Skip to Content

Wassen van haakwerk

Wassen van haakwerk

Het wassen van haakwerk kan een belangrijke stap zijn om ervoor te zorgen dat je projecten langdurig mooi blijven. Verschillende garensoorten en projecten vragen om verschillende benaderingen bij het wassen ervan. Soms vind je de informatie over hoe je je haakwerk kunt wassen, al op het label van je garen. Dan staan er wasmachine symbooltjes op. Ook kun je soms op de website van de fabrikant meer informatie vinden over hoe je het garen kunt wassen.

Vandaag lees je over hoe je op de juiste manier verschillende haakwerken kunt wassen, variërend van kantachtige babydekens tot robuuste wintertruien.

Wassen van haakwerk

Proeflapje maken en wassen van haakwerk

De meest grondige manier om erachter te komen hoe haakwerk reageert in de was, is door een proeflapje te maken en dat (mee) te wassen. Meet het op én maak meerdere foto’s voordat je het in de was gooit en doe dat ook achteraf. De foto’s en afmetingen kun je dan met elkaar vergelijken om te zien of en hoe het haakwerk veranderd is door de wasbeurt.

Deze stap lijkt misschien een beetje overdreven, maar kost je uiteindelijk écht veel minder bloed, zweet, tranen en verdriet dan het alternatief: een compleet project wassen nadat je er tientallen uren aan gehaakt hebt, om er vervolgens achter te komen dat het volledig gekrompen uit de was komt…

proeflapje haken en wassen

Zorgvuldig met je haakwerk omgaan

Beter dan wassen is natuurlijk voorkomen dat je moet wassen. Hang gehaakte werken bij voorkeur vaak uit in de frisse lucht. Je haakt vaker truien en vesten dan bh’s (denk ik….), dus de kledingstukken worden vaak minder snel vies dan je denkt.

Een nacht in een plastic tas in de vriezer kan ook wonderen doen.

Met minder vaak wassen bespaar je niet alleen geld en het milieu, je zorgt er ook voor dat je haakwerk langer mee gaat.

Handwas Handwas Handwas bij wassen van haakwerk

Als je dan toch gaat wassen, is er één belangrijk advies: handwas. Misschien niet wat je wilt horen, maar eigenlijk is hét was advies voor al het haakwerk om het zo min mogelijk te wassen en áls je het wast, om het dan met de hand te doen.

Ontwerp zonder titel 31

Wassymbolen die veel voorkomen, ook handig voor wassen van haakwerk:

Niet alleen voor wassen van haakwerk is dit overzicht handig. Print het uit en hang het bij je washok op!

Wassymbolen Wat betekenen de verschillende wassymbolen 1

Daar zijn wel wat nuances in aan te brengen, dus hier komen ze:

1. Katoen: delicate verzorging voor duurzaamheid

Katoen is een populair garen voor zomerse projecten, amigurumi en babykleding. Om katoenen haakwerk te wassen, begin je met het vullen van een bassin of emmer met lauwwarm water en een beetje mild wasmiddel. Dompel het haakwerk onder en laat het enkele minuten weken. Vermijd wrijven om vervilting te voorkomen.

Spoel het katoen haakwerk grondig uit en druk voorzichtig het overtollige water eruit. Leg het plat op een handdoek en rol het strak op om nog meer water te absorberen. Laat het werk vervolgens plat drogen, bij voorkeur uit direct zonlicht om verkleuring van het haakwerk te voorkomen.

2. Wol: koesteren met zachte hand

Wol is een heerlijk warm en comfortabel garen, maar het vereist toch wel speciale aandacht. Handwas, met koel water, is essentieel om krimp en vervorming te voorkomen. Vul een bassin met koel water en gebruik een wolwasmiddel. Week het wolhaakwerk gedurende 15 minuten, vermijd wrijven of wringen.

Spoel grondig uit en druk voorzichtig het overtollige water er voorzichtig uit. Leg het gewassen haakwerk op een schone handdoek en rol het op om overtollig water te absorberen. Plaats het werk op een plat oppervlak om te drogen, maar vermijd direct zonlicht en hitte om verkleuring en vervorming te voorkomen.

3. Delicate projecten: handwas en liefdevolle aandacht

Voor delicate haakprojecten, zoals kanten sjaals of fijne tafelkleden, is handwas ook de beste optie. Vul een bassin met lauw water en een mild wasmiddel. Week het haakwerk voorzichtig en vermijd wrijving. Spoel grondig uit en druk voorzichtig het water eruit.

Leg het werk op een handdoek en rol het op om overtollig water te absorberen. Droog plat op een schone handdoek om de vorm te behouden.

4. Gestructureerde projecten: blokvormen na het wassen

Voor projecten met duidelijke structuren, zoals dekenblokken of amigurumi, is het belangrijk om de vorm te behouden. Handwas met lauw water en mild wasmiddel is wederom ideaal. Druk voorzichtig het water eruit en plaats het haakwerk op een schone handdoek.

Na het wassen is het blokken soms van belang om de structuur te behouden. Gebruik hiervoor speciale blokken of maak zelf blokken van schuim om het haakwerk op te spannen en in vorm te houden terwijl het droogt. Let erop dat je alleen roestvrijstalen spelden gebruikt, anders krijg je mogelijk lelijke vlekken in je haakwerk!

Wasmachine bij wassen van haakwerk

Ontwerp zonder titel 30

Katoen garens

Ondanks dat katoen garens ook hierboven in het lijstje staat, kunnen sommige katoen garens prima in de wasmachine gewassen worden. Kijk goed op het label en houd in principe altijd een lage temperatuur aan, met een kort wasprogramma, met een mild wasmiddel.

Synthetische garens: gemakkelijk onderhoud

Synthetische garens, zoals acryl, zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Ze kunnen vaak in de wasmachine worden gewassen, maar gebruik ook dan een mild wasmiddel op een zachte cyclus. Kijk ook goed naar de temperatuur waarop het acrylgaren gewassen wordt: 30 of 40 graden gaat meestal prima, bij hoger dan 60 kan het geen smelten. Plaats het haakwerk in een kussensloop of een wasnet in de wasmachine om wrijving te verminderen.

Stop ze in de droger op lage temperatuur of leg plat om te drogen. Synthetische garens drogen snel, maar vermijd indien mogelijk direct zonlicht op je gewassen haakwerk om verkleuring te voorkomen.

Het gebruik van geurverfrissers en mottenballen

Om je haakwerk fris te houden, kun je overwegen om geurverfrissers of lavendelzakjes toe te voegen aan de opslagruimte. Vermijd echter direct contact met het haakwerk om vlekken te voorkomen.

Voor wolprojecten is het gebruik van mottenballen een effectieve preventieve maatregel. Zorg ervoor dat de mottenballen niet direct in contact komen met het haakwerk en bewaar ze in een afgesloten zak. Je schijnt ook Sandle Wood bij je wollen projecten te kunnen leggen als natuurlijke mottenbal, maar daar heb ik niet voldoende ervaring mee om er zeker van het advies te zijn.

Conclusie: liefdevolle zorg voor duurzame schoonheid

Het wassen van je haakwerk kan een belangrijk onderdeel zijn van het behoud van de schoonheid en duurzaamheid van je handwerk. Elke garensoort en project vereist specifieke zorg, dus neem de tijd om de juiste aanpak te kiezen. Door liefdevol te wassen en te drogen, kun je ervoor zorgen dat je haakcreaties generaties lang kunnen worden gekoesterd en bewonderd.

Volg mij op Social Media voor nog meer leuke haakpatronen:

Wil je je resultaat showen? Of kom je er niet uit? Word lid van de gratis gezellige Een Mooi Gebaar Groepspagina op Facebook en stel je vraag aan meer dan 10.000 enthousiaste haaksters!

LM101487 edited

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!