Skip to Content

Deel 7

Deel 7

Nature’s Walk – Cherry Heart – Gratis haakpatroon deken

De Nature’s Walk deken van Cherry Heart bestaat uit prachtige gehaakte vierkanten. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om de blokken aan elkaar te haken. Alle eerdere informatie over deze deken vindt u op deze algemene Nature’s Walk pagina.

Schema

De voorbeelddekens met alleen de standaardvierkanten zijn volgens onderstaande lay-out in elkaar gezet. Het staat je natuurlijk vrij om een andere lay-out te kiezen.

Als je het garen uit het proeflapje niet nodig hebt gehad, kun je één van de andere vierkanten eventueel voor het proeflapje vervangen, als je dat leuker vindt. Je hebt dan echt een unieke deken. Ik raad je aan om het proeflapje te verwisselen met een vierkant van dezelfde kleur.

Tips

Als je vierkanten aan elkaar haakt, let dan vooral op waar er twee of meer lossen langs de rand zitten. De tweede (of volgende) losse lijkt dicht te gaan zitten als er in de eerste gehaakt is, waardoor je de tweede wel eens kunt missen.


Aan elkaar haken met vasten door de voorste lussen

Voordat je verder gaat, is het belangrijk dat je je draden hebt weggewerkt en dat je de vierkanten hebt geblokt als dat nodig is. Alle naden worden gemaakt met GARENKLEUR G.

Je haakt de steken per vierkant netjes samen, met vasten, door de voorste lussen. Zie het schema hierboven voor de volgorde.

Eerst haak je de rijen aan elkaar, door steeds in elke losse en elke steek een vaste door de voorste lussen van beide blokken te haken. Dan haak je 1 losse en pak je de volgende twee vierkanten.

Daarna haak je de kolommen aan elkaar, door steeds in elke losse en elke steek een vaste door de voorste lussen van beiden blokken te haken. Als je de andere naad tegenkomt, haak je een halve vaste in de losse. Daarna ga je verder met de volgende blokken.

Hieronder volgt een stap voor stap foto-tutorial voor deze methode van aan elkaar zetten.

In deze foto-tutorial kun je zien hoe je de vierkanten aan elkaar kunt haken met vasten door de voorste lussen. In het voorbeeldje worden 4 vierkanten aan elkaar gezet.

De eerste naad (= first join) wordt gemaakt met het roze en grijze vierkant.

Je werkt deze naad vanaf de goede kant van je werk. Je haakt alleen in de voorste lussen. Je legt de vierkanten met de goede kant naar boven toe en ziet dan de voorste lussen zoals op de foto hiernaast.

Je haakt door elke steek én door elke losse. Begin met het zoeken van de hoeklosse van beide vierkanten.

Steek de haaknaald door de voorste lus van beide vierkanten (negeer de achterste lussen).

Trek het garen door beide lussen om te beginnen.

Haak 1 losse en een vaste in precies dezelfde steken als net, om de steken samen te haken.

Haak door de voorste lussen van de volgende twee steken weer een vaste.

Als er lossen langs de rand zijn, haak je daar op precies dezelfde manier in. (Let op dat wanneer er meer dan 1 losse na elkaar zijn, dat de tweede (of volgende) dan vaak moeilijker te zien is. Tel dus even goed!)

Haak op deze manier verder, controleer af en toe of je nog goed zit.

Eindig met een vaste in de voorste lussen van de laatste losse in elke hoek.

Leg de volgende twee vierkanten klaar.

Haak voordat je verder gaat naar de volgende vierkanten, eerst 1 losse.

Zoek de eerste losse van beide nieuwe vierkanten, steek de haaknaald onder de voorste lussen van die twee lossen heen en haak een vaste.

Haak verder op dezelfde manier voor deze twee vierkanten.

Ga op deze manier verder tot je alle vierkanten van de eerste en tweede rij hebt samengehaakt.

