Skip to Content

Zachte Bal haken

Zachte Bal haken
zachte bal haken

Een zachte, gehaakte bal als cadeautje voor een 1-jarig jongetje. Inspiratie vond ik hier, en een Engelse tutorial voor de ‘african flower hexagonhier. Ik heb wat kleine dingen aangepast, maar de strekking is gelijk. De bal is gemaakt van 120 gram Baby Merino Drops in allerlei verschillende kleuren, met haaknaald 3.0. De bal is opgevuld met 140 gram fiberfill, maar zou bijvoorbeeld ook opgevuld kunnen worden met de inhoud van oude (kringloop) knuffels, of goedkope (Action) kussentjes.

DSC_0167

Deze zachte bal haken bestaat uit 12 pentagon vakjes en 20 hexagon vakjes, op onderstaande wijjze in elkaar gezet. Ik heb de pentagon vakjes in één kleur gemaakt, maar die kunnen ook in meerdere kleuren. Ik ben begonnen met het linksonder vakje en heb op die manier elke keer een vakje eraan gemaakt door ze met vasten binnenstebuiten aan elkaar te naaien. Zo hoefde ik ook minder draadjes weg te werken, want het draadje van de buitenste rand kan gebruikt worden om de vakjes aan elkaar te naaien. Draadjes wegwerken is een groot onderdeel van dit project, ik kan je aanraden om dit na elke vijf vakjes of zelfs vaker te doen.

unfolded soccer ball 21 272x300 1

Voor het in elkaar zetten van de vakjes leg je ze met de goeie kant op elkaar en naai je ze van hoekgat tot hoekgat met vasten aan elkaar. Ik ben niet zo’n held met ruimtelijk inzicht, daarom heb ik de hexagonnen hieronder met stipjes ingekleurd: elke kleur staat voor één pentagon en zo weet ik welke hexagonnen moeten passen bij welke andere hexagonnen. Ik zou het bijvoorbeeld jammer vinden als de buitenste rij van een hexagon dezelfde kleur heeft als een aangrenzend pentagon of hexagon.

Untitled 1 1

Pentagon haken voor de zachte bal haken

Maak een magische ring, met daaraan twee lossen (telt als eerste halfstokje).

DSC_0191

Maak vervolgens een halfstokje, een losse, twee halfstokjes, een losse, totdat je vijf groepjes van twee halve stokjes hebt.

DSC_0193(2)

Sluit de ring met een halve vaste aan de bovenste van de eerste twee lossen.

DSC_0195

Ga met een halve vaste naar één van de ‘gaten’ die je met de losse gemaakt hebt in de vorige ronde. Die “gaten” worden lossenruimtes genoemd. Maak vervolgens twee lossen, een half stokje, een losse en twee halve stokjes in hetzelfde gat. Maak dan *twee halve stokjes, een losse, twee halve stokjes* in elk van de volgende gaten van de vorige ronde. Maak geen losse tussen de twee halve lossen tussen twee gaten. De lossen tussen de halve stokjes zorgen ervoor dat je een ‘hoek’ maakt. Aan het eind heb je vijf van die hoeken. Sluit de ronde met een halve vaste in de eerste tweede losse van de vorige ronde.

DSC_0196

Steek over met halve vasten naar één van de vijf hoeken. Maak vervolgens twee lossen (telt als eerste halve stokje) en zes halve stokjes in hetzelfde gat in de hoek. Maak vervolgens zeven halve stokjes in de volgende hoek en ga door totdat je rond bent. Sluit de ronde met een halve vaste. (35 steken).

DSC_0197

De volgende ronde bestaat uit vasten in elke steek van de vorige ronde. Daarvoor maak je eerste één losse en dan vasten in de volgende steken. Om de bloemblaadjes meer vorm te geven maak je een ‘lange vaste’ door op het laagste punt tussen de blaadjes een steek naar de derde ronde te maken (zie witte pijlen op de foto). Sluit de ronde met een halve vaste in de eerste losse. (40 steken)

Foto met pijlen

Voor deze laatste ronde maak je twee losse (als eerste halfstokje), gevolgd door een halfstokje in elke steek van de vorige ronde, behalve in het middelste stokje van twee rondes terug, daar waar je zeven halve stokjes maakte. Boven het vierde halfstokje doe je een *halfstokje, een losse, een halfstokje*. Dit zorgt er weer voor dat je vijf hoeken krijgt. Sluit de ronde met een halve vaste, werk je uiteindjes weg en tada! Het eerste pentagon is klaar.

Als het pentagon klaar is kun je ‘m door vasten aan de andere vakjes van je bal haken. (Maar je kunt ook een deken maken van alleen maar pentagonnen (of is het pentagonni?).

In totaal maak je voor de bal 12 keer een pentagon.

DSC_0204

Hexagon voor de zachte gehaakte bal

Het hexagon bestaat uit vijf rondes. Ik heb ervoor gekozen om de tweede en derde ronde dezelfde kleur te maken, zodat de blaadjes beter uitkomen. Je zou ook meerder rondes kunnen maken, maar op deze manier passen de pentagons en hexagons aan elkaar. Deze bal is een cadeautje voor een heel lief jongetje dat één jaar wordt, dus is het belangrijk dat alle draadjes heel goed zijn vastgehecht zodat de bal lang meegaat en er geen kleine vingertjes verstrikt raken in losse touwtjes.

DSC_0178

Maak een magische ring met daarin drie lossen (telt als eerste stokje), gevolgd door een stokje. Daarna *losse, twee stokjes* totdat je in totaal 6 groepjes van 2 stokjes hebt, allemaal gescheiden door een losse. Sluit met een halve vaste de ring en trek het touwtje van de magische ring strak aan. Wissel van kleur.

DSC_0264

Maak de nieuwe kleur vast in een gat tussen twee groepjes van twee stokjes in.

DSC_0266

Haak drie lossen (telt als eerste stokje), gevolgd door een stokje, een losse en twee stokjes.

DSC_0267

Haak in het volgende gat *twee stokjes, een losse, twee stokjes* totdat je rond bent. Sluit de ronde met een halve vaste. Wissel hier niet van kleur als je de ‘blaadjes’ van het bloemetje er goed uit wilt laten springen, maar steek met halve vasten over totdat je weer in een gat bent belandt.

DSC_0268

Maak in het gat drie lossen (telt als eerste stokje) en zes stokjes (zeven stokjes in totaal). Maak zeven stokjes in elk gat en sluit de ronde met een halve vaste. Wissel nu wél weer van kleur.

DSC_0269
DSC_0270

Het maakt niet uit waar je de nieuwe kleur aanhaakt. Je moet ervoor zorgen dat er in elke steek een vaste zit én dat er in het laagste punt tussen twee bloemblaadjes in een verlengd stokje zit. Sluit de ronde met een halve vaste en hecht een nieuwe kleur aan.  

DSC_0272

De laatste ronde maak je een stokje in elke steek van de vorige ronde. Op de ‘punt’ van de bloemblaadjes maak je een stokje, een losse en een stokje. Dat is ter hoogte van het vierde stokje uit twee rondes terug. Sluit de ronde met een halve vaste. Je hexagon is klaar!!

DSC_0274
DSC_0273

Om de hexagonnen aan elkaar vast te maken kun je nu je werk keren en met halve vasten teruggaan naar het gat. Je legt dan de goede kanten van de hexagonnen op elkaar en maakt een vaste door de twee gaten. Daarna naai je ze op elkaar vast totdat je bij het volgende gat bent.

Bij het laatste hexagon laat je twee kanten open, zodat je de bal kunt vullen. Keer ‘m daarvoor met de goede kant naar buiten en stop ‘m vol met fiberfill. Naai tot slot de laatste twee kanten van de hexagonnen aan elkaar en tada!! Eventueel kun je ook een belletje in de bal doen, middenin het fiberfill.

DSC_0266[1]

Andere baby haakpatronen

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!