Skip to Content

Felix – Tips

Felix – Tips

Felix is een gratis haakpatroon, ontworpen door She Makes Crochet en hier voor u, uiteraard met toestemming, naar het Nederlands vertaald.

Heb je liever een advertentievrije versie van dit patroon, in PDF-formaat zodat je het gemakkelijk kunt printen, waarmee je ook nog eens Een Mooi Gebaar steunt? Klik dan op deze link en schaf het patroon aan!

Felix 17
Zie je het allerlaatste blokje dat nog gehaakt moet worden?Ik ben zó dankbaar voor al het enthousiasme over deze Felix deken! Ik heb zoveel lol gehad met dit project en heb er ook veel van geleerd. De Felix deken is één van mijn favoriete maaksels hier in huis – er zitten zoveel k leuren in! Ik word blij elke keer als ik ernaar kijk. Het is bovendien een hele goede motivator geweest om meer met mijn ontwerpen en met dit blog te doen! Super leuk allemaal!Onze Scrap-Along Felix deken groep op Facebook is een prachtige plek om alle mooie dekens te aanschouwen. Ik wist altijd al dat iedereen op een andere manier leert, maar de Facbeook groep heeft me ook een hele grote variatie laten zien aan hoe mensen nadenken over onze gedeelde hobby, haken. Ik geef op deze pagina tips en strategieën zodat hopelijk iedereen de deken kan maken!

Ik wil niet alleen dat iedereen de deken kan maken, maar ook nog dat iedereen ‘m gemakkelijk kan maken! Het is een vrij herhalend en gedachteloos patroon – MAAR waarschijnlijk heb je nog nooit eerder zoiets gemaakt, dus je moet wel een beetje opletten tot je het patroon “snapt”. Daarna heb je het patroon waarschijnlijk niet meer nodig.

Het doel van deze pagina is om zoveel mogelijk mensen dat “ik snap ‘m!” gevoel te kunnen geven, zo snel mogelijk. Ik heb daarom videos en foto’s toegevoegd om alle hoogtepunten uit te leggen!

Let op: als je dit patroon probeert te maken zonder geschreven patroon, kan ik je aanraden om eerst alle videos te kijken. Deel 1-4 laat bepaalde technieken zien, maar ze “stapelen”, dus als je de hele deken wilt maken is het handig als je met 1 begint. Deel 5 laat zien hoe je de deken laat groeien, maar geeft ook de aantallen blokjes per sectie. De laatste video geeft een overzicht van de hele deken en is handig om te kijken als je een soort overzicht wilt hebben voor je aan dit patroon begint. 

Corner to Corner

Je moet corner to corner kunnen haken voor deze deken, maar onthou – de deken is waarschijnlijk totaal anders dan je gewend bent. Zelfs als je al honderden corner to corner projecten hebt gemaakt, kun je nog steeds in de war raken van dit ontwerp, omdat het nogal onconventioneel is – lees alles rustig door voor je begint of als je vast loopt.

In onderstaande video vind je uitleg over hoe je corner to corner moet haken. Ik kan ‘m aanraden voor iedereen, ook ervaren haaksters, zodat je snapt wat ik bedoel!

Speciale Technieken

Er zijn drie speciale technieken waar je bekend mee moet zijn in dit patroon:

  1. Het maken van een “vreemde vorm” – dit is niet echt een speciale techniek, maar wel totaal anders dan hoe je normaal corner to corner haakt
  2. Het maken van een “zwevende meerdering” – een methode die ik heb ontwikkeld zodat je ook steken kun maken als je niet meer “aan” een toer vast haakt. Ik heb deze methode ontwikkeld, ik denk niet dat je ‘m ooit eerder bent tegen gekomen, dus het heeft even je aandacht nodig voor je begint.
  3. Blokken vast zetten – de join-as-you-go methode voor corner to corner, maar met een extra stap. Zelfs als je eerder corner to corner mét join as you go gehaakt hebt, raad ik je aan om bij dit project even goed te kijken hoe ik het doe in dit ontwerp!

Al deze methodes staan bij Deel 1 in de uitleg vermeld. Als je die niet gelezen hebt, kun je er weer naartoe terug.

1. Maak een vreemde vorm

Er staan duidelijke stap-voor-stap foto’s van dit proces in Deel 1, met een genummerde weergave zodat je goed de volgorde kunt zien waarin je je steken moet maken. Die weergave kan je ook helpen bij het maken van kortere-dan-verwachte rijen en het kan helpen met het kloppend houden van je stekenaantal.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je ALTIJD je werk keert. Je haakt ALTIJD de ene kant omhoog, KEERT en werkt langs DEZELFDE KANT omlaag. 

Dit is precies wat je altijd doet in Corner to Corner. Misschien zegt je haakinstinct wat anders bij dit project, maar negeer dat instinct even en volg het patroon. Het voelt “raar” om deze vorm te maken en daarom heet het ook “maken van een vreemde vorm” 😉 Als je hiermee worstelt, let dan goed op de stap-voor-stap foto’s en kijk eventueel de video.

Felix 18

Je kunt eventueel ook een soort “valsspelen” – je haakt een normale driehoek corner to corner met 4 blokjes breed, 4 blokjes hoog en 4 blokjes diagonaal. Hecht af en maak een tweede, identieke driehoek, laat een lange draad over om te naaien en naai beide driehoekjes zo aan elkaar dat je 8 blokjes aan de onder kant hebt, 2 bovenop en 4 blokjes langs de diagonale zijde. De paarse lijn in de foto hierboven is dan je naad.

2. Zwevende meerdering

Felix 19

Op de bovenstaande foto zie je dat de blokken aan de linkerkant een “zwevende” rand hebben. Ik ben begonnen met het haken van elk van die blokken in het midden van de V-vallei en daarna naar boven toe. Na het bereiken van de bovenkant van het laatste blokje van het paneel eronder, volgen nog meer blokjes. De zwevende meerdering zorgt er dan voor dat je door kunt gaan. De stap-voor-stap foto’s zijn heel duideijk denk ik, maar als het niet duidelijk is, volgt hier nog een video:

3. Blokken vastzetten

Je gebruikt hier de join as you go methode: je haakt de blokken aan elkaar vast en hoeft niets te naaien. Het kan helpen om te herkennen dat de corner to corner steken een soort vierkantjes zijn. Elk vierkant raakt de vierkanten eromheen en zit daar ook aan vast. Je hebt soms wat halve vasten nodig om op de goede plek uit te komen.

Naast de foto’s in de drie patroondelen, heb ik hier ook nog wat foto’s aangepast ter verduidelijking.

Felix 20

Op de foto zie je de volgende dingen :

  1. In deze foto heb ik de halve vaste in de laatste ruimte gemaakt om mijn laatste steek te maken. Ik heb 3 lossen gemaakt om het laatste corner to corner blokje te maken. Zie je hoe er een vierkantvormig gat zit tussen de twee panelen? Daar komt je laatste blokje – degene die je nu gaat maken. Als je dat blokje af hebt, moet ie vast gezet worden aan de blauwe blokje er links van.
  2. Dezelfde foto nog een keer, maar dan met een paarse stip om te laten zien waar je een halve vaste maakt om de blokjes vast te maken aan de bovenhoek. Na de halve vaste maak je het blokje af waar je mee bezig bent door drie stokjes te maken (aangegeven met roze lijnen in de foto) en je “negeert” de halve vaste, je doet niets met het andere (blauwe) paneel. Tot slot maak je deze twee blokjes nog een keer aan elkaar vast met een tweede halve vaste, daar waar je de blauwe stip ziet.
  3. De blokjes zitten nu aan elkaar vast (yay!) maar je bent aan de “verkeerde” kant uitgekomen om verder te gaan met het roze blok. De volgende blokjes die je moet maken zijn aangegeven met roze strepen. Om weer aan de goede kant van het blokje uit te komen, haak je 3 lossen en een halve vaste in de lossenruimte. Zo simpel is het. Keer dan je werk en ga verder met het maken van corner to corner blokjes zoals je gewend bent (beginnende met weer 3 lossen).
  4. Zo ziet de deken eruit als de panelen aan elkaar zitten.

Let op: Sommige mensen worstelen echt met de naden als ze beginnen met stapelen van de panelen. Vaak is de reden dat ze de naad (meestal de eerste naad van toer 2) in de verkeerde steek maken. Als je steeds twijfelt of worstelt met je naden, kijk dan even naar deze Extra video!

Aan de slag!

Nu je bekend bent met de Corner to Corner techniek en de speciale technieken van dit patroon, is het tijd om te beginnen met het stapelen van je panelen en het toevoegen van secties.

De deken wordt beschreven in secties (rechtersectie, middensectie, linkersectie, rand), maar het is allemaal één geheel, door het join as you go aspect. Je begint elke sectie met een rechterkant en linkerkant start, dan maak je deze twee delen aan elkaar en dan stapel je linker en rechter panelen op elkaar tot je bij de bovenzijde aan komt, die je ten slotte recht maakt.

In sectie 1 maak je de rechterzijde van de deken, de eerste sectie. Je hebt dan een rechte zijkant aan de rechterkant en een gekartelde zijde aan de linkerkant.

In sectie 2 begin je weer met een beginpaneel voor een linker-startpunt en bouw je de bodem van je deken voor een rechterzijde paneel. Je maakt beide zijdes aan elkaar, stapelt panelen en maakt de bovenkant recht. Je kunt deze sectie zo vaak herhalen als je wilt, om een bredere deken te krijgen. Je kunt dit deel zelfs helemaal overslaan als je een hele smalle deken wilt, dan ga je meteen naar sectie 3.

In sectie 3 maak je de linkerkant van de deken recht.

Er zijn nóg twee videos. In de eerste leg ik het patroon uit en hoe je een Felix deken opbouwt. De tweede video beschrijft mijn methode van draadjes wegwerken voor dit project.

Ik hoop ontzettend dat je met al deze extra instructies, videos en het patroon, er in slaagt om de Felix deken te maken. Ik hou van dit ontwerp en ik zou het leuk vinden om jullie werk te mogen zien!

Er is een toffe Facebookgroep voor dit project, waarin één van de deelnemers met een toffe tool kwam om je deken te ontwerpen. Lisa Schwartz maakt ‘m en ik ben zo dankbaar dat ze ‘m met jullie allemaal wil delen! Er zijn twee documenten die je kunt gebruiken om je deken te plannen/aanpassen. De eerste is de maat van mijn deken, dus 20 panelen hoog met 2 midden secties naast elkaar. De tweede is een enorme versie waar je zelf een vierkant/rechthoek in kunt tekenen aangepast op je eigen unieke maat. Kleur dan de panelen in zoals je ze hebben wilt, speel daarmee tot je tevreden bent. Cool, toch? Bedankt Lisa!

Felix deken voorbeeldmaat kleurplaatGrote Felix kleurplaat aanpasbaar op maat

Je mag je werk natuurlijk delen, je mag de deken ook verkopen, maar noem mij dan als de ontwerpster – SheMakesCrochet – en mij als vertaler – Een Mooi Gebaar. Verkoop of deel het patroon niet, maar deel een link. 


Belangrijke links bij dit project:

Introductiepost
Tips
Sectie 1
Sectie 2
Sectie 3

She Makes Crochet:

Website
Facebookpagina
Facebookgroep
Ravelry
Instagram
Pinterest
YouTube-kanaal

Een Mooi Gebaar

Facebookpagina
Facebookgroep
Instagram


Wat leuk dat je tot hier gekomen bent! Is je deken mooi geworden?

Blij met dit gratis patroon? Deel je foto’s via Facebook of Instagram, dat vind ik écht een cadeautje!

Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!
LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!