Als je eerste twee rijen aan elkaar zitten, haak je de tweede aan de derde rij vast. Herhaal alle stappen voor de naad tussen de tweede en derde rij. Ga op deze manier verder tot alle vierkanten in rijen aan elkaar zitten.

Nu haak je de overige naden aan elkaar. Begin daarvoor weer op dezelfde wijze, met de haaknaald door de voorste lussen van de lossen van beide hoeken. Haak steeds een vaste door de voorste lussen van elke steek tot je bij het kruispunt bent aangekomen.

Op de foto hierboven zijn alle steken van de eerste twee vierkanten samengehaakt met vasten. Eindig met een vaste in de voorste lussen van de laatste lossen van elke hoek.

Steek nu de haaknaald door de 1-losse van de andere naad.

Sla de draad om de naald en trek door de steek om de twee naden aan elkaar te maken

Haak op deze wijze verder, zorg dat je elke hoek op dezelfde wijze passeert.

Je haakt dus steeds een halve vaste in de 1-losse van de naad die je tegenkomt.

Je bent nu klaar om de rand te maken.


De rand van de Nature’s Walk

De echte rand staat op een aparte pagina, maar vandaag maken we vast een beginnetje. Zorg ervoor dat het stekenaantal rond de randen klopt. Elk vierkant heeft 132 steken (33 steken per zijde). De lossen tellen mee voor het stekenaantal.

Korte zijdes:
6 vierkanten x 33 steken = 198 steken
5 steken voor de naden
2 hoeklossen
Totaal voor de korte zijde: 205 steken

Lange zijdes
8 x 33 steken = 264
7 x steken voor de naden
2 hoeklossen
Totaal voor de lange zijde: 273

Je haakt twee toeren rondom de randen van de deken om de randen hetzelfde eruit te laten zien als de naden en als voorbereiding voor de prachtige rand.

Hecht GARENKLEUR G aan in een willekeurige hoekruimte.

Toer 1: 1 losse, (vaste, 2 lossen, vaste) in dezelfde lossenruimte. *haak vasten langs de rand: (vaste in volgende steek of losse, vaste in einde van elke naad tussen de vierkanten) tot hoekruimte, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte. Herhaal vanaf * tot begin van de toer, halve vaste in eerste vaste. Je hebt nu 956 steken (205 korte zijde/273 lange zijde)

We haken in de volgende toer reliëfvasten-achter. Scroll naar beneden voor een foto-tutorial bij deze uitleg!!

Toer 2: halve vaste in hoekruimte, (vaste, 2 lossen, vaste) in dezelfde hoekruimte, *1 reliëfvaste-achter in elke steek tot de hoekruimte, (vaste, 2 lossen, vaste) in hoekruimte, herhaal vanaf * tot begin van de toer, halve vaste in eerste vaste. 964 steken (207 korte zijde / 275 lange zijde).

Hecht het garen NIET af, je gaat ermee verder voor de rand.

Het reliëfvaste-achter is anders dan alle steken tot nu toe, omdat je op een andere plek insteekt. Je haakt niet IN de steek of lossenruimte, maar OM de stam van de steek heen. Je ziet waar je de haaknaald van achteren naar voren moet steken, en waar weer naar achteren.

Steek de haaknaald tussen de steken door van achteren naar voren.

Steek de haaknaald naast de steek weer naar achteren. Bovenstaande foto is hoe het er van voren uit ziet.

Deze foto is van hetzelfde moment, je ziet dat de bovenste lussen van de steek naar voren worden geduwt en dat de “stam” van de teek op de haaknaald zit.

Sla de draad om de naald en haal het lusje terug. Je hebt nu twee lusjes op de haaknaald.

Sla de draad weer om en haal door beide lusjes op de haaknaald. Je steek is nu af.

Algemene informatie Nature’s Walk
Deel 1: Gates vierkant
Deel 2: Berries vierkant
Deel 3: Buds vierkant
Deel 4: Leaves vierkant
Deel 5: North Star vierkant 
Deel 6: Flower vierkant
Deel 7: Aan elkaar zetten
Deel 8: De rand

 

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!