Baby Bunting Vlaggenlijn
Attic24 ontwerpt allerlei prachtige patronen. Eén van haar patronen heet “Baby Bunting” en is het patroon voor een vlaggenlijn, bijvoorbeeld voor in de babykamer, of als kraamcadeautje.
Dit gratis Nederlandse haakpatroon voor de Baby Bunting is ontworpen door Attic24 voor het Simple Crochet magazine (issue 19; 2014). Het originele ontwerp had 12 driehoeken in blauwtinten.
Daarna heb ik nog een versie in roze tinten gemaakt, omdat ik dacht dat het zo leuke cadeautjes zouden zijn voor een baby kamer of kinderkamer. Je kunt de blauwe en roze paketten kopen via Wool Warehouse via onderstaande links. Elke set heeft 4 x 100 gram Stylecraft Special DK, 13 schattige knoopjes en een geprint ENGELSTALIG patroon.
In 2016 maakte ik een derde versie, met overgebleven garen van de Cupcake Deken.
De schattige lichte pastel kleuren stonden heel leuk als Paas decoratie dat jaar en ik heb ze uiteindelijk heel lang laten hangen. Sindsdien haal ik het elke lente/zomer uit de kast als gezellige versiering.
Deze leuke Bunting driehoekjes zijn zeer geschikt om restjes mee op te maken omdat elke toer maar een klein beetje garen nodig heeft. Je kunt de kleuren mixen en matchen om verschillende uitstralingen te maken, wat de gelegenheid ook is : versieren van slaapkamers, een saai stuk boekenplank, een lege haardmantel, een zomerhuisje of een tuinhekje…. Hang het ergens op! Het zal je niet vervelen en het creëert een gezellige sfeer.
Vrij recent maakte ik nog een nieuwe met restjes van mijn Sweet Pea en Dune dekens. Ik vond deze kleuren zo mooi, zo zacht en warm, zo bloemig en luchtig en perfect voor zomerse decoratie.
♥ BABY BUNTING AFMETING
Elke driehoek is ongeveer 12 centimeter na blocken.
15 driehoeken maken een lengte van ongeveer 180 cm. Je kunt zoveel of weinig driehoeken maken als je wilt voor jouw gewenste afmeting.
♥ MATERIALEN
Ik heb mijn favoriete Stylecraft Special DK gebruikt voor deze vlaggetjes – ik heb een enorme voorraad kleine bolletjes. Je kunt willekeurig welk DK garen gebruiken dat je bij de hand hebt – katoen of wol werkt net zo goed als acryl, al werkt acryl het beste tegen weersomstandigheden, voor als je ‘m buiten wilt ophangen.
Voor kleuren: elke driehoek wordt gemaakt in vier toeren en ik gebruik graag een verschillende kleur voor elke toer. Ik vind het ook leuk om elke driehoek uniek te maken (er zijn geen twee driehoeken precies hetzelfde in mijn vlaggenlijnen), maar het is helemaal aan jou hoe je je kleuren selecteert.
Een goed palet van kleuren met een thema voor je vlaggenlijn voor een specifieke locatie of plek, of juist expres niet matchende kleuren voor een eclectische boho uitstraling.
Als je restjes van een van mijn dekenpakketten gebruikt heb je meteen een mooi pallet om mee te werken en dan heb je een schattige matchende accessoire voor bij je deken – zou leuk zijn in de slaapkamer of bij een cadeautje.
♥ HAAKNAALDMAAT
Het maakt hier niet veel uit welke spanning je hebt, in ieder geval niet zoveel als bij dekens en kleding. Als je Stylecraft Special DK gebruikt, gebruik dan gewoon dezelfde haaknaald als je bij een deken zou gebruiken (de standaardmaat is 4 mm).
♥ KNOOPJES
Ik heb 14 kleine knoopjes gekozen om mijn vlaggenlijntje een extra schattige uitstraling te geven. Ik denk dat ze de moeite waard zijn! Ze zien er super cute uit!
Je kunt knoopjes gebruiken die je toevallig nog hebt liggen, maar als je degene leuk vindt die ik gebruik hebt, kun je ze vinden in mijn winkel bij Wool Warehouse – YAY voor schattige kleine knoopjes die ook nog eens in kleuren passen!
Elk knoop pakket heeft 16 x 14 mm knoopjes (8 kleuren, 2 van elke kleur) die perfect passen bij een randje van 15 vlaggetjes.
De set hierboven is PASTEL knoopjes pakket en je kunt ‘m hier vinden: KLIK HIER
En hier is het pakket “FEL/BRIGHTS” op de foto, met sterkere tinten van Stylecraft Special DK erbij (de kleuren garen komen uit dit pakket: Original yarn pack).
“BRIGHTS” knopen pakket (HIER)
♥ BABY BUNTING HAAKPATROON
Er volgt een uitgebreide fototutorial nu, geschikt voor beginners. Als jij al gevorderde bent, kun je naar het einde van de tutorial toe gaan, daar is een samengevat uitgeschreven patroon.
De volgende steken worden gebruikt:
Vaste: steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
Halfstokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door alle lusjes heen.
Stokje: sla de draad om, steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, sla de draad om en haal een lusje op. Je hebt nu 3 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door twee lusjes heen. Je hebt nu 2 lusjes op de haaknaald. Sla de draad om en haal door beide lusjes heen.
♥ KLEUREN
Let op: ik geef geen kleureninformatie voor deze tutorial – ik ga ervan uit dat je restjes gebruikt. We wisselen elke toer van kleur (4 toeren per driehoek), maar je kunt ook eenvoudig de hele driehoek in één kleur maken.
OM TE BEGINNEN:
5 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te maken.
TOER 1 :
Let op: zorg ervoor dat je over het staartje heen haakt terwijl je je steken voor deze toer maakt – houd het staartje horizontaal over je steken en zorg dat je haaknaald er steeds onder doorgaat met elke steek die je maakt.
3 lossen (telt als stokje), 3 stokjes in de ring, 3 lossen (zie foto boven).
4 stokjes in de ring, 3 lossen
4 stokjes in de ring, 3 lossen,
halve vaste in derde beginlosse om toer te sltuien (zie naald in bovenstaande foto, die wijst de derde beginlosse aan).
Hecht af.
Draai je driehoek om, trek stevig aan het uiteinde.
…dit zorgt ervoor dat het gaatje in het midden dicht gaat en zorgt voor een mooie afwerking.
Toer 2:
Let op: je kunt over je uiteindjes heenhaken, ook in deze toer, daardoor heb je minder draadjes weg te werken!
Steek je haaknaald in een 3-lossenhoekruimte en haal een lusje van de nieuwe kleur op.
let op: als je dit lastig vindt, kun je ook een schuiflus maken van je vorige kleur om ‘m vast te zetten in plaat s van alleen de draad om te slaan. Je steekt dan de haaknaald in de hoekruimte, slaat de nieuwe kleur om en haalt ‘m naar voren.
3 lossen (telt als eerste stokje); 2 stokjes in dezelfde hoek.
let op: de volgende twee steken kunnen een beetje spannend zijn, ze zitten vlak naast elkaar, dus let even goed op.
Stokje in eerste steek (dit is de bovenkant van de drie beginlosse in mijn foto).
Stokje in volgende 3 steken.
Je kunt zien dat ik over de staartjes heen haak en ze met elke steek mee neem – dit zorgt voor een heleboel minder gepruts met wegwerken, je knipt ze gewoon af aan het einde.
Om de hoek om te gaan, haken we (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in de hoek. Dit is boven te zien.
Je volgende steek gaat daar waar de stopnaald naar wijst in bovenstaande foto – deze steek is vaak een beetje verstopt onder de hoeksteken, mis m niet!
Stokje in volgende 4 steken (2e kant);
(3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte (tweede hoek);
Stokje in voglende 4 steken (derde kant);
3 stokjes in allereerste hoekruimte, naast de derde beginlosse (dat maakt de eerste hoek af);
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten (zie naald boven);
Hecht af.
Je hebt nu 10 steken per zijde van je driehoek.
Toer 3:
let op: haak over je staartjes heen
Steek je haaknaald onder de drie lossen in een hoek, haal een lusje op van de nieuwe kleur.
3 lossen, 2 stokjes in dezelfde hoekruimte
let op: die steken net na de hoek verstoppen zich graag, tel je steken even goed na!
1 stokje in volgende 10 steken
(3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes) in hoekruimte (2e hoek is af)
Stokje in elk van de volgende 10 steken (tweede zijde);
(3 stokje, 3 lossen, 3 stokejs) in hoekruimte (3e hoek);
Stokje in volgende 10 steken (3e zijde);
3 stokjes in eerste hoek, meteen in de beginhoekruimte (dit maakt de eerste hoek af).
Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten (zie naald in bovenstaande foto)
Hecht af.
Je hebt nu 16 steken per zijde van je driehoek
Toer 4 : (de rand)
Let op: onthoud dat je over je draadstaartjes heen haakt!
Steek je haaknaald in de 3-lossenhoekruimte en trek een lusje van de nieuwe kleur op.
2 lossen (telt als vaste); 2 vasten in dezelfde hoek.
let op: net als eerder, let op die eerste twee steken na dehoek – de ene is de derde beginlosse van de vorige toer en de tweede ligt er direct naast.
Vaste in volgende 16 steken.
3 vasten in de hoek (zoals boven).
3 lossen, steek overslaan; halve vaste in volgende steek (zie naald in foto boven); 3 lossen;
*1 steek overslaan; halve vaste in volgende steek; 3 lossen (zie naald boven), herhaal vanaf * nog 7 keer, tot je het einde van deze zijde hebt bereikt.
Je hebt nu 9 3-lossenruimtes en 8 halve vasten er tussen (zie foto boven).
Halve vaste in hoekruimte (zie foto boven)
3 lossen; halve vaste in hoekruimte (dit zorgt voor een klein puntje in de onderkant van je drihoek);
3 lossen, halve vaste in volgende steek (zie stopnaald in bovenstaande foto).
3 lossen;
*1 steek overslaan; halve vaste in volgende steek; 3 lossen
Herhaal vanaf * nog 7 keer.
….je hebt nog 1 steek over.
Sla dieover, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af, werk het laatste draadje weg.
Oh…….zo schattig!!! Baby Buniting dirhoekejes vliegen vanzelf van je haaknaald af.
Ik hoop dat je wat kleurencombinaties vindt waar je heel blij van wordt…
…..het is zulke goede kleurentherapie!
♥ BLOCKEN
Als je alle vijftijn driehoekjes gemaakt hebt, zullen ze echt opknappen van een beetje stoom blocken voor je ze aan elkaar maakt. Je hebt een oude handdoek nodig op een stuk dik schuim, of een schuim blok bord en een paar roestvrijstalen (!) spelden. En een stoomstrijkijzer, op lage temperatuur.
Leg je driehoek op de handdoek/het bord met de verkeerde kant omhoog.
Begin met het voorzichtig pinnen/uittrekken van de lossenlus aan de onderkant van je driehoek.
Trek je driehoek nu voorzichtig in vorm en pin de andere twee hoeken ook vast. Trek niet te hard – je wilt niet dat je steken vervormen.
Neem het strijkijzer en hou ongeveer 2 a 3 cm boven je werk. NOOIT HET HAAKWERK LATEN RAKEN!!
Puff een beetje stoom – dit kost letterlijk 2 seconden!! Niet teveel, anders gaat het acryl “dood” en heb je een plat slap lapje.
Wrijf nog even over de driehoek met je handen, neem dan de spelden eruit – de driehoek vorm zou goed moeten blijven en helemaal netjes eruit moeten zien.
↑↑ Je kunt het verschil zien wat blocken doet met de driehoekjes ! Links is geblocked, rechts niet. Het is zeker de extra tijd waard als je het mij vraagt.
♥ AAN ELKAAR MAKEN
Als alle driehoekjes geblocked zijn, kun je eens leuk met ze spelen om een goede volgorde te bepalen.
Je hebt 3 kleuren nodig voor hetaan elkaar maken. Je begint met haken aan de goede kant van het project, je werkt van rechts naar links langs de rechte/bovenkant van je driehoekjes.
Toer 1 :
Let op: haak in de achterste lussen voor deze toer. Toer 2 en 3 haak je weer door beide lussen van de steek.
Steek de haaknaald door de achterste lus van de eerste steek en haal een lusje van de nieuwe kleur op.
1 losse, vaste in dezelfde steek.
Vaste in achterste lus van elke steek tot je bij het einde komt van je eerste driehoek.
Leg de tweede driehoek tegen de eerste aan, je haakt in de achterste lus van de allereerste steek (zie stopnaald) van de tweede vlag. Er is geen ruimte tussen, je haakt meteen van de een naar de ander in een doorgaande toer.
Houd je spanning gelijk en haak een vaste in de achterste lus van elke steek langs de bovenkant van je tweede driehoek.
Leg je derde driehoek neer en ga door met je vasten toer langs de bovenrand. Voeg geen ruimte toe tussen de vlaggen, ga gewoon van de een naar de ander (alleen in de achterste lussen steeds).
Blijven doorgaan, je haakt door tot je driehoeken allemaal aan elkaar zitten.
Hecht af en werk de draadjes weg.
Je hoeft niet te keren, Toer 2 haak je weer vanf dezelfde kant, waar je toer 1 begonnen bent.
Toer 2 :
Deze toer haak je halfstokjes
Steek je haaknaald in de eerste vaste van toer 1 (haak in beide lussen voor deze toer) en haak 2 lossen (telt als halfstokje).
Halfstokje in elke steek- makkelijk!
Je hoeft niet extra op te letten waar de driehoekjes tegen elkaar aanliggen, haak gewoon een halfstokje langs de hele toer.
Als je aan het einde bent gekomen, hecht je af en werk je de draadjes weg.
Je gaat nu weer naar het begin om de derde kleur toe te voegen (niet keren dus).
Toer 3 :
Hanglusje – dit is optioneel – je kunt het lusje er ook aflaten, dan begin je gewoon met (1 losse, 1 vaste) in de eerste steek.
Als je een hanglusje wilt, haak 20 lossen en vouw de lossenketting dubbel, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.
Houd de lus op je haaknaald, haak een vaste in het eerste halfstokje van toer 2.
Vaste in elke steek van de toer.
Als je het einde hebt bereikt en je laatste vaste hebt gemaakt, haak 20 lossen, vouw de lossenketting dubbel en haak een halve vaste in de eerste losse (zie stopnaald in foto boven) om een lusje te vormen.
Hecht af en werk de draadjes netjes weg, maak een paar extra lusjes waar de lussen zitten om ze steviger vast te zetten.
Wat denk je??? Makkelijk he?? Je vlaggenlijn is nu in principe klaar als je ‘m zo wilt houden, maar je kunt ‘m ook nog versieren met wat leuke knoopjes…
♥ KNOOPJES
Voor een vlaggenlijn met 15 vlaggetjes, heb je 16 knoopjes nodig. Je kunt deze knoopjes kopen in Attic24’s Woolwarehouse winkeltje: (KLIK HIER)
Je hebt een naald nodig die dun genoeg is om door het knoopje te kunnen maar dik genoeg is om ht garen door te krijgen.
Gebruik hetzelfde garen als je voor toer 2 gebruikte, knip 16 stukken van ongeveer 12 centimeter af.
Pak een van de stukken draad en doe het door je stopnaald.
Leg het eerste knoopje bij het begin van de laatste toer, breng je naald van onder naar boven door het rechter gaatje (stek de naald van achteren naar voren door het haakwerk), voorzichtig dat je niet per ongeluk het draad helemaal door trekt (je wilt een beetje laten hangen aan de achterkant)
Steek de naald nu door het linkergaatje weer terug naar achteren, door het haakwerk en trek aan.
Keer je haakwerk naar de verkeerde kant, daar heb je nu beide uiteindjes van je knoopje hangen. Maak een stevige knoop.
…..en knip de draadjes af met een schaar. Makkelijk!
