Deze pagina is onderdeel van een serie tutorials voor het maken van Festival Riem: leuke riemen met tasjes en versieringen eraan, in hippie of elfjes stijl. De patronen zijn ontworpen door Regina Weiss, die onder de artiestennaam Morale Fiber werkt. Lees meer over deze serie tutorials en zie alle links op de introductiepagina van de Festival Riem tutorial serie.
Hoe kies je het materiaal voor een pixie belt?
Pixie Belts kunnen gemaakt worden van heel veel verschillende materialen (handig voor de creatievelingen onder ons met overvolle huizen) – hier is een lijstje van dingen die ik graag gebruik
- Restjes garen – dit is een uitstekend project voor het opgebruiken van hele kleine restjes!
- Vreemde garens – dit is óók een goed project voor die hele rare garens die je kocht voordat je beter wist (of als je zoals ik bent, ik wist beter maar het boeite me niet. Hoera voor glitter garen!!)
- Handgesponnen garen – het kan zijn dat ik (een beetje) bevooroordeeld ben omdat ik zelf ook spin, maar ik denk dat je de look and feel van handgesponnen garen niet kunt overtreffen. Het voegt een heleboel karakter en textuur tegen en zelfs kleine beetjes van dit dure luxe materiaal gebruiken heeft een grote visuele impact.
- Belletjes en kraaltjes – ze moeten groot genoeg zijn om door heen te kunnen met je garen, of je kunt borduurgaren gebruiken, of je kunt dubbele draad gebruiken waar je ze tussen knoopt.
- Restjes stof – zijde, gaas, fluweel, etc. – Je knipt ze in stukjes of scheurt ze kapot voor het rokjes gedeelte van het rokje, dus je wilt vrij lange stukken
- Knoopjes om de riem dicht te doen of om de zakjes te sluiten
Je kunt ook vilte vormen toevoegen, home decor trim, leren bandjes, lintjes… maak er wat van!
Ander materiaal en gereedschap
3.5mm of 3.75mm haaknaald en 5.0 mm of 5.5 mm haaknaald
Steekmarkeerders die sluiten
Verschillende maten stopnaald of borduurnaald
Schaar
Meetlint
Kleurenschema en thema
Als je veel materiaal hebt om uit te kiezen, zul je eerst moeten besluiten wat voor kleuren je wilt gebruiken en welk materiaal daar het beste bij past. Ik zei al eerder dat ik zelf van een thema houd. Maar dat hoeft niet. Je hoeft zelfs niet echt iets te kiezen – pak gewoon waar je op dat moment zin in hebt. FrEeForm BaBy!
Ik hou van tweedehandswinkeltjes en kringlopen, en snuffel ze dan door voor zijde stofjes voor de rokjes aan de Pixie Belts, om verschillende redenen: het is goedkoop, ze zien er schitterend uit, je kunt ze makkelijk scheuren en ze hebben een heerlijke lichte swing wat ze heerlijk maakt om te dragen. Ik gebruik ook lichtgewicht gaas en soms wat licht-/mediumgewicht muslin of linnen/katoen stofjes, als ik wil dat het rokje wat voller oogt. Watvoor materiaal je ook kiest, je moet er reepjes van kunnen scheuren als je echt een rafelige look wilt.
Rekbaar, dik of gecompliceerd geweven materiaal kán ook gebruikt worden, zoals fluweel of jersey knit, maar dan moet je knippen en niet scheuren.
Hier is een selectie van stofjes waar ik uit gekozen heb. Ik wilde de oranje al een tijd gebruiken, dus daar ga ik nu mee aan de slag!
Haal de grootste stukken van de naden in het kledingstuk af. Het hoeft niet mooi, je scheurt later toch. Mijne had een jersey onderlaag en die moest ik even van het zijde afhalen. Ik bewaar die laag wel voor later, of misschien gebruik ik ‘m in deze Pixie Belt….
Ik heb een paar naden erin gelaten, die kan ik later doorknippen als ik de reepjes ga maken.
Nu is het tijd om je garen kleurenschema te kiezen. Dit is mijn favoriete onderdeel, denk ik. Ten eerste weet ik dat ik oranje nodig ga hebben, omdat dat de dominante kleur is van het zijde kledingstuk. Ik heb ook wat groentinten gekozen om het groen in de zijde te spiegelen en daarnaast paars om mooi contrast te krijgen met de andere twee kleuren. Oranje, groen en paars vormen samen namelijk een split-complementair kleurenschema.
Ik wilde ook wat van het super gave handgesponnen garen gebruiken dat ik al super lang heb – dat heeft veel oranje tinten, en wat blauw en bruin.
Ik heb nog wat losse bolletjes gevonden die de kleuren in het handgesponnen garen benaderde. Voila! Kleuren geselecteerd. Ik ga waarschijnlijk niet elk bolletje gebruiken dat ik heb uitgekozen, dat is zelden zo – maar het is toch handig om een goede selectie te maken.
Nu heb ik nog een stapeltje van kleine dingetjes die ik gebruik, met ten minste één grote bol van een dominante kleur voor het haken van de riem, en met wat handgesponnen garen om een tasje van te maken. Ik ga ook nog garen toevoegen dat ik vaak gebruik in de riemen – het garen van de foto, dat van zichzelf een soort net-structuur heeft, stevig is en dus meteen al openingen heeft om de knopen aan te maken. Daarover later meer!
Maar wacht, er is nóg meer!!
Kies wat knopen, belletjes en kralen. Het is nogmaals vrij ondenkbaar dat je álles gebruikt wat je kiest, maar ik vind het fijn om wat mooie opties bij de hand te hebben.
Je kunt alleen maar knopen of belletjes of kralen kiezen waarvan de gaten groot genoeg zijn voor je basis garen, of je kunt wat dunner garen klaar leggen en die als tweede draad mee laten lopen met je garen terwijl je haakt.
Als je álles hebt klaargelegd, ben je klaar om aan de slag te gaan. Ik leg al het materiaal in een leeg mandje zodat het handig op één plek blijft.
Je wilt natuurlijk óók wat haaknaalden klaarleggen. Ik gebruik een 5 mm en een 3,5 mm of 3,75 mm haaknaald voor deze riemen, maar je kunt gebruiken wat je maar wilt. Zorg er wel voor dat je een grotere en een kleinere bij de hand hebt. Daar zitten ze dan, werkloos te zijn. Maar dat duurt niet lang…
Ben je klaar voor de volgende fase? Ga naar de Introductie pagina van de Festival Riemen om de link naar het volgende deel te vinden, en zorg dat je me hier volgt en op Facebook (en Een Mooi Gebaar ook op Facebook of Instagram!)
Linklijst Festival Riem
- Introductie
- Materialen verzamelen
- Riem basis
- Franjes, schelpen en schubben
- Vierkante zakjes
- Driehoekjes
- Ronde zakjes
- Puntige zak
- Zakjes vastmaken
- Rokje van reepjes stof
- Samenvatting
- Bonus: Rond zakje uit één stuk
- Bonus: Zakje voor smartphone
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina