vaste moet maken.

Voorbeeld 4: Laat zien welke 4 vasten je verder moet haken. Na de steken in de blauwe, paarse en roze steken, zal er 1 steek overblijven op het einde.

De ledematen worden bevestigd als je verder haakt. Dit wordt de basis van het lijf zonder te hoeven naaien!

Hoe je de ledematen meehaakt, wordt onderstaand beschreven en het patroon verwijst hiernaar.

Armen bevestigen:

Nogmaals, deze voorbeelden zijn van het patroon van Beer. Het lijf van de kat is smaller en de armen en benen zijn smaller. De methode is hetzelfde.

Voorbeeld 1: Laat zien hoe je de 4 steken van de armen meehaakt in het lijf om deze te bevestigen.

Voorbeeld 2: Laat zien hoe je de haaknaald door de achterste lus van de eerste steek van de arm en in de voorste lus van de volgende steek op het lijf haakt.

Voorbeeld 3: Laat zien hoe het eruit ziet na de eerste steek om de arm vast te maken.

Voorbeeld 4: Laat zien waar je de volgende drie steken gaat haken om de arm mee te haken. Nogmaals door de achterste lus van de arm en de voorste lus van de steek in het lijf waar deze komt te zitten.

Uiteindelijk raad ik het onzichtbare verminderen aan, omdat het er netter uitziet in deze haakstijl.

Steek je haaknaald in de voorste lus van de volgende steek, HAAL GEEN LUS OP, maar in de plaats daarvan steek je je haaknaald in de voorste lus van de volgende steek. Dat is een beetje lastig in het begin, maar je went eraan. Daarna sla je de draad om je haaknaald, en haal de deze door beide lussen op de haaknaald (beide voorste lussen van de twee steken), daarna sla je de draad om de haaknaald en haak je deze door de lus om de steek af te maken.

Patroon:

Gebruik de kleur voor de kat en begin aan de staart. – ik gebruik een contrasterende kleur voor het puntje van de staart. Als je dat ook wilt doen, begin je met de kleur die je wil gebruiken voor het puntje van de staart en daarna maak je de overgang naar de staart kleur. Ik deed dit na drie toeren wit.

 • Toer 1: Maak een magische ring en haak 6 vasten in de ring. Trek de ring strak dicht. [6 vasten]
 • Toer 2-17: Vaste in elke steek rondom. [6 vasten]
 • Toer 18: Sluit de staart met 2 vasten – Zie instructies Sluiten. Knip af en leg even aan de kant.

Armen (haak er 2)

Gebruik de kleur voor de kat. Begin met de armen. Ik koos ervoor om het begin van de armen in een contrast kleur te haken. Als je dat ook wilt doen, begin je met je gekozen kleur en maak je daarna de overgang naar de kleur voor de arm. Ik deed dit na 3 toeren wit.

 • Toer 1: Maak een magische ring en haak 6 vasten in de ring. Trek de ring strak dicht. (6 vasten)
 • Toer 2: 2 vasten in elke vaste rondom. (12 vasten)
 • Toer 3: vaste in elke steek rondom. (12 vasten)
 • Toer 4: *Haak 2 vasten samen, haak 2 vasten samen, vaste, vaste. Herhaal van * 1 keer. (8 vasten)
 • Toer 5-21: vaste in elke steek rondom. (8 vasten)
 • Toer 22: Sluit de arm met 3 vasten. Zie instructies Sluiten. Knip af en leg even aan de kant.

Benen (haak er 2)

Gebruik de kleur voor de kat. Ik koos ervoor om het begin van de benen in een contrast kleur te haken. Als je dat ook wilt doen, begin je met je gekozen kleur en maak je daarna de overgang naar de kleur voor het been. Ik deed dit na 5 toeren wit.

 • Toer 1: Maak een magische ring en haak 6 vasten in de ring. Trek de ring strak dicht. [6 vasten]
 • Toer 2: *Meerder in de volgende steek, Vaste in de volgende 2 steken. Herhaal van * een keer. [8 vasten]
 • Toer 3: *Haak 2 vasten in dezelfde steek, vaste in de volgende 3 steken. Herhaal * 1 keer. [10 vasten]
 • Toer 4-23: Vaste en elke steek rondom. [10 vasten]
 • Toer 24: Sluit het been met 4 vasten – Zie instructies Sluiten. Knip af en leg even aan de kant. LET OP, knip de draad van het 2de been NIET door, maar ga verder met het patroon van het lijf. (zie onderstaand )

Vervolg het lijf:

Nu gaan de de benen aan het lijf bevestigen. Als je wilt gebruik je de kleur voor het lijf. Ik besloot om het lijf kleurrijke strepen te geven. Mocht je dit ook willen, knip dan de draad door en haal de laatste steek uit. Maak de laatste steek opnieuw maar dan in de gekozen kleur voor het lijf. Zie de onderstaande foto voorbeelden.

Toer 1: Haak 5 lossen en pak de 2de achterpoort/been. Haak in de voorste lus, vaste in de eerste 3 steken van het 2de been, haak 2 steken in de laatste steek. Draai je werk om en haak verder in de achterste lussen die nu aan de voorkant liggen. Haak 2 vasten in de eerste steek (dezelfde steek), vaste in de laatste 3 steken van het tweede been. Vaste in de voorste lus van elke van de 5lossen ketting, vaste in de achterste lus van de eerste 3 steken van het eerste been en haak 2 vasten in de laatste steek. Draai je werk en haak verder in de achterste lussen welke nu aan de voorkant liggen. Haak 2 vaste in de eerste steek (dezelfde steek), vaste in de laatste 3 steken van het 1ste been en vaste en elk van de overgebleven steken van de 5 lossenketting. (30 vasten)

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet haken

Toer 2-3: vaste in elke steek rondom [30 vasten]

Het kan helpen om de eerste steek van elke toer met een steekmarkeerder aan te duiden aangezien we rondom gaan haken.

Ik koos ervoor om de kleuren aan het begin van elke toer te wisselen. Laat de ene kleur vallen en haal de nieuwe kleur op in de laatste steek van elke toer. De draden laat je meelopen aan de achterkant (binnenkant) van je werk en deze pak je op bij elke kleurwissel.

Tip: Maak je geen zorgen over de verspringing die ontstaat bij de kleurwissels, ik vind dat het hoort bij het ‘handgemaakt’ uiterlijk. Ik houd ervan om de laatste steek een hoge steek te maken en steek mijn haaknaald in de toer onder de huidige. Op deze manier maak je het speels.

Toer 4: Haak 4 vasten, haak 2 vaste samen, haak 13 vasten, 2 vasten samenhaken, haak 6 vasten, hecht de staart aan in de volgende 2 steken. Je haakt door de achterste lus van de volgende steek op de staart en de voorste lus van de volgende steek op het lijf. – Zie patroon uitleg – Haak de toer verder met 1 laatste vaste in de laatste steek op het lijf. (28 vaste)

Toer 5-9: Vaste in elke steek rondom. (28 vasten)

Toer 10: Haak 4 vasten, 2 vasten samenhaken, 2 vasten samenhaken, haak 10 vasten, 2 vasten samenhaken, 2 vasten samenhaken, haak 6 vasten. (24 vasten)

Toer 11-14: vaste in elke steek rondom. (24 vasten)

Toer 15: Haak 4 vasten, 2 vasten samenhaken, 2 vasten samenhaken, haak 8 vasten, 2 vasten samenhaken, 2 vasten samenhaken, haak 4 vasten. (20 vasten)

Toer 16-17: Vaste in elke steek rondom. (20 vasten)

Toer 18: Haak 4 vasten, 2 vasten samenhaken, haak 8 vasten, 2 vasten samenhaken, haak 4 vasten. (18 vasten)

Toer 19: Vaste in elke steek rondom. (18 vasten)

Opmerking: We gaan de armen in de volgende toer bevestigen.

 • Toer 20: Haak 3 vasten. Bevestig de 1ste arm door in de achterste lus van de volgende steek in de arm EN de voorste lus van de volgende steek op het lijf de haken (3 keer). – Zie patroon uitleg – Haak 7 vasten. Bevestig de 2de arm door in de achterste lus van de volgende steek in de arm EN de voorste lus van de volgende steek op het lijf de haken (3 keer). Haak 2 vasten. (18 vasten)
 • Toer 21: Vaste in elke steek rondom. (18 vasten)
 • Toer 22: Haak 5 vasten, haak 2 vasten samen, haak 6 vasten, haak 2 vasten samen, haal 3 vasten. (16 vasten)

Als je net als ik strepen haakt, ga je nu terug naar de kleur van de kat. Je kunt nu beginnen met het opvullen van het lijfje. Ik heb dit pas gedaan nadat ik het hoofd heb gehaakt en gebruikte mijn haaknaald om de vulling helemaal in het lijfje te duwen.

Ga verder met het hoofd

 • Toer 23: Haak 6 vasten. Haak 7 lossen en haak vaste in de lossenketting vanaf de 2de lus van de haaknaald. Haak 2 steken samen door de haaknaald in de vorige steek 1 toer lager (de steek vanwaaruit de lossen zijn gehaakt) en in de volgende steek in te steken. Zie de foto voorbeelden die de steken aanduidt met de gele stippen. Vervolgens haak 5 vasten, haak een lossenketting van 7 lossen en haak een vaste in de 2de losse van de haaknaald en verder langs de ketting.

Haak 2 steken samen door de haaknaald in de vorige steek 1 toer lager (de steek vanwaaruit de lossen zijn gehaakt) en in de volgende steek in te steken. Haak 3 vasten. (het is lastig om de steken in deze toer te tellen. We doen nog een toer en tellen dan het aantal steken)


Toer 24: Haak 6 vasten. Nu kom je aan bij de ketting. Haak verder in de overgebleven kerring en haak 5 vasten, haak 2 vaste in de volgende steek. Nu benje bijhet einde van de ketting. Haak verder in de tegenover liggende steken van de ketting van toer 21. (zie foto voorbeelden) en haak 2 vaste in de volgende steek, haak 5 vasten. Haak 6 vasten langs de voorkant van het gezicht om bij de andere ketting te komen.

Haak verder on de overgebleven ketting and haak 5 vasten, haak 2 vaste in de volgende steek. Nu ben je bij het einde van de ketting. Haak verder langs de andere kant van de ketting van toer 21 en haak 2 vaste in de volgende steek, haak 5 vasten. Haak 4 vasten langs de achterkant van het hoofd om de toer af te maken. (44 vasten).

 • Toer 25-28: Haak een vaste in elke steek rondom. (44 vasten)
 • Toer 29: Haak 12 vasten, 2 vaste samenhaken, 2 vasten samenhaken, haak 17 vasten, 2 vasten samenhaken, 2 vaste samenhaken, haak 7 vasten. (40 vasten)
 • Toer 30-33: Haak een vaste in elke steek rondom. (40 vasten)
 • Toer 34:  haak 12 vasten, 2 vaste samenhaken, haak 18 vasten, 2 vasten samenhaken, haak 6 vasten. (38 vasten)
 • Toer 35:  haak 11 vasten, 2 vasdten samenhaken, haak 17 vasten, 2 vasten samenhaken, haak 6 vasten. (36 vasten)
 • Toer 36:  Haak 11 vasten, 2 vaste samenhaken, haak 15 vasten, 2 vaste samenhaken, haak 6 vasten. (34 vasten)
 • Toer 37: Haak een vaste in elke steek rondom. (34 vasten)

We gaan het hoofd sluiten en de oren maken.

Vul je kat op, maar gebruik niet teveel vulling. Haak eerst 11 vaste voor het eerste oor.

Oor toer 1: Haak 4 lossen. Precies zoals je deed toen de armen, staart en benen werden gesloten haak je nu ook door beide lagen van het hoofd, maar nu haak je een dubbelstokje door beide lagen van het hoofd, sla wel de eerste steek (gele punt op fotovoorbeeld) over. Sla de draad 2 keer om de naald, steek je haaknaald in de steek na de aangewezen steek en de laatste vaste die je hebt gemaakt. Maak het dubbele stokje.

Ga verder door beide lagen: Stokje, stokje, halfstokje.

(Dit is het begin van het eerste oor.) Haak verder alleen aan de voorkant van het hoofd. (dat betekent dat je nu niet door beide lagen van het hoofd haakt). Haak 8 vaste. Nu tel je 9 steken verder en steek daar een steekmarkeerder in. (zie fotovoorbeeld, de roze stip). Haak verder door beide lagen van het hoofd met een halfstokje in de volgende steek en de gemarkeerde steken aan de achterkant van het hoofd. Daarna vervolg door beide lagen van het hoofd en haak stokje, stokje en een dubbelstokje in de laatste steek. Draai je werk.


Oor toer 2:
 Haak 3 lossen en haak stokje, stokje en haak 2 steken samen (in andere woorden: Sla de draad om de naald, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om de naald en haal een lus op. Sla de draad om de naald en haal deze door 2 lussen op de haaknaald. Daarna sla de draad om de haaknaald en steek de naald in de volgende steek. Sla de draad om de haaknaald en haak een lus op. Sla de draad om de haaknaald en haal 2 lussen op. Sla de draad om de haaknaald en haal de draad door de overgebleven 3 lussen op de haaknaald.). Halfstokje samenhaken met de 2de steek die is geminderd. Haak door beide lagen van het hoofd. – zie de fotovoorbeelden voor uitleg waar de steken moeten komen –

(in andere woorden: sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de volgende steek. Sla de draad om de haaknaald en haal een lus op. Sla de draad om de haaknaald en steek de naald in de volgende steek door beide zijden van het hoofd. Sla de draad om de haaknaald en haal een lus op. Sla de draad om de haaknaald en haal deze door de volgende 5 lussen.).

Haak door aan beide kanten van het hoofd. Haak 6 vasten. Haak weer een halfstokje samen zoals boven beschreven, alleen deze keer wordt de eerste steek van de mindering gehaakt door beide lagen van het hoofd en de tweede steek wordt gehaakt door de eerste steek van het oor. – Zie fotovoorbeeld voor verdere uitleg-

Haak vervolgend alleen door de steken van het oor. Stokje samenhaken zoals bovenstaand vermeld, Stokje, haak 3 lossen en haak halve vaste in de 3lossen van toer 1, langs de buitenrand van het oor. Hecht af en werk eventuele draden weg.

Voeg details toe:

Dit is altijd mijn favoriete deel van het patroon! Nu kun je je kat helemaal eigen maken door extra’s toe te voegen. Je kun zoveel of zo weinig toevoegen als je wilt.

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet zonder gezicht

Haak een gezicht gedeelte in een contrast kleur.

Voor mijn grijze kat deed ik dit:

 • Toer 1: Maak een magische ring en haak 6 vasten in de ring. Trek de ring strak dicht. (6 vasten)
 • Toer 2: 2 vasten in elke vaste rondom. (12 vasten)
 • Toer 3: *2 vaste in de volgende vaste, vaste. Herhaal van * tot einde toer. (18 vasten)
 • Hecht niet af, haal een lange lus op en verwijder je haaknaald. Knip de draad met een lang uiteinde. Leg je werk even aan de kant en maak een 2de cirkel.
 • Zodra de 2de cirkel klaar is, pak de 1ste er weer bij en haak halve vaste naar de steek die 3 steken verder ligt waar je bent geëindigd. – zie foto voorbeeld. Hecht af. Draai de cirkel, steek de naald in de achterste lus en haak halve vaste in de tweede cirkel, 3 steken verder dan waar je bent geeindigd. Je eindigd eigenlijk elke cirkel 3 steken verder in de andere cirkel door middel van halve vasten. Hecht af.

 • Met de einddraad werk de kleine ruimtes weg die zijn ontstaan tussen de cirkels.
 • Plaats het stuk op het hoofd van de kat (ik deed de mijne bijna helemaal onderaan het hoofd) en naai op zn plek. _ zie fotovoorbeeld

Voor mijn oranje kat deed ik dit:

Ik haakte een klein hart (Het patroon van candygrams is hier erg geschikt voor! Het patroon van het hart staat onderaan de bladzijde. Het hart naaide ik op zijn kop op het gezicht.

Voeg oor accent toe

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet gezicht maken

Ik heb er een tijdje over nagedacht. Eerst wilde ik vilt gebruiken zoals onderstaand vermeld.

Gebruik een pen of potlood, om de contour van het oor op een stukje vilt over te trekken. Knip de stukken uit binnen de lijnen zodat het vilt stukje smaller is dan het oor. Plaats op het oor. Ik maakte de mijne een stuk smaller. Met steek naar keuze kun je het vilt vastnaaien of het kan gelijmd worden.

Veel later besloot ik een klein driehoekje te haken. Of je laat het oor voor wat het is.

Om een driehoek te haken, haak je 4 lossen. Haak een vaste in de 2de losse vanaf de haaknaald. Haak een halfstokje in de volgende steek en een stokje in de laatste steek. Hecht af en laat een lange draad om deze vast te naaien op het oor.

Maak het gezicht

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet cose-up

Ik heb een (ENGELSTALIGE) video over hoe je het gezicht van maken (van een andere pop die ik heb gemaakt).

Ik kon het niet laten om een hartje uit mijn vilt te knippen. Dat zou een schattig eindresultaat geven zoals bij mijn oranje kat. Ik besloot het als de neus van mijn grijze kat te gebruiken (dit is waarom ik het vilt bij de oren niet gebruikte). Ook kun je een afgeronde driehoek gebruiken of een meer eenvoudige neus gebruiken zoals bij de oranje kat. Je kunt de neus lijmen, ik geef de voorkeur aan het vastnaaien. Ik gebruik daarvoor 2 strengen boorduurgaren. Je kunt ook naaigaren gebruiken.

Om de ogen te maken gebruik je een stuk boorduurgaren en een naald. Voor de ogen op mijn katten, naaide ik een lange rechte lijn en trok die naar beneden in een “U” vorm. Vervolgens zet je de onderkant van de ”U” vast met een klein steekje. Verder voegde ik wimpers toe over de steken van het werk en niet ertussen door, anders vallen ze misschien weg. Je zou een paar lijntjes toe kunnen voegen voor een mond, maar met de grotere neus vond ik dat een mond niet nodig was.

Tule rok

Gebruik de kleur voor de heupband.

Toer 1: Haak 31 lossen. Vaste in de 2de losse van de haaknaald en in elke volgende steek. (30 SC)

Controleer de band om je kat heen. Het moet blijven zitten rondom de middel van de kat, maar ook iets trekken om deze aan en uit te doen. Om aan te passen kun je meer of minder lossen haken. Houd wel een even getal aan vasten (dus oneven aantal losse opzetten). Ga verder als je tevreden bent met het aantal.

Toer 2: Halve vaste in de eerste vaste om de toer te sluiten. Haak 1 losse (Deze geldt niet als steek)en haak een vaste in dezelfde steek. *Haak 1 losse, sla 1 steek over, vaste in de volgende steek. Herhaal van* rondom. (15 vasten, 15 lossen, 1losse)

Toer 3: Halve vaste in de eerste vaste, 1 losse. Vaste in dezelfde steek en in elke volgende steek rondom. Halve vaste in de eerste vaste. Hecht af. (30 vasten) Werk de draden weg.

Knip 30 banen tule. De banen die ik knipte waren ongeveer 30 cm lang wat waarschijnlijk langer is dan je nodig hebt. De banen moeten ongeveer dubbel de lengte van de rok zijn. De rollen tule waren ongeveer 15 cm breed die ik in drieen knipte. Dus mijn banen waren ongeveer 5cm breed. Het komt niet zo nauw.

Ik knipte dubbele lagen dus niet alle stroken waren dezelfde lengte aangezien de stroken niet gelijk op elkaar lagen. Maak de tule vast door deze door de helft te vouwen en door de vasten van toer 2 (waar ze met 1lossen ruimte van elkaar gescheiden zijn) door te halen. Haal de uiteinden door de lus. Zoals in de fotovoorbeelden die bovenstaat. Gebruik een haaknaald om de tule door de lussen te trekken. Maak 2 stroken tule vast in elke vaste. Ik gebruikte 2 tinten roze/blauw. Draai de rok binnenste buiten zodat de knopen aan de binnenkant van de rok komen te zitten.

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet Tule rokje haken

Ik wilde de tussenruimte opvullen en als jij dat ook wilt, kun je toer 4 nog haken.

Optioneel Toer 4: Hecht aan door de haaknaald door een willekeurige lus te halen van een van de steken van toer 1 en toer 3. Zie fotovoorbeeld.

1 losse en vaste in dezelfde steek. 1 losse, sla 1 steek over. Dit is de ruimte waar de tule nu zit. Haal weer een steek op van toer 1 en toer 3. Herhaal dit rondom en haak halve vaste in de eerste steek. Hecht af en werk de draad weg.

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet Tule rokje

Spreid de tule rok uit en knip de cirkel op maat. Laat je kat af en toe passen.

Sjaal

Al mijn lappenpoppen, en dus ook dit lappenkat haakpatroon, hebben een sjaal!

Uitgebreide halve vaste – Ik weet niet precies hoe deze steek heet, maar deze is makkelijk en zorgt voor een leuk accent door dar het een 3de lus geeft aan de achterkant van je werk

Om deze te maken, sla je de draag om de haaknaald en haak je een halve vaste. In andere woorden, sla de draad om de haaknaald, Steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om de haaknaald en haald een lus op dan vervolg haal je de haaknaald door de 2 overgebleven steken op de haaknaald.

Ik gebruikte een 5.5 mm haaknaald voor de sjaal.

Rij 1: 56 lossen (or gewenste lengte). Uitgebreide halve vaste in de 2de lus van de haaknaald en elke volgeende losse. (55 uitgebreide halve vasten)

Rij 2: 1 losse en draai je werk en haak uitgebreide halve vasten in elk van de 3de lussen. (55 uitgebriede halve vasten). Hecht af en werk de draad weg. .

Lappenkat haakpatroon lappenpop kat She Makes Crochet

Ik vind het heel leuk als mensen laten zien wat ze gemaakt hebben. Als je het deelt op facebook of instagram, wil je me dan taggen zodat ik kan zien wat je hebt gemaakt @shemakescrochet en met @eenmooigebaar.

Voel je vrij je gemaakte werk te delen, en te verkopen, maar geef dan alstjeblieft aan dat ik – SheMakesCrochet – de ontwerper ben van het patroon. Vermijd het verspreiden van dit patroon, of een gedeelte ervan. Verwijs men liever naar mijn blog. Dank je wel!

She Makes Crochet

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina