Skip to Content

Weekender Deken Haken

Weekender Deken Haken

WeekEnder deken – Cherry Heart – Nederlandse vertaling

De WeekEnder deken is ontworpen door Cherry Heart, waar eerder ook al de Spice of Life Crochet Along van verscheen op dit blog. Hij lijkt een beetje op de hexagondeken, maar is gemaakt met ander materiaal, andere kleuren en een andere rand. Het officiële Engelse patroon vind je hier. Heel veel dank voor Sandra Paul van Cherry Heart weer!

Weekender 6

Je kunt de hexagonnen natuurlijk weer maken met elk willekeurig garen op elke willekeurige haaknaald. Om de deken te maken zoals in de prachtige foto’s, volgt nu meer informatie over de materialen die daarin gebruikt zijn.

Materialen

Weekender 2

De deken bestaat uit hele hexagonnen, halve hexagonnen en opvullers voor de rand. Drie verschillende patroontjes, heel eenvoudig te volgen, ook voor beginners. Daarna volgt nog een patroon voor de rand.

Deze deken is gemaakt van het 100% acrylgaren Stylecraft Special DK. Het is een populair garen, dat bijvoorbeeld ook in de Cupcake Strepen Deken, in de Granny Stripe Deken en in de Sunny Log Cabin Deken gebruikt wordt. Daarnaast wordt in de deken ook Jarol Heritage DK, Stylecraft Life, Sirdar Bonus DK en James C Brett DK met Merino gebruikt. Niet al deze garens zijn wellicht eenvoudig te krijgen, maar vaak kunnen ze je bij een goede wolwinkel wel vertellen welk materiaal er op lijkt. Hieronder volgen ook de dichtsbijzijnde Stylecraft kleuren.

Weekender 3

Bovenste rij – Stylecraft Special DK
1.  Raspberry – 1023
2.  Claret – 1123
3. Spice – 1711
4.  Petrol – 1708
5.  Midnight – 1011

Middelste rij – Stylecraft Special DK
6.  Cream – 1005
7.  Grape – 1067
8.  Silver – 1203
9.  Grey – 1099

Onderste rij – Allerlei garens
10.  Jarol Heritage DK: Gold – 140
11.  Jarol Heritage DK: Duck Egg – 152
12.  Stylecraft Life DK: Zing – 2356
13.  Sirdar Bonus DK: Grass – 825
14.  James C Brett DK with Merino:  Pink – DM6

Weekender 4

Onderaan staan de kleuren die ik gebruik, de bovenste bollen zijn de Stylecraft Special DK bollen die het meest dichtbij komen qua kleur.

1.  Gold – 1709
2.  Sherbert – 1034
3.  Lime – 1712
4.  Meadow – 1065
5.  Fondant – 1241   or   6. Clematis – 1390

Een paar prachtige plaatjes van hoe je een hexagon maakt, voor de personen die patronen op deze manier kunnen lezen.  Zowel de hele als het halve hexagonnetje staan erop.  Voor de mensen die géén getekende haakpatronen kunnen volgen, staat hieronder het geschreven patroon.

Weekender 5

Haakpatroon Hexagon

Maak eerst één heel hexagon. De tweede haak je direct vast aan de eerste.

Toer 1: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. In de ring: 2 lossen, 1 stokje (telt als 2stokjescluster). (2 lossen, 2stokjescluster) vijf keer, 2 lossen, halve vaste in eerste stokje van de toer.

Toer 2: halve vaste in lossenruimte, 4 lossen, 1 stokje in dezelfde ruimte, *2 stokjes in cluster, (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in volgende lossenruimte.* Herhaal vanaf * tot * nog 4 keer. 2 stokjes in cluster, halve vaste in derde beginlosse.

Toer 3: 3 lossen, *(1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in de lossenruimte, 1 stokje in elk stokje, * herhaal van * tot * tot begin, halve vaste in derde beginlosse.

Bij het maken van de tweede en volgende grannies maak je een halve vaste in plaats van de schuingedrukte twee lossen van toer 3.

Halve Hexagon

Wordt in toeren gewerkt, keer aan het eind van elke toer. De halve hexagonnen komen aan de zijkanten van de deken. Je kunt de halve hexagonnen pas maken als de omliggende hexagonnen af zijn, omdat je in toer 3 met halve vasten meteen aan de volle hexagonnen vasthaakt. Niks achteraf vastzetten dus!

Toer 1: 3 lossen, halve vaste in eerste losse om cirkel te vormen. In de ring: 3 lossen, (2stokjescluster, 2 losse) twee keer, 2stokjescluster, 1 stokje.

Toer 2: 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, *2 stokjes in cluster, (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in de lossenruimte*. Herhaal van * tot * totdat je rond bent. 2 stokjes in cluster, 2 stokjes in derde beginlosse van toer 1.

Toer 3: 3 lossen (telt als stokje), 1 halve vaste om vast te maken aan een hexagon, stokje in dezeldfe steek, *1 stokje in elk stokje, (1 stokje, 1 halve vaste in de ene hexagon, 1 halve vaste in de andere hexagon, 1 stokje) in lossenruimtes*, herhaal van * tot * nog een keer. 1 stokje in de volgende 4 stokjes, (1 stokje, 1 halve vaste, 1 stokje) in het laatste stokje.

Weekender 1

Opvulstukjes

Deze opvulstukjes kun je pas maken als de hexagonnen waaraan je ze vast gaat zetten af zijn. Je maakt ze namelijk meteen met halve vasten aan elkaar vast.

11 lossen, halve vaste in de hoekruimte van het eerste hexagonnetje waar je aan vast wilt maken. Werk terug over de lossenketting: 1 losse, 1 vaste in derde losse vanaf de halve vaste, 1 halfstokje, 1 stokje in de volgende 2 steken, (1 stokje, halve vaste, halve vaste, 1 stokje) in de volgende lossenruimte, 1 stokje in volgende 2 steken, 1 half stokje, 1 vaste, 1 halfstokje, 1 vaste, 1 losse, halve vaste, 2 lossen, halve vaste in bodem van laatst gemaakte vaste.

WeekEnder Deken - Fillers

Rand

De rand wordt in toeren rond gemaakt.

Weekender 8

Toer 1: 1 losse, doe een rondje vasten als volgt:
– bij de hele hexagonnen 1 vaste in elke steek en in de hoekruimte
– bij de halve hexagonnen: 2 vasten in elk einde van een stokjestoer en 1 vaste in de lossenruimte
– in de buitenhoekruimtes doe je 1 vaste in de eerste losse, 1 losse, 1 vaste in de tweede losse.
– in de binnenhoeken (waar 2 hexagonnen tegen elkaar aankomen): 2 vasten samenhaken in het laatste stokje en de 1e losse, 2 vasten samenhaken in de 1-losse van de hoek van de volgende hexagon en het eerste stokje.
– Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 2: 3 lossen, 1 stokje in elke steek.
– In de buitenhoeken: (1 stokje, 2 lossen, 1 stokje) in de 1-lossenruimte.
– In de binnenhoeken: 2stokjes samenhaken, met het eerste deel van het stokje in de laatste vaste van je huidige hexagon, sla beide 2vastensamenhaken over, tweede deel van het stokje in de eerste vaste van het volgende hexagonnetje.
– Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.

Toer 3: 3 lossen [telt als halfstokje en 1 losse], (1 losse, 1 halfstokje in de volgende, 1 losse), herhaal tussen de haakjes tot de hoek:
– Buitenhoeken: (1 halfstokje, 2 lossen, 1 halfstokje) in 2-lossenruimte
– Binnenhoeken: 2 halfstokjes samenhaken, met eerste helft in laatste stokje van huidige hexagon, tweede helft de samengehaakte halvestokjes in het eerste stokje van het volgende hexagon.
– Sluit de toer met een halve vaste in tweede beginlosse.

Toer 4: 1 losse, 1 vaste in halfstokje, 1 vaste in ruimte, langs de rechte kanten en dan de uiteinden als:
– Hoekruimte (als je vanaf een rechte zijde komt): (1 vaste, 1 halfstokje, 1 stokje) in de hoekruimte.
– Langs de uiteinde van de deken: 1 stokje in halfstokje, 1 stokje in ruimte
– Buitenste hoeken (puntjes): (2 stokjes, 3 lossen, 4stokjescluster, 1 stokje) in 2-lossenruimte.
– Binnenstehoeken (deuken): 1 halfstokje in laatste lossenruimte, (3 lossen, 4stokjescluster) in volgende steek, 2 samengehaaktestokjes overslaan, half stokje in volgende lossenruimte.
– Hoekruimte (als je van het uiteinde naar de rechte zijde gaat): (1 stokje, 1 halfstokje, 1 stokje) in hoekruimte.
– Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

Weekender 9

Is je deken mooi geworden? Deel er dan een foto van op Facebook of Instagram, met hashtag #eenmooigebaar of @eenmooigebaar, dan kan ik het ook bewonderen!

Gun je mij als bedankje voor dit gratis patroon een kopje koffie of bolletje wol? Dat is super welkom en kan naar NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar. Super bedankt!

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!