Skip to Content

Aan elkaar haken – Boomerang

CypressTextiles heeft veel verschillende manieren beschreven om vierkanten aan elkaar te haken. Eén van die manier is de Boomerang. Dit blog is een vertaling van haar originele werk.

Bij deze aan elkaar zet methode kun je willekeurige vierkanten gebruiken om aan elkaar te zetten. Je haakt de banen eerst horizontaal en dan verticaal, tot de hele deken aan elkaar zit. Omdat de banen heen en weer aan elkaar gezet worden, heb ik deze methode de Boomerang genoemd.

Ik hoop dat jullie er net zoveel van genieten als ik, want het is een leuk patroon! De Engelstalige videotutorial voor deze manier van aan-elkaar-zetten was de eerste tutorial op het YouTube-kanaal van Cypress Textiles, leuk he!

Pak je stapel vierkantjes, een lekker kopje thee of koffie en succes!

Materialen

  • Een stapel granny squares! De maat van je vierkantje maakt niet uit, maar we voegen er wel een toertje stokjes aan toe. Als dat niet kan, bijvoorbeeld als er teveel lossenruimtes aan de rand van je vierkant zitten, doe dan eerst een toer vasten om elk vierkant heen, of kies een andere methode.
  • Een haaknaald passend bij je materiaal
  • Een stopnaald en schaar

Stekenuitleg

  • beginstokje (vaste, 1 losse) – telt als stokje

Instructies

Zoals in het schema te zien is, worden eerst alle banen horizontaal aan elkaar gezet (step 1). Daarna keer je je werk en doe je alle verticale banen (step 2). Als dat allemaal klaar is voeg je nog een toer stokjes toe aan de rand zodat het één mooi geheel wordt. 

Stap 1 – Horizontale naden

Eerst haak je de bovenste twee vierkanten die langs de blauwe lijn liggen aan elkaar. Kijk steeds naar het schema. Begin bij de groene cirkel van motief 1 en volg de blauwe lijn liggen over de gehele rij en weer terug, waarbij je eindigt bij de rode cirkel van motief 8.

Hecht de achtergrondkleur aan met een halve vaste in de hoeksteek van motief 1. (Beginstokje, stokje) in dezelfde steek. *stokje in elke steek tot volgende hoek, 2 stokjes in hoeksteek, 3 lossen, pak motief 2, 2 stokjes in hoeksteek. Herhaal vanaf * tot alle vierkanten van de rij aan elkaar zitten, haak 2 stokjes in de tweede hoek van motief 4, 3 lossen.

In het schema is de rondlopende pijl symbool voor zojuist gehaakte 3 lossen. 

Draai je deken zo, dat je weer naar boven kunt werken. *2 stokjes in hoek van motief 5, 1 stokje, trek dan het lusje naar voren op de volgende manier: haal naald uit lus, steek naald van voor naar achteren door overeenkomstige steek op motief 4, trek lusje naar voorkant van je werk (dit noemen we vanaf nu PLT). (Stokje, PLT) in elke steek langs motief 5 tot laatste 3 steken, 1 stokje en 2 stokjes in hoeksteek zonder PLT, 3 lossen, pak het volgende motief en herhaal vanaf * voor motieven 6, 7 en 8. Als het tweede stokje van de hoek van motief 8 klaar is, haak dan 3 lossen, halve vaste in eerste steek van stap 1, hecht af en werk de draadjes weg. De eerste en laatste 3 steken van elk motiefje zijn niet op de PLT manier aan elkaar gezet. Dit is zodat de hoeken een mooie vorm krijgen.

Herhaal nu stap 1, waarbij je steeds met een boomerang beweging van boven naar beneden en terug beweegt, tot je de laatste rij gehad hebt.

Stap 2 – Verticale naden

Draai de deken op zo’n manier dat je de verticale naden kunt gaan maken en volg het paarse lijntje uit het schema.

Hecht op dezelfde manier aan als voor stap 1, in de hoek van motief 8 waar de groene cirkel van stap 2 staat. Werk weer op dezelfde manier tot voor de tweede 2-stokjes hoek van motief 8.

1 losse, halve vaste door beide 3-lossenruimtes van stap 1, 1 losse, haak nu steeds alle zijdes aan elkaar met halve vasten om de 3-lossenruimtes heen. Aan het einde van de rij, 3 lossen, keer je werk om en werk op dezelfde manier weer terug naar het begin om tot de rode cirkel van stap 1 te komen.

2 stokjes in de hoek van het naastgelegen motief, stokje in elke steek tot overkant, 2 waarbij je de steken steeds aan elkaar vast maakt tot hoek waar de 4 vierkanten bij elkaar komen. Nadat je de 2 stokjes in de tweede hoek gemaakt hebt van het motief, 1 losse, naald uit lus, volg de foto’s om naald van voor naar achteren in de rechterbovenhoek te doen, dan van voor naar achteren in de linkerbovenhoek, dan achter naar voren door de rechteronderhoek en trek het lusje naar voren, 1 losse om hoek in te sluiten.

1 losse, ga verder met het volgende motief met 2 stokjes in de hoek.

Haak aan het einde 3 lossen, halve vaste in eerste steek van stap 2, hecht af en werk de draadjes weg.

Als alle vierkanten op deze manier aan elkaar zitten, is de buitenste rand van de buitenste grannies nog gek.

Stap 3 – Rand om deken

1 stokje in elke steek rondom om deken af te maken:

halve vaste in willekeurige hoek, (beginstokje, 3 lossen, 2 stokjes) in hoeksteek, stokje in alle steken tot 3-lossenruimte. 2 stokjes in hoeksteek, 1 losse, halve vaste in 3-lossenruimte, 1 losse, 2 stokjes in hoekruimte van volgende motief, ga op deze manier door tot volgende hoek van de deken. (2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes) in hoek van deken. Werk zo de hele deken rond. Eindig met een stokje in dezelfde steek als het beginstokje, halve vaste in beginstokje, hecht af en werk de draadjes weg. Jeej!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina