Gratis haakpatroon Rozenkrans – Attic24
Attic24 is de artiestennaam van Lucy, een zeer creatief haak-talent, die prachtige haakpatronen voor dekens en decoraties maakt. Van haar staan reeds diverse patronen op de website, die vind je hier. Vandaag gaan we samen haken aan een prachtige krans, May Rose Wreath, de Rozenkrans.
Hallo en welkom bij dit vrolijke, kleurrijke, streperig Ta-Dah moment!
Ik heb heel veel plezier gehad met dit project en ik ben echt belachelijk vrolijk geworden van het werken hieraan. Ik ben begin Mei met deze krans begonnen en het gebeuren ging vrij vanzelf zodra de bloemen begonnen te bloeien buiten. Ik denk dat ik het idee van een rozen-overvloed-krans al jaren had, en Mei leek me een goede maand om het eindelijk mogelijk te maken.
De basis voor de krans is een 22 centimeter polystrene ring, die ik vorig jaar op Ebay kocht. Er zijn veel verschillende maten beschikbaar, en ook “half-ringen” die een platte achterkant hebben, zodat je ze tegen een muur kunt ophangen.
Ik vind het prachtig om bloemen op een kleurrijke ondergrond te plaatsen, dat vind ik zo’n heerlijk vrolijk gezicht. Mijn kransen zullen altijd kleuren hebben, geen saaie effen nonsense voor mij!
Deze strepen maak je snel, omdat elke toer maar 28 steken breed is. Ik heb halfstokjes gebruikt, met een 3,5mm haaknaald en veel restjes DK garen. Sommige restjes waren baby cashmerino, andere waren Rico Essentials Merino. Ik had veel lol om de kleuren samen te stellen, met steeds een wisselend aantal toeren voor elke streep om het nog meer een random uitstraling te geven. Ik weet niet meer hoeveel toeren ik precies deed, ik denk 80 en nog wat. Ik controleerde gewoon steeds de lengte rondom de krans tot het lang genoeg leek.
Bij zowel het lossen opzetten als bij het haken van de lengte lette ik erop dat het strak om de krans heen zou passen. Haakwerk rekt, zeker met halfstokjes, en het is fijner dat het netjes strak zit dan heel los hangt.
Yiippeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!! Zijn ze niet vrolijk? M’n hart gaat er sneller van kloppen. Ik hou hou hou ervan.
Het eerste stadium van de krans is om de twee korte eindjes van de streep aan elkaar te maken. Gebruik matchend garen, dan valt het niet zo op. Ik naai ze door alleen de achterste lus vast met een stopnaald. Je kunt dat vanaf de “verkeerde kant” doen, en ‘m dan weer omdraaien…
….de steken zijn dan bijna niet te zien. (Ik heb de lichtgroene aan de rode gezet, zie je?)
De tweede stap is om de krans dicht te naaien. De achterkant hangt tegen de muur of deur, dus die zie je niet. Ik heb met één kleur rondom dicht genaaid, met een klein steekje voor elke toer.
Het is handig dat de strepen zo steeds dezelfde kleur hebben, dan blijven ze netjes gematcht van de ene en de andere kant.
Zie je hoe ze samen komen? In het begin voelt het alsof het niet gaat passen, alsof er teveel haakwerk is en niet genoeg plek ervoor. Maar uiteindelijk komt het goed samen. De gehaakte toeren rekken zichzelf een beetje op langs de buitenrand en drukken samen langs de binnenrand.
Omdat je de achterkant van het werk niet kunt zien als de krans hangt, hoef je je ook niet al teveel zorgen te maken over een keurige naad. Het kan lekker rommelig zijn, zolang het de hoes maar goed om de krans heen houdt.
Oooooo-la-la!!!!!
Ik was erg erg blij toen de krans eenmaal ingepakt was en ik wilde ‘m ophangen en er lekker naar kijken. Ik hing ‘m in de badkamer en het zag er ook van een afstandje tof uit! Heel blij mee! De strepen waren zo prachtig dat ik bijna geen zin meer had om de rozen erop te maken.
Maar ik had al veel rozen gemaakt en ik wilde toch echt een Rozenkrans maken, dus het moest gebeuren.
Misschien kun je je herinneren dat ik besloten had om hele kleine bloemetjes aan mijn rozenkrans toe te vogen? Ze zijn zo schattig geworden in geel en blauw, maar er miste nog wat groen. Dus toen heb ik een leuk driedelig blaadje verzonnen, om achter de bloem te passen.
Kijk….
……tof he? Het betekent dat de mini bloemtjes een beetje groen krijgen zonder dat je heel veel hoeft te prutsen.
Het patroon van de drieblaadjes is als volgt:
4 lossen, halve vaste in eerste losse om een ring te maken. 2 losen, 2 vasten in de ring. 4 lossen. Begin in de tweede losse vanaf de haaknaald en haak: vaste, 2 stokjes, vaste. Halve vaste in dezelfde steek als laatste stokje om het kleine blaadje af te maken.
*3 vasten in de ring, 4 lossen, begin in de tweede losse vanaf de haaknaald en haak: vaste, 2 stokjes, vaste. Halve vaste in dezelfde steek als laatste stokje om het kleine blaadje af te maken. *
Herhaal van * tot * nog een keer, tot je drie kleine blaadjes hebt. Halve vaste in begin tweede losse om te sluiten. Hecht af.
Ik heb ook wat Micro bloemen genoemd. Ik kan je de schaal er moeilijk van laten zien, maar ze zijn 2 centimeter doorsnee. Makkelijk om te doen, kijk maar:
5 lossen, halve vaste in eerste losse om ring te vormen.
*4 lossen, halve vaste in eerste losse*
Herhaal van * tot * nog 3 keer, tot je 5 lossen-ketting-blaadjes hebt. Hecht af.
Je gaat na elke 4 lossen steeds weer terug naar je aller eerste losse om je halve vaste in te maken, dus die allereerste losse is soort van je centrale ringetje.
Ik heb daarna contrasterend garen gebruikt om wat steken te borduren in het midden om wat detail aan het bloemetje te geven.
Ik heb alle bloemetjes en blaadjes bij elkaar gelegd en op een mooie manier gerangschikt en dat was nog best lastig. Ik heb een heleboel geschoven, een paar dagen lang, omdat ik me onzeker voelde over hoe het precies moest. Ik wilde dat het precies goed was. Dit werd altijd al een drukke krans, maar ik wilde het toch mooi maken en niet te absurd. Ik realiseerde me ook dat ik de strepen zoooo mooi vond, dat ik niet wilde dat ze helemaal verdwenen onder de bloemen. Het was dus best lastig om het helemaal goed te krijgen.
Ik heb m’n bloemen eerst allemaal op de goede plek gepint, zodat ik de plek goed kon bepalen voor ik ze vast zou maken. Het is heel gemakkelijk om ze in het piepschuim te duwen… Zoveel makkelijker dan het vastnaaien!
En dus, je kunt het raden, heb ik de rozen er gewoon op gespeld in plaats van aan genaaid! Je kunt deze prachtige spelden kopen via Ebay hier.
Ik heb gewoon het kleurtje gekozen wat ik het beste bij de bloem vond passen en het was zo klaar. Ik kan je niet vertellen hoe veel zin ik heb in het laten zien van dit project…
Komt ie dan he? Het zit zo vol met vrolijkheid en zonnestralen en gezelligheid. En ik ben er al zo dol op! Komt ie!
Ta-dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Do you like? Do you see how brilliantly the pin thing worked out? Do you love how beautifully the flowers sit with the stripes? How joyful it all is?
Er zijn 37 elementen aan deze krans:
– 2 dubbele rozen (gehaakt met dubbele draad dk garen en een 5 mm haaknaald, volgens dit patroon hier)
– 9 enkele rozen (gehaakt met dk garen en een 3,5 mm haaknaald, volgens dit patroon hier)
– 12 enkele blaadjes (patroon hier)
– 4 Minibloemetjes (patroon hier)
– 4 Drieblaadjes (patroon boven)
– 6 Microbloemetjes (patroon boven)
En samen zijn ze een super prachtig geheel!
Zooooo zoet, ik hou er echt van. Ik heb meteen al besloten om ‘m op de deur naar de woonkamer op te hangen.
Terwijl ik ‘m ophing merkte ik dat er een stukje papier aan de deur zat met “dit huis is het beste”, waar het al 4,5 jaar hangt. Zolang wonen we al op nummer 24. Ik hou ervan hoe dit huis groeit en evolueert terwijl mijn familie groeit en evolueert, terwijl er óók zoveel hetzelfde blijft.
Dankjulliewel zoals altijd, voor het delen van deze prachtige bloemenreis met mij. Ik waardeer jullie gezelschap altijd ontzettend!
Is je Rozenkrans mooi geworden? Het vertalen van dit bericht en alle losse onderdelen heeft me zo’n 5 uur gekost. Wil je me in ruil daarvoor trakteren op een kopje koffie of een bolletje wol? Lief! Dat kan via NL91ASNB0267191650 tnv Een Mooi Gebaar. Bedankt!
Creatieve, enthousiaste en lieve Iris van Meer is het gezicht achter Een Mooi Gebaar en vertaalt, ontwerpt en deelt meer dan duizend haakpatronen met jullie op dit stukje internet.
Mijn verhaal, over hoe ik van onhandige knutselaar toch nog creatieve ondernemer ben geworden, lees je hier: Mijn Verhaal
Als je contact met Iris wil opnemen, ga je naar de contactpagina