Hoe haak je een reliëfstokje-voor?
Om wat diepte in je haakwerk te krijgen kun je werken met reliëfsteken. Met reliëfsteken werk je niet in de steken van de vorige toer, maar om de steken van de vorige toer. Je kunt een reliëfsteek maken waarbij je de steek waar je om heen haakt naar voren duwt, of waarbij je de steek waar je om haakt naar achter duwt. Als je ze afwisselt krijg je een ribbelpatroon.
Voorkennis voor het reliëfstokje-voor?
Het is handig als je lossen en stokjes kunt haken.
Videotutorial reliëfstokje-voor haken
Voor rechtshandigen:
Voor linkshandigen:
Reliëfstokje-voor haken: stap voor stap uitleg
In onderstaande foto zie je 3 toeren stokjes. Waar de A staat steek je normaliter in om een steek te maken. Reliëfsteken doe je echter tussen B en C, voor of achter de tussenliggende “stam” van de steek heen. Hierdoor krijg je textuur in je haakwerk.
In het Engels wordt dit een Front Post Double Crochet genoemd. Front Post zegt dat je hem voor en om de “stam” van de steek maakt, in plaats van in de steek.
Om te kunnen beginnen aan een reliëfstokje heb je een steek nodig om omheen te werken (geen lossenketting of halve vasten). In het voorbeeld heb ik eerst 3 toeren stokjes gemaakt. Om te keren maak je 2 lossen, daarna kun je beginnen aan je reliëfstokje.
In de foto zie je een stopnaald die aanwijst hoe je de haaknaald moet steken voor het reliëfstokje. Je slaat de draad om, steekt de haaknaald van rechts naar links (als je rechtshandig bent, anders van links naar rechts als je linkshandig bent), van voor naar achter naar voor OM de steek heen.
Zo ziet het eruit met de haaknaald. Let er op dat je het stokje direct onder de drie lossen overslaat.
Sla de draad om en haal de naald terug langs de stam van de steek (foto onder).
Je hebt nu drie lusjes op de naald (zie foto onder).
Maak het stokje nu op de gebruikelijke wijze af: sla de draad om en haal door twee lusjes…
…en sla de draad nogmaals om en haal door de laatste twee lusjes. Tadaah! Je eerste reliëfstokje-voor is af!
Als je nu nóg een reliëfstokje wilt maken, moet je goed kijken wat het volgende stokje is. De stopnaald in onderstaande foto illustreert waar het volgende reliëfstokje voor moet komen.
Om een toer reliëfstokjes te sluiten maak je meestal een halfstokje in de derde beginlosse van de vorige toer. Kijk hiervoor nauwkeurig in je patroon.
Aan de voorzijde ziet het er nu zo uit:
Aan de achterzijde ziet het er zo uit:
De steken die je nu duidelijk achter het werkt ziet liggen, worden soms gebruikt in volgende toeren. Op die manier krijg je 3D-effecten in je haakwerk. In de Een Mooi Gebaar CAL is veel gewerkt met reliëfstokjes, dus het is goed om ze eens te oefenen.
Hulp nodig?
Word lid van de gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook. Je krijgt daar vaak al binnen tien minuten antwoord op je prangende haakvraag, doordat er meer dan 10.000 slimme haaksters in zitten. Haak jij ook aan?
Reliëfstokje-achter
Als je het reliëfstokje-voor kunt, kun je het reliëfstokje-achter ook maken. In deze foto en videotutorial leg ik het je nog even haarfijn uit:
Als je het reliëfstokje-voor en het reliëfstokje-achter kunt maken, kun je ook goed de mandensteek maken, in klein of midden formaat:
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina