Het derde patroon van de Een Mooi Gebaar CAL. Ik ben zo benieuwd naar jullie kleurenkeuzes en materiaalkeuzes! Het kan kloppen dat je tweede vierkantje groter is dan je eerste, die kleine verschillen zullen blijven bestaan. Ik kan jullie aanraden om er eerst eens 10 of 20 te maken, dan kun je de écht te kleine of te grote nog een beetje aanpassen. Als je nu al heel veel aandacht besteedt aan het kleiner maken van vierkantje 2, kan het zomaar zijn dat 3 en 4 en 5 ook te groot zijn en dat 1 dus eigenlijk aan de kleine kant was. In de grote bonte deken valt het nauwelijks op als blokjes 0,5 of 1 cm verschillen, dus niet teveel zorgen!

Het derde voorbeeldvierkant is gemaakt met de kleuren Sapphire (68), Blue Lake (66), Opaline Glass (74) en de buitenste rand is Lavender (56).

Het leuke van dit vierkant is dat je eigenlijk alle basissteken wel gebruikt: lossen, halve vasten, vasten, halfstokjes, stokjes, dubbelstokjes én driedubbelstokjes.


Deze derde granny begint in het rond, maar wordt in de laatste toer een vierkantje. Het is daarvoor wel belangrijk dat je de granny opspant. Dat kan met een grannyspanner, of met wat spelden in een bankkussen of matras. Maak de granny dan een beetje nat terwijl hij de goede vorm heeft: als hij dan droogt is ‘ie platter en vierkanter. Als je dit met alle grannies doet, krijgt je deken een strakker uiterlijk. Bij sommige grannies is het noodzakelijker dan bij anderen; de eerste twee grannies van dit project zouden ook best zonder blokken vierkant kunnen lijken.


Toer 1

Magische ring met daarin: 3 lossen, 11 stokjes. Halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten. 12 stokjes.

Toer 2

3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in dezelfde steek. 2 stokjes in elke steek rondom. Halve vaste in derde beginlosse en wissel daarbij van kleur. 24 stokjes.

Toer 3

1 losse, vaste in dezelfde steek. (3 lossen, steek overslaan, vaste in volgende steek) rondom. Sluit met een halve vaste in de eerste vaste. Wissel niet van kleur.

Toer 4

1 losse, vaste in dezelfde steek. Werk in de overgeslagen stokjes van toer 2, voor de lossenruimtes langs. Haak 3 halfstokjes in elk overgeslagen stokje van toer 2, haak een vaste in alle vasten van toer 3.  Sluit met een halve vaste aan de eerste vaste van deze toer en wissel daarbij van kleur.

Toer 5

1 losse, vaste in dezelfde steek. Werk in de 3-lossenruimtes van toer 3 en maak daar een stokje in. Maak een vaste in de middelste van de 3 stokjes van toer 4. Ga terug naar dezelfde lossenruimte van toer 3 als waar je net een stokje in maakte en maak daar nog een stokje in. Maak een vaste in de vaste van toer 4. Ga zo door tot je rond bent. Je doet dus elke keer om en om stokje-vaste, met de stokjes altijd in toer 3 en de vasten altijd in toer 4. Halve vaste in beginvaste, wissel niet van kleur.

Toer 6

4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen). Halfstokje in dezelfde vaste. *Sla stokje over, (halfstokje, 2 losse, halfstokje) in volgende vaste. * Herhaal rondom. Halve vaste in derde beginlosse. Halve vaste in lossenruimte terwijl je wisselt van kleur.

Toer 7

(4 lossen (telt als dubbelstokje), dubbelstokje, driedubbelstokje, 2 dubbelstokjes) in dezelfde lossenruimte, *2 stokjes in de volgende lossenruimte, 2 halfstokjes in de volgende lossenruimte, 2 vasten in de volgende lossenruimte, 2 halfstokjes in de volgende lossenruimte, 2 stokjes in de volgende lossenruimte, (2 dubbelstokjes, 1 driedubbelstokje, 2 dubbelstokjes) in de volgende ruimte voor de hoek. * Herhaal tot je rond bent. Halve vaste in vierde beginlosse om toer te sluiten.

Kijk of je vierkant groot genoeg is, maak anders nog een achtste toer met vasten, halfstokjes of stokjes.

Toer 8

1 losse, vaste in dezelfde steek, vaste in elke steek, met (2 vasten, halfstokje, 2 vasten) in het driedubbelestokje van toer 7 voor de hoek.

Deel je resultaat op socialmedia met #eenmooigebaar!