CAL – #4

CAL – #4

Je maakt voor deze granny verlengde-stokjes in een toer lager dan de toer waar je in bezig bent. Daarvoor sla je de draad om de naald, naald door aangewezen steek, lusje ophalen, lusje optrekken tot de hoogte van waar je bezig bent, vervolgens haal je een draad door twee lusjes heen, dan sla je om en haal je door weer 2 lusjes heen. Je kunt op deze manier eigenlijk alle steken verlengen, leuk hè?

Dit blijkt één van de lastigste vierkantjes te zijn van de eerste paar weken van de CAL. Kom je er niet uit? Leg ‘m dan even opzij en doe wat meer ervaring op in de andere vierkantjes!

De kleuren van deze granny zijn Orchid (52), Purple Bordeaux (50), Lilac (55) en Fuchsia (49).


Toer 1

Magische ring met daarin: 2 lossen, 2 halfstokjes. [2 lossen, 3 halfstokjes] 3 keer. 2 lossen, halve vaste in tweede beginlosse.

Toer 2

Steek met halve vasten over naar de hoekruimte. In diezelfde hoekruimte: (2 lossen, 2 halfstokjes, 2 lossen, 3 halfstokjes). In de volgende lossenruimtes: (1 losse, 3 halfstokjes, 2 lossen, 3 halfstokjes). 1 losse, halve vaste in tweede beginlosse.

Toer 3

Steek met halve vasten over naar de hoekruimte en wissel daarbij van kleur. 1 losse en *vaste in dezelfde lossenruimte. Maak vervolgens een verlengd-stokje in de hoekruimte van toer 1. Maak weer een vaste in dezelfde lossenruimte van toer 2. Maak een vaste in elk van de volgende drie halfstokjes. Maak drie verlengde-stokjes in de halfstokjes van toer 1, vaste in volgende 3 halfstokjes van toer 2. Herhaal vanaf * tot je rond bent. Halve vaste in eerste vaste.

Toer 4

Steek met een halve vaste over naar de hoeksteek en wissel daarbij van kleur. 3 lossen, 4 stokjes in dezelfde steek. *2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 2 steken overslaan, 5 stokjes in middelste verlengde stokje van toer 3, 2 steken overslaan, vaste in volgende steek, 5 stokjes in hoekverlengdestokje. Herhaal vanaf * rondom. Sla laatste vijf stokjes over. Halve vaste in derde beginlosse. Hecht af.

Toer 5

Hecht aan met een nieuwe kleur met een staande-vaste in de middelste van een cluster van 5 stokjes langs de zijkant van je werk. De zijkant herken je doordat daar 3 verlengde stokjes zitten, in de hoeken zit telkens slechts 1 verlengd stokje. Staande-vaste in middelste stokje, vaste in volgende stokje. *10 lossen, volgende schelp overslaan, vaste in tweede van de vijf stokjes, middelste van 5 stokjes en vierde stokje van volgende schelp. Herhaal vanaf * rondom. Vaste in de steek voor de beginvaste. Halve vaste in beginvaste. Duw de 10-lossenkettingen naar de achterkant van je werk.

Toer 6

3 lossen, stokje in de volgende steek. In de 10-lossenruimtes: 6 stokjes, 2 lossen, 6 stokjes. 3 stokjes in de drie vasten tussen de lossenruimtes. Herhaal vanaf * rondom. Halve vaste in derde beginlosse.

Check je oppervlakte en bepaal op basis van de oppervlakte of toer 7 uit vasten, halfstokjes of stokjes moet bestaan. In het voorbeeld waren nog vasten nodig, met halfstokjes of stokjes zou het vierkantje te groot zijn geworden. Dit is echter afhankelijk van je spanning!

Toer 7: Vaste in elke steek rondom, met (vaste, 2 lossen, vaste) in de hoeken.

Deel je bericht op social media met #eenmooigebaar!

 

By |2018-12-10T20:07:58+00:00januari 4th, 2018|Een Mooi Gebaar CAL|6 Comments

About the Author:

6 Comments

 1. Gerrie 4 januari 2018 at 20:12 - Reply

  Waarom staan de steken die je moet haken soms tussen haakjes en soms niet? Ik vind dat heel verwarrend.

  • Iris van Meer 4 januari 2018 at 22:47 - Reply

   Hoi Gerrie, goede vraag! De steken staan tussen haakjes als ze in dezelfde steek/dezelfde lossenruimte gehaakt moeten worden. Staat er “1 vaste, 2 halfstokjes, 1 vaste”, dan worden die over 4 steken gemaakt. Staat er “(1 vaste, 2 halfstokjes, 1 vaste) in de volgende steek”, dan wordt het dus maar in één steek gehaakt. Dit is nogal een belangrijk verschil! Ook bij herhalingen staan er vaak haakjes omheen, omdat je anders niet zou weten of je bij “1 vaste, 3 lossen, 1 stokje, 3 keer herhalen”, alleen het stokje moet herhalen of ook de vaste en de lossen. Snap je?

   • Gerrie 5 januari 2018 at 09:00 - Reply

    Bedankt voor je antwoord! Ik ga nu beter opletten 😉

 2. Karin 13 maart 2018 at 09:25 - Reply

  Door bij dit blokje bij toer 1 stokjes te haken i.p.v. halve stokjes kun je bij toer 3 beter de verlengde stokjes haken. Na even puzzelen was dit voor mij de oplossing. Wat een prachtig project, ik ben hem aan het haken voor mijn dochter in regenboogkleuren. Bedankt voor de leuke patronen!!!

  • Iris van Meer 19 maart 2018 at 09:57 - Reply

   Wat een goede tip! Dankjewel! Ik zal het in het patroon erbij zetten. Hoe gaat het met je deken tot nu toe?

   • Karin 19 maart 2018 at 20:24 - Reply

    Hoi Iris, ik ben pas vorige week begonnen, was aan het twijfelen omdat ik nog meer projecten heb liggen, ha ha. Maar ik kon het niet laten, ooit een aantal katoenen Catania bolletjes gekocht in de regenboog kleuren, (nu alvast wat bijbesteld) is zo kleurrijk, echt geweldig!!! Ieder blokje is een klein kunstwerkje!!! Ik ben verslaafd!!!

Leave A Comment