Het duurt op deze manier niet lang om de knoopjes vast te naaien…
Leg de knoopjes steeds op de plek waar twee driehoeken bij elkaar komen en één bij beide ophanglusjes.
En daar is ie dan – een prachtige gehaakte vlaggenlijn, klar om een kamer op te vrolijken of iemand een hart onder de riem te steken en op te vrolijken… Waar hang jij de jouwe???
Hier is een patroonsamenvatting.
♥ VLAGGETJES (MAAK ER 15) ♥
Begin:
5 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.
Toer 1
3 lossen (telt als stokje), 3 stokjes in ring, 3 lossen.
4 stokjes in ring, 3 lossen) 2 keer, halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. hecht af.
Toer 2
Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige hoekruimte. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde hoekruimte.
*stokje in volgende 4 steken, in de hoek: (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes)*
Herhaal van * tot * nog een keer.
Stokje in volgende 4 steken, in de eerste hoekruimte haak je dan nog (3 stokjes, 3 lossen) om de hoek af te maken. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.
Toer 3
Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige hoekruimte. 3 lossen (telt als stokje), 2 stokjes in dezelfde hoekruimte.
*stokje in volgende 10 steken, in de hoek: (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes)*
Herhaal tussen * en * nog een keer.
Stokje in volgende 10 steken, in de eerste hoekruimte haak je weer (3 stokjes, 3 lossen) om de hoek af te maken. Halve vaste in derde beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.
Toer 4 (rand van de driehoek)
Hecht nieuwe kleur aan in een willekeurige hoek. 2 lossen (telt als vaste), 2 vasten in dezelfde ruimte.
Vaste in elk van de volgende 16 steken, hoekruimte: 3 vasten.
(3 lossen, steek overslaan, halve vaste in volgende steek) 8 keer. (3 lossen, halve vaste in hoekruimte) 2 keer. 3 lossen, halve vaste in volgende steek.
(3 lossen, steek overslaan, halve vaste in volgende steek) 7 keer, 3 lossen, halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten. Hecht af.
Je wilt misschien je driehoeken blocken door ze op te spelden (met de goede kant naar onder op een strijkplank) en ze dan een paar seconden te stomen.
AAN ELKAAR MAKEN
Leg de driehoekjes neer in de volgorde waarin je ze wilt vastmaken
Toer 1:
Let op: haak alleen in de ACHTERSTE LUSSEN voor alleen deze toer.
Begin rechtsboven, begin in de middelste van de drie hoekvasten die je in de vorige toer maakt. 1 losse, vaste in achterste lus van dezelfde steek. Vaste in achterste lus van elke steek langs de bovenkant van de eerste driehoek. Als je bij het einde bent gekomen, ga je gelijk verder met de volgende driehoek, vaste in elke steek langs de bovenrand. Ga verder met een continue toer van vasten in achterste lus langs de bovenrand van elke driehoek. Keer je werk niet, alle toeren gaan vanaf de voorkant. Hecht af na het 15e driehoekje.
Toer 2:
Haak aan de goede kant: hecht nieuwe kleur aan in eerste vaste. 2 lossen (telt als halfstokje), halfstokje in elke steek. Hecht af.
Toer 3:
(om een hanglusje te maken): haak 20 lossen, halve vaste in eerste losse om lusje te maken. Houd die lus op je haaknaald en werk vanaf de voorkant van je vlaggenlijn van rechts naar links een vaste in elke steek. Haak aan het einde weer 20 lossen, halve vaste in eerste losse om lus te maken. Hecht af en werk alle draadjes netjes weg.
AFWERKING (optioneel)
Als je wat extra schattigheid wilt toevoegen kun je wat knoopjes vastnaaien op de uiteinden en tussen alle vlaggetjes in.
Ik hoop dat je tevreden bent over je vlaggenlijn!
Tevreden?
Deel je creatie in de Facebookgroep door op onderstaande link te klikken. Als je mij wilt bedanken voor dit haakpatroon (elke euro is welkom!) en me daarmee in staat wilt stellen om door te gaan met gratis haakpatronen vertalen, dan kun je een donatie doen naar: NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar 🙂
Facebook Groepspagina
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina