Skip to Content

Losse haken

Losse haken

Hoe haak je een losse?

Het losse haken is de allereerste echte haaksteek die je bij bijna alle projecten maakt. Het is ook de steek die je maakt als je vingerhaakt. Om een losse te maken sla je de draad om de naald en trekt deze door het lusje om de naald heen. Op deze pagina tref je een foto-tutorial én een video-tutorial om jouw eerste lossen te leren maken.

Veel patronen beginnen met een ketting van lossen. Ook om ‘hoogte’ te creëren als je aan een nieuwe rij begint, worden vaak lossen gebruikt. Het is een noodzakelijke steek om te kunnen en gelukkig heel eenvoudig. In veel haakpatronen wordt deze steek afgekort tot ‘l.’, dan staat er bijvoorbeeld ‘maak een ketting van 36 l.’, of er staat “3l, keer om’. Er staat niet altijd een spatie tussen het cijfer en de l., ook staat er niet altijd een puntje achter de l.

Sommige mensen gebruiken losse bij enkelvoud en lossen bij meervoud, dat gaat om dezelfde steek!

In het Engels wordt deze steek ‘chain’ genoemd, afgekort met ‘ch’.

DSC_0009

Je maakt voordat je met het losse haken kunt beginnen eerst een schuiflus in de draad, steekt daar je naald doorheen en trekt ‘m strak aan. Dan sla je de draad van achter naar voren over je haaknaald en haalt deze door de lus. Je hebt nu één losse gemaakt. Snap je het niet? Lees dan even verder, dan krijg je de foto uitleg erbij. Onderaan deze pagina vind je ook de video-uitleg.

Uitleg losse haken

Begin met een schuiflus.

Losse haken stap 1

Sla de draad om je haaknaald heen. Iedereen heeft daar zo z’n eigen methode voor. Zorg ervoor dat de lange draad strak staat en dat je de schuiflus ook vasthoudt. Het begin van haken is altijd wat gepriegel omdat je nog zo weinig hebt om aan vast te houden. Dit komt vanzelf goed, het wordt écht makkelijker!

Losse stap 2

Trek nu de draad door de schuiflus heen. Je hebt nu één losse gemaakt!

Losse stap 3

Lossenketting: meerdere losse haken

Projecten beginnen vaak met een ketting van een x-aantal lossen. Wanneer je bijvoorbeeld het geweldige beginnersproject de Granny Stripe Deken maakt, begin je met een ketting van 200 lossen. Gelijk een goed begin voor het oefenen van je lossen dus. Tel tijdens het maken van de lossen én tel naderhand nog een keertje na of je echt het goede aantal gemaakt hebt. Dat lijkt nu veel werk, maar het is veel vervelender en meer werk als je straks een (aantal) toer(en) uit moet trekken.

Zoals je op de tekening hieronder kunt zien, vormen lossen een soort van V-tjes. Eén zo’n V-tje telt als 1 losse. Het lusje op de naald telt nooit mee, maar de schuiflus wel, zoals je ziet.

Lossenketting - uitleg

Hoogte en basis

Lossen worden voor de lossenketting gebruikt, maar ook om hoogte te geven aan het begin van je toer. Deze laatste categorie lossen noem je ook wel keerlossen. Het aantal benodigde keerlossen is afhankelijk van de steek die je gaat gebruiken in die toer. Voor een vaste heb je één losse nodig, voor een halfstokje 2, voor een stokje 3 en voor een dubbelstokje 4. Deze keerlossen staan vrijwel altijd duidelijk in het patroon vermeld.

Haken in de lossen(ketting)

Wanneer je vervolgens je steken gaat maken, is het belangrijk dat je goed insteekt in de lossenketting. Je ziet als je goed naar een losse kijkt eigenlijk 3 lusjes per steek: de twee pootjes van de V en nog een lusje achter de steek. Als je ín de lossenketting haakt, steek je de naald onder zowel één van de V-lusjes, als onder het achterliggende lusje.

Videotutorial

Linkshandig

Rechtshandig

Als je er ondanks foto en videotutorial niet uitkomt, kun je lid worden van de gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina, dan kunnen daar de 10.000+ lieve creatieve haaksters je verder helpen!

Meer haaksteken of haaktechnieken leren? Kijk in de Haakencyclopedie! Je kunt je ook abonneren op de nieuwsbrief.

Deel dit bericht met iemand die óók wil leren haken:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!