Skip to Content

Gedraaide Oorwarmer

Gedraaide Oorwarmer

Gratis haakpatroon voor een Oorwarmer van Yay for Yarn

Dit haakpatroon is met toestemming vanuit het Engels vertaald. Andere vertalingen van Yay for Yarn haakpatronen vind je op deze pagina.

*Deze pagina heeft affiliate links voor Yay for Yarn: als je iets via zo’n link besteld, krijgt de ontwerpster een kleine commissie.


Heb je een leuk gratis haakpatroon nodig voor een snel winters cadeau? Mijn Gedraaide Oorwarmer is gemaakt met een simpele rechthoek. Het maken ervan gaat heel snel, zonder moeite!

Het patroon bevat 10 maten, voor babies, kinderen en volwassenen. En, omdat het zo’n rekbaar materiaal geeft, is het vrij vergevingsgezind als je de maat niet precies kunt opmeten van degene die het gaat dragen.

Ik heb veel plezier gehad bij het maken van dit project en ben ontzettend blij met hoe de haarband eruit ziet. Het hele flexibele resultaat maakt het erg comfortabel om te dragen en het houdt je oren ook goed warm als het koud is buiten.

Ben je er klaar voor om een Gedraaide Oorwarmer te maken? Pak je haaknaald en wat Worsted Weight garen en laten we beginnen!

Gedraaide Oorwarmer

Haakpatroon door Yay for Yarn

Niveau: Avontuurlijke beginner

Maten (meet het hoofd van de drager op):
– Prematuur: 30.5 cm
– 0-6 Maanden: 33 cm
– 6-12 maanden: 35.6 cm
– 12-18 maanden: 40.6 cm
– Klein kind: 43.2 cm
– Medium kind: 45.7 cm
– Large kind: 48.3 cm
– Klein Volwassene: 53.3 cm
– Medium Volwassene: 55.9 cm
– Large Volwassene: 58.4 cm

De hoofdband is kleiner dan het hoofd degene die ‘m gaat dragen, maar strecht en kan dus comfortabel om het hoofd blijven zitten. Het steekpatroon is heel rekbaar.

Maten van de omtrek van de hoofdband / breedte:
– Preemie: 27.9 cm / 5.9 cm
– 0-6 maanden: 30.5 cm / 7 cm
– 6-12 maanden: 32.4 cm / 7.9 cm
– 12-18 maanden: 36.2 cm / 8.9 cm
– Klein Kind: 38 cm / 8.9 cm
– Medium Kind: 40 cm / 9.8 cm
– Large Kind: 41.9 cm / 9.8 cm
– Kleine Volwassene: 44.5 cm / 10.8 cm
– Medium Volwassene: 46.4 cm / 10.8 cm
– Large Volwassene: 48.3 cm / 10.8 cm

  • De instructies en garenhoeveelheden voor Preemie staan buiten de haken, de instructies en garenhoeveelheden voor de grotere maten staan als volgt tussen de haken:
    • Preemie (0-6 Maanden, 6-12 Maanden, 12-18 Maanden, Klein Kind, Medium Kind, Large Kind, Kleine Volwassene, Medium Volwassene en Large Volwassene).
  • Als er maar één getal staat, is dat toepasbaar voor alle maten.

Benodigdheden:

30 (38, 46, 57, 60, 69, 73, 85, 89, 92) meter #4 Worsted Gewicht garen
Haaknaald 5.5 mm
Meetlint
Schaar
Stopnaald

Spanning: 12 steken = 8.9 cm en 9 toeren = 7.6 centimeter in het stekenpatroon


Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Starten met vaste zonder losse: Trek de lus op de haaknaald iets op. Steek de haaknaald in de specifieke steek. Sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door alle 2 de lusjes op de haaknaald.
Al hakend vasten opzetten: haak 2 lossen. Steek de haaknaald in de eerste losse, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 al hakend vasten opgezet. *steek de haaknaald in de losse die je in het schuingedrukte stuk tekst maakte, sla de draad om en haal een lusje op. Sla de draad om en haal door de lus op de haaknaald. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes op de haaknaald. Herhaal vanaf * tot je het gewenste aantal vasten hebt opgezet.

Easy Crochet Earwarmer Headband pattern for kids, babies, and women

Gedraaide Oorwarmer

Toer 1: Zet al hakend 37 (40, 43, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67) steken.

Toer 2: keer om. Toer starten met vaste zonder losse in dezelfde steek, 2 stokes in dezelfde steek. *2 steken overslaan, (vaste, 2 stokjes) in de volgende steek* herhaal tot laatste 3 steken. 2 steken overslaan, vaste in laatste steek, je hebt nu 37 (40, 43, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67) steken.

Herhaal toer 2: 5 (6, 7, 8, 8, 9, 9, 10, 10, 10) meer.

Toer 3: Keer om. Toer starten met vaste zonder losse in dezelfde steek. Vaste in elke steek. Je hebt nu 37 (40, 43, 49, 52, 55, 58, 61, 64, 67) steken.

Hecht af, laat een draad van 21-34 cm over.

Blocken: (Engelstalige video tutorial)

Voor natuurlijke vezels leg je het project op blockmatjes. Spray met water tot volledig doorweekt. Laat drogen.

OF

Voor acryl vezels, leg het project neer op een strijkplank of op verschillende lagen handdoek. Houd een strijkijzer een paar centimeter boven de stof en spray totdat het helemaal doordrongen is. Laat drogen/koelen.

In elkaar zetten:

Doe de lange draad door je stopnaald. Leg je rechthoek plat neer. Neem één einde van de rechthoek en draai het om. Dit maakt het “gedraaide” in de oorwarmer (als je niet wilt dat ie gedraaid is, kun je deze stap uiteraard overslaan).

Breng de twee korte einde van je rechthoek samen. Met je stopnaald, whip stitch je de einde samen. Aan het einde van de naad, maak je nog één extra steek door de rand van elk deel, sla je de draad om de naald en trek je de naald erdoor om een knoopje te maken.

Met je stopnaald werk je overgebleven draadeindjes weg.

Geniet van je prachtige Gedraaide Oorwarmer!


Alle Yay for Yarn vertalingen: