Skip to Content

Vierkanten aan elkaar zetten

Vierkanten aan elkaar zetten

Acht manieren om vierkanten aan elkaar te zetten – CypressTextiles

Deze blogpost hoort bij de Vibrant Vintage CAL Reboot, maar je kunt de aan elkaar zet methodes ook gebruiken voor willekeurige andere projecten waarbij je vierkanten aan elkaar wilt zetten! De post is geschreven door Rachele Carmona van CypressTextiles en hier met toestemming voor jullie naar het Nederlands vertaald. Heel veel haakplezier!

Randen haken vóór het aan elkaar zetten

Je kunt zelf kiezen of je een randje om je vierkantjes heen haakt voor het aan elkaar zetten, of niet. In deze blogpost lees je daar meer over. In de foto hieronder zie je een vergelijking van een deken mét extra randjes en zonder. De aan-elkaar-zet-methodes werken even goed voor allebei de opties, zolang de vierkantjes maar evenveel steken per zijde hebben.

[Let op: om de dekens hieronder te maken kun je Scheepjes Colour Crafter (affiliate) kopen (als je die link gebruikt krijgt de ontwerpster een kleine bijdrage, niet ik!) – of kijk naar andere Scheepjes retailers!]

Als je een randje om je vierkantjes wilt, ga dat dan doen en kom dan hier terug om verder te lezen. Je kunt dezelfde kleur voor alle randen gebruiken, of als je het warme neutrale kleurenpallet van Scheepjes Softfun hebt gekozen, dan kun je steeds een complementaire kleur kiezen om elk vierkant van een rand te voorzien. Ik heb dat voor de demodeken gedaan, zoals je kunt zien in de foto hieronder.

[Let op: om de deken hieronder te kunnen maken kun je Scheepjes Softfun (affiliate) kopen]


8 Methodes om vierkanten aan elkaar te zetten

Deze lijst bestaat uit verschillende manieren van aan-elkaar-zetten: sommige zijn continue, andere niet, sommige zijn kant-achtige, ander simpel. Je kunt er eentje kiezen die echt bij jouw project past. Sommige hebben geschreven/foto-tutorials, andere (Engelstalige!) video tutorials. Sommige zijn uniek, andere best bekend. Alle tutorials zijn gemaakt door Rachele van CypressTextiles.

1. Whip Stitch

Gebruikt voor de demo deken in de VVCAL Reboot

Als je maar een klein beetje garen over hebt, dan is deze manier van aan-elkaar-zetten heel goed mogelijk. Het is een naaimethode, maar ik gebruik er mijn haaknaald voor en geen wolnaald. Het kan allebei.

CypressTextiles heeft onlangs een boek geschreven, dat helaas alleen in het Engels beschikbaar is: The Art of Crochet Blankets: 18 Projects Inspired by Modern Makers.

“Steek je garen door een wolnaald. Houd de motieven met de verkeerde kanten tegen elkaar aan en zet het garen vast met een steek door beide motieven. Trek het garen helemaal door. Herhaal tot aan de overkant, steek de naald altijd van voor naar achterkant, waardoor de steken tegen de naad aan blijven liggen. Trek niet te hard aan, dit zorgt voor golfjes in je werk.”

Als je je haaknaald gebruikt in plaats van een wolnaald, hecht dan het garen met een halve vaste aan en trek het garen helemaal door de lus heen, steek je naald steeds van voor naar achteren door beide motieven heen en trek het garen helemaal door. Ik werk in rijen en keer dan de deken om om in tegengestelde richting verder te werken tot de hele deken aan elkaar genaaid is.

Let op: ik werk in allebei de lusjes van beide motieven, omdat ik het leuk vind om die kleine, nette steekjes aan de voorkant van m’n werk te zien, waardoor het zo’n echte handgenaaide look krijgt. Je kunt ook alleen door de achterste lusjes werken, of alleen door de voorste, dan krijg je weer een andere uitstraling. Probeer zelf uit wat je mooi vindt! Een patroon is als een recept, je kunt het best een beetje aanpassen 😉

Als je het Warme Neutrale kleurenpallet gebruikt, dan is dit de manier die ik gebruikt heb voor de demodeken in de foto hieronder. Gebruik de cream kleur voor het aan elkaar haken. 


2. Boomerang

Hier haak je met stokjes aan elkaar, waardoor de methode meer garen gebruikt. Er is een Engelstalige video tutorial voor deze methode (zie beneden).

Volg deze link voor de geschreven uitleg in het Nederlands.

Videotutorial


3. Celtic Lace Mini of Celtic Lace Junior

Ook voor deze methode heb je genoeg garen nodig om het aan elkaar te zetten, maar het resultaat is schitterend. De roze variant in de foto’s hieronder is de Celtic Lace Mini, de blauwe variant is de Celtic Lace Junior. Je kunt ze beiden vinden in één overzichtelijke blogpost, de Nederlandse vertaling daarvan vind je hier.

[Let op: het aanbevolen garen voor de manier van aan elkaar zetten zoals in de foto is – Scheepjes Colour Crafter (affiliate)]

 


4. Doorlopende methode met vasten en PLT

Doordat deze methode vasten gebruikt, verbruikt het niet veel garen. Het is een doorlopende manier van aan elkaar zetten, waardoor je weinig draadjes hoeft weg te werken. Het is een doorlopend pad wat je haakt, dus de methode van aan elkaar zetten is niet ingewikkeld met vasten, maar het ontdekken hoe je de vierkanten precies moet positioneren wellicht wel. Je haakt de vierkanten in een continue pad, op zo’n manier dat je begint en eindigt in de rechterbovenhoek van de deken.

Volg deze link om naar de uitgebreide, Nederlandstalige foto-tutorial van deze methode te gaan.


5. Join as you go met vasten en PLT

Als het idee van een doorlopende manier van aan elkaar zetten je niet aanspreekt, kun je het ook vierkant voor vierkant doen, met vasten en PLT. Bij deze methode haak je steeds één vierkantje vast, waardoor je wel steeds weer moet aan en afhechten, maar waardoor je dus niet hoeft te wachten tot je een hele berg vierkantjes klaar hebt.

De instructies voor deze methode vind je via deze link.


6. Kleine kabel naad

Deze methode voegt echt iets toe aan je deken, maar zonder de aandacht weg te halen van de textuur van je vierkanten.

Klik op deze link om naar de uitgebreide foto-tutorial te gaan van deze methode.

Videotutorial


7. Doorlopende platte vlecht

Als je van de platte vlecht houdt, dan wil je misschien de doorlopende versie wel eens proberen.

Volg deze link om de doorlopende platte vlecht methode te bekijken.


8. Platte vlecht as you go (niet doorlopend)

Dit is de niet-doorlopende versie van de aan-elkaar-zet-methode die hierboven staat. Het is een relatief makkelijke manier, waarbij je de hoeken op een mooie manier aan elkaar zetten voor een mooie, kantachtige look.

Volg deze link om de platte vlecht as you go te leren. 

Ik ben erg benieuwd welke methode je hebt gekozen! Zoals je hebt kunnen zien past elke manier van aan-elkaar-zetten bij elk project, dus ik hoop dat jullie me foto’s sturen op Facebook of via @eenmooigebaar/#eenmooigebaar op Instagram, zodat we allemaal mee kunnen genieten van de resultaten!

Ik wil hier ook nogmaals Rachele Carmona bedanken voor de toestemming om haar patronen te vertalen, dan kan ik het allemaal met jullie delen <3

Heel erg bedankt voor het lezen van deze lange blog, hopelijk heb je een fijne manier van aan-elkaar-zetten gevonden!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina