Skip to Content

Deel 6

Deel 6

Coastal Crochet ontwerpt schitterende haakprojecten die allemaal iets met de zee te maken hebben, zoals ook deze Postcards with Love deken, het zesde en laatste deel. Voor de algemene informatie van dit haakpatroon klik je hier, voor alle andere links scroll je naar onderaan dit bericht.

Materialen

Er zijn twee varianten van deze deken. De ene wordt gemaakt met Big Value DK 50 gram, de andere variant wordt gemaakt met Cottonsoft DK, beide garens zijn van King Cole.

Van King Cole Big Value DK 50 gram heb je de volgende kleuren nodig:
Kleur A: Buttercup (4090) x 2
Kleur B: Turqoise (4044) x 3
Kleur C: Sage (3445) x 2
Kleur D: Jade (4046) x 2
Kleur E: Cream (4021) x 9
Kelur F: Red (4029) x 2
Kleur G: French Navy (4043) x 2
Kleur H: Pink (4033) x 2
Kleur I: Orange (4028) x 3
Haaknaald 4,5 mm

Van King Cole Cottonsoft DK 100 gram heb je het volgende nodig:
Kleur A: Buttercup (1600) x 1
Kleur B: Azure (3366) x 2
Kleur C: Sage (1576) x 1
Kleur D: Opal (3460) x 2
Kleur E: Ecru (711) x 5
Kelur F: Cherry (719) x 1
Kleur G: French Navy (741) x 2
Kleur H: Candy Floss (3462) x 1
Kleur I: Clementine (3464) x 2
Haaknaald 4 mm

Opmerkingen over het patroon

  • Dit patroon is gemaakt door een combinatie van vierkanten en rechthoeken aan elkaar te maken. Je begint met een vierkant in het midden (week 1), daarna komen er 4 kleinere vierkanten en vier rechthoeken omheen, die je vastnaait aan het midden. Daarna haak je nog meer vierkanten en rechthoeken, en daar komt een rand omheen.
  • De beginlossen tellen als eerste steek, tenzij anders aangegeven. Het kan helpen om een steekmarkeerder bovenin een steek te doen, zodat je weet waar je bent begonnen en je de correcte plek hebt voor het sluiten van je toer.
  • Het Cottonsoft DK garen komt iets kleiner uit dan het Big Value DK garen. Elk vierkant is ongeveer 16 bij 16 centimeter met Cottonsoft DK en de rechthoeken zijn ongeveer 16 bij 30 centimeter. Met Big Value DK is elk vierkant ongeveer 17 bij 17 cm en de rechthoeken zijn dan 17 bij 31 cm. Deze afmetingen zullen licht verschillen tussen de verschillende vierkanten en rechthoeken. Ze hebben allemaal hetzelfde stekenaantal, dus als je ze steek voor steek aan elkaar maakt, komen ze mooi samen.

Stekenuitleg

Alleen in de voorste of achterste lussen haken
Goede kant en verkeerde kant

Losse: Sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Lossenruimte: de ruimte onder een (of meerdere) losse.
Vaste: Steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
2samengehaaktevasten: steek de haaknaald door de voorste lus van de eerste steek, dan door de voorste lus van de tweede steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halfstokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Mozaïekstokje: Haak een normaal stokje maar steek de haaknaald in de gemiste steek in dezelfde kleur er direct onder, 3 toeren later, haak de steek voor de twee toeren lossen.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 5 lusjes op je naald staan. (Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald) x 4. Je hebt nu 1 driedubbelstokje gemaakt.
Reliëfdriedubbelstokje-voor: maak een gewoon driedubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 3 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een gewoon vierdubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 4 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.

Deel 6 Postcards with Love

Alle overgebleven vierkanten en ansichtkaarten worden nu aan elkaar gehaakt. Je haakt ze op dezelfde manier als in Deel 2.

Het aan elkaar maken van de vierkanten

De vierkanten en rechthoeken worden aan elkaar gemaakt met simpele vasten die door beide corresponderende steken gaan van de twee stukken die je aan elkaar zet. Je doet de goede kanten tegen elkaar aan, zodat de vasten op de achterkant komen en de voorkant mooie platte naden heeft. Leg de vierkanten en rechthoeken zo neer zoals op de foto.

Kortere naden

Begin met de kortere naden tussen elk van de vierkanten en de ansichtkaarten. Hecht Kleur E aan door beide steken en haak 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 27 steken door beide lagen, hecht af.

Centrale naad

Het grote middenvierkant zet je in één keer aan de buitenvierkanten vast. Zorg dat de GOEDE KANTEN tegen elkaar aan liggen, met de VERKEERDE KANT van het centrale vierkant naar je toe, hecht Kleur E aan in een buitenste rechter steek en ga dan meteen door de corresponderende steek op een rechthoek dat aangehecht moet worden. 1 losse (telt niet als steek), *vaste in elk van de volgende 129 steken door beide lagen (sla de hoekruimtes van de vierkanten over – er zijn 51 steken op de eerste ansichtkaart, 27 steken langs het midden zonsondergang vierkant en 51 over de laatste ansichtkaart), als je bij het einde van de eerste zijkant komt en de eerste hoek, steek dan door beide hoekruimtes door van het grote vierkant en door het Vintage Hartje vierkant heen en haak 1 vaste, herhaal vanaf * voor elke zijde, na laatste hoekruimte doe je een halev vaste in de eerste vaste en hecht je af.

Rand

Je haakt nu rondom de hele deken.

Toer 1 (goede kant) Hecht Kleur E aan in een willekeurige buitenste rechter steek van een hoek van een Vintage Hart vierkant, 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek, *vaste in elke steek tot einde vierkant, hoekruimte overslaan, vaste in volgende 51 steken over voglende ansichtkaart, hoekruimte overslaan, vaste in volgende 27 steken over het zonsondergang vierkant, hoekruimtes overslaan, vaste in volgende 51 steken van volgende ansichtkaart, hoekruimtes overslaan, vaste in volgende 27 steken over volgende Vintage Hartje, 2 lossen, keer werk, maak je klaar om langs volgende zijde te haken, herhaal vanaf * drie keer per zijde, halve vaste in eerste vaste, hecht af. [183 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimte]

Toer 2 (goede kant) Hecht Kleur D in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als stokje), (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *eerste steek overslaan, (stokje, losse, stokje) in volgende steek, (2 steken overslaan, (stokje, losse, stokje) in volgende steek) tot laatste steek aan deze zijde, laatste steek overslaan**, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [61 groepjes van (stokje, losse, stokje) per zijde met 4 stokjes in elke hoek en 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 3 (goede kant) Hecht Kleur I aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *3 steken overslaan, 3 stokjes in eerste 1-lossenruimte, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte) tot laatste 1-lossenruimte van zijde, 3 laatste steken overslaan**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [63 groepjes van 3 stokjes per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 4 (goede kant) Hecht Kleur B aan in een willekeurige hoekruimte, 2 lossen (telt als eerste halfstokje), 2 halfstokjes in dezelfde hoekruimte. *halfstokje in volgende 3 steken, (steek overslaan, haak in plaats daarvan een halfstokje in de ruimte eronder, halfstokje in volgende 2 steken) tot einde zijde**, 3 halfstokjes in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, hecht niet af , keer om. [189 steken per zijde met 3 halfstokjes in elke hoek]

Zorg er in Toer 5 voor dat de VERKEERDE KANT naar je toe ligt. Dit zorgt ervoor dat de rand niet krult en de rand plat ligt.

Toer 5 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in elke steek rondom, halve vaste in eerste vaste, hecht af en werk alle draadjes weg.

Postcards with Love – Linklijst

Algemene informatie
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Coastal Crochet – andere Nederlandse haakpatronen