Welkom bij week 1 van de Scheepjes Crochet in my DNA MAL. De introductie bij dit project heb je als het goed is gelezen, zo niet, ga dat nog even doen en kom dan gezellig terug. Voor je aan deze week kunt beginnen, heb je proeflapjes gemaakt en vergeleken, je materiaal klaargelegd én heb je een doosje doorzettingsvermogen en een potje geduld bij je 😉
For the English version of this blog, please follow one of these links:
Scheepjes Crochet in my DNA MAL – Week 1 – English US
Scheepjes Crochet in my DNA MAL – Week 1 – English UK

Tempo Scheepjes Crochet in my DNA MAL
We doen deze week express niet zo heel veel. Ik heb daar héél bewust voor gekozen na jarenlange ervaring met allerlei samen-haak-projecten. Mijn ervaring is namelijk dat mensen heel graag bij willen lopen. Ook is de ervaring dat er vooral in de eerste twee weken veel vragen komen over een nieuw project of een nieuwe techniek.
Daarom is er voor gekozen om deze week één strook te haken van het project: de alleronderste rand van het haakpatroon. Voor sommigen zal dat te weinig zijn, die moeten dan nog even geduld hebben voor we komende week de hele onderste helft uitbrengen. (Of zij kunnen het advertentievrije PDF-haakpatroon kopen via onderstaande knop en in één keer door):
Voor anderen zorgt zo’n rustige eerste week ervoor dat ze vol goede moed en vol vertrouwen het hele project in gaan en dat is precies mijn bedoeling.
Facebook groepen
Kom je er na het lezen van alle informatie en het kijken van de YouTube video’s (die van het proeflapje van vorige week en de uitgebreide tutorial voor deze week) niet uit? Of wil je juist je resultaat showen? Kom dan gezellig in de Nederlandstalige Scheepjes Facebook groep!
Terminologie
Om dit patroon goed te kunnen maken, is het handig als je de terminologie die ik gebruik, goed snapt. Ik heb het soms over ‘haakproject’ en misschien ook over ‘deken’ of ‘muurhanger’, maar ik bedoel steeds hetzelfde: de prachtige Crochet in my DNA MAL van Scheepjes, ontworpen door Hook to Hook en uitgebracht door Een Mooi Gebaar.

We gaan het project van onder naar boven opbouwen. We haken NIET diagonaal met heul veul irritante bollen aan ons werk zoals gebruikelijk is bij Corner to Corner (C2C), maar we haken per kleur.
Elke horizontale lijn die je ziet, noem ik strook. Elke strook bestaat uit 5 stukken van één kleur. Een stuk uit één kleur noem ik een paneel. Er zijn twee kleurencombinaties van 5 panelen, die elkaar steeds afwisselen, om en om, van beneden naar boven. De hoogte van de panelen is steeds 2 blokjes, de breedte van de panelen is afwisselend, waardoor je het prachtige golvende DNA Helix gevoel krijgt.

Eén blokje (ik heb een aantal willekeurige blokjes omcirkeld in bovenstaande foto) bestaat uit een combinatie van 6 lossen en 3 stokjes, of uit een combinatie van 3 lossen en 3 stokjes. Blokjes zitten onderling aan elkaar met halve vasten. Daarmee heb je meteen alle steken die je nodig hebt voor dit project: losse, stokje, halve vaste.
Wat belangrijk is om je C2C er mooi uit te laten zien, is dat de richting (horizontaal/verticaal) van de blokjes die direct naast elkaar aanliggen, nooit hetzelfde is. Ook is het belangrijk dat de goede kant altijd tegen de verkeerde kant van de blokjes erom heen ligt. In onderstaande foto zie je met blauw horizontaal liggende stokjes, die je van de voorkant ziet. Met oranje zie je verticale stokjes, die je van de achterkant ziet. Diagonaal heb je dus altijd dezelfde richting en dezelfde kant.

Duizelt je? Kijk dan de YouTube video (let op de versie voor links- of rechtshandigen). Daarin leg ik je meerdere keren rustig uit hoe je het verschil kunt zien tussen horizontale en verticale stokjes, tussen voorkant en achterkant en kun je stap voor stap mee volgen met wat er nodig is om jouw Scheepjes Crochet in my DNA MAL tot een succesvol einde te brengen.
Start
Heb je je bolletjes bij elkaar gezocht en ben je er klaar voor? Daar gaan we!

Kleuren die ik gebruikt heb voor het wandkleed in deze foto-tutorial, met het garen Scheepjes Scrumptious. Zo leuk om ze zo bij elkaar te zien, ik krijg dan altijd meteen heel veel zin om te beginnen!
Strook 1 – Paneel 1: 2 blokjes hoog, 6 blokjes breed; Kleur A
Het woord “strook” gebruik ik voor één horizontale lijn op de tekening van twee blokjes hoog. Eén strook heeft steeds 5 kleuren. Elke kleur haakwerk in een strook heet een “paneel”. Een “blokje” is tenslotte een combinatie van 3 lossen en 3 stokjes.
Paneel 1 – Toer 1
Maak een schuiflus met kleur A.

Haak 6 lossen.

Haak een stokje in de 4de losse vanaf de haaknaald. Zie je de stopnaald in onderstaande foto? Dat is de 4e losse.

Haak een stokje in de volgende losse. Die is aangegeven met een stopnaald in onderstaande foto:

Haak een stokje in de laatste losse. Zie je de stopnaald in onderstaande foto? De laatste losse is eigenlijk de eerste losse die je haakte (lekker verwarrend), net bij het knoopje van je schuiflus.

Het eerste blokje is klaar. (Laat de begindraad aan het haakwerk zitten, dit is het begin en de onderkant van je werk, zo kun je dat gedurende het hele project gemakkelijk herkennen)

Paneel 1 – Toer 2
Haak 6 lossen.

Haak een stokje in de 4de losse vanaf de haaknaald. Zie je de stopnaald in onderstaande foto? Daar komt je eerste stokje in van dit blokje.

Haak een stokje in de volgende losse. Zie je de stopnaald in onderstaande foto? Daar komt je stokje in.

Haak een stokje in de laatste losse. Zie je de stopnaald in onderstaande foto? Daar moet ie in komen.

Het haakwerk ziet er nu zo uit:

Dit is het punt waarop veel mensen even haperen bij de Corner to Corner techniek. Sla het eerst blokje wat je hebt gehaakt om, zodat er 2 blokjes naast elkaar liggen. Je haaknaald ligt nu naast de rondere zijkant van het eerste blokje. Het eerste blokje zie je nu vanaf de achterkant, het tweede nog steeds vanaf de voorkant. Het tweede blokje heeft nu verticale stokjes, het eerste heeft nu horizontale blokjes. Klopt het zo?

De stopnaald in de foto hieronder wijst naar de 3-lossenruimte. Dit is de ruimte tussen de 3 lossen van de 6 beginlossen en het eerste stokje dat je hebt gehaakt voor het eerste blokje. Dit noemen we de 3-lossenruimte. Haak een halve vaste in deze lossenruimte.

Haak 3 lossen.

Haak 3 stokje in dezelfde 3-lossenruimte.

Het haakwerk ziet er nu zo uit, de hoogte van de strook is nu al gehaakt.
Paneel 1 – Toer 3
De hoogte is bereikt. Je gaat nu niet met 6 lossen starten en een blokje haken, maar je gaat keren. Dit is niet perse minderen (je haakt in deze toer immers weer 2 blokjes en niet maar 1), maar het is ook niet meerderen. Ik noem het “stoppen met meerderen”.
Haak 3 lossen en keer.

Haak een halve vaste in de lossenruimte van het laatstgehaakte blokje (dat is het blokje waar je 3 lossen ook aan vast zitten). Hiervoor moet je het blokje óók draaien (dus én keren én draaien om op onderstaande foto uit te komen:)

Haak 3 lossen en dan haak 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Halve vaste in de volgende 3-lossenruimte, aangegeven met de stopnaald in onderstaande foto:

Haak 3 lossen en dan 3 stokjes in deze lossenruimte.

Paneel 1 – Toer 4
Omdat we een strook van 2 bij 6 gaan haken, gaan we aan de ene kant wél nog meerderen, maar aan de andere kant niet. We wisselen een toer meerderen af met een toer niet meerderen. Om te meerderen, beginnen we met 6 lossen, om niet-te-meerderen beginnen we met 3 lossen en keer om zoals in Toer 3.
Haak 6 lossen en keer.

Haak een stokje in de 4de losse vanaf de haaknaald (die is aangegeven met de stopnaald in de foto hieronder) en dan een stokje in de 5de losse en een stokje in de 6de losse vanaf de haaknaald.

Halve vaste in de lossenruimte van het voorlaatst gehaakte blokje (aangegeven met de stopnaald in de foto hieronder).

3 lossen en 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Halve vaste in de volgende lossenruimte (aangegeven met stopnaald in onderstaande foto).

Paneel 1 – Toer 5
Haak nu 3 lossen en keer het werk.

Halve vaste in de lossenruimte van laatst gehaakte blokje. Die lossenruimte is in onderstaande foto aangegeven met een stopnaald. Hiervoor moet je het blokje óók draaien (dus én keren én draaien om op onderstaande foto uit te komen:)

Haak 3 lossen en dan 3 stokjes in deze lossenruimte. [ zie stopnaald.]

Halve vaste in die 3-lossenruimte (zie stopnaald in onderstaande foto). Haak dan 3 lossen.

Haak in dezelfde lossenruimte nog 3 stokjes.
Paneel 1 – Toer 6
6 lossen en keer. Haak een stokje in de 4e, de 5e en de 6e losse vanaf de haaknaald. Keer het werk zo dat je bij de lossenruimte van het voorlaatste blokje uit komt. Halve vaste in die 3-lossenruimte.

Haak 3 lossen en haak dan nog 3 stokjes in deze lossenruimte.

Paneel 1 – Toer 7
Haak een halve vaste in de lossenruimte en 3 lossen. Keer.

Haak een halve vaste in de lossenruimte. Dan volgen 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde ruimte.

Halve vaste in de lossenruimte en 3 lossen. De lengte van de eerste kleur van de eerste strook is klaar. Keer het werk.

Haak een halve vaste in de lossenruimte van het laatstgemaakte blokje.

Knip de draad af.

Haal de draad door de lus. We gaan deze draad nu afhechten. (Het werk is nu 2 blokjes hoog en 6 blokjes lang)

Rijg de draad langs de 3 lossen van laatste gehaakte blokje en blokje er onder.

En rijg door de stokjes van laatst gehaakte blokje. ( Denk er om bij ieder einde van elke kleur hecht je op dezelfde manier af.)

Strook 1 – Paneel 2: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed: Kleur B
Voor het begin en het wisselen van kleur. (Voor de richting van je werk let op je begin draad) We haken nu verder in een gaatje precies op de hoek. Dit is onderaan het paneel, recht tegenover waar je hebt afgehecht én recht tegenover waar je hebt aangehecht (zie stopnaald).
Paneel 2 – Toer 1

Stop je haaknaald door dit gaatje en maak een schuiflus met de nieuwe kleur, Kleur B. Haal de schuiflus door dit gaatje op.

Haak 1 losse met dubbel draad.

Haak 2 lossen met enkel lange draad. Keer het werk.

Haak een halve vaste in de halve vaste tussen 2 blokjes op de korte zijkant van paneel 1 (zie stopnaald).

Haak 3 lossen. Keer.

Haak 3 stokjes in de lossenruimte die je net hebt gehaakt. Je gaat met je haaknaald onder de lossenruimte van de kleur door waarmee je haakt, niet onder de lossenruimte van paneel 1 (zie stopnaald).
Het blokje wat je net heb gehaakt ligt nu in tegenovergestelde richting van het blokje ernaast: het nieuwe blokje met horizontale blokjes als je het “goed” legt, het blokje ertegenaan van paneel 1 heeft dan verticale stokjes.

