Skip to Content

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 4

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 4

We haken een setje van 5 verschillende onderzetters in vijf verschillende vormen, voor de Coastal Crochet Onderzetters Mini CAL. Vandaag is het vierkant met zeetafereel aan de beurt. De algemene informatie, dag 1 en dag 2 en dag vind je in de linklijst.

Welkom bij Dag 4 van de Coastal Crochet Onderzetters Mini CAL! Ik vind het zo leuk om jullie onderzetters te zien! Het is tof hoeveel mensen de onderzetters al gemaakt hebben.

Vandaag haken we een zee-uitzicht.

Maar eerst een rondje van Instagram van het zeester patroon van dag 3

En van uit de Facebook Groep ‘Coastal Crochet‘ die nu meer dan 16 000 leden heeft – wow! 

Het vierkant van vandaag is heel anders omdat je in toeren werkt, en door kleurwisselingen en oppervlakte haken een prachtig zonnig zee uitzichtje maakt.

Het patroon is ook als advertentievrije PDF te koop

>> PDF Onderzetters CAL <<

Benodigdheden

Voor alle onderzetters wordt Scheepjes Cahlista gebruikt in de volgende kleuren: Kleur A Crystalline (385), Kleur B Rich Coral (410), Kleur C Vivid Blue (146), Kleur D Lemonade (403), Kleur E Cyan (397), Kleur F Snow White (106).

Een 3,5 mm haaknaald (of haaknaaldmaat die bij je spanning past), stopnaald en schaar zijn ook nodig.

Onderzetter Haakpatroon – Vierkant Zee uitzicht

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Zee uitzicht Onderzetter – Haakpatroon

Je haakt dit vierkante zee-uitzicht in toeren. Kleurwisselingen worden gebruikt om het landschap aan te geven. Hecht bij kleurwisselingen niet af, maar laat de draad aan het werk hangen, zodat je het in de volgende toer weer kunt gebruiken. We maken het vierkant af door er oppervlakte lossen op te haken.

Toer 1: Kleur D: 18 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald en elke losse tot einde, keer om [17 vasten]

Toer 2 (verkeerde kant) 1 losse (telt niet als steek hier en verder), vaste in elke steek tot einde [17 steken]

Toer 3 (goede kant) 1 losse, vaste in volgende 12 steken, wissel naar Kleur C bij laatste doorhaal van 12e steek, vaste in volgende 5 steken [17 steken]

Toer 4 (verkeerde kant) 1 losse, vaste in volgende 8 steken (haak om Kleur D heen bij de laatste 3 steken om Kleur D onzichtbaar mee te nemen), wissel naar Kleur D bij de laatste doorhaal van de 8e steek, vaste in volgende 9 steken, keer om.

Toer 5 1 losse, vaste in volgende 5 steken, wissel naar Kleur C bij de laatste doorhaal van de vijfde steek, vaste in volgende 12 steken (haak om het losse draad van Kleur C heen voor de eerste 4 steken), keer om.

Toer 6 1 losse, vaste in volgende 13 steken, wissel naar Kleur D bij de laatste doorhaal van de 13e steek, vaste in volgende 4 steken, keer om.

Toer 7 1 losse, vaste in volgende 2 steken, wissel naar Kleur C bij de laatste doorhaal van de tweede steek,v vaste in volgende 15 steken (haak om de draad van Kleur C heen voor 2 steken), keer om.

Toer 8 – 9 1 losse, vaste in elke steek, keer om.

Toer 10 1 losse, vaste in elke steek tot einde, wissel naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 11 – 12 1 losse, vaste in elke steek tot einde, keer om.

Toer 13 1 losse, vaste in elke steek tot einde, wissel naar Kleur B bij de laatste doorhaal van de laatste steek, keer om.

Toer 14 1 losse, vaste in volgende 2 steken (haak om Kleur E heen om Kleur E onzichtbaar mee te namen), wissel naar Kleur E bij de laatste doorhaal van de tweede steek, vaste in volgende 15 steken, keer om [17 steken]

Toer 15 1 losse, vaste in volgende 14 steken, wissel naar Kleur B bij de laatste doorhaal van de 14e steek, vaste in volgende 3 steken, keer om [17 steken]

Toer 16 1 losse, vaste in volgende 4 steken, wissel naar Kleur E aan het einde van de vierde steek, vaste in volgende 13 steken, keer om [17 steken]

Toer 17 1 losse, vaste in elk van de volgende 13 steken, wissel naar Kleur B bij de laatste doorhaal van 13e steek, vaste in volgende 4 steken, hecht af [17 steken]

Rand

Met de goede kant naar je toe, hecht Kleur A aan in een rechterhoek, 2 lossen (telt als eerste halfstokje), 2 halfstokje in dezelfde steek, halfstokje in elk van de volgende 15 steken, 3 halfstokjes in laatste steek, 15 halfstokjes netjes verdeeld langs zijkant naar beneden, 3 halfstokjes in onderhoek, 15 halfstokjes netjes verdeeld over onderkant, 3 halfstokjes in hoek, 15 halfstokjes netjes verdeeld naar boven, halve vaste in tweede beginlosse, hecht af.

Gebruik de foto als leidraad en doe oppervlakte lossen om de golven en de waterrand te maken met Kleur F en de zonnestralen met Kleur B.

Dat was het voor vandaag. Morgen haken we onze laatste onderzetter!

Veel haakplezier allemaal!


Links:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Toverstaf boekenlegger haken

  • Rits etui – Gratis haakpatroon

  • Zwaard boekenlegger haken

  • Hert Haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina