Skip to Content

Deel 2

Deel 2

Welkom bij Deel 2 van de Postcards with Love CAL van Coastal Crochet. Klik hier voor de algemene informatie en hier voor Deel 1 🙂

Materialen

Er zijn twee varianten van deze deken. De ene wordt gemaakt met Big Value DK 50 gram, de andere variant wordt gemaakt met Cottonsoft DK, beide garens zijn van King Cole.

Van King Cole Big Value DK 50 gram heb je de volgende kleuren nodig:
Kleur A: Buttercup (4090) x 2
Kleur B: Turqoise (4044) x 3
Kleur C: Sage (3445) x 2
Kleur D: Jade (4046) x 2
Kleur E: Cream (4021) x 9
Kelur F: Red (4029) x 2
Kleur G: French Navy (4043) x 2
Kleur H: Pink (4033) x 2
Kleur I: Orange (4028) x 3
Haaknaald 4,5 mm

Van King Cole Cottonsoft DK 100 gram heb je het volgende nodig:
Kleur A: Buttercup (1600) x 1
Kleur B: Azure (3366) x 2
Kleur C: Sage (1576) x 1
Kleur D: Opal (3460) x 2
Kleur E: Ecru (711) x 5
Kelur F: Cherry (719) x 1
Kleur G: French Navy (741) x 2
Kleur H: Candy Floss (3462) x 1
Kleur I: Clementine (3464) x 2
Haaknaald 4 mm

Opmerkingen over het patroon

  • Dit patroon is gemaakt door een combinatie van vierkanten en rechthoeken aan elkaar te maken. Je begint met een vierkant in het midden (week 1), daarna komen er 4 kleinere vierkanten en vier rechthoeken omheen, die je vastnaait aan het midden. Daarna haak je nog meer vierkanten en rechthoeken, en daar komt een rand omheen.
  • De beginlossen tellen als eerste steek, tenzij anders aangegeven. Het kan helpen om een steekmarkeerder bovenin een steek te doen, zodat je weet waar je bent begonnen en je de correcte plek hebt voor het sluiten van je toer.
  • Het Cottonsoft DK garen komt iets kleiner uit dan het Big Value DK garen. Elk vierkant is ongeveer 16 bij 16 centimeter met Cottonsoft DK en de rechthoeken zijn ongeveer 16 bij 30 centimeter. Met Big Value DK is elk vierkant ongeveer 17 bij 17 cm en de rechthoeken zijn dan 17 bij 31 cm. Deze afmetingen zullen licht verschillen tussen de verschillende vierkanten en rechthoeken. Ze hebben allemaal hetzelfde stekenaantal, dus als je ze steek voor steek aan elkaar maakt, komen ze mooi samen.

Stekenuitleg

Alleen in de voorste of achterste lussen haken
Goede kant en verkeerde kant

Losse: Sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Lossenruimte: de ruimte onder een (of meerdere) losse.
Vaste: Steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
2samengehaaktevasten: steek de haaknaald door de voorste lus van de eerste steek, dan door de voorste lus van de tweede steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halfstokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Mozaïekstokje: Haak een normaal stokje maar steek de haaknaald in de gemiste steek in dezelfde kleur er direct onder, 3 toeren later, haak de steek voor de twee toeren lossen.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 5 lusjes op je naald staan. (Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald) x 4. Je hebt nu 1 driedubbelstokje gemaakt.
Reliëfdriedubbelstokje-voor: maak een gewoon driedubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 3 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een gewoon vierdubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 4 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.

Haakpatroon Postcards With Love – Deel 2

Ansichtkaart Twee (maak er 2)

Volg de instructies voor Ansichtkaart 1 in Week 1, deze keer maak je wat meeuwen erop (met onderstaande instructies)

Oppervlakte lossenketting Meeuwen

Gebruik de foto als leidraad en gebruik Kleur E, haak oppervlakte lossen voor elke vleugel van de meeuw. Maak 4 meeuwen in totaal.

Vintage Hartje (maak er 4)

Vintage ansichtkaarten kunnen zo leuk zijn om te krijgen, met nostalgische plaatjes en oude foto’s uit andere tijden. Dit vierkant pakt dat vintage gevoel met een hartje in het midden om ons eraan te herinneren dat we de ansichtkaartjes mét liefde verzenden.

Dit vierkant is gehaakt met de GOEDE KANT naar je toe, altijd.

Gebruik Kleur F, maak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om toer te sluiten (of maak een magische ring).

Toer 1 (goede kant) 3 lossen (telt als stokje), 11 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse [12 steken]

Toer 2 2 lossen (telt niet als steek), stokje in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken, 8 stokjes in volgende steek, steek overslaan, halve vaste in volgende steek, steek overslaan, 8 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 3 steken, 7 stokjes in volgende steek, halve vaste in eerste stokje. [30 steken]

Toer 3: 1 losse (telt niet als steek), halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in volgende 6 steken, 3 halfstokjes in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek, halfstokje in volgende steek, vaste in volgende steek, steek overslaan, halve vaste in volgende steek als waar de halve vaste van Toer 2 in Toer 1 zit, vaste in volgende steek, halfstokje in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek, 3 halfstokjes in volgende steek, halfstokje in volgende 10 steken, (2 halfstokjes, losse, 2 halfstokjes) in volgende steek, halfstokje in volgende 3 steken, halve vaste in eerste halfstokje, hecht af [41 steken]

Halfstokjes zijn uniek omdat ze 3 lussen/draden aan de bovenkant van de steek hebben lopen. Zorg dat je in Toer 4 steeds alleen door de allerachterste derde lus steekt. Dit zorgt ervoor dat de twee lussen aan de voorkant van het werk liggen. Als je in de stokjes en vasten haakt aan de bovenkant van het hart, steek de haaknaald dan in een lusje aan de achterkant van de steek, zodat ook daar twee lusjes aan de voorkant van het werk geduwd worden. Dit zorgt ervoor dat het hartje en mooie duidelijke rand krijgt.

Toer 4: Hecht Kleur E aan in de achterste lus van de boven middelste halve vaste, 1 losse (telt als eerste steek), vaste in achterste lus van volgende steek en elke steek rondom (aan de onderkant van het hart sla je de 1-losse over), halve vaste in eerste losse [41 steken]

Toer 5: 1 halve vaste in volgende steek, vaste in volgende steek, *2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, herhaal vanaf * 6 keer, 2 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek, 3 lossen, steek overslaan, halve vaste in eerste vaste (die je voor de 2-lossenruimte maakte) [16 lossenruimtes]

Nu ga je een vierkant om het hart heen maken.

Toer 6: halve vaste in volgende lossenruimte, 2 lossen (telt als halfstokje), 2 halfstokje in dezelfde ruimte, *steek overslaan, 3 vasten in volgende lossenruimte, steek overslaan, 3 halfstokjes in volgende lossenruimte, steek overslaan, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in volgende ruimte**, steek overslaan, 3 halfstokjes in volgende ruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af [13 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimte]

Toer 7: hecht Kleur G aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als stokje), (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. *stokje in elke steek tot einde zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * twee keer, stokje in elke steek tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [17 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimtes]

Toer 8: hecht Kleur H aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *(2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende steek) tot laatste 2 steken van de zijde, laatste 2 steken overslaan**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [21 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 9: Hecht Kleur I aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *(3 steken overslaan, 3 stokjes in ruimte voor volgende 3stokjesgroep) 6 keer, 3 steken overslaan**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [24 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 10: Hecht Kleur E aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte, *(3 steken overslaan, 3 stokjes in de ruimte voor de volgende 3stokjesgroep) 7 keer, 3 steken overslaan**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [27 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Zet de vierkanten aan elkaar

De vierkanten en rechthoeken worden met vasten aan elkaar gezet in de overeenkomstige steken van beide stukken die je aan elkaar maakt. De vierkanten en rechthoeken houd je met de goede kanten tegen elkaar zodat je de vasten aan de verkeerde kanten van het werk kunt maken en de voorkant van het werk goede platte naden heeft. Leg de vierkanten en rechthoeken neer met de foto als leidraad.

Kortere naden

Begin met het aan elkaar haken van de korte naden tussen de Vintage Hartjes en de Anzichtkaarten. Hecht Kleur E aan in beide steken die aan elkaar moeten en haak 1 losse (telt niet als steek), vaste in elk van de 27 steken tot einde naad, hecht af.

Centrale naad

Het grote Week 1 vierkant wordt dan aan de andere vierkanten en rechthoeken gemaakt in één keer. Zorg dat de GOEDE KANTEN tegen elkaar liggen en haak met de VERKEERDE KANT van het middenvierkant naar je toe. Hecht Kleur E aan in een buitenste rechtersteek ga door de overeenkomstige steek op de rechthoek die eraan moet, 1 losse (telt niet als steek), *vaste in elk van de volgende 51 steken door beide lagen, als je bij de hoek komt steek je je haaknaald in de hoekruimte van het centrale vierkant en de hoekruimte van het Vintage Hartje en haak 1 vaste, herhaal vanaf * voor elke zijde, na de laatste hoekruimte haak je een halve vaste in de eerste vaste om de toer te sluiten en hecht af.

Postcards with Love – Linklijst

Algemene informatie
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Coastal Crochet – andere Nederlandse haakpatronen

Tonny Pleijte

Monday 30th of May 2022

Toer 2: 30 steken

In toer 3 heb je 31 steken nodig, de hv komt uit in de steek er na ipv in de hv van de vorige toer

Of toer 2 heeft 1 steek te weinig of toer 3 heeft er 1 teveel

Tonny Pleijte

Monday 30th of May 2022

@Tonny Pleijte, Haal al mijn opmerkingen maar weg hoor, dan schrijf ik het opnieuw op, dit is zo rommelig

Tonny Pleijte

Monday 30th of May 2022

@Tonny Pleijte, Toer 3 heeft 42 steken en toer 4 (kleur E) 41 steken

Ik hoop dat je het nog snapt ! Ha ha

Tonny Pleijte

Monday 30th of May 2022

@Tonny Pleijte, Moet natuurlijk 41 steken ipv 41 toeren, sorry

Tonny Pleijte

Monday 30th of May 2022

@Tonny Pleijte, Wanneer je ‘de steek overslaan’ in toer 3 weglaat, klopt het wel Toer 3 telt dan 41 toeren, voor mijn gevoel moet het zo, en ziet er mooi uit

Jacqueline

Monday 30th of May 2022

heel fijn om op de hoogte te blijven van al je mooie haakdingen.