Skip to Content

Meleri CAL – Rand

Meleri CAL – Rand

De Meleri CAL is na dit deel al weer afgelopen! Wat een prachtige dekens zijn er gehaakt en wat zijn er prachtig veel restjes op gegaan.
 
Er zijn twee mogelijkheden: een rand met franjes en een gehaakte rand. Beiden worden op deze pagina besproken.

Rand

Voor de rand gebruik je Cream en een 4 mm haaknaald.
Toer 1: Met de goede kant van de deken naar je toe hecht je het garen aan in de eerste vaste (in de rechterbovenhoek), 1 losse (telt niet als steek), (vaste, 2 lossen, vaste) in dezelfde steek (eerste hoek gemaakt). Vaste in volgende 4 steken, halve vaste in volgende 5 steken. *Vaste in volgende 5 steken, halve vaste in volgende 5 steken. Herhaal van * tot * tot volgende hoek, vaste in volgende 4 steken, (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de tweede hoek.
Haak nu langs de linkerzijde naar beneden, met 1 vaste in elke toer die eindigt met een vaste of losse, en 2 vasten in elke toer die eindigt met een stokje, halfstokje, 3 lossen of 2 lossen, en haak 3 lossen om de toeren die beginnen met 4 lossen of een dubbelstokje.
Haak nude onderrand van de deken, haak (1 vaste, 2 lossen, 1 vaste) in de eerste steek (dit is je derde hoek), vaste in volgende 4 steken. *halve vaste in 5 steken, vaste in 5 steken* Herhaal van * tot * tot er 5 steken over zijn, vastein volgende 4 steken, (vaste, 2 lossen, vaste) in vierde hoek.
Nu haak je de tweede lange zijde weer op dezelfde manier als de andere zijde. Zorg ervoor dat je evenveel steken hebt aan beide lange zijden. Eindig de eerste toer met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer. Hecht niet af, halve vasten naar de lossenruimte.
Toer 2: 1 losse (telt niet als steek), (vaste, 2 lossen, vaste) in lossenruimte (elke 2-lossenruimte is een hoek), vaste in elke steek langs de bovenkant van de deken, (vaste, 2 lossen, vaste) in volgende 2-lossenruimte. Blijf rondom 1 vaste per steek maken en (vaste, 2 lossen, vaste) in de hoeken. Eindig met een halve vaste in de eerste vaste van de toer. Halve vasten naar de 2-lossenruimte, hecht niet af.
Toer 3: 4 lossen (telt als stokje + 2 lossen), stokje in dezelfde ruimte, stokje in elke steek langs de bovenzijde van de deken, (stokje, 2 lossen, stokje) in de volgende hoekruimte. Haak rondom een stokje in elke steek met (stokje, 2 lossen, stokje) in elke hoek. Eindig met een halve vaste in de tweede beginlosse. Halve vaste naar de lossenruimte, hecht niet af.
Toer 4: 4 lossen (telt als stokje + 2 lossen), 1 stokje in dezelfde ruimte. *Reliëfstokje-voor om volgende steek, stokje in de volgende steek* Herhaal van * tot * tot 1 steek voor volgende hoek, reliëfstokje-voor in volgende steek, (stokje, 2 lossen, stokje) in hoekruimte. Haak langs de linkerzijde naar beneden en wissel reliëfstokjes-voor af met stokjes tot de volgende hoek, (stokje, 2 lossen, stokje) in hoekruimte.
Herhaal dezelfde instructies voor de onderrand en rechterzijde van de deken. Halve vaste in tweede beginlosse om toer te sluiten, halve vaste naar lossenruimte, hecht niet af.
Toer 5: 1 losse (telt niet als steek), 3 vasten in lossenruimte, vaste in elke steek met 3 vasten in elke hoek. Halve vaste in eerste vaste om toer te sluiten. Hecht af, werk alle draadjes weg en block je deken.
Gefeliciteerd!
 

Franje

Om franjes te maken moet je een stuk karton pakken van 6 centimeter breed, een schaar en een haaknaald. Je kunt een snijmat gebruiken als je die hebt, maar dat is niet nodig.
Het aantal kwastjes dat Melissa gebruikt heeft is: 58 Rose, 48 Powder, 40 Lime, 58 Blue Velvet, 44 Citrine en 44 Topaz.
Draai je garen om een stuk karton en knip aan één zijde door.

Vouw 5 draden dubbel, steek de haaknaald door de steek heen en trek het garen door zodat je er doorheen kunt met je vinger en duim.


Trek de staarten door de lus, inclusief de start/einde draadjes door de lus.

Als alle franjes eraan zitten, kun je bijknippen voor een regelmatiger resultaat.

Alle delen:

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Deel 5 | Deel 6 | Deel 7 | Deel 8 | Deel 9 | Deel 10 | Deel 11 | Deel 12 | Rand


Een Mooi Gebaar || Belangrijke links:

Instagram: @eenmooigebaar
Facebook
Website
Email
YouTube
Ravelry

Meleri CAL || Belangrijke links: 

Instagram Melissa
Instagram Eleri
Instagram Meleri-CAL
YouTube Meleri CAL 


Blij met dit gratis patroon?

Op deze website vind je meer dan 1000 gratis haakpatronen. Gun je mij in ruil voor dit haakpatroon een kopje koffie of een bolletje wol? Hartelijk bedankt! Dat kan via Tikkie, overmaken (NL91 ASNB 0267 1916 50 tnv Een Mooi Gebaar), of doordat ik een kleine commissie krijg als je via deze links iets koopt bij Bol.com of Caro’s Atelier.

Dankzij jullie kan ik mijn creatieve dromen waarmaken. Hartelijk bedankt!

Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.

Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal

Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina

Delen is lief!