Skip to Content

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 5

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 5

We haken een setje van 5 verschillende onderzetters in vijf verschillende vormen, voor de Coastal Crochet Onderzetters Mini CAL. Vandaag is het alweer de laatste dag, met een prachtige zeshoek. De algemene informatie, dag 1 tot en met dag 4 en dag vind je in de linklijst.

Het is de laatste dag van de Coastal Crochet Onderzetters CAL! Wat een heerlijke 5 dagen hebben we samen gehad. Het was super tof om de onderzetters op Social Media te zien. Bedankt voor jullie allemaal voor t maken!

We eindigen onze onderzetters met een zeshoek. Een simpel ontwerp, in prachtige blauwtinten van de zee.

Deze foto’s zijn gemaakt op het Griekse eiland Korfoe.

Zo’n schitterende blauwe zee!

Je kunt de onderzetter natuurlijk ook prima in andere kleuren maken… Ik vind het nog steeds leuk om alle variaties te zien in deze CAL!

Hier is een overzichtje van de vierkanten van gisteren van Instagram:

En een overzichtje van de ‘Coastal Crochet‘ Facebook Groep:

Margie op Instagram heeft haar foto op Instagram helemaal laten overeenkomen met Salty op mijn foto. Heel erg bedankt Margie!

Het PDF haakpatroon, zonder advertenties, met alle 5 haakpatroontjes makkelijk bij elkaar, is hier te koop:

>> PDF Onderzetters <<

Benodigdheden

Voor alle onderzetters wordt Scheepjes Cahlista gebruikt in de volgende kleuren: Kleur A Crystalline (385), Kleur B Rich Coral (410), Kleur C Vivid Blue (146), Kleur D Lemonade (403), Kleur E Cyan (397), Kleur F Snow White (106).

Een 3,5 mm haaknaald (of haaknaaldmaat die bij je spanning past), stopnaald en schaar zijn ook nodig.

Onderzetter Haakpatroon – Zeshoek

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Zeshoek Onderzetter Haakpatroon

Toer 1: Kleur E: 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen. 4 lossen (telt als stokje + 1 losse), (stokje in ring, 1 losse) 5 keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten.[6 steken en 6 x 1-lossenruimte]

Toer 2 halve vaste in volgende 1-lossenruimte, 3 lossen (telt als stokje hier en verder), 2 stokjes in dezelfde ruimte, 1 losse, steek overslaan, (3 stokjes in volgende ruimte, 1 losse, steek overslaan) 5 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [6 x 3stokjesgroepen met 6 x 1-lossenruimte]

Toer 3 Hecht Kleur A aan in een willekeurige 1-lossenruimte, 3 lossen, stokje in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek, stokje in volgende steek, *stokje in volgende 1-lossenruimte, stokje in volgende steek, 3 stokjes in volgende steek, stokje in volgende steek, herhaal vanaf * vier keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [36 steken]

Toer 4 Hecht Kleur C aan in een middelste steek van een 3stokjesgroep. 5 lossen (telt als stokje + 2 lossen), stokje in dezelfde steek. *Stokje in volgende 2 steken, steek overslaan, haak een verlengd-stokje in de 1-lossenruimte eronder van Toer 2, stokje in volgende 2 steken, **(1 stokje, 2 lossen, stokje) in volgende steek, herhaal vanaf * vijf keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [7 steken per zijde met 6 x 2-lossenruimte]

Toer 5 Hecht Kleur F aan in een willekeurige 2-lossenruimte, 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde ruimte. *Stokje in volgende ruimte, halfstokje in volgende ruimte, vaste in volgende 3 steken, halfstokje in volgende steek, stokje in volgende steek,** 3 stokjes in volgende 2-lossenruimte, herhaal vanaf * vijf keer, eindig laatste herhaling bij **, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten en werk de draadjes weg.

Dat was ‘m! Vijf onderzetters compleet. Ik hoop dat je het leuk vond om ze te maken en dat je ze bijvoorbeeld als cadeautjes uit gaat delen.

Bedankt voor het meedoen

Veel haakplezier allemaal!


Links:

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Cloudy – Crochet Pattern

  • Strepentas Haakpatroon

  • Losse haken

  • 10 populairste haakpatronen april 2024

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!