Paneel 2 – Toer 2
Haak 6 lossen. Keer.

Laat het werk rusten, rijg de begindraad onderaan door de stokjes…

…en rijg hem door de 3 lossen van de lossenruimte. (Denk er om, bij ieder begin van elke kleur hecht je op dezelfde manier af.)

Haak een stokje in de 4de, 5de en 6de losse vanaf de haaknaald.

Halve vaste in de lossenruimte van eerst gehaakte blokje van deze kleur. Haak 3 lossen en 3 stokjes in deze lossenruimte, halve vaste in het uiterste puntje van het vorige paneel (zie stopnaald).

Paneel 2 – Toer 3
3 lossen, keer.

Halve vaste in de lossenruimte van hetzelfde blokje, 3 lossen en haak 3 stokjes in deze lossenruimte.

Halve vaste, 3 lossen, 3 stokjes in de volgende lossenruimte.

Paneel 2 – Toer 4
6 lossen, keer, stokje in 4e, 5e en 6e losse vanaf de haaknaald. Keer. Halve vaste in lossenruimte van vorige blokje, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. 3 lossen, keer.

Paneel 2 – Toer 5-12
Haak zo verder zoals eerder is beschreven, tot je aan de onderkant 12 blokjes hebt gehaakt. 3 lossen, keer.

Paneel 2 – Toer 13
Halve vaste in lossenruimte van laatstgehaakte blokje, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde ruimte. Halve vaste in volgende lossenruimte, 3 lossen, keer om, halve vaste in uiterste puntje.

2de paneel van strook 1 is klaar. Vergeet niet om bij iedere wisseling van kleur de draad op dezelfde manier af te hechten.

Strook 1 – Paneel 3 en 4: 2 blokjes hoog en 12 blokjes breed per paneel; Kleur C en Kleur D

Paneel 3 en 4 worden op precies dezelfde manier gehaakt als paneel 2, alleen hecht je ze uiteraard op een ander punt aan. Paneel 3 hecht je aan in het onderste hoekje van paneel 2, paneel 4 hecht je aan in het onderste hoekje van paneel 3.

Paneel 3 haak je in Kleur C en paneel 4 haak je in Kleur D.
Strook 1 – Paneel 5: 2 blokjes hoog en 16 blokjes breed; Kleur A
Paneel 5 haak je weer in Kleur A. Je hecht ‘m op exact dezelfde wijze aan als paneel 2. Alleen is deze strook breder: 16 blokjes breed.

Het werk ziet er nu zo uit.

Werk de draadjes netjes weg. Het begindraadje kun je laten zitten, dan weet je nog sneller je onderhoek van je project te vinden. Strook 1 is klaar!!
Belangrijke links bij dit project
- Nederlands
- Introductie en materialen
- Week 0: proeflapjes maken
- Week 1: onderste strook haken
- Week 2: tot het midden haken (7 mei)
- Week 3: bovenste helft haken (14 mei)
- Week 4: rand en ophangsysteem (21 mei)
- Advertentievrije PDF
- Garenpakket bij de Wolkast
- Garenpakket bij Caros Atelier
- English US
- Introduction and materials
- Week 0: swatches
- Week 1: bottom strip
- Week 2: bottom half (7th of May)
- Week 3: top half (14th of May)
- Week 4: border and hanging system (21st of May)
- Adfree PDF
- Ravelry
- Amazon.com Scheepjes Yarn
- Amazon.co.uk Scheepjes Yarn
- Find a Scheepjes retailer
- English UK
- Introduction and materials
- Week 0: swatches
- Week 1: bottom strip
- Week 2: bottom half (7th of May)
- Week 3: top half (14th of May)
- Week 4: border and hanging system (21st of May)
- Adfree PDF
- Ravelry
- Amazon.com Scheepjes Yarn
- Amazon.co.uk Scheepjes Yarn
- Find a Scheepjes retailer
- YouTube
- Nederlandse Proeflapjes
- English Swatches
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina