Festival Riem: Basisriem haken
De briljante Morale Fiber haakt hele toffe hippie kleding en accessoires. Eén van haar favoriete projecten om te maken, is een Pixie Belt, een handige, mooie, kleurrijke riem met zakjes en versiersels en een rokje eraan. In deze tutorial leer je hoe je de basisriem maakt. Eerdere delen in deze serie zijn de introductiepagina en een uitleg over hoe je materialen kunt kiezen.
Heb je hulp nodig? Wil je je resultaat showen? Word lid van de gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook!
Basisriem van de Festival Riem
Meestal begin ik met het haken van de basisriem, waarbij ik één van de basiskleuren garen gebruik en eigenlijk gewoon één lange, dunne rechthoek haak, gewoon een paar basis rijen in een lange lossenketting. Ik maakte deze ketting met de double chain techniek en een 5 mm haaknaald. Het kan ook met een gewone lossenketting, maar ik vind het zelf fijner met de dubbele losse techniek.
Maak een lange basistoer, die lang genoeg is om de heupen te passen van degene voor wie je het rokje maakt, en dan nog wat langer. Je verliest waarschijnlijk een centimeter of 2,5-5 bij het afronden van de riem, doordat je een strakke toer halve vasten haakt.
Daarna voeg je een paar toeren toe om de riem breedte te geven. Ik heb een toer stokjes gehaakt, toen gekeerd en een toer (Stokje, 1 losse, steek overslaan) gehaakt om het visueel wat interessanter te maken. Daarna heb ik gekeerd en toer vasten gehaakt in elk stokje en elke lossenruimte (zodat ik iets stevigs heb om later halve vasten in te haken).
Ik ben nog een beetje creatiever geworden bij deze basisriem, omdat ik het midden van de achterkant een klein puntje wilde geven, dus daar heb ik steeds 3 steken in gedaan bij elke toer.
Als je de gewenste breedte hebt bereikt, keer je om en werk je in de zijkanten van de riem.
Ik heb een puntige driehoek gemaakt door drie hoge steken aan elkaar te haken bij de riem einden. Dit zijn vierdubbelestokjes, die ongeveer even hoog zijn als 6 lossen, dus ik deed dit: 6 lossen, sla de draad 4 keer om, steek de haaknaald door het midden van de riem en haal een lusje op, sla dan steeds de draad om en haal door 2 lusjes heen, tot je nog 1 lusje van dit vierdubbelestokje over hebt. Sla de draad dan weer 4 keer om, steek door het einde van de riem en haal een lusje op. Sla nu weer steeds de draad om en haal door twee lusjes heen, tot je nog 3 lusjes op de haaknaald hebt. Sla de draad om en haal door alle lusjes op de haaknaald.
Als je dit stuk hebt gemaakt voor de touwtjes, kun je gehaakt touwtje maken of een soort koord (zie deze uitleg voor koorden) of je kunt het laten en later stof, lint of iets anders toevoegen. Hoe dan ook, als je klaar bent met dit stuk, haak je met halve vasten door de zijkant naar beneden naar de onderkant van de riem. We haken in de onderkant van de lossenketting.
Voor het rokgedeelte, hebben we iets nodig om de stof repen aan te zetten. Je kunt de repen gewoon door de steken heen doen als je dat wilt, maar ik vind het fijner om een paar lagen te haken met lusjes om de stofrepen aan te doen. Ik begin met 7 lossen, 3 steken overslaan en dan haak ik met een vaste in de volgende steek. Ik herhaal dit voor de eerste (ongeveer) helft van de riem.
Bij het ronde gedeelte wil ik meer stof toevoegen, dus daar sla ik maar 1 steek over tussen elke lus.
Daarna heb ik de tweede helft van de riem weer afgemaakt met lusjes op grotere afstand, zoals de eerste helft ook was. Als je de andere kant bereikt hebt, maak je weer zo’n 3samengehaakte4dubbelestokjes als eerst. Hier heb ik besloten om een koordje te haken, dus ik heb een lengte lossen gehaakt met dan weer halve vasten erin op de terugweg voor mijn festival riem.
Ik ben bijna aan het einde van m’n bolletje oranje! Helemaal gelukt om een restje op te maken dus!!
Mijn (soort van)-affe riem basis meet hier ongeveer 100 centimeter, zonder touwtje, zonder het op te rekken. Zoals je kunt zien staat ie een beetje krom: dat is logisch door het meerderen in het midden. Het volgt dan de rondingen van de heupen iets mooier en de extra lusjes bij de meerderingen zorgen ervoor dat het een wat voller rokje wordt als ik de reepjes stof eraan gemaakt heb – ik wil een lekker bewegend rokje bij deze.
Maar, ik wil ook een tweede laag lusjes toevoegen, om ervoor te zorgen dat de repen stof mooi over elkaar heen vallen en het niet een te massief gebeuren wordt. Ik ben begonnen met het aanhaken van mijn nieuwe garen ongeveer 1/4 van de totale lussen lengte, omdat ik deze laag alleen aan de achterste helft van de riem wil.
7 lossen, halve vaste in volgende lus. Als ik bij het midden aan ben gekomen, haak ik een extra lus in dezelfde lus. Haak dan nog 8 7-lossen lussen aan de andere kant van de riem, stop dan weer op ongeveer 1/4. Nu heb je de tweede rij lusjes gemaakt en weer een restje opgemaakt!
Ta- DA! Dit was het voor de basisriem. Het is het gedeelte waar je later de zakjes aan vast maakt en je kunt natuurlijk zo veel verder gaan als je zelf wilt…
De basisriem is een goede plek om lekker te experimenteren met verschillende stekenpatronen. Hier zijn wat voorbeelden:
“Lavender” gebruikt een unieke granny square stijl steek.
Voor de “Nightshade” heb ik een wat opener steek gebruikt en daar dan later lintjes door heen geweven.
Simpele, rechtdoorgehaakte stokjes kunnen natuurlijk ook!
Als je vragen hebt over dit deel van de tutorial, kun je natuurlijk een reactie achterlaten! Ik hou van jullie reacties ❤
-MF
Linklijst
- Introductie
- Materialen verzamelen
- Riem basis
- Franjes, schelpen en schubben
- Vierkante zakjes
- Driehoekjes
- Ronde zakjes
- Puntige zak
- Zakjes vastmaken
- Rokje van reepjes stof
- Samenvatting
- Bonus: Rond zakje uit één stuk
- Bonus: Zakje voor smartphone
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina