De Suzettesteek is een prachtige, eenvoudige, lekker-niet-nadenken steek die een schitterend resultaat belooft. Door het simpele gebruik van een vaste en een stokje krijg je een mooi dicht haakwerk dat aan beide zijde hetzelfde is. Ideaal dus voor bijvoorbeeld sjaals.

Doordat de steek bestaat uit lossen, vasten en stokjes is het een makkelijke steek voor beginners en haak heerlijk weg voor de betere hakers.
Klik op één van onderstaande foto’s om naar de tutorial van die steek te gaan, als je ze nog niet beheerst, voor je verder gaat met het leren van de Suzettesteek.



In het Engels heet deze steek: the Suzette stitch.
Benodigdheden
Doordat de Suzettesteek een vrij dichte en compacte steek is, kan het zijn dat je een grotere haaknaald nodig hebt dan op het label van de garen staat. Maak daarom altijd eerst een proeflapje.
Door het maken van een proeflapje kun je bovendien ook uitrekenen hoeveel garen je nodig zult hebben voor je project.
Ik heb mijn proeflapje gemaakt van Lang Yarn Merino 120 (50 gr/120 m) en haaknaald 4,5 mm.
Voor mijn proeflapje heb ik 36 lossen opgezet en heb ik 15 toeren gehaakt. Hierdoor is mijn lapje 17,5 cm breed, 8 cm hoog en weegt 13 gram.
Suzettesteek haken
Om met deze Suzettesteek te beginnen maak je een lossenketting met een even aantal.
Toer 1: Maak een lossenketting met een even aantal, haak (vaste, stokje) in de 2e losse vanaf de naald. *Sla 1 losse over, (vaste, stokje) in de volgende losse*, Herhaal *tot* tot je 2 losse over hebt, vaste in de laatste losse.








Toer 2: Losse (telt niet als steek), werk keren. (Vaste, stokje) in dezelfde steek. *Stokje overslaan, (vaste, stokje) in de volgende vaste*, herhaal van * tot * tot je 2 steken overhoudt, sla het stokje over, haak een vaste in de laatste vaste.







Toer 3 etc van de Suzettesteek: Herhaal toer 2 tot de gewenste hoogte bereikt is.

Wil je je resultaat showen? Of kom je er niet uit? Word lid van de gratis gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook en stel je vraag aan meer dan 11.000 enthousiaste haaksters!
Andere gave stekenpatronen leren?




































Kom je er niet uit of wil je juist je resultaat showen? Word dan lid van de gezellige, gratis, Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook! Meer dan 10.000 enthousiaste haaksters helpen je daar graag verder !
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina