Skip to Content

Kerstroos

Kerstroos

Attic24 ontwerpt schitterende haakpatronen, waaronder deze gave Kerstroos! Het haakpatroon is onderdeel van de Winterslinger en de Winterkrans, maar kan ook uitstekend “los” gehaakt worden.

Ik hou ervan om bloemen te haken en de creatieve uitdaging aan te gaan van het veranderen van een prachtige seizoensbloem naar een haakpatroon. Vaak ontwerp ik bloemen voor aan kransen, zoals nu de Kerstroos voor aan de winterkrans.

Deze bloemen komen in prachtige kleuren, allerlei wit, roze, lila, paars en mauve tinten, schitterend!


Je haakt er drie voor op de winterkrans en vier voor in de winterslinger.


Om deze kerstrozen te maken, gebruik ik Merino DK garen en een 3,5 mm haaknaald.
Het patroon kent de volgende steken:
Halve vaste: steek de haaknaald in de steek, sla de draad om, haal een lusje op en meteen door de lus op de haaknaald.
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek over ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Halfstokjesla de draad om en steek de haaknaald door de aangegeven steek of ruimte. Sla de draad om en haal een lusje op (3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
2samengehaaktevasten: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald), steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om en haal een lusje op (3 lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen. 

Middelste van de bloem – gebruik een lichte groen.
4 lossen, steek de haaknaald in de eerste losse en haak een halve vaste om een ring te vormen.
2 lossen (telt als halfstokje), haak 9 halfstokjes in de ring. Steek de haaknaald in de tweede losse van het begin en haak een halve vaste om de toer te sluiten. Hecht af. Je kunt nu 10 steken tellen (zie foto boven).


Bloemblaadje – gebruik paars/roze garen.
Let op: je haakt de blaadjes per stuk in toeren, je keert aan het elk van elke toer. Het is belangrijk dat je door hebt wat de goede kant en de verkeerde kant van het werk zijn, zodat je elk bloemblaadje vanaf de goede kant kunt starten.
Steek je haaknaald in een willekeurige steek en trek een lusje op van de nieuwe kleur.
Toer 1 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), 2 vasten in dezelfde steek. 2 vasten in de volgende steek. 1 losse en keer om [4 steken]

Toer 2 (verkeerde kant): 2 vasten in elke steek. 1 losse, keer om. [8 steken]


Toer 3 (goede kant): 1 vaste in eerste steek, halfstokje in volgende 6 steken, vaste in laatste steek. 1 losse en keer om [8 steken]

Toer 4 (verkeerde kant): vaste in elke steek. 1 losse, keer om. [8 steken]

Toer 5 (goede kant): 2samengehaaktevasten, vaste in volgende steek, 2samengehaaktevasten, vaste in volgende steek, 2samengehaaktevasten. 1 losse, keer om [5 steken]Toer 6 (verkeerde kant): 2samengehaaktevasten, 1 vaste, 2samengehaaktevasten. 1 losse, keer om [3 steken]


Toer 7 (goede kant): haak nu drie steken samen: haak onder eerste steek, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald). Sla de volgende steek over, haal een lusje op door de volgende steek. (Drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.
Hecht af.

Je hebt je eerste blaadje gemaakt. Je hebt nu de laatste toer met de goede kant naar je toe liggen en het blaadje moet een beetje naar binnen krullen, zoals op de foto hierboven.

Om het volgende blaadje te maken, begin je in de steek direct links van het blaadje dat al af is. Je volgt dan weer hetzelfde 7-toeren patroon:
Toer 1 (goede kant): 1 losse (telt niet als steek), 2 vasten in dezelfde steek. 2 vasten in de volgende steek. 1 losse en keer om [4 steken]
Toer 2 (verkeerde kant): 2 vasten in elke steek. 1 losse, keer om. [8 steken]
Toer 3 (goede kant): 1 vaste in eerste steek, halfstokje in volgende 6 steken, vaste in laatste steek. 1 losse en keer om [8 steken]
Toer 4 (verkeerde kant): vaste in elke steek. 1 losse, keer om. [8 steken]
Toer 5 (goede kant): 2samengehaaktevasten, vaste in volgende steek, 2samengehaaktevasten, vaste in volgende steek, 2samengehaaktevasten. 1 losse, keer om [5 steken]
Toer 6 (verkeerde kant): 2samengehaaktevasten, 1 vaste, 2samengehaaktevasten. 1 losse, keer om [3 steken]
Toer 7 (goede kant): haak nu drie steken samen: haak onder eerste steek, sla de draad om en haal een lusje op (twee lusjes op de haaknaald). Sla de volgende steek over, haal een lusje op door de volgende steek. (Drie lusjes op de haaknaald). Sla de draad om en haal door alle drie de lusjes heen.

Zorg ervoor dat je ieder blaadje begint met de goede kant naar je toe. Maak in totaal 5 blaadjes.

Om af te hechten, werk je elk draadje weg aan de achterkant van elk blaadje.

Nu kan het zijn dat je kerstroos nogal verkreukeld eruit ziet, dat is afhankelijk van je materiaal, spanning en haaknaaldmaat. Misschien heeft die van jou ook wat extra liefde nodig, zoals de mijne….

…..oh jeetje! Maak je geen zorgen, maar pin ze met roestvrijstalen spelden in een wat opener positie vast.


Neem daartoe een oude handdoek. Gebruik een strijkijzer op de koude stand, hou de strijkijzer een paar centimeter boven het haakwerk en pffffff wat stoom op de blaadjes. Het duurt maar een paar seconden. EN ZORG ERVOOR DAT JE STRIJKBOUT NOOIT JE GAREN RAAKT. Laat de blaadjes drogen voor je de spelden eruit haalt.

Ahhh beter! Je wilt dat ze een beetje open en een beetje krullerig eruit zien. Net zoals echte kerstrozen. Nu gaan we wat stampertjes toevoegen.

Neem twee kleuren garen voor je stampers – lichte tinten groen, lime, geel en creme werken goed. Knip één lengte af van ongeveer 90 centimeter (van je neus tot je vingertoppen) en stop beide stukken garen door je stopnaald.


Maak het garen vast aan de achterkant van je bloem, trek de naald tussen de haaksteken door naar voren. Steek je naald nu tussen de volgende steken weer naar beneden (zoals in bovenstaande foto) en trek het garen naar de achterkant, maar laat aan de voorkant een flinke lus garen!

….zie je dat? Je maakt lusjes!!

Na elke lus keer je de bloem om en maak je een klein steekje aan de verkeerde kant, zorg ervoor dat je dan niet de lus alsnog dicht trekt.

Blijf rondom werken, maak mooie lussen garen en zet ze steeds vast met een klein steekje aan de achterkant van je bloem.

Ik heb 10 x dubbeldradige lussen gemaakt, maar het is ook afhankelijk van hoe dik je garen is. Ik heb ook een paar lussen in het midden van de bloem gemaakt.

Neem nu een super scherpe schaar en knip elke lus door.

Trim de stampertjes tot je tevreden bent met het eindresultaat. Het garen kan wat splijten, maar ik denk dat dat juist charme toevoegd. Je kunt ook borduurgaren gebruiken voor een wat delicater midden  –  kijk gerust wat voor jou het beste werkt.

Als je wat blaadjes toe wilt voegen, kun je het blaadje van de Triple Layer Flower gebruiken (Nederlandse vertaling via deze link).

Mooi zijn ze hè? Je haakt er DRIE van voor de winterkrans en VIER voor de winterslinger.


Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!