Skip to Content

Haken in voorste-, achterste-, of derde lus

Hoe haak je in de voorste lus, achterste lus of derde lus?

In veel haakpatronen wordt gesproken over “voorste lus” en “achterste lus”. Elke haaksteek kan worden gezien als een soort V-tje, met twee lusjes. Als er niets geschreven staat, betekent het dat onder beide lussen door gehaakt moet worden, zoals de stopnaald in het midden van de onderstaande foto aangeeft.


Soms haak je alleen in de voorste lus, zoals de stopnaald helemaal links op de foto. Vaak worden dan later de achterste lussen nog gebruikt voor een volgende toer.

Helemaal rechts op de foto zie je een stopnaald die alleen door de achterste lus heen gaat. Dit wordt vaak gedaan om de voorste lus als een soort van sierrandje op het werk te laten uitkomen, of om later nog een toer aan de voorste lussen te kunnen haken.

Derde lus

Heel, heel soms, wordt er gesproken over de derde lus van je haakwerk. Deze lus is alleen aan de achterzijde te zien en er is moeilijk in te steken. Aan de voorkant zie je ‘m dus niet…

… terwijl de stopnaald in bovenstaande foto toch écht in een lusje zit.

Dat lusje is dus geen onderdeel van de V, maar echt een lusje op zich.

Het haken in de derde lus komt echt zeer zelden voor, dus als je ‘m nog niet goed gevonden hebt, geeft niks!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Jolanda

Tuesday 4th of July 2023

In de achterste lus haken wordt dan ook gebruikt om later een randje of rokje te haken aan een lijfje zeg ik dat zo goed?

Iris van Meer

Wednesday 5th of July 2023

Dat klopt zeker Jolanda!

Harriet het Nijlpaard | Een Mooi Gebaar

Sunday 11th of September 2022

[…] Alleen in de achterste lus: elke haaksteek vormt een soort V-vorm bovenop het werk. De achterste lus is het “pootje” van de V die het verste van je afligt. […]

CAL - #296 - Een Mooi Gebaar

Saturday 23rd of October 2021

[…] losse, keer om, halfstokje in de derde lus van eerste halfstokje en alle andere halfstokjes van de […]