Skip to Content

Week 1

Week 1

PICNICK OP HET STRAND WEEK 1

De geweldige Eleonora van Coastal Crochet heeft weer een prachtige Crochet Along ontworpen: Picknick op het Strand! Deze deken wordt in delen uitgebracht, alle algemene informatie is al bekend, we kunnen nu lekker beginnen met week 1! Pssstt: week 2 en week 3 en week 4 en week 5 en week 6 en week 7 en week 8 zijn beschikbaar!

Lees je liever de advertentie vrije PDF? Dat kan ook! Die is hier beschikbaar…

Welkom!

Dit is spannend! Het is tijd voor de Picknick op het Strand project om te starten! Ik heb er heel veel zin in om de komende 8 weken met jullie door te brengen. Of je nu meehaakt of alleen meeleest, weet je welkom!

Ik ben zo enthousiast over het picknick thema! Ben je klaar om mee te haken en over picknick-dingen te fantaseren? Juist zulke zorgeloze dingen als picknicken mis ik zo tijdens deze moeilijke pandemie

Veel mensen kunnen nu niet echt face to face picknicken (in Engeland is ook nog steeds een lockdown), maar laten we genieten van deze virtuele wereldwijde picknick!

Alle algemene informatie over dit project kun je hier vinden…. Introductie op de Picknick op het Strand deken en de garenpakketen kun je nog steeds aanschaffen via the Knitting Network, het internationale verzenden is weer van start.

https://www.theknittingnetwork.co.ukpicnic-on-the-beach-cal

Ik heb ook een kleine introductie video opgenomen eerder deze week, met een kleine verrassing erin. Mijn oudste zoon, Morgan, heeft een liedje geschreven, gespeeld en geproduceerd, speciaal voor Coastal Crochet. Is dat niet geweldig? Coastal Crochet heeft nu een heus theme muziekje waar je naar kunt luisteren in deze video

Klik hier voor de video:

Net zoals bij een echte picknick, waar je nieuw eten kunt combineren met smakelijke favorieten, combineren bij ook van alles bij deze deken! We zullen ons laten verassen, nieuwe steken ontdekken, waarvan je er sommige misschien nog nooit gedaan hebt. Maar er zullen ook fijne, comfortabele, ontspannen stukken tussen zitten met bekende steken. Het is echt een picknick feestje waar we van gaan genieten!

Om de week lekker te beginnen, gaan we nadenken over welke essentiele onderdelen er bij en picknick horen. Zoals een dekentje of tafelkleed en iets om op te zitten!

Watvoor eten en drinken pak je in? Smakelijke aardbeien of zwarte bessen, afhankelijk van het seizoen… en dan iets te drinken?

En natuurlijk het typische picknick mandje! Hoe moet je anders je spullen meekrijgen!

De Gingham kleuren, gekleurde bobbels en Mandensteek gaan we haken deze week, allemaal geïnspireerd op alle picknick plannen

Voor we beginnen, zijn er wat algemene CAL tips om er voor te zorgen dat je het meeste uit je ervaring haalt.

CAL Tips!

 1. Geniet ervan en onthoud dat het geen wedstrijd is! Het is heerlijk dat iedereen hetzelfde patroon op hetzelfde moment maakt, maar maak je geen zorgen als je achter komt te liggen. Kies een snelheid die je fijn vindt. Als je een week niet “op tijd” af hebt, maakt dat echt niet uit. Het patroon blijft gewoon online staan, dus zet je zelf niet onder druk. Als je heel snel bent en klaar bent voor het einde van de week, voel je dan vrij om een tweede project of een tweede Picknick op het Strand te haken!
 2. Je zult veel eindjes moeten wegwerken – dit is een deken met veel kleurwisselingen. Zorg ervoor dat je je draadjes aan het eind van elke week weg werkt. Dit maakt het proces makkelijker en leuker dan wanneer je ze zou bewaren tot de laatste week. Je zult vast spijt hebben als je dat laat gebeuren!
 3. Omarm the CAL gemeenschap. Er zullen veel mensen deelnemen van over de hele wereld, die aan dezelfde deken haken op hetzelfde moment. Dus deel je foto’s, stel je vragen (er bestaan geen domme vragen!) en moedig elkaar aan. De Engelstalige Facebook Groep ‘Coastal Crochet’ is een goede plek om elkaar te leren kennen en op Instagram kun je hashtags #picniconthebeachblanket #picniconthebeachcal en #coastalcrochetcal gebruiken
 4. Worstel niet in je eentje. Het mooie van een CAL is dat er veel mensen op hetzelfde moment aan hetzelfde haken. Sommige mensen hebben jaren ervaring, andere beginnen net. Stel vooral je vragen en kijk naar de stap voor stap foto’s. Denk niet teveel na over het patroon. Lees het langzaam en doe gewoon precies wat er staat. Als het dan nog niet logisch is, vraag dan op hulp. Haaksters zijn lieve mensen
 5. Er is geen goed of fout met haken, alleen goede of slechte uitkomsten! Als jij blij bent met een bepaalde techniek of een bepaalde manier van dingen doen die niet precies volgens het patroon is, dan is het helemaal aan jou hoe jij het wilt haken. Het is niet erg als je zelf aanpassingen maakt. Het patroon is een uitleg om precies hetzelfde resultaat als de ontwerpster te krijgen, maar het is jouw deken en je mag er mee doen wat je wilt.
 6. Praat erover! Haken maakt de wereld echt een betere plek. We zijn bofkonten dat we zulke mooie dingen kunnen maken met één haaknaald en een beetje garen. Wees trots op de kunst die je maakt met je haaknaalden. Vertel het je familie, je vrienden, je buren en iedereen die wilt luisteren! Misschien inspireer je dan weer nieuwe haaksters die de volgende keer mee kunnen doen

Dus laten we gaan haken!

Er is een printvriendelijke Engelstalige versie beschikbaar via Ravelry in UK en US haaktermen. Je betaalt één keer en krijgt steeds elke week toegang tot het volgende deel. Zo kun je mij als ontwerpster steunen om dit gave werk te blijven doen… dankjewel!

Voor het Nederlands is dit helaas niet mogelijk. We hebben overlegd en Eleonara vind het niet oké als ik PDF’s maak van haar patronen <3

Patroon op Ravelry: https://www.ravelry.com/patterns/library/picnic-on-the-beach-blanket


We denken alvast vooruit naar volgende week, waar we aankomen op het strand en onze steken geïnspireerd zullen zijn op een klassieke strand omgeving. Denk alsjeblieft na over je eigen favoriete picknick plekken en begin foto’s te delen in de Facebook Groep of op Instagram! Het lijkt me heel leuk om dat te zien… om te beginnen zal ik wat van mijn eigen favoriete plekjes delen…

Een beetje naar het oosten van ons hebben we het prachtige beroemde punt “Seven Sisters”, een krijtrots. Daarnaast is er het kuststadje Eastbourne waar we graag komen. Beiden perfecte picknick plekjes!

Dat grassige stukje is een perfecte plek voor een picknick, vind je niet?

En iets verder naar het westen heb ik veel positieve herinneringen aan familie picknicks bij de Durdle Door in Dorset een paar jaar terug.

En dan nog iets verder weg kan ik me herinneren dat we heerlijke aarbeien hebben gegeten op dit prachtige strand in Noord Spanje!

Daar gaan we, we gaan week 1 haken – veel plezier!

Voor details over de hoeveelheden en kleuren van het garen kun je kijken in de pagina met algemene informatie van de Picknick op het Strand. 

Spanning

17 stokjes naast elkaar en 10 toeren hoog meet 10 bij 10 cm. Ik adviseer een haaknaald 4 mm als startpunt. Als je minder steken hebt in 10 centimeter, is je spanning te losjes en heb je een kleinere haaknaald nodig. Als je meer steken of toeren hebt in 10 centimeter, haak je strakker en moet je een haaknaald groter nemen. Ik raad je aan om een paar kleine proeflapjes te maken met verschillende haaknaalden, om te kijken welk resultaat het beste overeenkomt met de gegeven afmetingen.

Stekenuitleg

 • Bobbel: Maak alles in dezelfde steek: met contrasterend garen: *sla de draad om de haaknaald, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en trek contrasterend garen naar voren, sla de draad om, haal door 2 lusjes, herhaal vanaf * nog 5 keer (je hebt nu 6 lusjes contrasterend garen op je haaknaald en 1 hoofdkleur lusje), sla hoofdkleur om en haal door alle lusjes op de haaknaald. (1 bobbel gemaakt). Ga verder met de hoofdkleur, duw de bobbel naar de voorkant van het werk, haak over de contrasterende kleur heen tot de volgende bobbel.
 • Bessen Bobbel: Laat kleur D op je haaknaald en maak al het volgende in dezelfde steek: (Sla de draad om met kleur F, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 2 keer, (sla de draad om met kleur C, steek de haaknaald in dezelfde steek, sla de draad om en haal een lusje op, sla de draad om en haal door 2 lusjes) 4 keer. (Je hebt nu 1 lusje kleur D, 2 lusjes kleur F, 4 lusjes kleur C op de haaknaald). Gebruik kleur D, sla de draad om en haal door alle 7 lusjes op de haaknaald.
 • Ananas cluster: (Sla de draad om, steek de haaknaald in de steek, sla de draad om, haal een lusje op) 4 keer, sla de draad om en haal door de eerste 8 lusjes, sla de draad om en haal door de laatste 2 lusjes.
 • Reliëfstokje-voorMaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdubbelstokje-voor: Maak een normaal dubbelstokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfdriedubbelstokje-voor: Maak een normaal driedubbelstokje (deze steek begint met het 3 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • 3samengehaaktereliëfdubbelstokjes-voor: *maak een dubbelstokje oals normaal, maar steek de haaknaald om de stam van de steek van rechts naar links van voor naar achteren naar voor, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes), als er nog 2 lusjes op de haaknaald over zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 2 steken, (je hebt dan 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald.
 • Reliëfvierdubbelstokje-voor: maak een vierdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 4 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfvijfdubbelstokje-voor: maak een vijfdubbelstokje-voor (deze steek begint met het 5 keer omslaan van het garen om de haaknaald), maar steek de haaknaald om de stam van de steek heen, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren.
 • Reliëfstokje-achtermaak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren.
 • 3samengehaaktereliëfstokjes-achter: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van achteren naar voren naar achteren, stop bij de laatste (omslaan door 2 lusjes), zodat er nog 2 lusjes op de haaknaald zijn, herhaal van * voor de stam van elke steek, (je hebt nu 4 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald heen.
 • 5samengehaaktereliëfstokjes-voor: *maak een normaal stokje, maar steek de haaknaald om de stam van de steek, van rechts naar links, van voor naar achteren naar voren, stop bij de laatste (omslaan, door 2 lusjes) zodat er nog 2 lusjes van deze steek op de haaknaald zijn, herhaal vanaf * om de stam van de volgende 4 steken, (je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald), sla de draad om en haal door alle lusjes.

Tunisch Entrelac Haken

 • Elke toer Tunisch haken bestaat uit twee fases. De Voorwaardse en Teruggaande Pas. Je keert je werk niet, je werkt altijd aan dezelfde kant. Het haakwerk ziet er heel anders uit aan de achterkant.
 • Tunisch Entrelac is gebaseerd op Tunisch haken. Tunisch haken vereist meestal een speciale lange haaknaald, maar Tunisch Entrelac kan ook met een gewone haaknaald omdat de vierkantjes klein zijn. In dit patroon heb je maar maximaal 6 steken op de haaknaald.
 • Tunisch haken creëert een heel dicht werk en het is aanbevolen om een halve haaknaaldmaat omhoog te gaan.
 • Tunisch haakwerk krult. Als we om het gingham vierkant heen haken, zie je die krul niet meer.
 • Het Tunisch Entrelac patroon wordt in de corner to corner achtige techniek gemaakt. Het patroon begint met één hoekvierkantje en dan werk je als een soort van stenen stapelen, diagonaal omhoog, 2 blokjes in de tweede toer, 3 blokjes in de derde, etc.
 • Je hebt veel draadjes bij dit patroon, maar dat is het wel waard! Het is een goed idee om de draadjes weg te werken terwijl je haakt, dan blijft het behapbaar.

Je haakt alles in de standaard tunische simpele steek (TSS)

Voorwaardse pas: De lus op de haaknaald telt als steek, haak niet in de verticale lus aan de zijkant van het werk, *steek de haaknaald horizontaal achter de verticale lus, sla de draad om en haal een lusje op. Laat de lus op de haaknaald (1 steek), herhaal vanaf * 4 keer tot einde toer [6 steken]

Teruggaande pas: Sla de draad om en haal door de eerste lus op de haaknaald, *sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, herhaal vanaf * tot je nog 1 lus op de haaknaald hebt.

De voorwaardse pas eindigt anders als je vierkantjes aan elkaar haakt. We noemen die de Voorwaardse pas bij aan elkaar haken: 

Voorwaardse pas bij aan elkaar haken: *Steek de haaknaald horizontaal onder de verticale lus door, sla de draad om en haal een lusjeop, herhaal vanaf * nog 3 keer, steek de haaknaald in de zijkant van de toer van het aanliggende vierkantje waar je aan vast maakt en haal een lusje op. Je hebt nu 6 lusjes op de haaknaald.

De teruggaande toer begint anders bij het aan elkaar zetten van vierkanten. We noemen dit de Teruggaande pas bij het aan elkaar haken. Het enige verschil is dat je begint met onder 2 lussen doorgaan ipv 1:

Teruggaande pas bij het aan elkaar haken: *Sla de draad om en haal door 2 lussen op de haaknaald, herhaal vanaf * tot 1 lusje over is.

Afhechten: De laatste toer van elk vierkantje hechten we af: Sla de verticale lus aan de rand van het werk over, *steek de haaknaald onder de volgende verticale lus, sla de draad om en haal door beide lussen (dan maak je dus een halve vaste), herhaal vanaf * tot einde.

Picknick op het Strand – Haakpatroon – Coastal Crochet

Week 1 – Picknick Benodigdheden!

Dit grote vierkant in het midden combineert verschillende haak technieken en alle garen kleuren worden gebruikt. Het is geïnspireerd op de basis dingen die je mee neemt als je gaat picknicken: een kleedje, deken of tafelkleed, het eten en natuurlijk die picknick mand!

Tunisch Entrelac Gingham Vierkant

Tunisch Entrelac gebruikt een corner to corner constructie. Je begint met één vierkantje in de linkeronderhoek en bouwt het werk op met kleine vierkante blokjes, diagonaal gehaakt. Je haakt 2 vierkanten in de tweede baan, 3 vierkanten in de derde baan.

HERFST PICKNICK GINGHAM 

ZOMER PICKNICK GINGHAM

Diagonale Baan 1

Vierkant 1

Gebruik Kleur A en 4.5mm haaknaald, haak 6 lossen.

Toer 1: Steek de haaknaald onder de bovenste lus van de tweede losse, sla de draad om en haal een lusje op, laat de lus op de haaknaald, *steek de haaknaald in de volgende losse, haal een lusje op, herhaal vanaf * in elk van de volgende 3 lossen. Je hebt nu 6 lussen op de haaknaald en dus 6 steken.

Haak een standaard teruggaande pas: sla de draad om en haal door de eerste lus op de haaknaald: *sla de draad om en haal door 2 lusjes, herhaal vanaf * tot 1 lus overblijft.

Toer 2: Voorgaande pas: de lus op de haaknaald telt als eerste steek, haak niet in de verticale lus aan de absolute rand van het werk: *steek de haaknaald horizontaal onder de verticale lus door, sla de draad om en haal een lusje op, laat de lus op de haaknaald (1 steek), herhaal vanaf * 4 keer tot einde toer [6 steken]

Maak een standaard teruggaande pas.

Toer 3-4 Herhaal toer 2, voorgaande pas en teruggaande pas.

Toer 5: Hecht af: *steek de haaknaald onder de volgende verticale lus en haak een halve vaste, herhaal vanaf * tot einde, hecht af.

Dit is je eerste vierkantje af!

Diagonale Baan 2

Vierkant 2

hecht Kleur B aan in de rechteronderhoek van het eerste vierkant, ga onder beide lusjes aan de rand van de onderste toer door en haak 5 lossen.

Toer 1: Steek de haaknaald onder de bovenste lus van de tweede losse vanaf de haaknaald, sla de draad om en haal een lusje op, laat dat lusje op de haaknaald. *Steek de haaknaald in de volgende losse, sla de draad om en haal een lusje op, herhaal vanaf * nog 2 keer, steek de haaknaald in de zijkant van het vierkant uit baan 1, in dezelfde plek als waar het garen vastgemaakt werd en haal een lusje op [6 lusjes op de haaknaald]

Haak en teruggaande toer voor aan elkaar haken: *sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, herhaal vanaf * tot nog 1 lusje over is.

Toer 2: Heengaande toer voor aan elkaar haken: * Steek de haaknaald horizontaal achter de volgende verticale lus, sla de draad om en haal een lusje op, laat het lusje op de haaknaald, herhaal vanaf * nog 3 keer, steek de haaknaald in de zijkant van de overeenkomstige toer op het vierkant waaraan je vast haakt en haal een lusje op [6 lusjes op de haaknaald]

Haak een teruggaande toer voor aan elkaar haken.

Toer 3-4: Herhaal toer 2, haak een heengaande – en teruggaande toer voor aan elkaar haken.

Toer 5: Hecht af door een halve vaste in elk van de volgende 4 verticale lussen te haken, eindig met een halve vaste in de rechterbovensteek van het vierkant waaraan je vast haakt, hecht niet af.

Vierkant 3

Toer 1: *Steek de haaknaald horizontaal onder de verticale lus van het vierkant eronder, sla de draad om en haal een lusje op, herhaal vanaf * 4 keer tot einde toer [6 lussen op de haaknaald]

Omdat dit een buitenkant vierkant is, die niet wordt vastgezet, haak je een normale teruggaande toer: sla de draad om haal door 1 lusje, *sla de draad om en haal door 2 lusjes op de haaknaald, herhaal vanaf * tot er 1 lusje over is op de haaknaald.

Toer 2-4: Standaard voorwaardse en teruggaande toer.

Toer 5: Hecht af.

Diagonale Baan 3

Vierkant 4 

Gebruik Kleur A en volg de instructies zoals voor vierkant 2, wissel naar Kleur C bij de laatste halve vaste van de afhecht toer.

Vierkant 5

Toer 1 – 4 Maak voorwaartse en teruggaande toeren op de aan elkaar haaak manier.

Toer 5: Hecht af met een halve vaste in elk van de volgende 4 verticale lussen, eindig met een halve vaste in de bovenste rechter steek van het aanliggende vierkant, wissel naar Kleur A aan het einde van deze laatste steek.

Vierkant 6 

Volg de instructies voor vierkant 3.

Diagonale Baan 4

Vierkant 7

Gebruik Kleur B en volg de instructies voor vierkant 2

Vierkant 8 en vierkant 9

Toer 1-4: Haak voorwaartse en teruggaande pas voor aan elkaar haken.

Toer 5: Hecht af met een halve vaste in elk van de volgende vier verticale lussen, eindig met een halve vaste in de rechterbovenhoek van het aanliggende vierkant, hecht niet af.

Vierkant 10

Volg de instructies voor Vierkant 3.

Diagonale banen 5-9

Wissel tussen het herhalen van de vierkanten in diagonale baan 3 en 4. Meerder steeds een vierkant per baan. Elke baan begint met een vierkant zoals Vierkant 2 en elke baan eindigt met een vierkant zoals Vierkant 3. Het middelste vierkant is altijd met aan elkaar gehaakte passen, zoals in Vierkant 5. Bouw door, wissel van kleur aan het eind van elke halve vaste, volg de kleurentekening om het gingham effect te creëren, tot er 9 blokken langs de onderkant zitten en 9 blokken boven elkaar.

Diagonale Banen 10 – 17

Het aantal vierkanten per baan zal nu afnemen omdat je niet langer in lengte of hoogte meerdert. Hecht het garen boven de bovenste rechter vierkant in de bovenste steek. Elk vierkant gaat dan als volgt:

Toer 1-4: Voorwaartse en teruggaande pas voor aan elkaar haken.

Toer 5: Hecht af met een halve vaste in elk van de 4 verticale lussen, halve vaste in bovenste rechter steek van het vierkant waaraan je vast haakt.

Let op de kleurenwisselingen, volg het schema. Eindig het laatste vierkantje van elke baan naast het bovenste linker vierkant, haak een halve vaste in de bovenste rechter steek van dit vierkant aan de bovenkant van je werk en hecht af.

Ga door tot het allerlaatste vierkantje, hecht af en werk alle draadjes weg.

Nu ga je met gewone haaksteken rondom het vierkant, waarbij het werk elke toer gekeerd wordt.

Met de goede kant van het werk naar je toe, gebruik je een 4 mm haaknaald en hecht je Kleur D aan in de bovenste linkerhoek: steek de haaknaald onder beide lussen van de buitenrand op.

Toer 1 (goede kant) 1 losse (telt niet als steek), *vaste in zijkant van elk van de vier toeren van eerste vierkant (steeds onder twee draden door), ga zo door langs de zijkant naar beneden, met 1 vaste in de zijkant van elk van de vier toeren van elk vierkant, in de onderhoek haak je 2 lossen voor je verder gaat langs de onderrand, steeds weer met 4 vasten langs elk vierkant, in de volgende hoek haak je ook weer 2 lossen. Herhaal vanaf * voor de volgende zijkant enbovenkant, in de laatste hoek maak je 2 lossen, halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten, keer om [36 steken per zijde met 4 2-lossenruimtes]

Toer 2 (Verkeerde kant) 3 lossen (telt als stokje hier en in de rest van het patroon), *(2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde zijde. Herhaal vanaf * twee keer, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in hoekruimte, stokje in elke steek tot einde, halve vaste in derde beginlosse, hecht af, keer om [40 steken aan elke zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Toer 3 (Goede kant) Hecht Kleur D weer aan in een willekeurige hoek, 3 lossen (telt als vaste en 2 lossen), vaste in dezelfde hoekruimte. *Vaste in volgende 2 steken, bobbel met Kleur E in volgende steek, (vaste in volgende 4 steken, bobbel met Kleur E in volgende steek) zeven keer, vaste in volgende 2 steken, **(vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in eerste losse van 3 beginlosse, hecht niet af, keer om [42 steken per zijde, inclusief 8 bobbels]

Hier is een YouTube tutorial voor de contrasterende bobbels van Toer 3:

Toer 4 (Verkeerde kant) 3 lossen, *stokje in elke steek tot einde zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, halve vaste in derde beginlosse, keer om [46 steken perzijde met 4 x 2-lossenruimtes]

En nu gaan we Berry Bobbels haken!

Toer 5 (verkeerde kant) 1 losse (telt als vaste), *berry bobbel met Kleur F en C in volgende steek, vaste in volgende steek, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, vaste in volgende steek, berry bobbel met Kleur F en C in volgende steek, vaste in volgende 20 steken, berry bobbel met Kleur F en Cin volgende steek**, vaste in volgende 21 steken, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, vaste in volgende 20 steken, halve vaste in eerste losse, keer om [48 steken per zijde, inclusief 3 bobbels]

Hier is een YouTube tutorial voor deze Berry Bobbels van Toer 5

Toer 6 3 lossen, *stokje in elke steek tot einde zijde, (2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, stokje in volgende 3 steken, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [52 steken per zijde met 4 x 2-lossenruimtes]

Mandensteek Toeren

Met een YouTube tutorial voor toeren 7-12

Toer 7 (goede kant) Hecht met Kleur G aan in een willekeurige hoekruimte, 2 lossen (telt als eerste halfstokje), *(Reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken) 4 keer, reliëfstokje-voor om volgende 4 steken, (reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) 4 keer**, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, (halfstokje, 2 lossen) in laatst ehoekruimte, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, keer om. [54 steken per zijde]

Toer 8 (verkeerde kant) 2 lossen, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in volgende hoekruimte, *halfstokje in eerste steek van volgende zijde, (reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) 4 keer, reliëfstokje-achter om volgende 4 steken, (reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken) vier keer**, halfstokje in laatste steek van zijde, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal van * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, keer om [56 steken per zijde]

Toer 9 (Goede kant) 2 lossen, *(reliëfstokje-achter in elk van de volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) vier keer, reliëfstokje-achter om volgende 4 steken, (reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokj-achter om volgende 3 steken) vier keer, halfstokje in volgende 2 steken, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte**, halfstokje in volgende 2 steken, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halfstokje in laatste steek, halve vaste in tweede beginlosse, keer om [58 steken per zijde]

Toer 10 (Verkeerde kant) 2 lossen, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, *Reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, (reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken) vier keer, reliëfstokje-voor om volgende 4 steken, (reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) vier keer**, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, keer om [60 steken per zijde]

Toer 11 (goede kant) 2 lossen, *(Reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken) 4 keer, reliëfstokje-voor om volgende 4 steken, (reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) vier keer, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, halfstokje in laatste steek van de zijde, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, halfstokje in eerste steek van volgende zijde**, reliëfstokje-achter in volgende 3 steken, ehrhaaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, halve vaste in tweede beginlose, keer om. [62 steken per zijde]

Toer 12 (Verkeerde kant) 2 lossen, reliëfstokje-voor om volgende 2 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, *reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, (reliëfstokje-achter om volgende 3 steken, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken) vier keer, reliëfstokje-voor om volgende 5 steken, (reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 3 steken) vier keer**, reliëfstokje-voor om volgende 3 steken, reliëfstokje-achter om volgende 2 steken, (halfstokje, 2 lossen, halfstokje) in hoekruimte, herhaal vanaf * drie keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af en werk de draadjes weg. [64 steken per zijde]

Dat was het voor Week ! Een heerlijk begin aan onze Picknick, ik hoop dat jij er net zo van genoten hebt als ik…

Tot volgende week, veel haakplezier iedereen  


Dit patroon is gratis voor jullie beschikbaar. Het vertalen van dit eerste deel kostte me zo’n 4 uur werk. Gun je mij in ruil daarvoor een kopje koffie of bolletje wol? Dat zou ik heel fijn vinden! Overmaken kan naar NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar.


Picknick op het Strand links

Belangrijke Een Mooi Gebaar links

Coastal Crochet

 • www.coastalcrochet.com
 • www.facebook.com/coastalcrochetdesign
 • www.instagram.com/coastalcrochet
 • www.youtube.com/

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!

Tania

Monday 1st of March 2021

Bedankt, Ik ben nieuw op deze fb site en ik vind het superleuk om een gratis CAL te maken van de vertaling van de picnicdeke Groetjes uit Gent Tania van Zita

Iris van Meer

Tuesday 9th of March 2021

Wat leuk dat je er bent Tania! Ik vind het ook hartstikke leuk om dit allemaal met jullie te mogen delen!