Skip to Content

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 3

Haakpatroon – Onderzetters – Dag 3

We haken een setje van 5 verschillende onderzetters in vijf verschillende vormen, voor de Coastal Crochet Onderzetters Mini CAL. Vandaag is de zeester in een vijfhoek aan de beurt. De algemene informatie, dag 1 en dag 2 vind je in de linklijst.

Welkom bij Dag 3 van de Coastal Crochet Onderzetters Mini CAL! Vandaag is mijn favoriet: een zeester in een vijfhoek :)!

Zeesterren zijn hele mooie en fascinerende dieren en de meeste hebben 5 armen. Daarom past mijn ontwerp ook zo mooi in een vijfhoek! Hier is een zeester die we op het strand van Korfoe vonden vorig jaar, helaas aangespoeld…

Ik heb deze stervorm al eerder gebruikt in mijn haakpatronen…

En ik vind het zo leuk om ‘m terug te laten komen in dit project!

Voor we met de zeester gaan beginnen, wil ik eerst nog wat foto’s van de onderzetter met de zonsondergang laten zien… Bedankt voor het delen!

Op Instagram…

En in de Facebook Groep

Het volledige patroon is als PDF te koop in de webwinkel:

>>>> Onderzetters PDF <<<<<

Ik vind die palen langs de kust van Sussex zo leuk, je hebt dan net een klein tafeltje bij de zee. Ideaal voor een fotoshoot met de onderzetters!

Benodigdheden

Voor alle onderzetters wordt Scheepjes Cahlista gebruikt in de volgende kleuren: Kleur A Crystalline (385), Kleur B Rich Coral (410), Kleur C Vivid Blue (146), Kleur D Lemonade (403), Kleur E Cyan (397), Kleur F Snow White (106).

Een 3,5 mm haaknaald (of haaknaaldmaat die bij je spanning past), stopnaald en schaar zijn ook nodig.

Onderzetter Haakpatroon – Zeester

Stekenuitleg

Losse: sla de draad om en haal door het lusje op de haaknaald.
Vaste: steek de naald onder beide lusjes van de aangegeven steek, sla je de draad om de naald en trek de naald en het draadje terug door de steek. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald. Sla de draad opnieuw om de naald en trek deze door beide lusjes op je haaknaald. Je hebt nu één vaste gemaakt.
Halve vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal door de steek/ruimte én door de lus op de haaknaald.
Halfstokje: sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die draad door de steek heen terug. Nu heb je drie lusjes op je naald staan. Vervolgens sla je de draad weer om en trekt deze meteen door de drie lusjes op je naald heen, totdat je dus nog maar één lusje op de haaknaald over hebt. Je hebt nu één halfstokje gemaakt.
Stokje: Sla de draad om je naald, steek de naald in een steek, sla de draad om (aan de achterkant van je werk dus) en haal die door de steek heen terug. Nu heb je 3 lusjes op je naald staan. Sla de draad om en haal deze door 2 lusjes op je naald. Sla nu nogmaals om en haal weer door 2 lussen op de naald. Je hebt nu 1 stokje gemaakt.

Zeester Vijfhoek Onderzetter Haakpatroon

Eerst haak je de zeester in het midden. Daarna haak je er een vijfhoek omheen. De GOEDE KANT van het werk ligt altijd naar je toe.

Gebruik Kleur B en haak 4 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken.

Toer 1: 3 lossen (telt als stokje), 14 stokjes in de ring, halve vaste in derde beginlosse. [15 steken]

Toer 2 *6 lossen, vaste in tweede losse vanaf de haaknaald, ga daarbij alleen onder het bovenste lusje door, vaste in volgende losse, halfstokje in volgende 2 lossen, stokje in volgende losse, 2 steken van Toer 1 overslaan, halve vaste in volgende steek, herhaal vanaf * nog 4 keer [5 sterpunten gemaakt]

Toer 3 Ga rond de hele zeester, haak 1 halve vaste in elke steek of overgebleven lossenlus van Toer 2, haak 3 halve vasten in elke sterpunt, halve vaste in eerste halve vaste, hecht af.

Rondom

Hecht Kleur D aan in een bovenste sterpunt, ga daarbij achter de 3 halve vasten langs die je maakte in toer 3 van de zeester. Maak 1 losse (telt niet als steek).

Toer 1 1 vaste in dezelfde steek, (9 lossen, vaste in volgende sterpunt waarbij je achter de 3 halve vasten doorgaat) 4 keer, 9 lossen, halve vaste in eerste vaste van toer.

Toer 2 3 lossen (telt als stokje hier en verder), (9 stokjes in volgende 9-lossenruimte, stokje in volgende steek) 4 keer, 9 stokjes in laatste lossenruimte, halve vaste in derde beginlosse. [50 steken]

Toer 3 3 lossen, 4 stokjes in dezelfde steek, stokje in volgende 9 steken, (5 stokjes in volgende steek, 1 stokje in volgende 9 steken) 4 keer, halve vaste in derde beginlosse, hecht af. [70 steken]

Toer 4 Hecht Kleur F aan in een middelste stokje van een 5stokjesgroep, 1 losse (telt niet als steek) 3 vasten in dezelfde steek, 1 losse, vaste in volgende 13 steken. (3 vasten in volgende steek, vaste in volgende 13 steken) 4 keer, halve vaste in eerste vaste, hecht af en werk de draadjes weg.

Deze onderzetter knapt behoorlijk op als je ‘m even blocked…

Veel haakplezier!


Links:

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Toverstaf boekenlegger haken

  • Rits etui – Gratis haakpatroon

  • Zwaard boekenlegger haken

  • Hert Haakpatronen

Klik voor je nieuwste haakpatroon:

  • Toverstaf boekenlegger haken

  • Rits etui – Gratis haakpatroon

  • Zwaard boekenlegger haken

  • Hert Haakpatronen

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina