Attic24 ontwerpt schitterende dekens en legt in deze tutorial uit hoe je granny squares meteen aan elkaar kunt haken. Geen gepruts meer met stapels vierkantjes aan elkaar naaien! Liever tóch een andere manier om je granny squares aan elkaar te zetten? Ga dan naar de lijst met methodes! Ik heb uiteraard toestemming gevraagd en gekregen voor het vertalen van Attic24’s pagina’s. De Engelse versie van deze pagina vind je hier.
Ik ben nu al 18 maanden granny squares aan het maken en ik heb ze allemaal pas ná het haken aan elkaar gezet.
Toen had ik een paar weken geleden het idee om een deken te maken van kleine drie-toeren-grannies en heb ik de join-as-you-go methode uitgeprobeerd. Het idee om met een enooooorme stapel kleine vierkantjes te gaan zitten en ze dan allemaal aan elkaar te haken, maakte me bezorgd. Dus ik vond het SUPER TOF toen ik deze joining-on-the-go methode vond en het nog werkte ook! Het maakt écht een verschil in hoe ik me voel over een project met vele kleine onderdelen, want, laten we eerlijk zijn, dat aan elkaar zetten is het minst favoriete onderdeel van het deken-maken, dus als we dat kunnen overslaan, dan is dat absoluut een gewenst resultaat. Zeker weten.
Deze methode is niet moeilijk, maar het kan zijn als je voor de eerste paar vierkantjes een rustig plekje vindt om te haken, waar je je kunt concentreren. Het is handig als je al weet hoe je granny squares moet maken; als je bekend bent met het patroon van clusters op de zijdes en in de hoeken. Het enige wat je namelijk doet is lossenruimtes vervangen door “aan elkaar maak halve vasten”, de rest is precies hetzelfde.
Dus als je wilt leren hoe het moet (en het is makkelijkkkkk!) lees dan verder…
Ik laat je zien hoe het moet met mijn huidige project, dat bestaat uit allemaal kleine drie-toeren-vierkantjes. Deze methode kan even gemakkelijk worden gebruikt bij grotere vierkanten.
Stap 1: Join as you go met Granny Squares
De eerste stap is het afmaken van één kant van de laatste toer. In dit geval heb ik 4 lossen gehaakt, daarna 3 stokjes in de eerste hoek, met daarna 1 losse. Vervolgens weer 3 stokjes in dezelfde ruimte (als een zijkant cluster), 1 losse, dan 3 stokjes in volgende lossenruimte van de groene cirkel. Dan 1 losse, dan weer 3 stokjes in de volgende lossenruimte (dit is het eerste gedeelte van de hoek), dan 1 losse…. Nu ben je op het punt waar je voor het eerst aan het andere vierkantje gaat haken.
Als je vierkanten groter zijn dan de mijne, werk je alle zijkantclusters die nodig zijn en stop je op een punt waar je van de tweede hoek, het tweede 3-stokejsgroepje gaat maken, zoals boven.
Stap 2: eerste hoek joinen
Als je de hoek maakt, haak je normaal 2 lossen tussen de 2 3stokjesgroepen. Als je een join-as-you-go doet, vervang je die lossenruimte met 1 of 2 halve vasten. Ik noem die “aan elkaar maak halve vasten”.
Dus je maakt je eerste aan elkaar haak halve vaste: steek de haaknaald in de hoekruimte van het andere vierkant (zie foto boven, het roze vierkant)….
….Sla de draad om en haal de naald terug door de hoekruimte…
….en door de lus op de haaknaald. Dat is je aan elkaar haak halve vaste. (De andere naam komt dus niet doordat het een andere steek is, maar door je het op een ander onderdeel van haakwerk doet, en niet in de toer waarmee je bezig bent van het groene vierkant).
Nu maak je de hoek af door 3 stokjes te haken in dezelfde lossenruimte als het vorige 3stokjesgroepje. Je haakt eigenlijk precies dezelfde granny square als normaal, dus de 3stokjesgroepen in hoeken en op zijdes zijn gewoon hetzelfde. Een uitgebreide foto-tutorial van deze grannies vind je hier.
Stap 3: tweede hoek joinen
Als de hoek af is, zou je bij een normaal vierkant 1 losse haken. In plaats daarvan haak je een aan elkaar haak halve vaste op het roze vierkant in de volgende lossenruimte (zie foto boven, die ruimte!). Sla de draad over, trek het garen door de lossenruimte én door de lus op de haaknaald. Dit is je tweede aan elkaar haak halve vaste.
Nu maak je een zijcluster door 3 stokjes in de volgende lossenruimte op het groene rondje te maken. Daarna weer een aan elkaar haak halve vaste in de volgende ruimte op het roze vierkant.
Nu ga je het volgende hoekcluster maken, dus eerst 3 stokjes in de volgende ruimte van het groene vierkant, daarna (in plaats van 2-lossen voor de hoek), haak je een aan elkaar haak halve vaste in de hoekruimte van het roze vierkant (zie foto boven), gevolgd door 1 losse.
En dat, mijn lievelingen, was alweer de eerste zijde!!! Hoeraa!! Zie je wel dat het makkelijk is!
Stap 4: rest van eerste vierkant afmaken
Op deze manier ga je verder, zorg ervoor dat je het hoekcluster afmaakt met weer 3 stokjes in dezelfde ruimte, dan 1 losse.
Nu ga je verder met het maken van de derde en vierde zijde van het vierkant, gewoon zoals je de granny normaal ook af zou maken. In de vierde hoek maak je een groepje van 2 stokjes en dan een halve vaste in de derde beginlosse om de toer te sluiten.
Zie je… niet zo moeilijk!
Stap 5: Aan twee zijdes ‘joinen’
Nou, als dat allemaal gelukt is, laat ik ook nog even zien hoe je een vierkant aan elkaar zet in een hoekje, als je twee zijdes moet vastzetten in plaats van eentje.
Begin op precies dezelfde manier: werk je eerste zijde tot de helft van de eerste hoek, maak dan je aan elkaar haak halve vaste zoals in foto boven.
Haak de tweede helft van de hoek in dezelfde ruimte….
….ga dan verder door weer twee zijclusters te maken met steeds aan elkaar haak halve vasten ertussen.
Nu ga je aan het volgende hoekcluster werken. Haak daartoe eerst 3 stokjes in de hoekruimte van de rode cirkel, vervang dan de 2-lossen van de hoekruimte voor 2 aan elkaar haak halve vasten, op deze manier…
….in bovenstaande foto kun je zien dat ik de eerste aan elkaar haak halve vaste in de hoek van het donkerblauwe viekrant maakte. De tweede aan elkaar haak halve vaste wordt gemaakt in de hoek van het rode vierkant… Snap je het nog? Zie je hoe dat gaat?
Ga verder met de derde kant van je granny, met steeds de aan elkaar haak halve vasten weer in de overeenkomstige lossenruitmes.
Je laatste aan elkaar haak halve vaste is in de rode hoekruimte, daarna haak je de vierde zijde gewoon “vrij”.
Net zoals met een normale granny square, eindig je deze toer met 2 stokjes in de eerste ruimte waarin je haakte en dan een halve vaste in derde beginlosse om de toer te sluiten.
En dat was het! Cool, niet waar?
Als je hulp nodig hebt, laat dan een berichtje achter en ik probeer je te helpen!
Blij met dit gratis patroon?
Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via overboeking: (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.
Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina