De dag is eindelijk aangekomen dat we gaan beginnen met het eerste deel van de Changing Tides deken van Coastal Crochet! Het oorspronkelijke bericht vind je via deze link. Dit patroon is met toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald. Heb je vragen, opmerkingen of wil je graag het resultaat van je deken delen? Dat kan via Facebook, Instagram en met de #changingtidesblanket, #coastalcrochet en #eenmooigebaar.
Veel haakplezier!
Daar is ie dan, we beginnen! Na maanden plannen, ontwerpen en natuurlijk haken zijn we nu klaar voor deze gezamenlijke reis! Welkom bij Week 1 van deze Crochet Along (“Haak maar aan”, CAL) – die de Changing Tides heet. In het Nederlands betekent dit Veranderende Getijden. Heerlijk dat je er bent en wat fijn dat je deze deken samen met mij gaat haken. Ik heb er ontzettend van genoten en ik hoop dat jullie ook van deze reis genieten!
Kijk hier voor de introductie van deze CAL, waar informatie over het gebruikte garen en allerlei andere details in staan.
Een groot gedeelte van een CAL is toch het gemeenschapgevoel. Je kunt je voortgang delen op deze Engelstalige Facebookgroep: Coastal Crochet CAL of natuurlijk via Instagram met #changingtidesblanket, #coastalcrochet en #eenmooigebaar?
Onderstaande foto’s laten prachtig de veranderende getijden zien! Deze beelden vormden de inspiratie voor dit ontwerp….
Deze week beginnen we met de eerste 15 toeren. De eerste toeren gaan veel sneller, daarom beginnen we met redelijk veel toeren. In de latere weken worden dat er steeds minder.
Je kunt het Engeltalige patroon kopen als PDF via deze link: Ravelry – Changing Tides Blanket
Spanning en haaknaaldmaat
In dit voorbeeld heb ik een 5,5 mm haaknaald gebruikt, maar ik raad je ontzettend uit om een paar proeflapjes te haken van tenminste de eerste vier toeren om te kijken welke haaknaald bij jou past en je een resultaat geeft waar je vrolijk van wordt! Dit is vooral belangrijk als je het garenpakket hebt gekocht, omdat ik niet wil dat jullie zonder garen komen te zitten. Het voorbeeld werd na 4 toeren gehaakt met Aran Weight garen met haaknaald 5,5 zo’n 11 bij 11 centimeter. Ik haak wat strak, dus voor veel mensen is een 5 mm haaknaald of zelfs kleiner geschikt.
Als je DK garen gebruikt dan is je voorbeeldvierkantje kleiner. Gebruik dan een 4 of 4,5 mm haaknaald en kijk welke beter bij je past…
Daar gaan we… ?
De eerste toeren zijn specifiek geïnspireerd door de wisselende kleuren blauw van kalm water, en op de eb en vloed beweging met prachtige witte golven, die soms stukken strand blootleggen….
Hier is een link naar de Engelstalige YouTube video voor het eerste stuk. In het patroon hieronder staan nog links naar andere YouTube videos, allemaal Engelstalig, om verder te komen.
Gebruikte steken
In dit patroon haak je verschillende steken. Van de meeste steken staat een foto-tutorial online op deze site, klik daarvoor op de steeknaam:
Losse, lossenruimte, halve vaste, vaste, halfstokje, stokje, dubbelstokje, 7samengehaaktedubbelstokjes, goede kant en verkeerde kant.
7samengehaaktedubbelstokjes: Sla de draad twee keer om de naald, steek de naald in de steek, sla de draad om en trek door (je hebt nu 4 lusjes op de naald), sla de draad om, haal door 2 lusjes heen, sla de draad om en haal weer door 2 lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de naald. Herhaal vanaf het begin nog 6 keer (elke keer heb je een extra lusje erbij), aan het eind heb je 8 lusjes op de naald. Sla de draad om en haal door alle 8 de lusjes op de naald.
Opmerkingen over het patroon
Net zoals de getijden, wisselen we bij dit patroon ook aan het eind van elke toer. Dit zorgt ervoor dat het vierkant zo vierkant mogelijk blijft en niet gaat draaien. De beginlossen telt als eerste steek in het patroon, zelfs bij de vastentoeren. Het helpt om een steekmarkeerder in de beginlossen te doen om het begin van elke toer te markeren.
Patroon
Gebruik Garen A, haak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.
Toer 1 (Goede kant) 3 lossen (telt als eerste stokje hier en in de rest van het patroon), 2 stokjes in de ring, (2 lossen, 3 stokjes in de ring) 3 keer, 2 lossen, halve vaste in derde beginlosse, keer om [12 steken en 4 2-lossenhoekruimtes].
Toer 2 3 lossen, *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, 1 stokje in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf * twee keer, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in laatste hoekruimte, 1 stokje in laatste 2 steken, halve vaste in derde beginlosse, hecht af, keer om. [7 steken aan elke zijde en 4 2-lossenhoekruimte]
Toer 3 (Goede kant) Hecht Garen B aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (1 stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. *1 stokje in volgende 7 steken, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * nog 2 keer, stokje in laatste 7 steken, halve vaste in derde beginlosse, keer om. [11 steken aan elke zijde met 4 2-lossenhoekruimtes]
Toer 4 2 lossen (telt als halfsotkje), halfstokje in volgende 9 steken, *(2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in hoekruimtes, 1 halfstokje in volgende 11 steken, herhaal vanaf * 2 keer. (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in hoekruimte, 1 halfstokje in laatste steek, halve vaste in tweede beginlosse, keer om. [15 steken aan elke zijde met 4 2-lossenhoekruimtes]
Halfstokjes zijn uniek, omdat ze aan de bovenkant drie lusjes hebben. Zorg er in toer 5 voor dat je de haaknaald alleen door de bovenste 2 lusjes steekt, zoals je bij alle andere steken doet. Je houdt het derde lusje over, daar haak je in toer 6 in.
Het is bij een toer met halfstokjes bovendien ook moeilijker om te zien waar de eerste en laatste steek van elke zijde is. Deze foto’s maken dat hopelijk duidelijker…
Dit is de laatste steek van deze zijde…
Dit is de eerste steek van de volgende zijde…
Toer 5 4 lossen (telt als stokje en losse), sla 1 steek over, stokje in volgende steek, 1 losse, 1 steek overslaan, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, ga verder met *(1 losse, 1 steek overslaan, stokje in volgende steek) tot einde van zijde, 1 losse, 1 steek overslaan, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * 2 keer. (1 losse, 1 steek overslaan, stokje in volgende steek) 5 keer, 1 losse, laatste steek overslaan, halve vaste in derde beginlosse. Hecht niet af, keer niet om. Doe de steekmarkeerder in de lus, je gaat pas in toer 7 weer verder met deze draad. [8 1-lossenruimtes aan elke zijde, 4 2-lossenruimtes in de hoeken]
Je haakt de volgende toer in de overgebleven lus van de drie lussen van de halfstokjes van toer 4.
Toer 6 Met de goede kant van het werk naar je toe, hecht je Garen C aan in de eerste lus van een willekeurig halfstokje in de overgebleven lus, waarbij je de naald vanaf de onderkant insteekt. 2 lossen, 2 halfstokjes in dezelfde plaats, halve vaste in volgende overgebleven lus, ga verder met (3 halfstokjes in volgende overgebleven lus, halve vaste in overgebleven voorste lus) rondom, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af en werk de draadjes weg. De kant met deze golfjes is de voorkant van je werk.
Toer 7 Steek de naald weer in de lus die je aan het eind van toer 5 hebt laten hangen met de steekmarkeerder in. Haal de steekmarkeerder er ook uit. Keer je werk weer met de verkeerde kant naar je toe. 1 losse (telt als vaste), (vaste in lossenruimte, vaste in volgende steek) 6 keer, vaste in laatste steek van de zijde, (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in hoekruimte, 1 vasten in elke lossenruimte en elke steek rondom, (2 vasten, 2 lossen, 2 vasten) in elke hoekruimte, halve vaste in eerste losse, hecht af, keer om. [23 steken aan elke zijde].
Toer 8 (Goede kant) Hecht kleur D aan in een willekeurige hoekruimte. 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), 1 vaste in dezelfde hoekruimte, ga verder met *(2 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek) tot laatste 2 steken van de zijde, 2 lossen, 2 steken overslaan, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * voor de volgende 3 zijdes. Eindig met een halve vaste in eerste beginlosse, hecht af, keer om. [8 x 2-lossenruimtes per zijde, 4 x 1-lossenhoekruimte].
Toer 9 (verkeerde kant). Hecht Garen A in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, 2 stokjes) in dezelfde hoekruimte. Ga verder met *3 stokjes in elke 2-lossenruimte tot einde van de zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * voor de volgende 3 zijdes. Einig met een halve vaste in eerste van de derde beginlosse. Hecht af, keer om. [28 steken op elke zijde]
Toer 10 (goede kant). Hecht Garen E aan in een willekeurige hoekruimte, 2 lossen, (halfstokje, 2 lossen, 2 halfstokjes) in dezelfde hoekruimte, halfstokje in elke steek rondom, met (2 halfstokjes, 2 lossen, 2 halfstokjes) in elke hoekruimte, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af, keer om. [32 steken aan elke zijde]
Nu beginnen we aan 4 toeren met de “Pebble Lace” steek. Ik ben zo verliefd geworden op deze steek en hij moest dan ook in de deken. Het is een zeer textuurrijke steek, door het herhalen van samengehaaktedubbelstokjes. Enorme bobbels, die ook zichtbaar waren in de sneak preview foto’s! ?
…deze steek gebruikt wel heel veel garen!
Ik leef vlakbij een strand dat vol ligt met grijze kiezels, sommige zijn vrij groot. Ik vind het geweldig hoe de kracht van de zee tonnen van dit soort kiezelstenen op het strand kan gooien. Na een storm of hele hoge vloed, worden de stenen weer meegenomen de zee in en zien we ineens stukjes strand. Bij de volgende vloed kunnen de stenen dan weer terug worden gelegd!
Deze steek lijkt er op de kiezels, niet waar? ?
Toer 11 (Verkeerde kant) Hecht Garen F aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen, (stokje, 2 lossen, stokje) in dezelfde hoekruimte. *2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek, ga verder met (2 lossen, 1 steek overslaan, 7samengehaaktedubbelstokjes in de volgende steek, (maak deze dicht met een 1 losse en duw het cluster naar achteren (goede kant) van het werk), 2 lossen, 1 steek overslaan, vaste in volgende steek) en herhaal tot einde zijde, 2 lossen, laatste 2 steken overslaat, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * voor volgende 3 zijdes, eindig met 2 lossen, sla 2 steken over, halve vaste in derde beginlosse, keer om. [7 7samengehaaktedubbelstokjes per zijde]
Toer 12 4 lossen (telt als vaste en 3 lossen), vaste in bovenkant van volgende 7samengehaaktedubbelstokjes (niet die 1 losse die je hebt gemaakt om het dicht te trekken). *(3 lossen, vaste in volgende 7samengehaaktedubbelstokjes) tot laatste cluster aan deze zijde, 3 lossen, 2 lossenruimtes overslaan, vaste in laatste twee steken, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, 1 vaste in volgende 2 steken. Herhaal vanaf * voor de laatste 3 zijdes, eindig met een vaste in de laatste steek (na laatste hoekruimte, halve vaste in eerste losse, keer om.
Toer 13 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), 2 steken overslaan. *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, 2 lossen, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, (2 lossen, 7samengehaaktedubbelstokjes in tweede losse van drie, ga onder beide lussen door (en sluit met 1 losse), 2 lossen, 1 vaste in volgende vaste) herhaal tot einde zijde, 2 lossen, 2 laatste steken overslaan, herhaal vanaf * voor de volgende 3 zijdes, maak na de laatste 7samengehaaktedubbelstokjes 2 lossen en eindig met een halve vaste in de eerste beginlosse, hecht af, keer om. [8 kiezels aan elke zijde].
Toer 14 (Goede kant) Hecht met kleur D aan in het linker dubbelstokje van een willekeurige lossenruimte en herhaal toer 12.
Toer 15 2 lossen, halfstokje in volgende 2 steken. *(Halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, halfstokje in volgende 3 steken, (3 halfstokjes in lossenruimte, halfstokje in volgende steek) tot laatste lossenruimte van deze zijde, 3 halfstokjes in laatste lossenruimte, halfstokje in volgende 3 steken, herhaal vanaf * voor volgende 3 zijdes, na de laatste lossenruimte haak je een halve vaste in tweede beginlosse. Hecht af, keer om. [43 steken op elke zijde]
Daar zijn we! Week 1 is compleet! Ik hoop dat je het leuk vond om dit eerste deel te haken…?
Bedankt en veel haakplezier <3!
Belangrijke links voor dit project
Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken tot nu toe mooi geworden?
Blij met dit patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!
Blij met dit gratis patroon?
Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.
Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina