Skip to Content

Spicier Life Deken Haakpatroon – Deel 6

Spicier Life Deken Haakpatroon – Deel 6

Met behulp van deze blogpost leg je de allerlaatste hand aan de Spicier Life CAL van Cherry Heart / Sandra Paul / Black Sheep Wool. Je leert hoe je de rand kunt haken, uiteraard weer met veel foto’s en je krijgt informatie over het blokken en wassen van de deken. Veel haakplezier!

De Rand

De eerste toer van de rand is altijd het moeilijkste. Het is belangrijk dat je de spanning en het stekenaantal goed krijgt, zodat de rest van de rand appeltje eitje is.

Toer 1 is steeds een beetje wisselend, afhankelijk van welk type rand je in haakt in de zijkanten. In dit patroon is toer 1 daarom opgedeeld in secties. Volg de instructies rustig stap voor stap van boven naar beneden en het komt goed!

Aan de twee zijkanten van de deken is het aantal steken dat je overslaat steeds verschillend. Je kunt het schuingedrukte lijstje hieronder raadplegen om te kijken hoeveel steken je moet hebben per sectie. Als je naar beneden werkt aan de linkerkant van de deken, volg je de tabel van boven naar beneden. Als je naar boven werkt aan de rechterkant van de deken, volg je de tabel van beneden naar boven.

Als je maten anders zijn, kan het zijn dat je ook de steken van de rand moet aanpassen. Zorg er in ieder geval voor dat elke zijde een oneven aantal halfstokjes-V-steken heeft.

Eerste toer

Leg de deken met de goede kant naar je toe.

Toer 1: Hecht kleur M aan in de rechterbovenhoek. 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokje-V-steek in dezelfde steek (zie foto boven), ruimte overslaan. *halfstokje-V-steek in volgende steek, ruimte overslaan*. Herhaal van * tot * tot hoekvaste. (halfstokje-V-steek, 2 lossen, halfstokje-V-steek) in vaste. [49 halfstokje-V-steken]

Nu ga je langs de linkerzijde van de deken werken.

*steken overslaan zoals aangegeven, halfstokje-V-steek in zijkant van volgende steek*. Herhaal van * tot * tot hoevaste. (halfstokje-V-steek, 2 lossen, halfstokje-V-steek) in vaste. [73 halfstokje-V-steken].

Zijkanten dekens

Hoeveel V-steken per sectie

Granny Blocks (2) 3 + 1 van de hoek
Grannies (2) 3
Traliewerk Streep (3) 2
Shell Waves 4
Long Legs 4
Bobbles (3) 1
Sonic Waves 4
Floral Puffs 5
Popcorns (2) 2
Raised Lines 5
Traliewerk Streep (2) 2
Stacked Waves 5
Bobbles (2) 2
Under the Arches 3
Popcorns 2
Victory Puffs 4
Larking Around 3
Bobbles 1
Easter Eggs 3
Shell Waves 5
Traliewerk Streep 2
Grannies 3
Granny Blocks 3 + 1 van de hoek

Nu ga je langs de onderzijde werken.

ruimte overslaan. *halfstokje-V-steek in volgende steek, steek overslaan*. Herhaal van * tot * tot hoekvaste. (Halfstokje-V-steek, 2 lossen, halfstokje-V-steek) in hoekvaste. [49 halfstokje-V-steken]

Nu ga je langs de rechterzijde werken

*sla steek/steken over zoals aangegeven in tabel, halfstokje-V-steek in volgende steek*. Herhaal van * tot * tot beginhoek, 1 halfstokje in beginvaste, 1 lossehalve vaste in tweede beginlosse (van de vier beginlossen van deze toer). Hecht NIET af.

Ga door met KLEUR M

Toer 2: Halve vaste in lossenruimte. 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen, zie foto boven), 1 halfstokje in dezelfde steek. **1 halfstokje overslaan, halfstokje-V-steek in lossenruimte, *2 halfstokjes overslaan, halfstokje-V-steek in volgende ruimte*. Herhaal van * tot * tot laatste halfstokje voor de hoek, 1 halfstokje overslaan, (1 halfstokje, 2 lossen, 1 halfstokje) in hoekruimte.**

Herhaal van ** tot ** nog twee keer, sla 1 halfstokje over, halfstokje-V-steek in lossenruimte, herhaal dan van * tot * tot laatste halfstokje voor de hoekruimte, 1 halfstokje overslaan, halve vaste in tweede beginlosse van de vier beginlossen.

Wissel naar KLEUR O in de hoekruimte.

Toer 3: 2 lossen, 2stokjescluster (=telt samen als 3stokjescluster), 3 lossen, 3stokjescluster in dezelfde ruimte. **2 lossen, 2 halfstokjes overslaan, *3stokjescluster in lossenruimte, 2 lossen, 2 halfstokjes overslaan*. Herhaal van * tot * tot hoekruimte, (3stokjescluster, 3 lossen, 3stokjescluster) in hoekruimte**. Herhaal van ** tot ** nog twee keer. 2 lossen, 2 halfstokjes overslaan, herhaal dan van * tot * tot beginhoekruimte, halve vaste in eerste stokjescluster.

Hecht KLEUR M aan in de hoekruimte.

Toer 4: 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokjes-V-steek in dezelfde steek. **sla steek over, *halfstokje-V-steek in volgende ruimte, sla steek over*. Herhaal van * tot * tot hoekruimte. (halfstokje-V-steek, 2 lossen, halfstokje-V-steek) in hoekruimte**. Herhaal van ** tot ** nog twee keer, steek overslaan, herhaal dan van * tot * tot starthoekruimte, halfstokje in dezelfde steek als de eerste steek, 1 losse, halve vaste in tweede van de vier beginlossen.

Hecht KLEUR J aan in de hoekruimte.

Toer 5: 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen), halfstokje-V-steek in dezelfde ruimte. **halfstokje-V-steek overslaan, halfstokje-V-steek in ruimte tussen halfstokje-V-steken in, *halfstokje-V-steek overslaan, halfstokje-V-steek in ruimte tussen halfstokje-V-steken in*. Herhaal van * tot * tot hoekruimte, sla halfstokje-V-steek over, (halfstokje-V-steek, 2 lossen, halfstokje-V-steek) in hoekruimte**. Herhaal van ** tot ** nog twee keer. Herhaal van * tot * tot starthoek, halfstokje-V-steek overslaan, 1 halfstokje in dezelfde steek als de eerste steek, halve vaste in tweede van de vier beginlossen.

Wissel naar KLEUR K in de hoek

Toer 6: 2 lossen, 2stokjescluster (tellen samen als 3stokjescluster), 2 lossen, 3stokjescluster in dezelfde ruimte. **1 losse, 1 halfstokje overslaan, 1 vaste in lossenruimte, *1 losse, 2 halfstokjes overslaan, (3stokjescluster, 2 lossen, 3stokjescluster) in lossenruimte, 1 losse, 2 halfstokjes overslaan, 1 vaste in lossenruimte*. Herhaal van * tot * tot hoekruimte, 1 losse, 1 halfstokje overslaan, 3stokjescluster in hoekruimte, (2 lossen, 3stokjescluster) twee keer in dezelfde ruimte**. Herhaal van ** tot ** nog twee keer, 1 losse, 1 halfstokje overslaan, 1 vaste in lossenruimte, herhaal van * tot * tot starthoekruimte. 1 losse, 1 halfstokje overslaan, 3stokjescluster in startruimte, 2 lossen, halve vaste in eerste 3stokjescluster.

Afronding

Iek! Bijna klaar! Als je dat nog niet gedaan hebt, werk dan nu je draadjes weg.

Het is niet altijd nodig om je deken te blokken, maar het kan voor een rechter en strakker resultaat zorgen en zorgen dat de deken beter “valt”.

Gebruik de instructies onder “spray blokken” voor het Rialto pakket en de instructies onder “Stoom blokken” voor het Special DK pakket.

Spray blokken

Je hebt voor het sprayblokken ruimte genoeg nodig om de deken neer te leggen in de juiste vorm. Het is ideaal als je schuimmatjes (foam mats) hebt om je deken op te spannen, maar een handdoek op een tweepersoonsmatras werkt ook prima.

Het tweede wat je kunt gebruiken zijn spelden. Ideaal om je deken op z’n plek te houden tijdens het blokken. Als je er geen hebt, geeft het ook niet zo, grote projecten zoals deze kun je vaak ook met je handen goed manipuleren als ze eenmaal nat zijn.

Tenslotte heb je een plantenspuit of andere waterspuit nodig met schoon water erin.

Je spreid je deken uit op de matten of het matras. Je speld de deken in de gewenste vorm. Je masseert de deken in de juiste maat en vorm. Vervolgens spray je vrij veel water op alle delen van de deken. Als je geen spelden gebruikt, kan het zijn dat je nu opnieuw moet masseren en rechtleggen. Zorg ervoor dat je niet teveel oprekt.

Laat de deken 24 uur drogen voor je de spelden los laat. Laat de ramen open of zet de verwarming in de kamer aan om de deken sneller te laten drogen.

Stoomblokken

Ook hier heb je weer genoeg ruimte nodig om te blokken, spelden om de deken op z’n plaats te houden en schuimblokken of een matras met een deken erop. Je hebt daarnaast een stoomstrijkijzer nodig.

Je legt de deken op de matten of op het matras en speld de deken in de juiste positie. Houdt de strijkijzer ongeveer 2-3 centimeter boven de deken, laat de stoom van de strijkijzer in de deken komen om de vezels te ontspannen. Zorg ervoor dat de strijkijzer NOOIT NOOIT NOOIT de deken raakt, anders smelt je garen. Beweeg langzaam over de hele deken en maak alles goed nat van het stoom. Als je geen spelden gebruikt, zorg er dan voor dat je de deken weer in model brengt voor hij is afgekoeld. Het resultaat is direct zichtbaar, dus ga door totdat je de vorm hebt waar je tevreden mee bent. Als de deken afgekoeld en droog is, kun je ‘m meteen in gebruik nemen.

Belangrijke links Spicier Life CAL

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!