Skip to Content

Winterslinger

Winterslinger

Attic24 ontwerpt hele leuke haakpatronen, waaronder dit gratis haakpatroon voor een Winterslinger! Versier je huis met deze toffe slinger 🙂

Attic24 Winterslinger 1

Ik wilde eigenlijk al jaren een winterslinger maken, om iets moois op te kunnen hangen in januari als alle kleurrijke en vrolijke kerstspullen weer naar zolder gaan. De laatste jaren vind ik het echt leuk om seizoens kransen en slingers te maken en misschien weet je nog dat er ook een Herfstslinger en Lenteslinger zijn van mij!

Ik had meteen al een goed idee van het kleurenpalet dat ik wilde gebruiken, met lieve zachte, frosty kleuren voor dit koude seizoen. Je kunt m’n inspiratie zien in de collage-foto boven – winterluchten, bevroren blaadjes, sneeuwbessen en bloemen!

Attic24 Winterslinger 2

Materialen

Ik heb 10 tinten Stylecraft Special DK uitgekozen voor mijn winterslinger:

Pale Rose : Powder Pink : Pistachio : Meadow : Lincoln 
Duck Egg : Parma Violet : Hint of Silver : Cream : White

Haaknaald 4 mm

Attic24 Winterslinger 3

Deze kleuren zijn heel mooi samen en zijn heel kalm en rustig voor je ogen. Er zit ook wel een beetje een hint naar de lente in deze kleuren, maar door de winterse ondertonen is ie denk ik geschikt voor januari – maart ongeveer. Ik denk dat ie wat lente-achtiger is uitgevallen dan ik had bedoeld, maar dat vind ik helemaal niet erg!

Stekenuitleg

sl st [slip stitch] :: insert hook, yarn over, pull the loop back through the stitch, then through the loop on your hook.

dc [double crochet] :: insert hook, yarn over, pull the loop back through the stitch (two loops on hook), yarn over and pull through both loops on hook (note :: this is equivalent to the US sc stitch)

htr [half treble] :: yarn over, insert hook, yarn over, pull the loop back through the stitch (three loops on hook), yarn over and pull through all three loops on hook (note :: this is equivalent to the US hdc stitch)

tr [treble] :: yarn over, insert hook, yarn over, pull the loop back through the stitch (three loops on hook), yarn over and pull through two loops on hook (two loops left on hook), yarn over and pull through remaining two loops (note :: this is equivalent to the US dc stitch)

dc dec [double crochet decrease] :: insert hook, yarn over, pull the loop back through the stitch (two loops on hook), insert hook into next stitch, yarn over, pull the loop back through the stitch (three loops on hook). Yarn over and pull through all three loops on hook (note :: this is equivalent to the US sc dec stitch)

Een opmerking over alle patroon details:

De meeste patroontjes bestonden al vóór dit project, als onderdeel van andere haakprojecten, maar ik heb ze her en der wel aangepast.


Winterbloesem

Ik had een duidelijk idee van wat ik wilde maken en het eerste wat ik maakte was een stapeltje winter bloesem. Deze kleine bloemen zijn snel en makkelijk te maken en ik gebruikte twee tinten roze en ook cream. Waar ik woon hebben we een paar bomen in de buurt die middenin de winter bloeien, dus ik ben gewend aan het zien van kleine delicate bloemtjes vanaf begin januari.

Attic24 Winterslinger 4

Garen : Pale Rose (x 8), Powder Pink (x 8), Cream (x 8)

Gebruik Cream/Pink garen, 4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring t vormen.

Alle steken van toer 1 gaan in de ring.
Toer 1: *2 lossen, stokje, 2 lossen, halve vaste. Herhaal vanaf * nog 4 keer, halve vaste in eerste van 2-beiginlosse om toer te sluiten, hecht af [5 blaadjes]

Let op : als je over het draadeindje heen haakt terwijl je elk blaadje maakt, kun je eraan trekken en het gaatje in het midden dicht maken. Je kunt ook met een magische ring starten als je dat fijner vindt.


Kerstroos

Attic24 Winterslinger 6

Toen ik nadacht over de winterslinger, wist ik dat er ook hellebore in moest, kerstrozen. Ik heb bovenstaande foto een paar weken geleden in de supermarkt genomen, die hebben prachtige bloemen te koop in de winter.

Attic24 Winterslinger 7

Ik heb “Hint of Silver” gebruikt als één van de nieuwe neutrale Stylecraft Special DK kleuren, gecombineerd met Pistachio en Cream.

Attic24 Winterslinger 8

Ik had heel veel lol met mijn nieuwe watercolour pencils, die heb ik gebruikt om wat meer detail en kleur aan de blaadjes toe te voegen.

Attic24 Winterslinger 9

Omdat ik de kerstrozen al eerder heb uitgeschreven, staan ze hier niet met stap-voor-stap foto’s op deze pagina, je kunt via deze link naar het uitgebreide kerstroos haakpatroon gaan of hieronder het korte patroon volgen!

KERSTROOS

Garen : Pistachio voor het midden, Cream en Hint of Silver voor de blaadjes en Pistachio en Cream en stammen.

Ik heb wat kleur toegevoegd met waterkleurpotloden – tinten lichtgroen op de Cream blaadjes, en roze op de Hint of Silver. Dit is optioneel, maar voegt wel echt iets toe aan de bloemetjes.

Bloem midden – gebruik Pistachio garen (maak er 4).

4 lossen, halve vaste in eerste losse om een lus te vormen.

2 lossen (telt als halfstokje), 9 halfstokjes in de ring. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af. [10 steken]

Bloem blaadje – gebruik Cream x 2 en Hint of Silver (x 2). Haak 5 blaadjes in totaal

Steek de haaknaald in een willekeurige steek en haal een lusje paars door naar voren.

Toer 1: goede kant: 1 losse (telt als steek), 2 vasten in dezelfde steek, 2 vasten in de volgende steek, 1 losse en keer om [4 steken]
Toer 2: verkeerde kant: 2 vasten in elke steek, 1 losse en keer om [8 steken]
Toer 3: goede kant: 1 vaste in eerste steek, halfstokje in volgende 6 steken, vaste in laatste steek, 1 losse en keer om [8 steken]
Toer 4: verkeerde kant: 1 vaste in elke steek. 1 losse en keer om [8 steken]
Toer 5: goede kant: 2vastensamenhaken, 1 vaste, 2vastensamenhaken, 1 vaste, 2vastensamenhaken, 1 losse en keer om [5 steken]
Toer 6: verkeerde kant: 2vastensamenhaken, vaste, 2vastensamenhaken, 1 losse, keer om [3 steken]
Toer 8: goede kant: 1vastensamenhaken over de overgebleven 3 steken, sla daarvoor de middelste steek over. [1]

Hecht af en werk het draadje weg aan de verkeerde kant van het blaadje.

Herhaal nog 4 keer om nog 5 blaadjes te maken. Ze moeten licht gekruld zijn en een beetje overlappen. De blaadjes moeten gespeld worden en een beetje gestoomd om ze mooi open te krijgen (ze zijn waarschijnlijk super gekruld als je ze maakt) – doe dit voor je de stammetjes erin maakt.

Attic24 Winterslinger 10

Stammen – Gebruik Pisatchio en Cream garen. Knip een eind af van elk, ongeveer 60 cm lang.

Doe beide lengtes door een stopnaald en maak een serie losse lusjes om het midden heen. Zet aan de achterkant vast met een klein steekje. Maak 2 lusjes in het midden, zet op de achterkant vast en hecht af. Knip de draadjes door en maak ze korter met scherpe schaar.

Meer begeleiding nodig? Kijk dan bij het hele uitgebreide foto-tutorial patroon van deze bloem.

Ik denk dat ze prachtig geworden zijn!


Winterblaadjes

Attic24 Winterslinger 11

Daarna maakte ik wat winterblaadjes – ik kon geen specifieke blaadjes bedenken dus ik heb gewoon een bestaand haakpatroon gebruikt. Ik heb de randjes wel wat aangepast.

Als je meer stap voor stap foto’s wilt, kun je in het haakpatroon van de herfstslinger kijken onder Beukenblaadje. Alleen de tweede toer is dan een beetje anders dan hier beschreven.

Haakpatroon:

Maak er 16.

Garen: kies twee kleuren voor elk blaadje, gebruik Lincoln, Pistachio, Meadow, Parma Violet, Duck Egg en Hint of Silver.

Ik heb zes verschillende kleuren gebruikt om de blaadjes te maken, maar als ik ze opnieuw zou maken zou ik waarschijnlijk de lichtgroene Pistachio eruit laten.

Toer 1 (Kleur A): 8 lossen. Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald, haak (vaste, halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, 3 vasten).

Haak de volgende steken in de overgebleven lussen aan de andere kant van de lossenketting: (halfstokje, stokje, 2 stokjes, stokje, halfstokje, 1 vaste.

Halve vaste in beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.

Toer 2 (Kleur B)

Steek de haaknaald in de laatste halve vaste van toer 1 en haal een lusje van de nieuwe kleur op. 1 losse. *vaste in volgende 2 steken, 2 lossen; herhaal vanaf * nog twee keer. Vaste in volgende 2 steken; haak (vaste, 2 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald (picot punt), vaste) in volgende steek; *vaste in volgende 2 steken, 2 lossen; herhaal vanaf * nog twee keer.

Haak 1 vaste in volgende 2 steken, 1 losse, halve vaste in beginlosse.

3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse, steek de haaknaald in het midden/de basis van het blaadje waar toer 2 startte en eindigde en haak ene halve vaste. Nu haak je een baantje halve vasten door het midden van het blaadje heen om een oppervlakte lossenketting te maken. Hecht onzichtbaar af en werk de draadjes weg aan de achterkant van je blaadje.


Varenblaadjes

Attic24 Winterslinger 12

Nog meer blaadjes, deze keer wat delicate Lincoln varenblaadjes en wat roze en witte winterbessen. Ik heb geen idee waar ik aan dacht toen ik ze maakte, ik vond ze gewoon leuk zo! Artistieke vrijheid! Hahah.

Attic24 Winterslinger 13

Er is een aparte tutorial met stap voor stap foto’s als je meer hulp nodig hebt bij deze blaadjes.

Ze zijn een beetje wiebelig, omdat je alles maakt met lossen en halve vasten, maar ze worden wel heel mooi en zijn de moeite waard.

Maak 8 blaadjes.

Gebruik Lincoln garen

Toer 1: 13 lossen. In het patroon noemen we dit de lossenketting.

Eerste zijde: in de tweede losse vanaf de haaknaald haak je een halve vaste. 3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse (1e kleine blaadje gemaakt)
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen;
3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende losse (2e kleine blaadje gemaakt)
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen;
4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 lossen (1e medium blaadje gemaakt)
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen
4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 lossen (2e medium blaadje gemaakt);
In de lossenketting; halve vaste in voglende 4 lossen;
Je bent nu bij de onderste 2 lossen aangekomen.

Tweede zijde:

Je werkt nu aan de andere kant van de lossenketting, je pakt de overgebleven lusjes op en spiegelt de blaadjes die je aan de eerste zijde maakte.
Halve vaste in eerste 4 lossen (dit is het onderstammetje),
4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 3 lossen (1e medium blaadje gemaakt)
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen.
4 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende 2 lossen (2e medium blaadje gemaakt).
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen.
3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in volgende lossen, (1e kleine blaadje),
In de lossenketting: halve vaste in volgende 2 lossen;
3 lossen, halve vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, halve vaste in voglende lossen, (2e kleine blaadje)
Hecht af en werk de draadjes weg. De varenblaadjes profiteren echt van een beetje gestoomd worden zodat je ze in vorm kunt duwen.


Winterbesjes

Attic24 Winterslinger 14

Deze winterbesjes zijn écht een gepruts om te maken, omdat ze zo klein zijn. Ik maakte er 24 (elk blaadje heeft 3 besjes eraan).

Garen: Gebruik White (x 12) en Powder Pink (x 12)

2 lossen, 6 vasten in de tweede losse vanaf de haaknaald.

Vaste in eerste steek, steek overslaan, vaste in volgende steek; hecht af.

Doe het draadeinde in een naald en maak een paar steekjes om een mooi besje van je haakwerk te maken.

Naai de besjes met z’n drieën aan de bovenkant van elk varenblaadje.

Attic24 Winterslinger 15

….en ze zijn vrij schattig. Misschien had ik de blaadjes met Hint of Silver moeten haken voor een meer winters gevoel? Naja, Lincoln ziet er ook prachtig uit, lijkt op de kleur van bevroren gras vind ik, dus dat dacht ik toen ik het ging maken.

Attic24 Winterslinger 16

Ik maakte al deze onderdelen langzaam tussendoor in ongeveer een maand – ik denk dat de eerste bloesems in Februari klaar waren en de laatste onderdelen gisteren. Het is heerlijk om aan te werken, rustig thuis, of in een café met vrienden, langzaam maakte ik een stapeltje bloemen en blaadjes. Het heerlijke rustgevende creatieve dat ik heerlijk vind.

Ik vond het ook leuk om ermee te spelen – dit soort neerleggen en foto’s maken is zooooo leuk!

Ik leg alles netjes neer, zodat je kunt zien hoeveel losse deeltjes ik gemaakt heb….

Attic24 Winterslinger 17

….wat denk jij? Heerlijk om naar te kijken!?

Van boven naar beneden:

4 Kerstrozen
16 bloesems
8 varenblaadjes en 24 besjes
16 winterblaadjes

Dat zijn 68 losse stukjes haakwerk. Acht en Zestig!!!

Attic24 Winterslinger 18

In de laatste week ofzo, terwijl ik de laatste stukjes haakte, heb ik er veel mee gespeeld om te kijken hoe ik ze wilde verdelen. Mijn mantel is vrij breed, en ik hang mijn slingers in vier “deukjes”- daarom is het makkelijker om de losse onderdelen in 4 stukken te verdelen, die steeds hetzelfde zijn. Ik gebruikte de Kerstroos steeds als middelste stuk.

Attic24 Winterslinger 19

Daar is het – allemaal keurig neergelegd, hoe prachtig!!

Aan elkaar maken aan de slinger

Toen ik alles klaar had heb ik de stukjes op volgorde gelegd. Ik heb de stukjes in 4 delen neergelegd omdat mijn slingers in 4 “bogen” hangen. Ik ben van rechts naar links gaan werken om ze aan elkaar te maken.

Attic24 Winterslinger 20

Gebruik een favoriete kleur voor je slinger – Ik koos Lincoln voor demijne.

12 lossen, halve vaste in eerste losse om hanglusje te maken.

6 lossen.

Je moet nu bedenken hoeveel lossen je tussen alle stukjes wilt en dat steeds hetzelfde houden tijdens de hele slinger. Ik heb er steeds 6 tussen gedaan. Mijn slinger is 180 cm.

Om een bloem vast te maken, houd het garen aan de achterkant en steek de haaknaald door de ene achterste lus bovenin je blaadje, sla de draad om en maak een halve vaste.

Attic24 Winterslinger 21

De winterblaadjes gaan met z’n tweeën tegelijkertijd. Houd het garen aan de achterkant, steek de haaknaald door de achterste lus van BEIDE blaadjes, sla de draad om en maak een halve vaste.

Onthoud de 6 lossen tussen elke halve vaste (of de hoeveelheid lossen die jij nodig hebt om jouw lengte winterslinger te krijgen).

Blijf doorgaan, maak je stukjes aan elkaar en creëer evenveel lossen tussen alle stukjes tot je klaar bent 🙂

Het aan elkaar zetten kostte me minder dan een uur! Verassend nadat het maken vanalle onderdelen meer dan een maand kostte 😉

Attic24 Winterslinger 22

…..wordt heel mooi he!

Attic24 Winterslinger 23

Ik dacht dat jullie het leuk vonden om mijn professionele fotografie studio (!) te zien, heerlijk huiselijk. Niks bijzonders, gewoon een oud bureau tegen een stoel, terwijl ik er met een camera bovenhang terwilj het ochtendlicht goed is.

Attic24 Winterslinger 24

Halverwege…

Attic24 Winterslinger 25

….en toen was ie ineens klaar.

68 stukjes aan elkaar gemaakt!

Er is nog één laatste ding om te doen…

Attic24 Winterslinger 34a

Na de laatste halve vaste haak je nog 18 lossen (telt als 6 lossen voor de ruimte en 12 voor de ophanglus.

Halve vaste in 12e losse om lusje te vormen. Hecht af en werk de draadjes weg.

Attic24 Winterslinger 26

Op het laatste moment bedacht ik me ineens nog dat ik de bloesems ook wat kleur wilde geven. Het was makkelijk om alsnog te doen en ik vind het prachtig geworden!

Attic24 Winterslinger 27

……..Kijk nou toch hoe schitterend….

Attic24 Winterslinger 28

…………..Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik ben er zo zo zo zo zo DOL OP!

Attic24 Winterslinger 29

Ik wilde ‘m zo graag ophangen! Nog voor ik m’n laatste draadjewegwerkte hing ie al hihi 🙂

Nu kun je zien wat ik met de 4 “bogen” bedoelde – ik gebruik inimini commando doorzichtige plastic haakjes om mijn slingers aan te hangen, het type dat plakt zonder de oppervlakte te beschadigen.

Attic24 Winterslinger 30

Ik moet zeggen, ik vind het heel leuk dat er weer een slinger hangt. Mijn mantel was leeg vanaf Kerst en ik miste iets vrolijks gehaakt tegen het donkere hout aan.

Attic24 Winterslinger 31

Ik ben er zo verliefd op, het was écht de moeite waard om te maken en ik weet dat ik er nog vele winters van ga genieten.

Je weet wat er nu gaat komen toch….?

Attic24 Winterslinger 32

↑↑ Hier is de Lenteslinger! (Die hang ik in April op denk ik)

Attic24 Winterslinger 33

↑↑ En hier is de Herfstslinger, die ik in september ophang als we de Herfstequinox bereiken.

Attic24 Winterslinger 34

En nu hebben we ook de winter!

Wat mist er nu?? Alleen maar mijn favoriete seizoen – ZOMER!!!!!

Natuurlijk vraag ik me al af wat ik met de Zomerslinger ga doen, maar het probleem is dat ik waarschijnlijk wel 6 slingers vol kan maken met mijn favoriete zomer bloemen, er zijn er zoveel om uit te kiezen! Kan ook leuk zijn, toch?

Ik hoop dat je het leuk vond en wil je bedanken voor alle aanmoediging bij mijn creatieve uitspattingen. Het is heerlijk om jullie altijd mee op reis te nemen 🙂


Ik ben ongeveer 4 uur bezig geweest met het vertalen van dit hele patroon en alle losse onderdelen 🙂 Wil je me daarvoor bedanken met ’n kopje koffie of bolletje wol? Lief! Een bijdrage kun je overmaken naar NL91ASN0267191650 t.n.v. Een Mooi Gebaar. Dankjewel :)!

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!