Skip to Content

Deel 4

Deel 4

Welkom bij Deel 4 van de Postcards with Love CAL van Coastal Crochet. Klik hier voor de algemene informatie en hier voor Deel 1 en hier voor Deel 2 en hier voor deel 3 🙂

Materialen

Er zijn twee varianten van deze deken. De ene wordt gemaakt met Big Value DK 50 gram, de andere variant wordt gemaakt met Cottonsoft DK, beide garens zijn van King Cole.

Van King Cole Big Value DK 50 gram heb je de volgende kleuren nodig:
Kleur A: Buttercup (4090) x 2
Kleur B: Turqoise (4044) x 3
Kleur C: Sage (3445) x 2
Kleur D: Jade (4046) x 2
Kleur E: Cream (4021) x 9
Kelur F: Red (4029) x 2
Kleur G: French Navy (4043) x 2
Kleur H: Pink (4033) x 2
Kleur I: Orange (4028) x 3
Haaknaald 4,5 mm

Van King Cole Cottonsoft DK 100 gram heb je het volgende nodig:
Kleur A: Buttercup (1600) x 1
Kleur B: Azure (3366) x 2
Kleur C: Sage (1576) x 1
Kleur D: Opal (3460) x 2
Kleur E: Ecru (711) x 5
Kelur F: Cherry (719) x 1
Kleur G: French Navy (741) x 2
Kleur H: Candy Floss (3462) x 1
Kleur I: Clementine (3464) x 2
Haaknaald 4 mm

Opmerkingen over het patroon

  • Dit patroon is gemaakt door een combinatie van vierkanten en rechthoeken aan elkaar te maken. Je begint met een vierkant in het midden (week 1), daarna komen er 4 kleinere vierkanten en vier rechthoeken omheen, die je vastnaait aan het midden. Daarna haak je nog meer vierkanten en rechthoeken, en daar komt een rand omheen.
  • De beginlossen tellen als eerste steek, tenzij anders aangegeven. Het kan helpen om een steekmarkeerder bovenin een steek te doen, zodat je weet waar je bent begonnen en je de correcte plek hebt voor het sluiten van je toer.
  • Het Cottonsoft DK garen komt iets kleiner uit dan het Big Value DK garen. Elk vierkant is ongeveer 16 bij 16 centimeter met Cottonsoft DK en de rechthoeken zijn ongeveer 16 bij 30 centimeter. Met Big Value DK is elk vierkant ongeveer 17 bij 17 cm en de rechthoeken zijn dan 17 bij 31 cm. Deze afmetingen zullen licht verschillen tussen de verschillende vierkanten en rechthoeken. Ze hebben allemaal hetzelfde stekenaantal, dus als je ze steek voor steek aan elkaar maakt, komen ze mooi samen.

Stekenuitleg

Alleen in de voorste of achterste lussen haken
Goede kant en verkeerde kant

Losse: Sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Lossenruimte: de ruimte onder een (of meerdere) losse.
Vaste: Steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
2samengehaaktevasten: steek de haaknaald door de voorste lus van de eerste steek, dan door de voorste lus van de tweede steek, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes.
Halfstokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.
Mozaïekstokje: Haak een normaal stokje maar steek de haaknaald in de gemiste steek in dezelfde kleur er direct onder, 3 toeren later, haak de steek voor de twee toeren lossen.
Dubbelstokje: Sla de draad twee keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 4 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Nu heb je 3 lusjes op de haaknaald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald. Je hebt nu 1 dubbelstokje gemaakt.
Driedubbelstokje: Sla de draad drie keer om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 5 lusjes op je naald staan. (Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald) x 4. Je hebt nu 1 driedubbelstokje gemaakt.
Reliëfdriedubbelstokje-voor: maak een gewoon driedubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 3 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een gewoon vierdubbelstokje zoals normaal (de steek begint met het 4 keer de draad omslaan), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.

Postcards with Love – Deel 4 – Haakpatroon

Zonsondergang Vierkant (maak er 4)

Oh hoe dol zijn we op de zonsondergang…. er zijn zoveel kaartjes met zonsondergangen er op. Terwijl de zon ondergaat nemen we een momentje om een kaartje te schrijven, reflecteren we op onze dag en delen we onze gedachten op papier. Dit vierkant heeft een prachtige zee zonsondergang.

Het vierkant is gemaakt met steeds de goede kant naar je toe.

Bij Toer 1-5 hecht je Kleur D niet af. Het garen waar je niet mee haakt houd je bovenop de steken van de vorige toer en haak je overheen, tot je weer moet wisselen. Bij het wisselen doe je dat telkens bij de laatste doorhaal van de laatste steek.

Gebruik Kleur A, haak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken (of maak een magische ring)

Toer 1 (goede kant) 3 lossen (telt NIET als steek), 6 stokjes in de ring, wissel naar Kleur D aan het einde van het zesde stokje, 6 stokjes in de ring over Kleur A heen, wissel dan weer naar Kleur A aan het einde van de laatste steek, halve vaste in eerste stokje om toer te sluiten [12 steken]

Toer 2 3 lossen (telt als stokje hier en verder), stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in volgende 5 steken, haak over kleur D heen, wissel naar Kleur D aan het einde van de laatste steek, 2 stokjes in elk van de volgende 6 steken, haak over kleur A heen en wissel terug naar Kleur A bij de laatste doorhaal van de laatse steek, halve vaste in derde beginlosse [24 steken]

Toer 3 3 lossen, stokje in dezelfde steek, stokje in volgende steek, (2 stokjes in volgende steek, stokje in volende steek) 5 keer, wissel bij laatste steek naar Kleur D, hecht Kleur A af, (2 stokjes in de volgende steek, 1 stokjes in volgende steek) 6 keer, wissel naar Kleur I bij de laatste doorhaal van de laatste steek, halve vaste in derde beginlosse [36 steken]

Toer 4 3 lossen, stokje in dezelfde steek, stokje in volgende 2 steken, (2 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 2 steken) vijf keer, wissel naar Kleur D bij de laatste doorhaal van de laatste steek, hecht Kleur I af, (2 stokjes in de volgende steek, stokje in volgende 2 steken) 6 keer, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de laatste steek, halve vaste in derde beginlosse [48 steken]

Toer 5 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, stokje in volgende 3 steken, (2 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 3 steken) vijf keer, wissel naar Kleur D , hecht Kleur F af, (2 stokjes in volgende steek, stokje in volgende 3 steken) 6 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht [60 steken]

Houd de goede kant naar je toe, draai je werk 180 graden en hecht Kleur A aan in de eerste steek in Kleur D van Toer 5.

Toer 6 1 losse (telt als eerste vaste), vaste in volgende 29 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het eerste stokje in Kleur A eronder in Toer 3, vaste in volgende 5 vasten, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het derde stokje verder op Toer 3, laat dus 2 steken tussen de reliëfsteken in Toer 3.

vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het vierde stokje verder van Toer 3, vaste in volgende 4 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het derde volgende stokje van Toer 3

vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het vierde stokje verder van Toer 3, vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het derde volgende stokje van Toer 3, halve vaste in eerste vaste, hecht af.

Haak nu een vierkant om de cirkel heen.

Toer 7: Hecht Kleur H aan in tweede vaste van tweede zonnestraal (dit maakt je eerste hoek), 4 lossen (telt als eerste dubbelstokje), (1 dubbelstokje, 2 lossen, 2 dubbelstokjes) in dezelfde steek, dubbelstokje in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een halfstokje in de overgeslagen steek van Toer 5 (zorg dat de haaknaald onder de bovenkant van de reliefsteek door gaat om m in te sluiten en netjes te maken – dit doe je bij elke reliefsteek), halfstokje in volgende steek, vaste in volgende 4 steken (de vierde steek gaat in de overgeslagen steek van Toer 5 net als net).

Halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende steek, *(2 dubbelstokjes, 2 lossen, 2 dubbelstokje) in volgende steek, dubbelstokje in volgende steek, stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 4 steken, halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende steek, herhaal vanaf * twee keer, halve vaste in vierde beginlosse om toer te sluiten [18 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 8 Hecht Kleur G aan in een willekeurige hoekruimte, 4 lossen (telt als halfstokje en 2 lossen) halfstokje in dezelfde hoekruimte, *halfstokje in elke steek tot einde zijde, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * twee keer, halfstokje in elke steek tot einde, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af [20 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 9 Hecht Kleur I aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als eerste stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte, (let op dat je de eerste steek van de toer niet mist, die is altijd moeilijk te zien bij halfstokjes), *(2 steken overslaan, 3 stokjes in laatste steek) tot laatste 2 steken van zias in djde, sla laatste twee steken over**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [24 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 10 Hecht Kleur E aan in een willekeurige hoekruimte, 3 lossen (telt als stokje), (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in dezelfde hoekruimte. *(3 steken overslaan, 3 stokjes in ruimte voor volgende 3stokjesgroep) 7 keer, 3 steken overslaan**, (3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af [27 steken per zijde, met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Golfjes

Gebruik de foto als leidraad en gebruik Kleur E , haak simpele oppervlakte losse voor elke golf op de zee, er zijn er 5 in totaal.

Ansichtkaart Vier (maak er 4)

Nog een strandscene als ansichtkaart, deze keer met rode bloemen tegen duingras, gehaakt met reliëfsteken. Bij twee van deze kaartjes voeg je een strandhutje toe.

Gebruik Kleur C en haak 51 lossen.

Toer 1 (goede kant) stokje in 4e losse vanaf de haaknaald (de 3 beginlossen tellen als eerste stokje), stokje in elke steek tot einde, keer om [49 steken]

Toer 2 (verkeerde kant) 3 lossen, stokje in dezelfde steek, *2 steken overslaan, (stokje, losse, stokje) in volgende steek, herhaal vanaaf * tot laatste drie steken, 2 steken overslaan, 2 stokje in laatste steek, keer om.

Toer 3 3 lossen, stokje in dezelfde steek, (2 steken overslaan, 3 stokjes in volgende 1-lossenruimte) tot laatste lossenruimte, 2 steken overslaan, 2 stokjes in laatste steek, wissel naar Kleur A bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om [15 3stokjesgroepen plus 2 stokjes aan elk einde]

Toer 4 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in elke steek tot einde, wissel naar Kleur C bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 5 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 5 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om het 7e stokje van de rechter twee toeren eronder in Toer 3, vaste in volgende 4 steken, steek overslaan, reliëfdriedubbelstokje-voor om 2e stokje vanaf vorige stokje twee toeren lager in Toer 3, vaste in volgende 13 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een reliëfdriedubbelstokje-voor om de 16e steek vanaf het vorige stokje twee toeren lager in Toer 3, vaste in volgende 4 steken, steek overslaan, reliëfdriedubbelstokje-voor om de 2e steek vanaf het vorige stokje twee toeren lager in Toer 3, vaste in volgende 6 steken, steek overslaan, reliëfdubbelstokje-voor om de 8e steek vanaf de vorige in Toer 3, vaste in volgende 5 steken, wissel naar Kleur A aan het einde van de laatste steek, keer om.

Toer 6 (verkeerde kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in volgende 4 steken, steek overslaan, haak in plaats daarvan een stokje twee toeren lager in het gemiste stokje van Toer 4 (zorg dat je onder de bovenkant van de reliefsteek door gaan om ‘m in te sluiten en netter te maken – doe dit elke keer als je bij een reliefsteek tegen komt). Stokje in volgende 6 steken, steek overslaan, stokje in overgeslagen stokje 2 toeren lager, stokje in volgende 4 steken, steek overslaan, stokje in gemiste stokje twee toeren lager, stokje in volgende 13 steken, steek overslaan, stokje in overgeslagen stokje twee toeren lager, stokje in volgende 4 steken, steek overslaan, stokje in overgeslagen stokje twee toeren lager, stokje in volgende 6 steken, steek overslaan, stokje in overgeslagen stokje twee toeren lager, stokje in volgende 5 steken, wissel naar Kleur E aan het einde van de laatste steek, keer om [49 steken]

In Toer 7, waar kleur F niet gebruikt wordt, neem je Kleur F achter het werk mee en haak je de steken eroverheen, waardoor het garen “onzichtbaar” wordt meegenomen.

Toer 7 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 4 steken, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de vierde steek, 3 steken overslaan, haak 3reliëfdubbelstokjes-voor om de eerste reliëfsteek van Toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek (niet te strak aantrekken, de losse draad van Kleur E haak je de volgende toer overheen om ‘m te verbergen – doe dit steeds als we naar Kleur E wisselen in deze toer), vaste in volgende 4 steken om Kleur F heen om die mee te nemen, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de vierde steek, 3 steken overslaan, haak 3 reliëfdubbelstokjes-voor om de volgende reliëfsteek van Toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, vaste in volgende 2 steken, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de tweede steek.

volgende 3 steken overslaan, haak 3 reliëfdubbelstokjes-voor om de volgende reliefsteek eronder van Toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laaste steek, vaste in volgende 11 steken, wissel terug naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de 11e steek, 3 steken overslaan, 3 reliëfdubbelstokjes-voor om de reliefsteek eronder van Toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, vaste in volgende 2 steken, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de tweede steek, 3 steken overslaan, haak 3 reliëfdubbelstokjes-voor om de volgende reliefsteek van toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, vaste in volgende 4 steken, wissel naar Kleur F bij de laatste doorhaal van de vierde steek, 3 steken overslaan, 3 reliëfdubbelstokjes-voor om de volgende reliefsteek eronder van Toer 5, wissel terug naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, vaste in volgende 4 steken, keer om [49 steken inclusief 6 groepjes reliefsteken]

Toer 8 1 losse (telt niet als steek), vaste in volgende 4 steken, (de volgende steken worden gehaakt in de overgeslagensteken van Toer 6, haak niet in de reliefsteken van Kleur F, maar haak om het draadje van Kleur E dat je maakte bij de kleurwisselingen – doe dit steeds als we bij de reliefsteken komen en in de steken van Toer 6 haken), 1 vaste in volgende 3 steken van Toer 6.

*vaste in volgende 4 steken (let op dat je de eerset en laatste steek haakt, die kun je misschien minder goed zien), vaste in volgende 3 steken van Toer 6, vaste in volgende 2 steken, vaste in volgende 3 steken van Toer 6, vaste in volgende 11 steken, vaste in volgende 3 steken van Toer 6, vaste in volgende 2 steken, * Vaste in volgende 3 steken van toer 6, vaste in volgende 4 steken, herhaal vanaf * nog één keer, wissel naar Kleur D bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 9 (RS) 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 2 steken. *Stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende 3 steken, stokje in volgende 2 steken, halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 2 steken, herhaal vanaf * twee keer tot einde, wissel naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 10 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in elke steek tot einde, wissel naar Kleur D bij laatste doorhaal van laatste steek, keer om.

Toer 11 (goede kant) 3 lossen (telt als eerste stokje), stokje in volgende steek, dubbelstokje in volgende 3 stken, stokje in volgende 2 steken. *halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstoje in volgende 3 steken, stokje in volgende 2 steken, herhaal vanaf * twee keer tot einde, wissel naar Kleur E bij laatste doorhaal van laatste steek, keer om.

Toer 12 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek), vaste in elke steek tot einde, wissel naar Kleur D bij laatste doorhaal van laatste steek, keer om.

Toer 13 – 14 Herhaal Toer 9 – 10, aan het einde van Toer 10 wissel je naar Kleur B

Toer 15 (goede kant) 3 losse (telt als eerste stokje), stokje in volgende steek, dubbelstokje in volgende 3 steken, stokje in volgende 2 steken, *halfstokje in volgende 2 steken, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende 2 steken, stokje in volgende 2 steken, dubbelstokje in volgende 3 steken, stokje in volgende 2 steken, herhaal vanaf * twee keer tot einde, keer om.

Toer 16 – 19 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek en elke steek tot einde, keer om [49 steken]

Toer20 (verkeerde kant) 2 lossen (telt als eerste halfstokje), halfstokje in volgende steek en elke steek tot einde, hecht af.

Rand

Toer 1 (goede kant) Hecht Kleur E in laatste steek van toer 20, 1 losse (telt niet als steek), vaste in dezelfde steek, vaste in elke steek langs bovenrand, 2 lossen, keer je werk zodat je langs ze zijkant kunt haken, haak 25 vasten netjes verdeeld langs de zijkant omlaag, 2 lossen, keer je werk zodat je langs de onderrand kunt haken, vaste in elke steek langs de onderrand, 2 lossen, keer je werk zodat je langs de volgende zijkant kunt haken, haak 25 vasten omhoog langs de rand netjes verdeeld, 2 lossen, halve vaste in eerste vaste [49 steken langs boven en onderrand, 25 steken langs zijranden, met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Toer 2 (goede kant) 2 lossen (telt als halfstokje), *halfstokje in elke steek tot einde, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * 3 keer, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af [51 steken aan bovenrand en onderrand, 27 steken per zijde met 4 x 2-lossenhoekruimte]

Strandhutje

Voeg aan twee van de ansichtkaarten een strandhutje toe. Volg de instructies bij Ansichtkaart 1, vervang kleur F door Kleur I.

Postcards with Love – Linklijst

Algemene informatie
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Coastal Crochet – andere Nederlandse haakpatronen

Delen is lief!